ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νομοσχέδιο εντείνει την καταστολή κατά προσφύγων και μεταναστών

Νομοσχέδιο που διευκολύνει την απέλαση αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν παρουσίασε χθες στη Βουλή η Σοσιαλδημοκράτισσα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ. Το νομοσχέδιο έχει εγκριθεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών (SPD) - Πρασίνων - Φιλελευθέρων και αναμένεται να ψηφιστεί στο κοινοβούλιο, καθώς η μετανάστευση έχει γίνει μείζον πολιτικό ζήτημα στη Γερμανία και η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει «σκληρή γραμμή», όπως άλλωστε και η ΕΕ.

Η νομοθεσία αυτή είναι «θεμελιώδης» για «την αποδοχή της μετανάστευσης από την κοινωνία». «Οποιος δεν έχει δικαίωμα να μείνει πρέπει να φεύγει από τη Γερμανία» και «πρέπει να είμαστε σε θέση να επιβάλουμε αυτήν την αρχή, διαφορετικά θα βλάψουμε την κοινότητά μας», είπε η Φέιζερ.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει περισσότερα από 40 μέτρα που θα απλοποιήσουν τις διαδικασίες των απελάσεων.

Το κυριότερο είναι η παράταση της μέγιστης διάρκειας κράτησης πριν από την απέλαση, από 10 σε 28 μέρες. Οι προτεινόμενες αλλαγές περιλαμβάνουν διευρυμένες αστυνομικές εξουσίες, τερματίζοντας την απαίτηση να ειδοποιούνται τα άτομα πριν απελαθούν.

Η αστυνομία θα μπορεί επίσης να ερευνά τις κατοικίες τρίτων όταν επιδιώκει να εξακριβώσει την ταυτότητα ενός μετανάστη, θα έχει δικαίωμα να ερευνά υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα για να διαπιστώσει την ταυτότητα ενός ατόμου κ.λπ.

Τα βάρβαρα αυτά κατασταλτικά μέτρα προϊδεάζουν και για το λεγόμενο νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, για το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη παζάρια. Χθες, μάλιστα, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο, που η χώρα του έχει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ αυτήν την περίοδο, και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρ. Μετσόλα, δήλωσαν ότι θα κάνουν τα πάντα για να κλείσει η διαδικασία του Συμφώνου το συντομότερο δυνατόν.

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ - COP28
Πίσω από τα ευχολόγια σφοδροί ανταγωνισμοί

Από τις εργασίες της Διάσκεψης για το Κλίμα, στο Ντουμπάι
Από τις εργασίες της Διάσκεψης για το Κλίμα, στο Ντουμπάι
Ξεκίνησε χθες στο Ντουμπάι η 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP28), όπου αναμένονται αντιπαράθεση μεταξύ αντικρουόμενων επιχειρηματικών συμφερόντων και σκληρά παζάρια για επενδύσεις σε «εναλλακτικές» και παραδοσιακές μορφές Ενέργειας. Οι εκπρόσωποι σχεδόν 200 χωρών συγκεντρώνονται για δυο βδομάδες διαπραγματεύσεων, υπό την προεδρία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος της COP27 της περασμένης χρονιάς, Σάμεχ Σούκρι, επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας, κατά την έναρξη ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή «για όλους τους αμάχους που βρήκαν τον θάνατο στην τωρινή σύγκρουση στη Γάζα».

Ο προεδρεύων της COP28, σουλτάνος Αλ Τζαμπέρ, άνοιξε τη Διάσκεψη παροτρύνοντας τις χώρες να βρουν «κοινό έδαφος» σε πολιτικές προκειμένου να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι στόχοι για το κλίμα.

Ενδεικτική της συζήτησης που αναμένεται να ξεδιπλωθεί τις επόμενες μέρες είναι η ομιλία του Τζαμπέρ - ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας των ΗΑΕ (ADNOC) - κατά την οποία φρόντισε να υπογραμμίσει ότι υπάρχουν «ισχυρές απόψεις για την ιδέα να περιληφθούν αναφορές στα ορυκτά καύσιμα και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο υπό διαπραγμάτευση κείμενο. Σας ζητώ να συνεργαστείτε».

Χθες εγκρίθηκε η δημιουργία Ταμείου για τις κλιματικές καταστροφές, απόφαση που χαρακτηρίστηκε «ιστορική». Το Ταμείο «θα βοηθά τις ευάλωτες χώρες να διαχειριστούν το κόστος ζημιών και απωλειών που σχετίζονται με κλιματικές καταστροφές και ακραία φαινόμενα όπως ξηρασία, πλημμύρες και άνοδος της στάθμης των θαλασσών», σε μια προσπάθεια των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών να ανακόψουν και προσφυγικές ροές.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο η ΕΕ, η Γερμανία, η Γαλλία και η Δανία πρόκειται να ανακοινώσουν μια πρώτη συνεισφορά, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Οπως μετέδωσε το «Reuters», στις χώρες που έχουν υποσχεθεί να συνεισφέρουν περιλαμβάνονται η Γερμανία με 100 εκατ. δολάρια, η Βρετανία με έως 60 εκατ. λίρες, οι ΗΠΑ με 17,5 εκατ. δολάρια και η Ιαπωνία με 10 εκατ. δολάρια. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα συνεισφέρουν 100 εκατ. δολάρια, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, σεΐχης Αμπντάλα Μπιν Ζαγέντ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Μετά την αλλαγή σκυτάλης στην αστική διαχείριση στην Αργεντινή από τη σοσιαλδημοκρατία στον λαϊκιστή νεοφιλελεύθερο Πρόεδρο Χαβιέρ Μιλέι, έχει γίνει γνωστό ότι θα υπάρχει σύσφιξη σχέσεων με ΗΠΑ και Ισραήλ, και αντιπαλότητα με τις Ρωσία και Κίνα που ψευδεπίγραφα η νέα κυβέρνηση παρουσιάζει ως «κομμουνιστικές». Ετσι, ήταν αναμενόμενη η δήλωση της Ντιάνα Μοντίνο, που θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, ότι η χώρα της «δεν θα ενταχθεί στους BRICS», τη διακρατική καπιταλιστική συνεργασία Βραζιλίας, Ρωσίας, Ινδίας, Κίνας και Νότιας Αφρικής, που την είχαν προσκαλέσει να ενταχθεί στη συμμαχία.

ΜΟΣΧΑ.-- Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας έκρινε χτες ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές θα πρέπει να χαρακτηριστούν τρομοκράτες, μια κίνηση η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε συλλήψεις και διώξεις. Επίσης, το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών έχει συντάξει νομοσχέδιο που θα εισάγει μια «συμφωνία πίστης» για τους ξένους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφτούν τη Ρωσία. Θα απαγορεύεται κατά την παραμονή τους στη Ρωσία «να δυσφημούν» τη ρωσική πολιτική, «να διαστρεβλώνουν» τη συμβολή του σοβιετικού λαού στη νίκη επί του φασισμού και να αρνούνται τις «παραδοσιακές αξίες» ή να «προπαγανδίζουν» σχέσεις που αφορούν στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ.

ΑΛΜΑΤΙ.-- Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες εξαιτίας πυρκαγιάς σε ξενοδοχείο της Αλμάτι, της μεγαλύτερης πόλης του Καζακστάν, ανακοίνωσε η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων. Η πυρκαγιά, για την οποία οι αρχές ειδοποιήθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες, εκδηλώθηκε στο υπόγειο τριώροφου κτιρίου, στο υπόγειο και στο ισόγειο του οποίου λειτουργεί ξενοδοχείο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες των τοπικών αρχών, στο κτίριο βρίσκονταν 72 άνθρωποι και οι 59 μπόρεσαν να απομακρυνθούν εσπευσμένα χωρίς βοήθεια, ενώ διενεργείται έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς.

ΗΠΑ
Πέθανε ο «βετεράνος» ΥΠΕΞ Χένρι Κίσινγκερ

Συνδέθηκε με ορισμένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού

Πέθανε προχθές ο Χένρι Κίσινγκερ στην κατοικία του στο Κονέτικατ, σε ηλικία 100 ετών. Υπουργός Εξωτερικών των Προέδρων των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον (το 1969 σύμβουλος, το 1973 ΥΠΕΞ) και Τζέραλντ Φορντ, και σύμβουλος 12 ακόμα Προέδρων, από τον Τζον Κένεντι μέχρι και τον Τζο Μπάιντεν, ο Κίσινγκερ συνέδεσε το όνομά του με μερικά από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Ο Κίσινγκερ μεταξύ άλλων είχε εγκρίνει το σχέδιο της CIA για το πραξικόπημα της χούντας εναντίον του Μακάριου, που έδωσε το πρόσχημα στην Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974.

Επίσης, ενέκρινε τον βομβαρδισμό της Καμπότζης το 1973 - 1974 και στήριξε την εισβολή του Ινδονήσιου δικτάτορα Σουχάρτο στο Ανατολικό Τιμόρ το 1975, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 200.000 ανθρώπους. Με τις συνεχείς παρεμβάσεις του συνέβαλε στην εδραίωση των τετελεσμένων του Αραβοϊσραηλινού Πολέμου του 1973, ενώ η βράβευσή του με το Νόμπελ Ειρήνης για την υπογραφή της «Συμφωνίας Τερματισμού του Πολέμου και Αποκατάστασης της Ειρήνης του Βιετνάμ» στο Παρίσι ήταν η πλέον αμφιλεγόμενη στην Ιστορία του θεσμού.

Επί των ημερών του η Λατινική Αμερική αιματοκυλίστηκε από δικτατορίες. Δικά του έργα το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1973 στη Χιλή, η κατάληψη της εξουσίας από τον δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ και η δολοφονία του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε. Δημόσια άλλωστε ήταν η δήλωσή του ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εγκαθίδρυση του μαρξισμού στη Χιλή, γιατί ο λαός της είναι ανεύθυνος».

Στο τελευταίο του μείζον ταξίδι, τον Ιούλιο, επισκέφτηκε το Πεκίνο για να συναντηθεί με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Ο τελευταίος εξήρε τον «θρυλικό διπλωμάτη», ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην προσέγγιση της Κίνας και των ΗΠΑ κατά τη δεκαετία του '70.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Καταγγελίες κινεζικής ακτοφυλακής για «παρείσφρηση» ιαπωνικών πλοίων

Ενταση με ιαπωνικά πλοία προκλήθηκε στα ανοιχτά των νήσων Ντιαογιού (όπως αποκαλούνται στην Κίνα) σύμφωνα τουλάχιστον με την κινεζική πλευρά, που έκανε λόγο για «παρείσφρηση» σε χωρικά ύδατα της δικής της δικαιοδοσίας. Η διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας στην ανατολή κάλεσε την Ιαπωνία να σταματήσει τις «παράνομες δραστηριότητες» στα νερά του συγκεκριμένου νησιωτικού συμπλέγματος, που στην Ιαπωνία είναι γνωστά ως Σενκάκου. Η διοίκηση ισχυρίστηκε ότι πολλά ιαπωνικά πλοία εισήλθαν στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, προχτές Τετάρτη, αλλά και ότι σκάφη της κινεζικής ακτοφυλακής έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα ελέγχου σύμφωνα με τον νόμο, προειδοποιώντας τα ιαπωνικά πλοία να εγκαταλείψουν τα εν λόγω ύδατα.

Κίνα και Ιαπωνία διαφιλονικούν για τη συγκεκριμένη ζώνη στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα (ΑΚΘ), που βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Ταϊβάν. Θυμίζουμε πως στην ευρύτερη περιφέρεια στρέφουν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο την προσοχή τους όλα τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, δεδομένου του ρόλου της σε μια σειρά από σημαντικούς κλάδους της οικονομίας (εφοδιαστική αλυσίδα, παραγωγή ημιαγωγών κ.τ.λ.), αλλά και του στρατηγικού της ρόλου ως κρίσιμου γεωπολιτικού και εμπορικού περάσματος.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ιάπωνας υπουργός Αμυνας Μινόρου Κιχάρα δήλωσε χτες ότι το Τόκιο ζήτησε από τις ΗΠΑ να ανασταλούν όλες οι πτήσεις των υβριδικών αεροσκαφών Osprey στην ιαπωνική επικράτεια, μετά και από τη νέα συντριβή αεροσκάφους τέτοιου τύπου, προχτές, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του τουλάχιστον ένας Αμερικανός στρατιωτικός. Ο Κιχάρα είπε ότι μόλις έγινε γνωστό το δυστύχημα «αμέσως αρχίσαμε έρευνα για να σωθούν ζωές» και το πρωί «υποβάλαμε το αίτημα στον διοικητή» της αμερικανικής δύναμης Ιαπωνίας (USFJ). Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την αμερικανική βάση Γιοκότα, κοντά στο Τόκιο, για «συνηθισμένη εκπαιδευτική αποστολή». Μέχρι και χτες, συνεχίζονταν οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπολοίπων επτά επιβαινόντων που παρέμεναν αγνοούμενοι.

ΚΙΝΑ
«Πανδημία» πνευμονίας MPP γεμίζει τα παιδιατρικά νοσοκομεία

Στο Πεκίνο και σε άλλες μεγαλουπόλεις της Κίνας, τα νοσοκομεία ξεχειλίζουν από παιδιά που πάσχουν από πνευμονία MPP ή παρόμοιες σοβαρές παθήσεις, με την κινεζική κυβέρνηση να διευκρινίζει ότι δεν έχει βρεθεί νέο παθογόνο και ότι η αύξηση των λοιμώξεων στο στήθος οφείλεται απλώς στα συνήθη χειμερινά κρυολογήματα, τα οποία επιδεινώνονται από την άρση των αυστηρών περιορισμών για τον COVID-19.

Αντίστοιχα διαβεβαιώνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Παρότι δεν υπάρχει κάποιο νέο παθογόνο, εξακολουθεί να υπάρχει το ενδεχόμενο μιας ακόμη μεγαλύτερης απειλής, για την οποία προειδοποιούν εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες: Η καλλιέργεια ανθεκτικών στα αντιβιοτικά στελεχών ενός κοινού και δυνητικά θανατηφόρου βακτηρίου.

Το μικρόβιο που προκαλεί την αύξηση της νοσηλείας των παιδιών είναι το Mycoplasma pneumoniae, το οποίο προκαλεί πνευμονία M. pneumoniae ή MPP. Το μικρόβιο που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1938, αντιμετωπιζόταν για δεκαετίες ως ιός λόγω της έλλειψης κυτταρικής μεμβράνης και του μικροσκοπικού μεγέθους του, αν και στην πραγματικότητα είναι ένα άτυπο βακτήριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ