Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΗΠΑ
Πλήρης στήριξη στο έγκλημα στη Γάζα και στα επικίνδυνα σχέδια για την «επόμενη μέρα»

Από τη συνάντηση του Αμερικανού απεσταλμένου Τζ. Σάλιβαν με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας
Από τη συνάντηση του Αμερικανού απεσταλμένου Τζ. Σάλιβαν με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας
Το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα, αλλά και τα επικίνδυνα σχέδια για την «επόμενη μέρα» της κατοχής της Παλαιστίνης, υποστηρίζουν με όλους τους τρόπους οι ΗΠΑ, με χαρακτηριστικές εξελίξεις των προηγούμενων ημερών το αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 8 Δεκέμβρη στο ψήφισμα για άμεση κατάπαυση του πυρός, την καταψήφιση από την Ουάσιγκτον του αντίστοιχου ψηφίσματος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την περασμένη Τρίτη, το οποίο υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία (153 ψήφοι υπέρ, 10 κατά, 23 αποχές), το «πράσινο φως» του αμερικανικού Πενταγώνου για αποστολή κι άλλων εξοπλισμών στο Ισραήλ και τη στήριξη που έδωσε ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζ. Σάλιβαν, στις ανακοινώσεις της ισραηλινής κυβέρνησης ότι ο πόλεμος στη Γάζα «θα συνεχιστεί για μήνες».

Επιχειρώντας παράλληλα να διασφαλίσει τα αμερικανικά συμφέροντα στον αραβικό κόσμο, ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται να εκφράζει υποκριτικές «ανησυχίες» για τον περιορισμό των τεράστιων απωλειών σε Παλαιστίνιους αμάχους και να προτρέπει σε πέρασμα σε μια επόμενη φάση «πιο στοχευμένων» επιχειρήσεων «μικρότερης έντασης», όπως δήλωσε την Παρασκευή ο Σάλιβαν κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ. Ο ίδιος πάντως απέφυγε να θέσει δημόσια χρονοδιάγραμμα και ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ «δεν είναι εκείνες που θα πουν τι και πότε» το Ισραήλ...

Αντίστοιχα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ δεν λένε στο Ισραήλ να σταματήσει το κυνήγι της Χαμάς, «αλλά να πάει πιο προσεκτικά»...

Αποφεύγοντας να απαντήσει αν οι ΗΠΑ θα παρακρατήσουν την στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ (την οποία αυξάνουν...) σε περίπτωση που ο πόλεμος δεν περάσει σε «χαμηλότερης έντασης» πολεμικές επιχειρήσεις, με λιγότερες απώλειες αμάχων, ο Σάλιβαν δήλωσε ότι ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη συμφωνίας είναι η συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών.

«Δεν υπάρχει διαφωνία για τη συνέχιση του πολέμου. Οι επιχειρήσεις κατά της Χαμάς θα διαρκέσουν μήνες, οι δύο χώρες συμφωνούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είχαν «πολύ καλές συζητήσεις για τα χρονοδιαγράμματα και τις επόμενες φάσεις του πολέμου».

Αντίστοιχα, αναπαράγοντας την ισραηλινή προπαγάνδα δικαιολόγησης της σφαγής και του βομβαρδισμού σχολείων, νοσοκομείων κ.ο.κ., ο Σάλιβαν κατηγόρησε τους μαχητές της Χαμάς ότι «έριξαν απίστευτο βάρος» στον ισραηλινό στρατό επειδή «κρύφτηκαν ανάμεσα σε αμάχους»...

Επικίνδυνα σχέδια για την «επόμενη μέρα»

Την ώρα δε που η ισραηλινή κυβέρνηση δηλώνει ότι θα διατηρήσει τον «ευθύνη για την ασφάλεια» στη Γάζα και βάζει στο τραπέζι επικίνδυνα σχέδια για διαιώνιση της κατοχής, εβραϊκούς εποικισμούς και τεμαχισμό του παλαιστινιακού θύλακα, ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας «ξέπλυνε» τους σχεδιασμούς αυτούς, ισχυριζόμενος πως η ισραηλινή κυβέρνηση δεν του έδειξε ότι «έχει μακροχρόνια σχέδια κατοχής» της Γάζας...

Μόλις την περασμένη Δευτέρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, μιλώντας στο ισραηλινό δημόσιο δίκτυο ραδιοτηλεόρασης ΚΑΝ, είπε ότι μετά τον πόλεμο ο ισραηλινός στρατός θα διατηρήσει την «ασφάλεια» της Λωρίδας της Γάζας, τον έλεγχο της οποίας θα αναλάβει μία «πολιτική κυβέρνηση», ενώ η περιοχή θα ανοικοδομηθεί «υπό την ηγεσία των χωρών του Κόλπου».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του δεν θα ενδώσει στη διεθνή πίεση, μη αποκλείοντας μια πιθανή σύγκρουση του ισραηλινού στρατού και με την Παλαιστινιακή Αρχή στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, αφού όπως είπε γίνονται «προετοιμασίες» και προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο δε Ισραηλινός υπουργός Κοινωνικής Ισότητας Αμιχάι Σίκλι έδωσε μια πρόγευση για τα σχέδια νέας κατοχής του παλαιστινιακού θύλακα. Χαρακτηριστικά, δεν απέκλεισε νέους εβραϊκούς εποικισμούς σε περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, ενώ, όπως και ο Νετανιάχου, απέρριψε το ενδεχόμενο η Παλαιστινιακή Αρχή να αντικαταστήσει τη Χαμάς στη διοίκηση της περιοχής, κατηγορώντας την ότι «διδάσκει στα παιδιά να τρομοκρατούν και να δολοφονούν Εβραίους». Πρότεινε δε η Ράφα να τεθεί υπό αιγυπτιακό έλεγχο και η Χαν Γιούνις υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Την Παρασκευή τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Κληρονομιάς, Αμιχάι Ελιγιάχου - ο οποίος τον Νοέμβρη είχε προτείνει να ρίξει το Ισραήλ ατομική βόμβα στη Γάζα - λέγοντας τώρα πως η Λωρίδα της Γάζας θα πρέπει να καταληφθεί πλήρως το 2024, γιατί ...«οι Παλαιστίνιοι είναι ανίκανοι να ελέγξουν την περιοχή χωρίς να τη μετατρέψουν σε θερμοκήπιο τρομοκρατίας».

Αντίστοιχα, ο δήθεν «προοδευτικός» Ισραηλινός Πρόεδρος Ισ. Χέρτζογκ τάχθηκε εναντίον οποιασδήποτε άμεσης ή μεσοπρόθεσμης συζήτησης για την εξεύρεση λύσης στο Παλαιστινιακό στη βάση των δύο κρατών, επικαλούμενος το «τραύμα» της ισραηλινής κοινωνίας...

Αντιπερισπασμός των ΗΠΑ η πίεση στην Παλαιστινιακή Αρχή

Η διεθνής πίεση που ασκείται στην Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ), προκειμένου να αναδιαμορφώσει την ηγεσία της και να εντείνει τις μεταρρυθμίσεις, είναι ένας περισπασμός από την ανάγκη για έναν πολιτικό ορίζοντα, που θα θέσει τη βάση για ειρήνη μετά τον πόλεμο της Γάζας, τόνισε την Πέμπτη σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μ. Στάγεχ, απαντώντας στις πιέσεις των ΗΠΑ περί ανάγκης «αναζωογόνησης» της Παλαιστινιακής Αρχής - κάτι που επανέλαβε στις δηλώσεις του από το Ισραήλ ο Σάλιβαν.

Ο Στάγεχ διαπίστωσε επίσης την «αποτυχία» των ΗΠΑ να προσφέρουν «φως» στις διπλωματικές προσπάθειες για το Παλαιστινιακό. «Οι Αμερικανοί όταν έρχονται εδώ, δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν. Οταν δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν αρχίζουν να μιλάνε για αναζωογόνηση της Παλαιστινιακής Αρχής», είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια επόμενη μέρα για όλα τα παλαιστινιακά εδάφη. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να δούμε ένα τέλος στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και την υλοποίηση και εφαρμογή μιας λύσης δύο κρατών».

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του Τζέικ Σάλιβαν και του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μ. Αμπάς, την Παρασκευή, το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε πως ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη να σταματήσουν οι συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, όπως και στη Δυτική Οχθη, και να ανοίξουν όλα τα μεθοριακά περάσματα για την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας. Επανέλαβε ότι η Γάζα είναι «αναπόσπαστο τμήμα» των παλαιστινιακών εδαφών και ότι θα είναι απαράδεκτη οιαδήποτε προσπάθεια απομόνωσης ή αυτονόμησης ή κατοχής της.

Χωρίς κοινά συμπεράσματα η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, συζήτησε για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, χωρίς όμως να υιοθετηθούν κοινά συμπεράσματα.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν μια συζήτηση στρατηγικής φύσεως για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή - ένα ζήτημα που θα συνεχίσει να τους απασχολεί και στο μέλλον. Δεν υιοθετήθηκαν συμπεράσματα ούτε προβλεπόταν κάτι τέτοιο», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή, την οποία επικαλείται το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Νωρίτερα, η ΕΕ και άλλες 14 χώρες, όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ν. Ζηλανδία, η Βρετανία και η Ελβετία, είχαν υποστηρίξει με κοινή δήλωσή τους ότι θα πρέπει να επιβληθούν διάφορες κυρώσεις σε βάρος Εβραίων εποίκων που επιτίθενται σε Παλαιστίνιους αμάχους της Δυτικής Οχθης - γεγονός που δεν αναιρεί βέβαια την πολύμορφη οικονομική, πολιτική και στρατιωτική συνεργασία όλων αυτών των χωρών με το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ