Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
Ούτε βήμα πίσω από τη διεκδίκηση για δημόσια και δωρεάν Υγεία, για ενίσχυση των νοσοκομείων

Επόμενος αγωνιστικός σταθμός η πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 6 Δεκέμβρη

Μια μεγάλη και μαχητική απεργιακή συγκέντρωση, χτες στο υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που είχε προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ, έδωσε το στίγμα των μαζικών αγώνων που έπονται και της αποφασιστικότητας των νοσοκομειακών γιατρών, όπως και των υπόλοιπων εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, να χαλάσουν τα σχέδια διάλυσης και ιδιωτικοποίησης.

Η συμμετοχή στην απεργία ήταν μαζική, σε τμήματα και κλινικές έφτασε το 100%.

Γιατροί απ' όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, Ενώσεις Ιατρών από όλη την Ελλάδα διαδήλωσαν στην Αθήνα, διατρανώνοντας ένα δυνατό «ως εδώ» και πραγματοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων. Μαζί τους σωματεία των ψυχιατρικών νοσοκομείων, καθώς τα δύο από τα τρία που έχουν απομείνει στη χώρα απειλούνται με «λουκέτο». Σωματεία από το πεδίο της Απεξάρτησης μαζί με τις οικογένειες που δίνουν τη μάχη στο πλευρό των παιδιών τους για «ζωή ολόκληρη και όχι με δόσεις».

Στο πλευρό τους αντιπροσωπεία από τη Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών, όπως και αντιπροσωπεία των Εργατικών Κέντρων Αθήνας και Πειραιά. Επίσης αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μεταφέροντας τη στήριξη εκατοντάδων συνδικάτων από όλη τη χώρα.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Θανάση Παφίλη.


Αμέσως μετά την απεργιακή συγκέντρωση ακολούθησε μαχητική πορεία μέχρι τη Βουλή, με τα συνθήματα «Δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό», «Τα νοσοκομεία τα πλήρωσε ο λαός, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός» να δονούν τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, βρίσκοντας θερμή ανταπόκριση από περαστικούς και εμποροϋπαλλήλους, εργαζόμενους στα ξενοδοχεία κ.ά.

Από μια κλωστή κρέμονται τα νοσοκομεία όλης της χώρας

Αναφερόμενος στα δύο σοβαρά προβλήματα του δημόσιου συστήματος Υγείας, την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, υπενθύμισε ότι η προκήρυξη του 2019 ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και ζήτησε να μπει τείχος απέναντι στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση που διαλύει ό,τι έχει απομείνει στη δημόσια Ψυχική Υγεία και τα προγράμματα απεξάρτησης.

Εκ μέρους της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Καρδίτσας, ο Εκτορας Γάζος υπογράμμισε ότι πάνω από το 30% των οργανικών θέσεων του νοσοκομείου στην Καρδίτσα είναι κενές και μετέφερε την εικόνα εγκατάλειψης μετά την κακοκαιρία «Ιανός» και τις πρόσφατες πλημμύρες. «Αυτό είναι το επιτελικό κράτος τους, επιτελικά ικανό να δίνει δισ. ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και στις ΣΔΙΤ, αλλά αρνείται να φροντίσει για την υγεία μας». Σημείωσε ακόμα τη σημαντική συνεισφορά της ΟΕΝΓΕ με την ίδρυση του Ιατρείου Αλληλεγγύης στον Παλαμά Καρδίτσας.


«Οι γιατροί δεν φτάνουμε. Δεν αντέχουμε άλλο. Μόνο στον δρόμο μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα», σημείωσε εκ μέρους της Ενωσης Ιατρών Ζακύνθου ο Νίκος Ποταμίτης, αναδεικνύοντας ότι μόλις το 1% των θέσεων ειδικευόμενων γιατρών είναι καλυμμένο, με την κατάσταση να επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο κάθε καλοκαίρι οπότε ο πληθυσμός του νησιού τριπλασιάζεται.

Στη σημαντική βοήθεια της ΟΕΝΓΕ και των Ενώσεών της, που έχει διαθέσει 80.000 ευρώ για τις ανάγκες των πλημμυροπαθών, αναφέρθηκε ο Νίκος Νταφούλης εκ μέρους της Ενωσης Ιατρών Λάρισας, ενώ στην αντίπερα όχθη βρίσκεται η 5η ΥΠΕ η οποία έδωσε εντολή πάνω από 2.000 χειρουργεία να γίνουν σε ιδιωτικές κλινικές με υπερδιπλάσια νοσήλια.

«Το 30% - 50% των οργανικών θέσεων είναι κενές, έρχονται περιστατικά από 60 χιλιόμετρα μακριά, η εργασιακή εξουθένωση είναι τεράστια και μας απαντούν με μετακινήσεις και απλήρωτες εφημερίες», κατήγγειλε η Χρύσα Μάλλιου, από την Ενωση Ιατρών Μεσσηνίας.

Την αδιανόητη απόφαση να στήσει στο εδώλιο του κατηγορούμενου 200 γιατρούς που υπηρέτησαν στο Νοσοκομείο Αγρινίου από τον Αύγουστο του 2018 μέχρι τον Γενάρη του 2021, όχι επειδή δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, αλλά λόγω της ...μη ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των παραπεμπτικών εξετάσεων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών καθώς δεν υπήρχαν κατάλληλη υποδομή και εξοπλισμός, κατήγγειλε ο Μάκης Αραβανής, από την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αιτωλοακαρνανίας, σημειώνοντας ότι μετακυλίουν τις δικές τους ευθύνες στους γιατρούς. Κάλεσε το υπουργείο Υγείας «να αφήσει τα μισόλογα» και να απαντήσει αν οι 200 γιατροί βλάπτουν το νοσοκομείο που υπηρετούν, διαμηνύοντας ότι στις 11 Γενάρη εάν καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορούμενου οι γιατροί, το νοσοκομείο δεν θα λειτουργήσει.

Αγωνιστικό χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Γιώργος Φερεντίνος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι πάνω από 1.100 εργαζόμενοι λείπουν στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, ενώ η διοίκηση πιέζει τους γιατρούς να στέλνουν ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές, απειλεί δε με ΕΔΕ τους εργαζόμενους επειδή υπάρχουν ράντζα στο νοσοκομείο.

Τις επιπτώσεις της γενικευμένης εργολαβοποίησης που αναδείχθηκαν γλαφυρά από τη διάλυση ακόμα και του συστήματος θέρμανσης του Νοσοκομείου «Ελενα Βενιζέλου» ανέδειξε ο Κώστας Καταραχιάς, από το εκεί σωματείο.

Ενίσχυση της δωρεάν Απεξάρτησης και όχι διάλυση

Την ανάγκη ενίσχυσης της Απεξάρτησης και όχι τη διάλυσή της, ανέδειξε ο Παντελής Ξυπολητάς, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ, και απαίτησε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, «το οποίο θέτει σε κίνδυνο όλα τα δωρεάν προγράμματα απεξάρτησης, τώρα που η κοινωνία τα έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ».

Το δώρο της κυβέρνησης στο ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη», που κλείνει 40 χρόνια, είναι η ...κατάργηση του ΚΕΘΕΑ, η κατάργηση της Απεξάρτησης, σημείωσε ο Βασίλης Γρετσίστας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, εκφράζοντας την αντίθεση των εργαζομένων, αλλά και των ωφελούμενων, των τοπικών κοινωνιών στο νομοσχέδιο και κάλεσε στις 10 Δεκέμβρη στο ανοιχτό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί για την Απεξάρτηση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ορίσει ποιοι θα ζήσουν και ποιοι όχι. Ιδιωτικοποιούν την Απεξάρτηση και προωθούν τη μείωση της βλάβης. Πρόκειται για μια κατασταλτική πολιτική σε βάρος των ανθρώπων που υποφέρουν», σημείωσε η Κατερίνα Μάτσα, πρώην διευθύντρια του θεραπευτικού προγράμματος 18 ΑΝΩ.

Τέλος, διαβάστηκε το ψήφισμα αλληλεγγύης του Σωματείου Εργαζομένων στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, όπου μεταξύ άλλων απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία.

Δεσμεύσεις του υπουργού κάτω από τη μεγάλη πίεση των απεργών

Κάτω από τις αλλεπάλληλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις και μετά τη μαζική συμμετοχή στη 48ωρη πανελλαδική απεργία, στη συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας απέσπασε δεσμεύσεις από τον υπουργό υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χτες το μεσημέρι.

Συγκεκριμένα, ο Μ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι θα δοθεί αύξηση στην ωριαία αποζημίωση των εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών από 1-1-2024. Αναφέρθηκε ακόμα ότι εξετάζεται η χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος στους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Για τις προσλήψεις, το υπουργείο επανέλαβε τη χιλιοπαιγμένη εξαγγελία για 1.500 άμεσες προσλήψεις γιατρών, από τις οποίες οι περίπου 250 θα είναι θέσεις για την πρώτη βαθμίδα των πανεπιστημιακών νοσοκομείων (επίκουροι στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία). Θα ανανεωθούν επίσης οι συμβάσεις 2.000 τουλάχιστον επικουρικών γιατρών, αντί να μονιμοποιηθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όπως διεκδικεί η ΟΕΝΓΕ.

Η ΟΕΝΓΕ έθεσε το ζήτημα των ειδικευόμενων νοσηλευτών, οι συμβάσεις των οποίων έληξαν προχτές, με τον υπουργό - αν και αναγνώρισε ότι είναι αναγκαίοι - να μη δεσμεύεται για το εργασιακό μέλλον τους.

Η Ομοσπονδία διαμηνύει ότι θα συνεχίσει αποφασιστικά και θα κλιμακώσει τους αγώνες και τις δράσεις μέχρι να ικανοποιηθεί το σύνολο των δίκαιων αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών.

Ανανεώνει δε το αγωνιστικό ραντεβού για τις 6 Δεκέμβρη, μέρα κινητοποίησης των εργαζομένων του Δημοσίου στο υπουργείο Οικονομικών και για την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη, στο συλλαλητήριο ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό στις 7 μ.μ., στο Σύνταγμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ