Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Καταγγελίες κινεζικής ακτοφυλακής για «παρείσφρηση» ιαπωνικών πλοίων

Ενταση με ιαπωνικά πλοία προκλήθηκε στα ανοιχτά των νήσων Ντιαογιού (όπως αποκαλούνται στην Κίνα) σύμφωνα τουλάχιστον με την κινεζική πλευρά, που έκανε λόγο για «παρείσφρηση» σε χωρικά ύδατα της δικής της δικαιοδοσίας. Η διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας στην ανατολή κάλεσε την Ιαπωνία να σταματήσει τις «παράνομες δραστηριότητες» στα νερά του συγκεκριμένου νησιωτικού συμπλέγματος, που στην Ιαπωνία είναι γνωστά ως Σενκάκου. Η διοίκηση ισχυρίστηκε ότι πολλά ιαπωνικά πλοία εισήλθαν στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, προχτές Τετάρτη, αλλά και ότι σκάφη της κινεζικής ακτοφυλακής έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα ελέγχου σύμφωνα με τον νόμο, προειδοποιώντας τα ιαπωνικά πλοία να εγκαταλείψουν τα εν λόγω ύδατα.

Κίνα και Ιαπωνία διαφιλονικούν για τη συγκεκριμένη ζώνη στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα (ΑΚΘ), που βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Ταϊβάν. Θυμίζουμε πως στην ευρύτερη περιφέρεια στρέφουν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο την προσοχή τους όλα τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, δεδομένου του ρόλου της σε μια σειρά από σημαντικούς κλάδους της οικονομίας (εφοδιαστική αλυσίδα, παραγωγή ημιαγωγών κ.τ.λ.), αλλά και του στρατηγικού της ρόλου ως κρίσιμου γεωπολιτικού και εμπορικού περάσματος.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ιάπωνας υπουργός Αμυνας Μινόρου Κιχάρα δήλωσε χτες ότι το Τόκιο ζήτησε από τις ΗΠΑ να ανασταλούν όλες οι πτήσεις των υβριδικών αεροσκαφών Osprey στην ιαπωνική επικράτεια, μετά και από τη νέα συντριβή αεροσκάφους τέτοιου τύπου, προχτές, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του τουλάχιστον ένας Αμερικανός στρατιωτικός. Ο Κιχάρα είπε ότι μόλις έγινε γνωστό το δυστύχημα «αμέσως αρχίσαμε έρευνα για να σωθούν ζωές» και το πρωί «υποβάλαμε το αίτημα στον διοικητή» της αμερικανικής δύναμης Ιαπωνίας (USFJ). Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την αμερικανική βάση Γιοκότα, κοντά στο Τόκιο, για «συνηθισμένη εκπαιδευτική αποστολή». Μέχρι και χτες, συνεχίζονταν οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπολοίπων επτά επιβαινόντων που παρέμεναν αγνοούμενοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ