Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Μυριόστομη απαίτηση το έγκλημα των Τεμπών να μη συγκαλυφθεί

Αποφασιστική συγκέντρωση χτες έξω από τη Βουλή

Λίγα λουλούδια για τα νέα παιδιά που «έφυγαν» τόσο άδικα
Λίγα λουλούδια για τα νέα παιδιά που «έφυγαν» τόσο άδικα
«Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή»: Το σύνθημα στο οποίο ενώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες φωνές πριν από 10 περίπου μήνες, όταν η οργή του λαού και της νεολαίας για το σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη με 57 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες πυροδότησε τεράστιες πολυήμερες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ακούστηκε ξανά δυνατά χτες το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος έξω από τη Βουλή, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσαν οι συγγενείς των πληγέντων του δυστυχήματος των Τεμπών με τη στήριξη αγωνιστικών εργατικών συνδικάτων και φορέων.

Στη χτεσινή διαμαρτυρία τον πρώτο και τελευταίο λόγο είχαν οι οικογένειες που οι άνθρωποί τους επέβαιναν στα δύο τρένα. Οι γονείς, τα παιδιά, τα αδέρφια, οι φίλοι των επιβατών που δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους. Κρατώντας λευκά τριαντάφυλλα συγκεντρώθηκαν από νωρίς στο Σύνταγμα, γεμίζοντας την εξέδρα με αποσκευές που είχαν πάνω τους τα ονόματα και τις φωτογραφίες των αγαπημένων τους. Με δάκρυα στα μάτια αλλά και με ανοιχτή την αγκαλιά τους ο ένας για τον άλλον.

Τη συγκέντρωση στήριξαν εργατικά σωματεία της Αττικής, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, 21 φοιτητικοί σύλλογοι, η Ομοσπονδία Γονέων, μαθητές, άλλοι μαζικοί φορείς, στηρίζοντας την πρωτοβουλία και τα αιτήματά της. Το «παρών» έδωσαν αντιπροσωπείες της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και του προεδρείου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).


Στη διαμαρτυρία συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, Θανάση Παφίλη και Νίκο Καραθανασόπουλο, τους βουλευτές Γιώργο Λαμπρούλη, Χρήστο Κατσώτη και Μαρία Κομνηνάκα, κ.ά.

Η αγωνιστική συνάντηση ντύθηκε με τραγούδια που γράφτηκαν για το δυστύχημα των Τεμπών και ακούγονταν από τα μεγάφωνα. Μεταξύ αυτών, η προτροπή των «Κοινών Θνητών» να μην αφήσουμε «το έγκλημά τους να ξεχαστεί», η φωνή του Μανώλη Μητσιά για το «μαύρο τρένο», το γυναικείο φωνητικό σύνολο «Voci contra tempο», άλλοι καλλιτέχνες.

Να αποδοθούν οι ευθύνες όσο ψηλά κι αν βρίσκονται

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Θοδωρής Ελευθεριάδης, γιος της Μαρίας Εγούτ, που έχασε τη ζωή της στη σιδηροδρομική τραγωδία. «Οι συγγενείς των θυμάτων του σιδηροδρομικού εγκλήματος των Τεμπών, με τους 57 νεκρούς, νέους ως επί το πλείστον ανθρώπους, και πολλούς βαριά τραυματισμένους, διοργανώσαμε τη σημερινή συγκέντρωση απαιτώντας: Την πλήρη διερεύνηση του εγκλήματος από τις δικαστικές αρχές και τη Βουλή. Την απόδοση δικαιοσύνης και την απόδοση ευθυνών για όλους τους υπεύθυνους, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Την απρόσκοπτη απόδοση ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα, χωρίς την απαράδεκτη κάλυψη της πολιτικής ασυλίας για όσους ευθύνονται για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στις μετακινήσεις, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Για να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά το έγκλημα των Τεμπών», ανέφερε.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Σμαρώ Οικού, αδερφή του 28χρονου μηχανοδηγού Δημήτρη Οικού, που επέβαινε κι αυτός ως επιβάτης στην αμαξοστοιχία. «Για τις 57 ψυχές. Διεκδικούμε τη δικαίωση μέχρι τέλους», είπε.

Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών. Στο άκουσμα των 57 ονομάτων οι συγκεντρωμένοι άφηναν άσπρα τριαντάφυλλα στην εξέδρα ενώ φώναζαν «παρών» και «παρούσα» για καθέναν και καθεμία από αυτούς που λείπουν.

Στη συνέχεια, στο βήμα τον λόγο έπαιρναν συγγενείς των αδικοχαμένων. «Σήμερα θα μιλήσω ως πατέρας, ως γονέας όλων όσοι χάθηκαν», τόνισε ο Αντώνης Ψαρόπουλος, πατέρας της 20χρονης φοιτήτριας Μάρθης Ψαροπούλου. «Ο αληθινός όρος γι' αυτό το συμβάν είναι "έγκλημα"».

«Το τελευταίο τηλέφωνο που με πήρες ήταν το βράδυ που έφυγες 28/2/23. 23.05 και μου είπες "μαμά, κοιμήσου, θα αργήσω να φτάσω...". Και σου είπα πάρε με όταν φτάσεις, θα περιμένω... Και μετά σιωπή και μετά η καταστροφή, η κόλαση που αντίκρισα στα Τέμπη»: Το γράμμα της Βάσως Κούλπα, μητέρας του 21χρονου φοιτητή Αναστάση Κουτσόπουλου, διάβασε η ηθοποιός Κυριακή Γάσπαρη.

Εχουμε κάνει τον πόνο μας δύναμη, τη θλίψη μας δράση

Στη συνέχεια, στο βήμα βρέθηκε η πρόεδρος της προσωρινής διοικούσας του Συλλόγου, Μαρία Καρυστιανού. «28 Φεβρουαρίου σκότωσαν το παιδί μου. 9 Μαρτίου κήδεψα ό,τι απέμεινε από εκείνη. Δεν ήταν ούτε 20 ετών», ανέφερε. Εννέα και πλέον μήνες μετά, «μαζευόμαστε εμείς που είμαστε η φωνή αυτών που δεν είναι πια δίπλα μας», υπογράμμισε. «Εχουμε κάνει τον πόνο μας δύναμη, τη θλίψη μας δράση», τόνισε και απαίτησε δικαίωση.

«Είμαι η μάνα που έλαβα το τηλεφώνημα που είναι ο εφιάλτης κάθε γονιού», είπε η Δέσποινα Γκανίδου, μητέρα του 22χρονου φοιτητή Γιώργου Παπάζογλου. Κατήγγειλε το γεγονός ότι όλοι οι υπεύθυνοι «συνεχίζουν τη ζωή τους», ότι στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της «Hellenic Train» δεν έχουν κληθεί να απολογηθούν, ότι ακόμα και σήμερα εντοπίζονται ανθρώπινα μέλη στα συντρίμμια, ότι η έρευνα προχωρά μετ' εμποδίων και κρίσιμα ερωτήματα δεν έχουν πάρει ακόμα απάντηση.

Για τους μήνες της μάχης που έδωσε η κόρη της μίλησε η Ελένη Τουλκιαρίδου, μητέρα της νεαρής φοιτήτριας πολυτραυματία Μυρσίνης Πρασσά. «Η συγκάλυψη είναι χειρότερη κι από τη δολοφονία», κατήγγειλε η Σοφία Ζαροπούλου, μητέρα των 20χρονων δίδυμων φοιτητριών Θώμης και Χρύσας Πλακιά, θεία της επίσης 20χρονης σπουδάστριας Αναστασίας - Μαρίας, που επέβαιναν στο τρένο.

Τα ονόματα των νεκρών ακούστηκαν ακόμα μια φορά, την ώρα που δεκάδες φαναράκια υψώθηκαν στον ουρανό. Από τα μεγάφωνα ακούστηκε η φωνή της αδικοχαμένης Ελισάβετ Χατζηβασιλείου, να τραγουδά παραδοσιακό νανούρισμα στο Βασιλικό Κονσερβατόριο της Σκοτίας. Η 26χρονη Ελισάβετ, μέτζο σοπράνο, είχε μάθει λίγο πριν τις 28 Φλεβάρη ότι έγινε δεκτή στην Ακαδημία της Οπερας του Βερολίνου. Ομως, το έγκλημα στα Τέμπη τής στέρησε τη δυνατότητα να κάνει πράξη το όνειρό της...

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και τη διαβεβαίωση πως ο αγώνας για να μην ξεχαστεί το έγκλημα και να τιμωρηθούν οι ένοχοι θα συνεχιστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ