ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /48
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Κλιμάκωση του μακελειού στη Γάζα και εξαγγελίες για μακρόχρονο πόλεμο «μέχρι την απόλυτη νίκη»

Στους 18.800 έφτασαν οι νεκροί Παλαιστίνιοι - Πάνω από 1,9 εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι

Copyright 2023 The Associated

Με τις «πλάτες» των ΗΠΑ και την αβάντα της πολύμορφης οικονομικής - πολιτικής - στρατιωτικής στήριξης από την ΕΕ, το Ισραήλ εξαγγέλλει μακρόχρονο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, «μέχρι την απόλυτη νίκη», προμηνύοντας παραπέρα κλιμάκωση της σφαγής, ενώ παράλληλα θέτει στο προσκήνιο επικίνδυνα σχέδια για την «επόμενη μέρα», για τη διαιώνιση της κατοχής, τον βίαιο εκτοπισμό των Παλαιστινίων, τον εβραϊκό εποικισμό και τον «τεμαχισμό» της Γάζας, ακόμα και για πιθανή σύγκρουση με τις δυνάμεις της Παλαιστινιακής Αρχής στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός εντείνει το μακελειό σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, κλιμακώνοντας τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι αιματηρές επιδρομές και οι χιλιάδες συλλήψεις στη Δυτική Οχθη.

Μέχρι και την Πέμπτη, ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτώβρη είχε φτάσει σε 18.787, η μεγάλη τους πλειοψηφία παιδιά, έφηβοι και γυναίκες, με 50.897 τραυματίες, ενώ μεγάλος αριθμός θυμάτων εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από τα ερείπια.

Τουλάχιστον 1,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί, σε σύνολο 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας, με τη μεγάλη πλειοψηφία τους να συνωστίζεται σε απάνθρωπες συνθήκες στη νότια Γάζα, σε μια όλο και πιο μικρή περιοχή.

Σε έναν γιγάντιο καταυλισμό προσφύγων, μέσα σε απάνθρωπες συνθήκες, έχει μετατραπεί η Ράφα
Σε έναν γιγάντιο καταυλισμό προσφύγων, μέσα σε απάνθρωπες συνθήκες, έχει μετατραπεί η Ράφα
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, την Πέμπτη, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είπα στους Αμερικανούς φίλους μας ότι οι ηρωικοί μαχητές μας δεν έπεσαν μάταια. Μέσα από τη βαθιά οδύνη για τον χαμό τους, είμαστε πιο αποφασισμένοι από ποτέ να συνεχίσουμε να μαχόμαστε μέχρι να εξοντωθεί η Χαμάς, μέχρι την απόλυτη νίκη».

Αντίστοιχα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, αφού συναντήθηκε με τον Σάλιβαν, δήλωσε ότι ο πόλεμος με τη Χαμάς «θα πάρει παραπάνω από αρκετούς μήνες».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, παρά το δολοφονικό μπαράζ που εξαπολύει ο ισραηλινός στρατός με τους υπερσύγχρονους εξοπλισμούς που διαθέτει από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, Παλαιστίνιοι μαχητές προβάλλουν σθεναρή αντίσταση, αναγκάζοντας τον κατοχικό στρατό να παραδεχτεί σοβαρές απώλειες σε νεκρούς και τραυματίες.

Επισήμως ο κατοχικός στρατός έχει ανακοινώσει τον θάνατο 118 στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 1.700 περίπου, από τις 27 Οκτώβρη που ξεκίνησε η χερσαία εισβολή στη Γάζα. Την Τρίτη, μετά από σφοδρές συγκρούσεις στη συνοικία Σουτζάγια της πόλης της Γάζας, σκοτώθηκαν 10 Ισραηλινοί στρατιώτες, μεταξύ των οποίων ένας συνταγματάρχης και ένας αντισυνταγματάρχης.

Χαρακτηριστική είναι και η ανακοίνωση ότι το 10% των νεκρών του κατοχικού στρατού έχουν σκοτωθεί από φίλια πυρά, γεγονός που επιβεβαιώνει το μέγεθος της σφαγής που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων, από το οποίο δεν γλιτώνουν ούτε οι δικοί του στρατιώτες...

Βόμβες, πείνα, δίψα, κρύο και επιδημίες...

Πέρα από τις ισραηλινές δολοφονικές βόμβες, το 40% των οποίων πέφτει στα «τυφλά» πάνω στους αμάχους (όπως αποκάλυψε την Πέμπτη το CNΝ, επικαλούμενο στοιχεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών), τραγικές συνέπειες επιφέρει, όπως αναφέραμε, ο βίαιος εκτοπισμός περίπου 1,9 εκατομμυρίων Παλαιστινίων, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων υποχρεώνεται να συνωστίζεται σε εντελώς ακατάλληλες συνθήκες στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας.

Η νότια πόλη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, έχει μετατραπεί εδώ και βδομάδες σε έναν γιγαντιαίο καταυλισμό προσφύγων, με προχειροφτιαγμένες σκηνές, πολλές από τις οποίες πλημμύρισαν ή διαλύθηκαν εξαιτίας των βροχών των τελευταίων ημερών.

Η έλλειψη τροφίμων, καθαρού νερού και καταλυμάτων έχει εξαθλιώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και με το υγειονομικό σύστημα να έχει καταρρεύσει, είναι αναπόφευκτο να ξεσπάσουν επιδημίες στον θύλακα, δήλωσαν στο «Ρόιτερς» γιατροί και εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής.

«Η τέλεια καταιγίδα των επιδημιών έχει ξεκινήσει. Τώρα το ζήτημα είναι πόσο άσχημη θα είναι η κατάσταση», τόνισε την περασμένη Τρίτη ο Τζέιμς Ελντερ, εκπρόσωπος της UNICEF.

Από τις 29 Νοέμβρη έως τις 10 Δεκέμβρη ο αριθμός των κρουσμάτων διάρροιας στα παιδιά κάτω των 5 ετών αυξήθηκε κατά 66%, φτάνοντας στα 59.895, και για τον υπόλοιπο πληθυσμό κατά 55%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η υπηρεσία του ΟΗΕ επισήμανε μάλιστα ότι οι αριθμοί αυτοί δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, καθώς κάθε σύστημα και υπηρεσία στη Γάζα έχει καταρρεύσει λόγω του πολέμου.

Ο επικεφαλής του παιδιατρικού τμήματος στο Νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις, στη νότια Γάζα, Αχμεντ αλ Φάρα, δήλωσε στο «Ρόιτερς» ότι το τμήμα του είναι γεμάτο με παιδιά που πάσχουν από ακραία αφυδάτωση, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια, ενώ τα κρούσματα οξείας διάρροιας είναι τετραπλάσια από το συνηθισμένο. Ανησυχίες εκφράζονται και για τα κρούσματα ηπατίτιδας Α που καταγράφονται, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί μετά από έναν μήνα να υπάρξει έκρηξη του αριθμού τους.

Η ανθρωπιστική βοήθεια εξακολουθεί να εισέρχεται με το σταγονόμετρο, γεγονός που δεν αλλάζει σημαντικά ούτε με την ισραηλινή ανακοίνωση, την Παρασκευή, ότι θα ανοίξει για το μεθοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ στα σύνορα Ισραήλ - Γάζας - Αιγύπτου.

Σοκαριστικά είναι στο μεταξύ τα στοιχεία που έδωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Παιδείας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά από τις 7 Οκτώβρη ως σήμερα.

Από τις 7 Οκτώβρη, στη Γάζα, σκοτώθηκαν 3.714 μαθητές και τραυματίστηκαν 5.700. Το ίδιο διάστημα σκοτώθηκαν 209 δάσκαλοι και τραυματίστηκαν 619 άλλοι.

Στη Δυτική Οχθη, την ίδια περίοδο, 35 μαθητές σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά, 271 τραυματίστηκαν και 82 συνελήφθησαν. Αντίστοιχα, τραυματίστηκαν 2 δάσκαλοι και συνελήφθησαν 65.

Επιπλέον δισ. για το μακελειό στη Γάζα

Το ίδιο διάστημα, στο Ισραήλ εντείνονται οι αντιδράσεις συγγενών και φίλων για την τύχη των δεκάδων ομήρων και αιχμαλώτων που παραμένουν κρατούμενοι στη Γάζα.

Το βράδυ της Παρασκευής ο κατοχικός στρατός ανακοίνωσε ότι 3 όμηροι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στη Σουτζάγια, την ίδια περιοχή που πριν μερικές μέρες είχαν σκοτωθεί 10 Ισραηλινοί στρατιώτες σε μάχες με τους Παλαιστίνιους μαχητές.

Οι πληροφορίες για το εάν και πότε θα ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις παραμένουν συγκεχυμένες. Ισραηλινά ΜΜΕ, όπως το Κανάλι 13, μετέδωσαν ότι ο διευθυντής της Μοσάντ ανέβαλε αυτήν τη βδομάδα ταξίδι στην Ντόχα για νέες διαπραγματεύσεις με επίκεντρο τους ομήρους, μετά από απόφαση του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου.

Η αιγυπτιακή εφημερίδα «Al-Arabi Al-Jadeed» μετέδωσε ότι ξεκίνησαν κινήσεις Ισραηλινών αξιωματούχων προς τη μεριά της Αιγύπτου προκειμένου το Κάιρο να βοηθήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, για μια νέα συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων.

Σε αυτό το φόντο ψηφίστηκε στην ισραηλινή Βουλή νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός του 2023 για την κάλυψη των δαπανών του πολέμου, προβλέποντας έξτρα ποσά ύψους 7,87 δισ. δολαρίων.


Δ. Ο.

ΗΠΑ
Πλήρης στήριξη στο έγκλημα στη Γάζα και στα επικίνδυνα σχέδια για την «επόμενη μέρα»

Από τη συνάντηση του Αμερικανού απεσταλμένου Τζ. Σάλιβαν με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας
Από τη συνάντηση του Αμερικανού απεσταλμένου Τζ. Σάλιβαν με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας
Το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα, αλλά και τα επικίνδυνα σχέδια για την «επόμενη μέρα» της κατοχής της Παλαιστίνης, υποστηρίζουν με όλους τους τρόπους οι ΗΠΑ, με χαρακτηριστικές εξελίξεις των προηγούμενων ημερών το αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 8 Δεκέμβρη στο ψήφισμα για άμεση κατάπαυση του πυρός, την καταψήφιση από την Ουάσιγκτον του αντίστοιχου ψηφίσματος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την περασμένη Τρίτη, το οποίο υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία (153 ψήφοι υπέρ, 10 κατά, 23 αποχές), το «πράσινο φως» του αμερικανικού Πενταγώνου για αποστολή κι άλλων εξοπλισμών στο Ισραήλ και τη στήριξη που έδωσε ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζ. Σάλιβαν, στις ανακοινώσεις της ισραηλινής κυβέρνησης ότι ο πόλεμος στη Γάζα «θα συνεχιστεί για μήνες».

Επιχειρώντας παράλληλα να διασφαλίσει τα αμερικανικά συμφέροντα στον αραβικό κόσμο, ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται να εκφράζει υποκριτικές «ανησυχίες» για τον περιορισμό των τεράστιων απωλειών σε Παλαιστίνιους αμάχους και να προτρέπει σε πέρασμα σε μια επόμενη φάση «πιο στοχευμένων» επιχειρήσεων «μικρότερης έντασης», όπως δήλωσε την Παρασκευή ο Σάλιβαν κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ. Ο ίδιος πάντως απέφυγε να θέσει δημόσια χρονοδιάγραμμα και ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ «δεν είναι εκείνες που θα πουν τι και πότε» το Ισραήλ...

Αντίστοιχα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ δεν λένε στο Ισραήλ να σταματήσει το κυνήγι της Χαμάς, «αλλά να πάει πιο προσεκτικά»...

Αποφεύγοντας να απαντήσει αν οι ΗΠΑ θα παρακρατήσουν την στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ (την οποία αυξάνουν...) σε περίπτωση που ο πόλεμος δεν περάσει σε «χαμηλότερης έντασης» πολεμικές επιχειρήσεις, με λιγότερες απώλειες αμάχων, ο Σάλιβαν δήλωσε ότι ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη συμφωνίας είναι η συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών.

«Δεν υπάρχει διαφωνία για τη συνέχιση του πολέμου. Οι επιχειρήσεις κατά της Χαμάς θα διαρκέσουν μήνες, οι δύο χώρες συμφωνούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είχαν «πολύ καλές συζητήσεις για τα χρονοδιαγράμματα και τις επόμενες φάσεις του πολέμου».

Αντίστοιχα, αναπαράγοντας την ισραηλινή προπαγάνδα δικαιολόγησης της σφαγής και του βομβαρδισμού σχολείων, νοσοκομείων κ.ο.κ., ο Σάλιβαν κατηγόρησε τους μαχητές της Χαμάς ότι «έριξαν απίστευτο βάρος» στον ισραηλινό στρατό επειδή «κρύφτηκαν ανάμεσα σε αμάχους»...

Επικίνδυνα σχέδια για την «επόμενη μέρα»

Την ώρα δε που η ισραηλινή κυβέρνηση δηλώνει ότι θα διατηρήσει τον «ευθύνη για την ασφάλεια» στη Γάζα και βάζει στο τραπέζι επικίνδυνα σχέδια για διαιώνιση της κατοχής, εβραϊκούς εποικισμούς και τεμαχισμό του παλαιστινιακού θύλακα, ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας «ξέπλυνε» τους σχεδιασμούς αυτούς, ισχυριζόμενος πως η ισραηλινή κυβέρνηση δεν του έδειξε ότι «έχει μακροχρόνια σχέδια κατοχής» της Γάζας...

Μόλις την περασμένη Δευτέρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, μιλώντας στο ισραηλινό δημόσιο δίκτυο ραδιοτηλεόρασης ΚΑΝ, είπε ότι μετά τον πόλεμο ο ισραηλινός στρατός θα διατηρήσει την «ασφάλεια» της Λωρίδας της Γάζας, τον έλεγχο της οποίας θα αναλάβει μία «πολιτική κυβέρνηση», ενώ η περιοχή θα ανοικοδομηθεί «υπό την ηγεσία των χωρών του Κόλπου».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του δεν θα ενδώσει στη διεθνή πίεση, μη αποκλείοντας μια πιθανή σύγκρουση του ισραηλινού στρατού και με την Παλαιστινιακή Αρχή στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, αφού όπως είπε γίνονται «προετοιμασίες» και προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο δε Ισραηλινός υπουργός Κοινωνικής Ισότητας Αμιχάι Σίκλι έδωσε μια πρόγευση για τα σχέδια νέας κατοχής του παλαιστινιακού θύλακα. Χαρακτηριστικά, δεν απέκλεισε νέους εβραϊκούς εποικισμούς σε περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, ενώ, όπως και ο Νετανιάχου, απέρριψε το ενδεχόμενο η Παλαιστινιακή Αρχή να αντικαταστήσει τη Χαμάς στη διοίκηση της περιοχής, κατηγορώντας την ότι «διδάσκει στα παιδιά να τρομοκρατούν και να δολοφονούν Εβραίους». Πρότεινε δε η Ράφα να τεθεί υπό αιγυπτιακό έλεγχο και η Χαν Γιούνις υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Την Παρασκευή τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Κληρονομιάς, Αμιχάι Ελιγιάχου - ο οποίος τον Νοέμβρη είχε προτείνει να ρίξει το Ισραήλ ατομική βόμβα στη Γάζα - λέγοντας τώρα πως η Λωρίδα της Γάζας θα πρέπει να καταληφθεί πλήρως το 2024, γιατί ...«οι Παλαιστίνιοι είναι ανίκανοι να ελέγξουν την περιοχή χωρίς να τη μετατρέψουν σε θερμοκήπιο τρομοκρατίας».

Αντίστοιχα, ο δήθεν «προοδευτικός» Ισραηλινός Πρόεδρος Ισ. Χέρτζογκ τάχθηκε εναντίον οποιασδήποτε άμεσης ή μεσοπρόθεσμης συζήτησης για την εξεύρεση λύσης στο Παλαιστινιακό στη βάση των δύο κρατών, επικαλούμενος το «τραύμα» της ισραηλινής κοινωνίας...

Αντιπερισπασμός των ΗΠΑ η πίεση στην Παλαιστινιακή Αρχή

Η διεθνής πίεση που ασκείται στην Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ), προκειμένου να αναδιαμορφώσει την ηγεσία της και να εντείνει τις μεταρρυθμίσεις, είναι ένας περισπασμός από την ανάγκη για έναν πολιτικό ορίζοντα, που θα θέσει τη βάση για ειρήνη μετά τον πόλεμο της Γάζας, τόνισε την Πέμπτη σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μ. Στάγεχ, απαντώντας στις πιέσεις των ΗΠΑ περί ανάγκης «αναζωογόνησης» της Παλαιστινιακής Αρχής - κάτι που επανέλαβε στις δηλώσεις του από το Ισραήλ ο Σάλιβαν.

Ο Στάγεχ διαπίστωσε επίσης την «αποτυχία» των ΗΠΑ να προσφέρουν «φως» στις διπλωματικές προσπάθειες για το Παλαιστινιακό. «Οι Αμερικανοί όταν έρχονται εδώ, δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν. Οταν δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν αρχίζουν να μιλάνε για αναζωογόνηση της Παλαιστινιακής Αρχής», είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια επόμενη μέρα για όλα τα παλαιστινιακά εδάφη. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να δούμε ένα τέλος στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και την υλοποίηση και εφαρμογή μιας λύσης δύο κρατών».

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του Τζέικ Σάλιβαν και του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μ. Αμπάς, την Παρασκευή, το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε πως ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη να σταματήσουν οι συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, όπως και στη Δυτική Οχθη, και να ανοίξουν όλα τα μεθοριακά περάσματα για την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας. Επανέλαβε ότι η Γάζα είναι «αναπόσπαστο τμήμα» των παλαιστινιακών εδαφών και ότι θα είναι απαράδεκτη οιαδήποτε προσπάθεια απομόνωσης ή αυτονόμησης ή κατοχής της.

Χωρίς κοινά συμπεράσματα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, συζήτησε για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, χωρίς όμως να υιοθετηθούν κοινά συμπεράσματα.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν μια συζήτηση στρατηγικής φύσεως για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή - ένα ζήτημα που θα συνεχίσει να τους απασχολεί και στο μέλλον. Δεν υιοθετήθηκαν συμπεράσματα ούτε προβλεπόταν κάτι τέτοιο», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή, την οποία επικαλείται το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Νωρίτερα, η ΕΕ και άλλες 14 χώρες, όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ν. Ζηλανδία, η Βρετανία και η Ελβετία, είχαν υποστηρίξει με κοινή δήλωσή τους ότι θα πρέπει να επιβληθούν διάφορες κυρώσεις σε βάρος Εβραίων εποίκων που επιτίθενται σε Παλαιστίνιους αμάχους της Δυτικής Οχθης - γεγονός που δεν αναιρεί βέβαια την πολύμορφη οικονομική, πολιτική και στρατιωτική συνεργασία όλων αυτών των χωρών με το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο.

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΥΕΜΕΝΗ
Νέες απειλές Γκαντς για κλιμάκωση του πολέμου στον βορρά

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη μεθόριο με τον Λίβανο αφήνει το τελευταίο διάστημα, ολοένα και συχνότερα, η ισραηλινή ηγεσία. Ο Ισραηλινός υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Μπένι Γκαντς διεμήνυσε την Παρασκευή ότι εάν δεν κάνουν κάτι άλλες χώρες για να απομακρύνουν τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα, τότε θα κάνει το Ισραήλ. Συναντώντας εκπροσώπους κοινοτήτων του βόρειου Ισραήλ που έχουν εκκενωθεί εδώ και δύο μήνες, ο Γκαντς εξήγησε ότι έχει ήδη μιλήσει με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ και άλλων δυνάμεων προσκαλώντας τους να πάνε εκεί για να δουν την πραγματικότητα. «Πέρα από τη στρατιωτική δράση, χρειαζόμαστε και πολιτική», πρόσθεσε ο Γκαντς, αναφέροντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη για πολιτική συζήτηση αλλά και έτοιμη «για στρατιωτική δράση στον βορρά».

Σε αυτό το φόντο συνεχίστηκαν όλη τη βδομάδα οι εχθροπραξίες στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου προκαλώντας πλήγματα κυρίως στη μεριά μαχητών της Χεζμπολάχ αλλά και αμάχων, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος λιβανέζικης μεθοριακής πόλης στην αρχή της βδομάδας. Από τις 8 Οκτώβρη έχουν σκοτωθεί στον νότιο Λίβανο 129 άνθρωποι, ανάμεσά τους περίπου 91 μαχητές της Χεζμπολάχ, 17 άμαχοι, εκ των οποίων 3 δημοσιογράφοι και 1 Λιβανέζος στρατιώτης, με βάση απολογισμό του AFP. Τουλάχιστον 6 Ισραηλινοί στρατιώτες και 4 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ σε επιθέσεις που εξαπολύθηκαν από τον Λίβανο.

«Απειλή για τη διεθνή ναυσιπλοΐα» οι Χούθι, λέει ο Σάλιβαν

Ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, αναφερόμενος στη Χεζμπολάχ, την Παρασκευή, είπε ότι οι Ισραηλινοί άμαχοι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ στα σύνορα με τον Λίβανο θα πρέπει να επιστρέψουν. Εκτίμησε ότι οι διαφορές των δύο χωρών μπορούν να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα, τονίζοντας πως «δεν χρειάζεται εξαπόλυση ενός νέου πολέμου». Ανέφερε επίσης ότι στην περιοχή αυτή χρειάζεται «αποτροπή και να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα πως δεν θα ανεχθούμε απειλές και τρομοκρατικές δραστηριότητες από τη Χεζμπολάχ και το έδαφος του Λιβάνου».

Ο Σάλιβαν αναφέρθηκε και στους Χούθι της Υεμένης που έχουν πυκνώσει τις τελευταίες μέρες τις επιθέσεις με ρουκέτες και drones σε εμπορικά σκάφη ισραηλινών συμφερόντων που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα ή έχουν ως προορισμό λιμάνια του Ισραήλ. Ο Σάλιβαν ανέφερε ότι οι Χούθι «τραβούν τη σκανδάλη ενός όπλου που τους το έχει δώσει το Ιράν», βάζοντας στο κάδρο των αντιπάλων των ΗΠΑ και του Ισραήλ ξανά την Τεχεράνη. Χαρακτήρισε τους Χούθι «υπαρκτή απειλή για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα» στην Ερυθρά Θάλασσα, διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ «εργάζονται με τη διεθνή κοινότητα και τους εταίρους τους στην περιοχή για την αντιμετώπιση της απειλής αυτής». Η δήλωσή του έγινε ένα 24ωρο μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας του Ιράν ότι αντιτίθεται στα σχέδια των ΗΠΑ για τη συγκρότηση ναυτικής δύναμης διαφόρων χωρών για «επιτήρηση» της ασφάλειας της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η πιο πρόσφατη επίθεση των Χούθι σε εμπορικό σκάφος σημειώθηκε την Παρασκευή στο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MSC PALATIUM III, με σημαία Λιβερίας και ελβετικής ιδιοκτησίας. Το σκάφος αποτέλεσε στόχο ενώ έπλεε προς βορρά, σε απόσταση περίπου 22 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά του υεμενίτικου λιμανιού Μόκα. Το ίδιο 24ωρο δέχθηκε επίθεση το πλοίο «Al Jasrah» της γερμανικής ναυτιλιακής εταιρείας «Hapag-Lloyd» ενώ έπλεε ανοιχτά των ακτών της Υεμένης, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν τραυματισμοί σε μέλη του πληρώματος.

Σε αυτό το κλίμα, η δανέζικη πολυεθνική θαλάσσιων μεταφορών «Maersk» ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ότι σταματά όλες τις μεταφορές εμπορευμάτων και εμπορευματοκιβωτίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Πολύνεκρη εισβολή διαρκείας στην Τζενίν

Ανησυχητική κλιμάκωση παρουσίασαν την περασμένη βδομάδα οι επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Οχθη, καθώς ισχυρές δυνάμεις του κατοχικού στρατού ξεκίνησαν την Τρίτη πολυήμερο αποκλεισμό και εισβολή στην Τζενίν (που έχει και μεγάλο προσφυγικό καταυλισμό), προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 12 αμάχων, ανάμεσά τους και εφήβων 13 και 16 ετών, και τον τραυματισμό δεκάδων, ενώ συνελήφθησαν και 500 Παλαιστίνιοι, πολλοί εκ των οποίων υπέστησαν άγριο ξυλοδαρμό και ταπεινώσεις στη διάρκεια ανακρίσεων.

Η πολυήμερη εισβολή και ο αποκλεισμός της Τζενίν από τον ισραηλινό στρατό προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της ΜΚΟ «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», εξαιτίας της επίθεσης του στρατού σε νοσοκομεία και ασθενοφόρα της Ερυθράς Ημισελήνου, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τραυματιών ή την επιδείνωση της κατάστασής τους.

Παράλληλα, και την Παρασκευή, όπως συμβαίνει εδώ και βδομάδες, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις απαγόρευσαν την πρόσβαση μουσουλμάνων προσκυνητών στο τέμενος Αλ Ακσα της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, χτυπώντας όσους επιχείρησαν να το προσεγγίσουν. Ανάμεσά τους και ο φωτορεπόρτερ Μουστάφα Αλ Χαρούτζ, ο οποίος χτυπήθηκε ανελέητα μπροστά σε τηλεοπτικό συνεργείο του «CNN Turk».

Επιπλέον, οι Εβραίοι έποικοι δεν σταμάτησαν ούτε τη βδομάδα που μας πέρασε να τρομοκρατούν Παλαιστίνιους αμάχους, να κλέβουν ζώα και σοδειές από ελαιόδεντρα, να λεηλατούν περιουσίες και να ασχημονούν σε τέτοιο βαθμό που προκάλεσαν τις αντιδράσεις δεκάδων ξένων χωρών, οι οποίες προειδοποίησαν ή επέβαλαν τη λήψη κυρώσεων όπως απαγόρευση εισόδου «εξτρεμιστών εποίκων» στο έδαφός τους.

Από τις 7 Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Οχθη τουλάχιστον 286 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον άλλοι 3.400. Το ίδιο διάστημα χιλιάδες έχουν συλληφθεί χωρίς κατηγορίες, πολλοί από τους οποίους έχουν υποβληθεί σε σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια από τον στρατό κατοχής.

ΙΣΡΑΗΛ
Νέες συλλήψεις σε διαμαρτυρίες κατά της σφαγής

Τουλάχιστον δύο άτομα συνέλαβε η ισραηλινή αστυνομία στη Χάιφα, την Παρασκευή, στη διάρκεια νέας διαμαρτυρίας που οργανώθηκε για να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα.

Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, η επέμβαση της αστυνομίας έγινε όταν οι διαδηλωτές ύψωσαν πλακάτ, με τον αστυνομικό διοικητή να μιλά για παράνομη δράση που προκαλεί «φόβο για τη δημόσια ειρήνη» και να προσθέτει ότι «μια έξαρση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάσταση αταξίας». Εκτός από τις συλλήψεις, οι αστυνομικοί προχώρησαν και σε κατάσχεση πλακάτ.

Στο μεταξύ, η Ανώτατη Επιτροπή Παρακολούθησης των ζητημάτων που αφορούν τους Αραβες στο Ισραήλ απέσυρε προσφυγή που είχε καταθέσει κατά της πολιτικής της αστυνομίας να απαγορεύει τις διαμαρτυρίες, οι οποίες συνεχίζουν να οργανώνονται για το μακελειό. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μοχάμεντ Μπαράκε, «υπήρχε η αίσθηση ότι το δικαστήριο θα ανταποκρινόταν στην απαίτηση της αστυνομίας να θέσει όρους στη συγκέντρωση, η οποία δεν θα έπρεπε να χρειάζεται έγκριση εξαρχής, και αυτό θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο».

Θυμίζουμε ότι πριν από κάποιες μέρες, η αστυνομία προσπάθησε να εμποδίσει και τη διεξαγωγή συνεδρίου του αριστερού πολιτικού μετώπου «Hadash», στο οποίο πρωτοστατεί το ΚΚ Ισραήλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ