Παρασκευή 19 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤ
Εγινε «ανακαίνιση» αλλά εμφανίστηκαν ... ρωγμές

Μια ακόμα ...έκδοση του «πάμε κι όπου βγει» αποτυπώνεται και στα όσα συμβαίνουν στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, αντανακλώντας τις τραγικές ελλείψεις στις τεχνικές υπηρεσίες του, τη συνεχιζόμενη κρατική υποχρηματοδότηση και τα αποτελέσματα από την παράδοση υπηρεσιών σε εργολάβους, οι οποίοι ό,τι κάνουν είναι με γνώμονα το μικρότερο κόστος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την «ανακαίνιση» στον 5ο όροφο του νοσοκομείου, εμφανίστηκαν ρωγμές και άλλα προβλήματα στις υποδομές τόσο στον όροφο που έγιναν οι εργασίες όσο και στον συνδετικό, 6ο όροφο του κτιρίου. Από κει και πέρα ξεκινά ένας πολύμηνος «Γολγοθάς» για το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου που αναζητά απαντήσεις, απαιτεί την ασφάλεια των εργαζομένων και των νοσηλευόμενων. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι η απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου που ενέκρινε εισαγωγές ασθενών σε θάλαμο του 6ου ορόφου, χωρίς να έχουν καν έγγραφο πόρισμα για την καταλληλότητά του και χωρίς να έχουν γίνει εργασίες επιδιόρθωσης των ζημιών, που προκάλεσε η εταιρεία ΕΚΤΕΡ ΑΕ (η εταιρεία που ανέλαβε τις ανακαινίσεις σε τμήματα του νοσοκομείου).

«Ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει ότι π.χ. σε περίπτωση σεισμού (σε μια χώρα με χιλιάδες σεισμούς ετησίως) δεν θα υπάρξει κίνδυνος για κάποιον ασθενή ή εργαζόμενο αν υποχωρήσει κάποιο κομμάτι τοίχου ή σοβά. Γι' αυτό οι ευθύνες της διοίκησης είναι εγκληματικές», σημειώνει το Σωματείο, ενώ υπενθυμίζει ότι προβλήματα είχαν διαπιστωθεί σε μετασεισμικό έλεγχο από την ΚΤΥΠ (20/07/2019) και τα προβλήματα είχαν καταγραφεί και σε μελέτη το 2008 αλλά δεν έγινε από τότε καμία προσπάθεια επίλυσής τους.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε τόσο το υπουργείο Υγείας καμαρώνει για το «μεγαλύτερο πρόγραμμα ανακαίνισης» των δημόσιων νοσοκομείων με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ομως, με αφορμή και το παραπάνω έργο που έφερε στην επιφάνεια νέα προβλήματα, το Σωματείο στηλιτεύει το γεγονός ότι «πάνω από όλα είναι ο στόχος του "μοιράσματος" των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης σε επιχειρηματικούς ομίλους, οι προθεσμίες, τα λιγότερα έξοδα για μεγαλύτερα κέρδη για τις εταιρείες. Η ΕΕ, οι κυβερνήσεις διαχρονικά σχεδιάζουν και υλοποιούν τελικά με γνώμονα τη διασφάλιση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αλλά οτιδήποτε δεν εξασφαλίζει για το κεφάλαιο ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους, όπως οι ελλείψεις προσωπικού, η συντήρηση, ο προσεισμικός έλεγχος και η αντισεισμική θωράκιση κτιρίων και υποδομών, δεν είναι προτεραιότητα».

Με βάση αυτήν την εξέλιξη, το Σωματείο απαιτεί να μην ξαναγίνει εισαγωγή ασθενούς στους συγκεκριμένους χώρους μέχρι να γίνει πλήρης αποκατάσταση των ζημιών, να υπάρξουν πλήρης έλεγχος από κρατικές υπηρεσίες και ενημέρωση τόσο για τις αιτίες που προκάλεσαν το πρόβλημα όσο και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί. Επίσης, προσλήψεις για τη στελέχωση της Τεχνικής Υπηρεσίας και χρηματοδότηση για την αναγκαία συνεχή συντήρηση των υποδομών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ