Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Αντιλαϊκό προαπαιτούμενο η κλιμάκωση της επίθεσης στους αυτοαπασχολούμενους

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής από χτες, συνέχεια στην κατασυκοφάντηση των ΕΒΕ από την κυβέρνηση

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ξεκίνησε χτες, Πέμπτη, η συζήτηση για το νομοσχέδιο - έκτρωμα της φοροεξόντωσης για χιλιάδες μικρούς επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες, υπό τον προκλητικό και συκοφαντικό τίτλο «Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

Με τη συζήτηση να συνεχίζεται τη Δευτέρα, οπότε και γίνεται η ακρόαση φορέων, το νομοσχέδιο παίρνει την άγουσα για την Ολομέλεια, με την κυβέρνηση να βιάζεται να το ψηφίσει ολοκληρώνοντας έτσι άλλο ένα αντιλαϊκό προαπαιτούμενο για την άντληση «ζεστού» χρήματος από το Ταμείο Ανάκαμψης που κατευθύνεται στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο εισάγει «τεκμαρτό εισόδημα» για τους μικρούς επαγγελματίες, τουλάχιστον 10.920 ευρώ τον χρόνο, θεωρώντας αυθαίρετα ότι τόσα είναι τα κέρδη τους και πάνω σε αυτά θα τους φορολογεί. Το ποσό αυτό μάλιστα θα αυξάνεται ανά τριετία, όπως και ανάλογα με τις δαπάνες μισθοδοσίας, τον τζίρο κ.λπ.

Αυτό το έκτρωμα ονομάζει η κυβέρνηση «φορολογική δικαιοσύνη», με τον υπουργό Οικονομίας, Κ. Χατζηδάκη, για μια ακόμα φορά, χτες, να συκοφαντεί τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες εμφανίζοντάς τους συλλήβδην ως φοροφυγάδες, την ίδια στιγμή που και με αυτό το νομοσχέδιο κατοχυρώνονται νέες φοραπαλλαγές για μεγάλους ομίλους. Συγκεκριμένα, δύο από τα άρθρα της ...«φορολογικής δικαιοσύνης» φέρνουν μειώσεις φόρων για τη συγκέντρωση κεφαλαίου και τις αγοραπωλησίες μετοχών.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια ενεργοποίησης αντανακλαστικών «κοινωνικού αυτοματισμού», τόσο ο εισηγητής της ΝΔ όσο και ο υπουργός ισχυρίστηκαν ότι με την «πάταξη της φοροδιαφυγής» θα μπορέσει τάχα η κυβέρνηση να ενισχύσει άλλα κοινωνικά στρώματα, φορτώνοντας δηλαδή τη φτώχεια του λαού στους μικρούς επαγγελματίες.

Για «ασυνέπεια» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντάς της ότι «αδυνατεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή». Αναπαράγει δηλαδή το βασικό πρόσχημα στο οποίο στηρίζεται το νομοσχέδιο. Την κάλεσε μάλιστα να είναι ακόμα πιο αποφασιστική στον ψηφιακό κλοιό, ώστε τάχα να πιάσει τα «μεγάλα ψάρια». Μια συζήτηση που σκόπιμα αφήνει απέξω τις δεκάδες νόμιμες φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο που όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, έχουν θεσπίσει και διατηρήσει: Από την εθελοντική φορολογία των εφοπλιστών μέχρι τον αναβαλλόμενο φόρο στις τράπεζες. Με αυτήν τη λογική, ο καημός του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι με το νομοσχέδιο δημιουργούνται «αντικίνητρα φορολογικής συμμόρφωσης και απώλεια στον φόρο εισοδήματος και στον ΦΠΑ». Ο δε εισηγητής του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρά την ψηφιοποίηση των συναλλαγών δεν είναι αποτελεσματική στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ μοιραζόμενος κι αυτός τις αγωνίες των «αντοχών της οικονομίας» σημείωσε ότι ...αμφιβάλλει για το «δημοσιονομικό αποτέλεσμα του νομοσχεδίου».

Αδικο νομοσχέδιο που φέρνει ταφόπλακα στο λαϊκό εισόδημα

Το γεγονός ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ταφόπλακα στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών κι εμπόρων ανέδειξε ο Χρήστος Τσοκάνης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας χτες στην Επιτροπή.

Σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο είναι άδικο, ζήτησε την απόσυρσή του γιατί χτυπά το ήδη λεηλατημένο εισόδημα των πιο μικρών κι ευάλωτων αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών κι εμπόρων, με στόχο τη μείωσή τους και τη συγκέντρωση της αγοράς σε λίγα χέρια, αυτά των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

Αναφέρθηκε και ανέπτυξε την πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για τη δίκαιη φορολόγηση των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου.

Σημείωσε ότι το ψηφιακό σύστημα που φέρνει το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης, θα είναι ένας λαβύρινθος για κάθε μικρή επιχείρηση, τα πρόστιμα θα πέφτουν βροχή ενώ τα ψηφιακά δεδομένα θα αξιοποιούνται όχι μόνο για τις φορολογικές ανάγκες αλλά και για την επέκταση των μεγάλων επιχειρήσεων στην αγορά. Το σχέδιο νόμου συνιστά μια κατά μέτωπο επίθεση στους πιο ευάλωτους κι έχει ήδη δημιουργήσει αγανάκτηση στον κλάδο, τόνισε, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες τους και θα το καταψηφίσει.

Ανέδειξε το γεγονός ότι η λεγόμενη «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» αποτελεί προαπαιτούμενο για το Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι που, όπως εξήγησε, αποκρύπτουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, ενώ υπενθύμισε τα πεπραγμένα και αυτών των κομμάτων σε βάρος των ΕΒΕ όταν ήταν κυβέρνηση.

Υπογράμμισε ότι οι δήθεν «βελτιώσεις» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, κάτω από την κατακραυγή του κόσμου, δεν αλλάζουν σε τίποτα τον πυρήνα και την αντιδραστική αντίληψη του νομοσχεδίου, ενώ το επιχείρημα για «φορολογική δικαιοσύνη» καταρρέει κάτω από την πραγματικότητα: Τραπεζίτες, βιομήχανοι κι εφοπλιστές μπουκώνονται με «ζεστό» χρήμα που βγαίνει από τον ιδρώτα του λαού, και πληρώνουν μόλις το 5% των φορολογικών εσόδων, ενώ το υπόλοιπο 95% το πληρώνουν μισθωτοί, συνταξιούχοι κι ΕΒΕ. Ολες οι κυβερνήσεις διατήρησαν τις άδικες φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, τον αναβαλλόμενο φόρο στις τράπεζες, τις φοροαπαλλαγές των επενδυτών, ενώ όλα τα χρόνια που διακυβέρνησαν εφάρμοσαν ληστρικές πολιτικές σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και επέβαλαν φόρο σε εισοδήματα που δεν εισέπρατταν, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κατήγγειλε ακόμα ότι είναι κοροϊδία οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι θα κάνει κοινωνική πολιτική. Δεν πρόκειται να ενισχύσει ούτε τα νοσοκομεία ούτε τα σχολεία ούτε τις δομές Πρόνοιας, επισήμανε, προσθέτοντας ότι οι προσλήψεις που ανακοινώνει είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα τεράστια κενά που υπάρχουν σε σχολεία και νοσοκομεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ