ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Σούδα το αεροπλανοφόρο «USS Gerald Ford»

Το ΚΕΝΑΠ «επιχειρησιακό κέντρο πολλαπλών σκοπών» για τις ΝΑΤΟικές αρμάδες που κάνουν πλάτες στο Ισραήλ

Στη Σούδα κατέπλευσε το Σάββατο το νεότερο και μεγαλύτερο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, «USS Gerald R. Ford», για ανεφοδιασμό και «ανάπαυση» του πληρώματος (περίπου 6.000 άτομα) μέχρι αύριο, 6 του μήνα, προτού επιστρέψει στην περιοχή επιχειρησιακής του δράσης, στα ανοιχτά της Γάζας στηρίζοντας τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού.

Θυμίζουμε ότι στις αρχές του καλοκαιριού το σκάφος είχε δέσει στον Φαληρικό Ορμο, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε τρεις εν πλω συνεκπαιδεύσεις με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, με τις φρεγάτες «Ελλη» και «Ψαρά», με πιο πρόσφατη στις 28 Νοέμβρη συνεκπαίδευση με τη δεύτερη.

Θυμίζουμε επίσης ότι οι Αμερικανοί προτιμούν για στάθμευση τη Σούδα, καθώς το κρηπίδωμα «Κ14» (μια καλά φρουρούμενη προβλήτα βάθους 14 μέτρων, μήκους περίπου 300 μ. και πλάτους 100 μ.) είναι το μοναδικό σημείο σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο όπου τα τεράστια πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ μπορούν να παραβάλουν στην προβλήτα και όχι να ρίξουν άγκυρα στα ανοιχτά.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη και καθώς η Σούδα εξελίσσεται σε κέντρο ευρύτερης υποστήριξης των ευρωατλαντικών επιχειρήσεων κι αποστολών στην Ανατολική Μεσόγειο, το διάστημα 25/10 - 28/11 το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), που εδρεύει εκεί, αξιοποιήθηκε ως «Κέντρο Ναυτικών Επιχειρήσεων» (Maritime Operations Center) για την υποστήριξη της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2, η οποία με την όξυνση του Παλαιστινιακού έσπευσε στην Ανατολική Μεσόγειο. «Το ΚΕΝΑΠ απέδειξε την ικανότητα να λειτουργεί όχι μόνο ως Εκπαιδευτική Εγκατάσταση του ΝΑΤΟ, αλλά και ως Επιχειρησιακό Κέντρο σε ρόλο πολλαπλών σκοπών», επαίρονται στη διοίκησή του.

Επίσης, το διάστημα 27 - 30/11 διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή του Σαρωνικού η αξιολόγηση του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ - Special Operations Maritime Task Group/SOΜTG) της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, από τη ΝΑΤΟική Allied Special Operations Forces Command (ASOFCOM), «στο πλαίσιο της Εθνικής - ΝΑΤΟικής στοχοθεσίας για την διάθεση δυνάμεων σύμφωνα με τα Περιoχικά Σχέδια (Regional Plans) της Συμμαχίας», όπως τονίζεται από το ΓΕΕΘΑ.

Η διαδικασία αξιολόγησης, η οποία πραγματοποιήθηκε με κριτήρια NATO, περιελάμβανε την εξέταση αντικειμένων όπως νηοψία, άμεση επιθετική ενέργεια, αντιμετώπιση - εξουδετέρωση πυρηνικής - βιολογικής - χημικής (ΠΒΧ) απειλής, αντιμετώπιση - εξουδετέρωση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, επιχειρήσεις απαγόρευσης περιοχής.

Η αξιολόγηση, η οποία πραγματοποιήθηκε από επιτελείς του Τμήματος Αξιολογήσεων της ASOFCOM, καθώς και επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων, κατέδειξε το SOΜTG ως «Επιχειρησιακά Ετοιμο - Combat Ready» για ανάληψη αποστολών Ειδικών Επιχειρήσεων.

Σημειωτέον, η αξιολόγηση του SOΜTG αποτελεί την τρίτη συνεχόμενη επιτυχή διαδικασία ΝΑΤΟικής αξιολόγησης Ελληνικού Τμήματος σε σύντομο χρονικό διάστημα, «γεγονός που αποδεικνύει την ταχεία προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων, και ειδικότερα της ΔΕΠ, στις απαιτήσεις των Συμμαχικών προτύπων και διαδικασιών», όπως τονίζεται από το ΓΕΕΘΑ, στην πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να παίξει ακόμα πιο ενεργό ρόλο στα ευρωατλαντικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή.

Ακριβώς στο ίδιο πλαίσιο, την Παρασκευή έγινε η ετήσια ενημερωτική ημερίδα του ΓΕΕΘΑ για τους διαπιστευμένους στην Ελλάδα Ακολούθους Αμυνας (ΑΚΑΜ), βοηθούς ΑΚΑΜ, καθώς και τους στρατιωτικούς, ναυτικούς και αεροπορικούς Ακολούθους. Την ημερίδα παρακολούθησαν 31 ακόλουθοι από 25 χώρες και καλύφθηκαν θεματικές ενότητες όπως η «Τρέχουσα κατάσταση και μελλοντικές εξελίξεις του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αμυνας» (παρέχει «εξειδίκευση, τεχνογνωσία, εκπαίδευση, βέλτιστες πρακτικές, δόγματα, ανάλυση και διδάγματα» στα στελέχη της λυκοσυμμαχίας), «Συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε διεθνείς αποστολές και επιχειρήσεις», αλλά και «Παρουσίαση της αποστολής και του έργου του Πολυεθνικού Συντονιστικού Κέντρου Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ)» (ιδρύθηκε το 2004 προκειμένου να αντιμετωπιστούν «οι στρατηγικές ελλείψεις στις θαλάσσιες μεταφορές, κυρίως στο πλαίσιο ασκήσεων και επιχειρήσεων που καθοδηγούνται από ΝΑΤΟ και ΕΕ»).

Επίσης το διάστημα 27/11 - 1/12 διεξήχθη στο ΓΕΕΘΑ η άσκηση «CYBER COALITION 2023», μία από τις σημαντικότερες ασκήσεις κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ. Σχεδιάστηκε και διευθύνθηκε από το Στρατηγείο Μετασχηματισμού (Allied Command Transformation - ACT) του ΝΑΤΟ. Διεξάγεται κάθε χρόνο από το 2008 και φέτος έλαβαν μέρος περίπου 1.000 ασκούμενοι από τα κράτη - μέλη και εταίρους του ΝΑΤΟ, την ΕΕ καθώς και από φορείς της βιομηχανίας και του «ακαδημαϊκού χώρου». Δοκιμάστηκαν σενάρια που αφορούσαν στην αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων σε «κρίσιμες υποδομές» που υποστηρίζουν επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ (δικτυακές, πληροφοριακές, παραγωγής Ενέργειας, εφοδιαστικής αλυσίδας), καθώς και στη «μόλυνση συστημάτων υποστήριξης ηλεκτρικών οχημάτων», όπως επίσης εξετάστηκαν και θέματα νομικής φύσης που αφορούν στην «θεώρηση των κυβερνοεπιθέσεων ως ένοπλες επιθέσεις», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στο μεταξύ, στην Αλεξανδρούπολη βρίσκεται από την Κυριακή το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «MV Ocean Giant», το οποίο κατέπλευσε στο ακριτικό λιμάνι προερχόμενο από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Το πλοίο, αμερικανικής σημαίας, είναι ναυλωμένο από τη Στρατιωτική Διοίκηση Θαλάσσιων Μεταφορών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και χρησιμοποιείται για να μεταφέρει τρόφιμα, οικοδομικές προμήθειες, οχήματα, ηλεκτρονικό εξοπλισμό και ανταλλακτικά για τις ανάγκες του αμερικανικού στρατού.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΑΝΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι φονιάδες των λαών είναι ανεπιθύμητοι στην πόλη μας!

Γιγαντοπανό της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ και των Τομεακών Οργανώσεων της ΚΝΕ αναρτήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στα γραφεία του Κόμματος στο κέντρο της πόλης, ενώ χτες τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα Χανιά κατά τη διάρκεια μαζικής πικετοφορίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης διατράνωσαν «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».

Με αυτήν την πολύμορφη δραστηριότητα οι Οργανώσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ εξέφρασαν για ακόμα μια φορά την καταδίκη τους στην παρουσία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Gerald R. Ford» στη Σούδα, κηρύσσοντας τους φονιάδες των λαών ανεπιθύμητους, απαιτώντας την απεμπλοκή της χώρας από τα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το κλείσιμο της βάσης της Σούδας.

Στο κάλεσμα προς τον χανιώτικο λαό το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Η εμπλοκή της χώρας μας στα επικίνδυνα σχέδια για εδαφική επέκταση του Ισραήλ, στον μεγάλο ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας για το ποιος θα κυριαρχήσει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την ώρα που μαίνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και γίνεται όλο και πιο ορατός ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου, μόνο ασφάλεια δεν γεννά στον λαό μας. Ιδιαίτερα εδώ στα Χανιά, με τη βάση της Σούδας να πρωτοπορεί στις πολεμικές επιχειρήσεις και να μετατρέπει την περιοχή μας σε στόχο αντιποίνων. Τα ματωμένα δολάρια των Αμερικανών στρατιωτών, που συνηθίζουν να συμπεριφέρονται σαν επικυρίαρχοι στην πόλη μας, δεν μπορούν να εξαγοράσουν ούτε την ανοχή ούτε τη συνενοχή του λαού μας.

Τώρα είναι ανάγκη να δυναμώσει η διεκδίκηση για:

-- Απεμπλοκή της χώρας μας από το μακελειό στην Παλαιστίνη και την Ουκρανία.

-- Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι βάσεις του θανάτου στη χώρα.

-- Αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους».

Σωματεία και φορείς: Δυναμώνουμε την πάλη για να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις

Παράλληλα αυξάνονται οι φορείς της πόλης που εκφράζουν την αντίθεση στην παρουσία του αεροπλανοφόρου στα Χανιά. Ηδη η Επιτροπή Ειρήνης, το Σωματείο Διανομέων και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων με ανακοινώσεις που εξέδωσαν καλούν τον χανιώτικο λαό να αξιοποιήσει την πείρα του όλα αυτά τα χρόνια παρουσίας των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στον τόπο μας, να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα. Να μη δεχτεί να γίνει η Σούδα αγκυροβόλι εναντίον άλλων λαών. Να δυναμώσει την πάλη του για να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές!

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΠΕΛΕΡΗ
Νέα αναβολή της εξέτασης για άδεια ορκωμοσίας

Αναβλήθηκε για τις 11 Δεκέμβρη η εκδίκαση του αιτήματος (που έχει υποβληθεί για πολλοστή φορά) για χορήγηση άδειας ορκωμοσίας στον Φρέντη Μπελέρη, προκειμένου να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του ως δημάρχου Χειμάρρας, μετά την εκλογή του τον περασμένο Μάη, δύο μέρες αφού συνελήφθη.

Κατά τη χτεσινή διαδικασία, οι εκπρόσωποι της διεύθυνσης των φυλακών υποστήριξαν ότι ένα τέτοιο αίτημα πρέπει να απορριφθεί, διότι δεν βασίζεται στη νομοθεσία. Από τη μεριά της, η υπεράσπιση του Μπελέρη επιμένει ότι πρόκειται για δικαίωμα που κατοχυρώνει και το Σύνταγμα.

Θυμίζουμε ότι στις 24 Νοέμβρη, το ανώτατο δικαστήριο της Αλβανίας κλήθηκε να αποφασίσει ποιο είναι το αρμόδιο όργανο να εξετάσει το αίτημα της άδειας ορκωμοσίας και απεφάνθη πως είναι το δικαστήριο κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος (SPAK). Πάντως, όπως σημείωσαν σχετικά ρεπορτάζ, το εν λόγω δικαστήριο δύο φορές κατά το παρελθόν δήλωσε αναρμόδιο στα αιτήματα της υπεράσπισης για άδεια ορκωμοσίας.

Βαλκανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι δικαστές ήταν χτες οι ίδιοι που συνθέτουν και την έδρα για την εκδίκαση της βασικής υπόθεσης Μπελέρη - Κοκαβέση, που κατηγορούνται για «ενεργητική διαφθορά σε εκλογές». Ο Μπελέρης παραμένει εδώ και 7 μήνες προφυλακισμένος, κατηγορούμενος για συνέργεια σε απόπειρα εξαγοράς ψήφων μαζί με τον στενό του συνεργάτη Παντελή Κοκαβέση. Παρούσα στη συνεδρίαση ήταν και χτες η πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αλβανία, Κωνσταντίνα Καμίτση, ενώ το «παρών» έδωσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ