ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Μυριόστομη απαίτηση το έγκλημα των Τεμπών να μη συγκαλυφθεί

Αποφασιστική συγκέντρωση χτες έξω από τη Βουλή

Λίγα λουλούδια για τα νέα παιδιά που «έφυγαν» τόσο άδικα
Λίγα λουλούδια για τα νέα παιδιά που «έφυγαν» τόσο άδικα
«Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή»: Το σύνθημα στο οποίο ενώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες φωνές πριν από 10 περίπου μήνες, όταν η οργή του λαού και της νεολαίας για το σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη με 57 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες πυροδότησε τεράστιες πολυήμερες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ακούστηκε ξανά δυνατά χτες το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος έξω από τη Βουλή, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσαν οι συγγενείς των πληγέντων του δυστυχήματος των Τεμπών με τη στήριξη αγωνιστικών εργατικών συνδικάτων και φορέων.

Στη χτεσινή διαμαρτυρία τον πρώτο και τελευταίο λόγο είχαν οι οικογένειες που οι άνθρωποί τους επέβαιναν στα δύο τρένα. Οι γονείς, τα παιδιά, τα αδέρφια, οι φίλοι των επιβατών που δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους. Κρατώντας λευκά τριαντάφυλλα συγκεντρώθηκαν από νωρίς στο Σύνταγμα, γεμίζοντας την εξέδρα με αποσκευές που είχαν πάνω τους τα ονόματα και τις φωτογραφίες των αγαπημένων τους. Με δάκρυα στα μάτια αλλά και με ανοιχτή την αγκαλιά τους ο ένας για τον άλλον.

Τη συγκέντρωση στήριξαν εργατικά σωματεία της Αττικής, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, 21 φοιτητικοί σύλλογοι, η Ομοσπονδία Γονέων, μαθητές, άλλοι μαζικοί φορείς, στηρίζοντας την πρωτοβουλία και τα αιτήματά της. Το «παρών» έδωσαν αντιπροσωπείες της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και του προεδρείου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Στη διαμαρτυρία συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, Θανάση Παφίλη και Νίκο Καραθανασόπουλο, τους βουλευτές Γιώργο Λαμπρούλη, Χρήστο Κατσώτη και Μαρία Κομνηνάκα, κ.ά.

Η αγωνιστική συνάντηση ντύθηκε με τραγούδια που γράφτηκαν για το δυστύχημα των Τεμπών και ακούγονταν από τα μεγάφωνα. Μεταξύ αυτών, η προτροπή των «Κοινών Θνητών» να μην αφήσουμε «το έγκλημά τους να ξεχαστεί», η φωνή του Μανώλη Μητσιά για το «μαύρο τρένο», το γυναικείο φωνητικό σύνολο «Voci contra tempο», άλλοι καλλιτέχνες.

Να αποδοθούν οι ευθύνες όσο ψηλά κι αν βρίσκονται

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Θοδωρής Ελευθεριάδης, γιος της Μαρίας Εγούτ, που έχασε τη ζωή της στη σιδηροδρομική τραγωδία. «Οι συγγενείς των θυμάτων του σιδηροδρομικού εγκλήματος των Τεμπών, με τους 57 νεκρούς, νέους ως επί το πλείστον ανθρώπους, και πολλούς βαριά τραυματισμένους, διοργανώσαμε τη σημερινή συγκέντρωση απαιτώντας: Την πλήρη διερεύνηση του εγκλήματος από τις δικαστικές αρχές και τη Βουλή. Την απόδοση δικαιοσύνης και την απόδοση ευθυνών για όλους τους υπεύθυνους, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Την απρόσκοπτη απόδοση ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα, χωρίς την απαράδεκτη κάλυψη της πολιτικής ασυλίας για όσους ευθύνονται για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στις μετακινήσεις, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Για να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά το έγκλημα των Τεμπών», ανέφερε.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Σμαρώ Οικού, αδερφή του 28χρονου μηχανοδηγού Δημήτρη Οικού, που επέβαινε κι αυτός ως επιβάτης στην αμαξοστοιχία. «Για τις 57 ψυχές. Διεκδικούμε τη δικαίωση μέχρι τέλους», είπε.

Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών. Στο άκουσμα των 57 ονομάτων οι συγκεντρωμένοι άφηναν άσπρα τριαντάφυλλα στην εξέδρα ενώ φώναζαν «παρών» και «παρούσα» για καθέναν και καθεμία από αυτούς που λείπουν.

Στη συνέχεια, στο βήμα τον λόγο έπαιρναν συγγενείς των αδικοχαμένων. «Σήμερα θα μιλήσω ως πατέρας, ως γονέας όλων όσοι χάθηκαν», τόνισε ο Αντώνης Ψαρόπουλος, πατέρας της 20χρονης φοιτήτριας Μάρθης Ψαροπούλου. «Ο αληθινός όρος γι' αυτό το συμβάν είναι "έγκλημα"».

«Το τελευταίο τηλέφωνο που με πήρες ήταν το βράδυ που έφυγες 28/2/23. 23.05 και μου είπες "μαμά, κοιμήσου, θα αργήσω να φτάσω...". Και σου είπα πάρε με όταν φτάσεις, θα περιμένω... Και μετά σιωπή και μετά η καταστροφή, η κόλαση που αντίκρισα στα Τέμπη»: Το γράμμα της Βάσως Κούλπα, μητέρας του 21χρονου φοιτητή Αναστάση Κουτσόπουλου, διάβασε η ηθοποιός Κυριακή Γάσπαρη.

Εχουμε κάνει τον πόνο μας δύναμη, τη θλίψη μας δράση

Στη συνέχεια, στο βήμα βρέθηκε η πρόεδρος της προσωρινής διοικούσας του Συλλόγου, Μαρία Καρυστιανού. «28 Φεβρουαρίου σκότωσαν το παιδί μου. 9 Μαρτίου κήδεψα ό,τι απέμεινε από εκείνη. Δεν ήταν ούτε 20 ετών», ανέφερε. Εννέα και πλέον μήνες μετά, «μαζευόμαστε εμείς που είμαστε η φωνή αυτών που δεν είναι πια δίπλα μας», υπογράμμισε. «Εχουμε κάνει τον πόνο μας δύναμη, τη θλίψη μας δράση», τόνισε και απαίτησε δικαίωση.

«Είμαι η μάνα που έλαβα το τηλεφώνημα που είναι ο εφιάλτης κάθε γονιού», είπε η Δέσποινα Γκανίδου, μητέρα του 22χρονου φοιτητή Γιώργου Παπάζογλου. Κατήγγειλε το γεγονός ότι όλοι οι υπεύθυνοι «συνεχίζουν τη ζωή τους», ότι στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της «Hellenic Train» δεν έχουν κληθεί να απολογηθούν, ότι ακόμα και σήμερα εντοπίζονται ανθρώπινα μέλη στα συντρίμμια, ότι η έρευνα προχωρά μετ' εμποδίων και κρίσιμα ερωτήματα δεν έχουν πάρει ακόμα απάντηση.

Για τους μήνες της μάχης που έδωσε η κόρη της μίλησε η Ελένη Τουλκιαρίδου, μητέρα της νεαρής φοιτήτριας πολυτραυματία Μυρσίνης Πρασσά. «Η συγκάλυψη είναι χειρότερη κι από τη δολοφονία», κατήγγειλε η Σοφία Ζαροπούλου, μητέρα των 20χρονων δίδυμων φοιτητριών Θώμης και Χρύσας Πλακιά, θεία της επίσης 20χρονης σπουδάστριας Αναστασίας - Μαρίας, που επέβαιναν στο τρένο.

Τα ονόματα των νεκρών ακούστηκαν ακόμα μια φορά, την ώρα που δεκάδες φαναράκια υψώθηκαν στον ουρανό. Από τα μεγάφωνα ακούστηκε η φωνή της αδικοχαμένης Ελισάβετ Χατζηβασιλείου, να τραγουδά παραδοσιακό νανούρισμα στο Βασιλικό Κονσερβατόριο της Σκοτίας. Η 26χρονη Ελισάβετ, μέτζο σοπράνο, είχε μάθει λίγο πριν τις 28 Φλεβάρη ότι έγινε δεκτή στην Ακαδημία της Οπερας του Βερολίνου. Ομως, το έγκλημα στα Τέμπη τής στέρησε τη δυνατότητα να κάνει πράξη το όνειρό της...

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και τη διαβεβαίωση πως ο αγώνας για να μην ξεχαστεί το έγκλημα και να τιμωρηθούν οι ένοχοι θα συνεχιστεί.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΑΔΙΚΗ ΒΙΑ
Επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις, χωρίς να θίγονται τα επιχειρηματικά συμφέροντα

Μία μέρα μετά την ανακοίνωση των νέων αποσπασματικών μέτρων της κυβέρνησης «για την οπαδική βία», ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης παρέδωσαν χτες στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη λίστα με 200 άτομα που φέρονται να εμπλέκονται σε επεισόδια, με στόχο να παρουσιαστεί - τουλάχιστον επικοινωνιακά - η δήθεν αποφασιστικότητα της κυβέρνησης. Χωρίς όμως να θίγεται η ουσία του ζητήματος, δηλαδή η σύνδεση των οπαδικών στρατών με τους μεγαλοεπιχειρηματίες που λυμαίνονται τον αθλητισμό και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Υποτίθεται ότι ζητείται να ερευνηθούν, όχι ως μεμονωμένα περιστατικά αλλά κάτω από το πρίσμα της δράσης εγκληματικής οργάνωσης, μια σειρά υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τη δημοσιότητα τον τελευταίο χρόνο. Ορισμένες, δε, φτάνουν και σε βάθος δεκαπενταετίας και δεν καλύπτονται από την παραγραφή. Να σημειωθεί ότι εμφανίζεται ως μεθοδολογία η ενοποίηση υποθέσεων, όπως είχε γίνει και με τη Χρυσή Αυγή, και έτσι επιχειρείται τσουβάλιασμα όλων των υποθέσεων οπαδικής βίας και διαφθοράς που έμειναν στα συρτάρια ή κουκουλώθηκαν.

Η Γ. Αδειλίνη διαβεβαίωσε τους δύο υπουργούς ότι θα μελετήσει τα στοιχεία που προσκόμισαν και στη συνέχεια θα ανακοινώσει τις ενέργειές της. Οι φάκελοι που προσκόμισαν οι δύο υπουργοί αφορούν, πέρα από την υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας του αστυνομικού έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη, και μια σειρά από άλλες υποθέσεις που έχουν ήδη απασχολήσει, όπως οι δολοφονίες του Αλκη Καμπανού και του Μιχάλη Κατσούρη, αλλά και πρόσωπα που η δράση τους εκτείνεται μέχρι και την υπόθεση της δολοφονίας του Μιχάλη Φιλόπουλου το 2007.

Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο των «σκληρών» χούλιγκανς, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξήγησε ότι η επιλογή τους έγινε από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αστυνομικές αρχές και τους καθιστούν «υψηλού κινδύνου» πρόσωπα σε ό,τι αφορά την οπαδική βία. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία που προσκομίστηκαν αφορούν και εγκληματικές δραστηριότητες των εμπλεκόμενων προσώπων και με το κοινό ποινικό έγκλημα, όπως εκβιασμοί, ναρκωτικά, προστασία.

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γ. Βρούτσης δήλωσε ότι στον φάκελο που παραδόθηκε στις εισαγγελικές αρχές περιλαμβάνονται και περιπτώσεις ξυλοδαρμών διαιτητών και δημοσιογράφων οι οποίες έχουν καταγγελθεί κατά καιρούς από τον ΠΣΑΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου).

Αναζητούνται κι άλλοι εμπλεκόμενοι

Στην υπόθεση του σοβαρού τραυματισμού του 31χρονου αστυνομικού από ναυτική φωτοβολίδα, συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη κι άλλων εμπλεκόμενων πέρα από τον 18χρονο που έχει συλληφθεί για επίθεση έξω από το κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» της Νίκαιας την περασμένη Πέμπτη. Γίνονται δε προσαγωγές ατόμων γνωστών στις αρχές, από επεισόδια όπου έχουν συμμετάσχει κατά καιρούς, και αναζητούνται πληροφορίες από αυτά τα άτομα.

Οι αρχές εστιάζουν σε πρόσωπο που φέρεται να είχε οργανωτικό ρόλο στην επίθεση κατά των αστυνομικών, προμηθεύοντας τα «πολεμοφόδια» που χρησιμοποιήθηκαν στα επεισόδια. Ο 18χρονος σύμφωνα με τον συνήγορό του ξέρει το άτομο που του προμήθευσε τη φωτοβολίδα, αλλά «φοβάται να τον κατονομάσει».

Σε ακρωτηριασμό προχώρησαν οι γιατροί

Την ίδια ώρα ο άτυχος αστυνομικός συνεχίζει να δίνει μάχη για τη ζωή του στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Νίκαιας, ενώ χθες οι γιατροί προχώρησαν στον ακρωτηριασμό του αριστερού του ποδιού, όπου είχε δεχτεί τη φωτοβολίδα, «λόγω μη αναστρέψιμων ισχαιμικών βλαβών και εκτεταμένων μυϊκών νεκρώσεων στην περιοχή του τραύματος του μηρού, και προς αποφυγή τοπικών σηπτικών και συστηματικών επιπλοκών και σοβαρής επιδείνωσης της κατάστασης του ασθενούς», όπως αναφέρει το ανακοινωθέν.

Ποινική δίωξη σε 23 για τη Σύμβαση 717

Ποινική δίωξη σε βάρος 23 ατόμων για την περιβόητη Σύμβαση 717 του 2014, που αφορούσε το σύστημα σηματοδότησης - τηλεδιοίκησης στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, άσκησε χτες το γραφείο των Ευρωπαίων εντεταλμένων εισαγγελέων της Αθήνας. Ωστόσο, οι ποινικές ευθύνες δεν αφορούν το έγκλημα των Τεμπών, αλλά εστιάζονται στην οικονομική ζημιά που προκλήθηκε στο ελληνικό Δημόσιο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αποδίδονται δε αποκλειστικά σε δημοσίους υπαλλήλους και υπαλλήλους της αναδόχου εταιρείας.

Οπως αναφέρεται, οι ποινικές ευθύνες που εντοπίστηκαν αφορούν κακουργήματα, όπως απάτη, απιστία, ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον παράνομο προσπορισμό οφέλους, ηθική αυτουργία σε απάτη και ψευδείς βεβαιώσεις. Το γραφείο αναφέρει πως η μη εκτέλεση της σύμβασης έχει προκαλέσει ζημία άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ τόσο στο ελληνικό Δημόσιο όσο και την ΕΕ. Για τα παραπάνω κατηγορούνται 14 δημόσιοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ, τέσσερις δημόσιοι υπάλληλοι της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ) και πέντε νόμιμοι εκπρόσωποι και υπάλληλοι της αναδόχου κοινοπραξίας. Σύμφωνα με την ποινική έρευνα, χορηγήθηκαν συνολικά επτά παράνομες παρατάσεις της αρχικής Σύμβασης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΓΟΣΕ. Για τον λόγο αυτό, μετά την πάροδο περισσότερων από εννέα ετών από την υπογραφή της Σύμβασης 717, το έργο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ