Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Ανησυχούν για τη «στροφή του ΝΑΤΟ προς την Ασία»

Εγγυητής της παγκόσμιας σταθερότητας η συνεργασία Ρωσίας - Κίνας, υποστήριξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Από τη χρονιάτικη συνέντευξη Τύπου του Ρώσου Προέδρου

Copyright 2023 The Associated

Από τη χρονιάτικη συνέντευξη Τύπου του Ρώσου Προέδρου
Τη σημασία που διατηρεί για το ρωσικό κεφάλαιο η ενίσχυση της συνεργασίας του με την Κίνα ανέδειξε ο Πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, που στην καθιερωμένη του ετήσια ομιλία υποστήριξε ότι «οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα αποτελούν έναν κρίσιμο εγγυητή για την παγκόσμια σταθερότητα».

Ο Πούτιν υπεραμύνθηκε της διμερούς συνεργασίας και στο πλαίσιο των BRICS (της διακρατικής ένωσης που ως σήμερα επίσημα μέλη είναι Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική, ενώ ήδη σε ενταξιακή πορεία βρίσκονται χώρες όπως το Ιράν, η Αίγυπτος, η Σ. Αραβία κ.τ.λ.) και ισχυρίστηκε: «Εμείς δεν δημιουργούμε κάποιο συνασπισμό και η φιλία μας δεν στοχοποιεί τρίτες χώρες καθώς εξυπηρετεί το δικό μας όφελος. Δεν στρέφεται ενάντια σε κανέναν...».

Μεταξύ άλλων ο Πούτιν σημείωσε ότι ο εμπορικός τζίρος μεταξύ των δύο χωρών φέτος ξεπέρασε ήδη τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια (αύξηση 30%) και σε τομείς υψηλής τεχνολογίας.

Συνολικότερα, ο Πούτιν χαρακτήρισε το επίπεδο των σημερινών σχέσεων των δύο χωρών «πρωτόγνωρο», ενώ αναδεικνύοντας ότι ο Ινδο-Ειρηνικός μεταφέρεται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο παγκόσμιων ανταγωνισμών, δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι «βλέπουμε προσπάθειες της Δύσης να στρέψει τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στην Ασία και προς την Ασία, κάτι που ολοκάθαρα ξεπερνά τους στόχους του ιδρυτικού χάρτη της οργάνωσης».

Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Μαο Νινγκ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Πούτιν, έσπευσε κι εκείνη να υποστηρίξει ότι «η προσπάθεια του ΝΑΤΟ να στραφεί προς τα ανατολικά σε Ασία - Ειρηνικό δεν συνάδει με την (ιδρυτική) εντολή του ως περιφερειακή αμυντική οργάνωση και θα φέρει μόνο αντιπαράθεση ανάμεσα σε συνασπισμούς στην Ασία και σαμποτάρισμα της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας». Υπογράμμισε δε ότι «η σχέση Κίνας - Ρωσίας υψώνεται πάνω από το μοντέλο της στρατιωτικής και πολιτικής συμμαχίας της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου και είναι τελείως διαφορετική από τις ομαδοποιήσεις και την αντιπαράθεση ομάδων που κάνει το ΝΑΤΟ».

Ολα αυτά ενώ την Παρασκευή η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία. Πλέον στον σχετικό κατάλογο της Ιαπωνίας βρίσκονται κυρώσεις κατά 494 φυσικών και νομικών προσώπων στη Ρωσία, 27 στη Λευκορωσία και 6 σε άλλες χώρες.

Κοινές εναέριες περιπολίες στον βόρειο Ειρηνικό

Στο μεταξύ, την Πέμπτη, αεροσκάφη της κινεζικής και της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν κοινές περιπολίες πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας (βρίσκεται μεταξύ Κορεατικής Χερσονήσου και Ιαπωνίας) και την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα (βρίσκεται μεταξύ ανατολικών κινεζικών ακτών από τη μία πλευρά και Κορεατικής Χερσονήσου και νότιας Ιαπωνίας από την άλλη, πάνω από την Ταϊβάν), όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Σύμφωνα με το υπουργείο, «μια αεροπορική ομάδα αποτελούμενη από στρατηγικά πυραυλικά αεροσκάφη Tu-95MS και στρατηγικά βομβαρδιστικά Hun-6K πραγματοποίησε αεροπορικές περιπολίες στα ύδατα της Θάλασσας της Ιαπωνίας και της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας. Αεροπορική κάλυψη μαχητικών παρεχόταν σε όλη τη διαδρομή της κοινής περιπολίας από αεροσκάφη Su-35S των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων και αεροσκάφη Su-30/"Jian-11B" της Κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας». Διευκρίνισε δε ότι «κατά την εκτέλεση των αποστολών τους, τα αεροσκάφη και των δύο χωρών ενήργησαν αυστηρά σύμφωνα με τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου».

Από τη μεριά του, το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι τέσσερα ρωσικά και δύο κινεζικά αεροσκάφη μπήκαν στην ADIZ (Ζώνη Ταυτοποίησης Αεροπορικής Αμυνας - δεν αποτελεί μέρος του εναέριου χώρου μίας χώρας και ανακηρύσσεται μονομερώς, χωρίς να υπάρχει διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμα για ανάληψη στρατιωτικής δράσης). Η Σεούλ διευκρίνισε ότι δεν παραβιάστηκε ο εναέριος χώρος της, αλλά ο γενικός διευθυντής διεθνούς πολιτικής του υπουργείου Αμυνας, Λι Σεούνγκ-μπομ, δήλωσε πως το υπουργείο «εξέφρασε τη λύπη του σε Κίνα και Ρωσία για τις πτήσεις των αεροσκαφών τους σε ευαίσθητες περιοχές κοντά στον εναέριο χώρο μας, χωρίς πρότερη ειδοποίηση».

Κίνα: «Αναπροσαρμογές» κυρώσεων για Ταλιμπάν

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Κίνα συνεχίζει την προσπάθεια να διατηρήσει πρωταγωνιστικό ρόλο και στις εξελίξεις στην Κεντρική Ασία. Ενδεικτική είναι η παρέμβαση του αναπληρωτή εκπροσώπου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, Γκενγκ Σουάνγκ, που πρότεινε την «έγκαιρη αναπροσαρμογή των κυρώσεων» που έχουν επιβληθεί στο Αφγανιστάν, όπου το αντιδραστικό καθεστώς των Ταλιμπάν ανακατέλαβε πριν 2,5 χρόνια την εξουσία. Ειδικά τον τελευταίο χρόνο έχει ενταθεί ιδιαίτερα το (έμμεσο ή άμεσο) παζάρι πολλών ιμπεριαλιστικών κέντρων για ανταλλάγματα σε μια ενδεχόμενη «αναγνώριση» των νέων αφγανικών αρχών, που βέβαια δεν έχουν προέλθει από κανενός είδους εκλογές. Σε αυτό το πλαίσιο εκπρόσωποι των Ταλιμπάν έχουν πραγματοποιήσει επαφές και στο Πεκίνο, αλλά και στη Μόσχα και σε χώρες του Κόλπου, ενώ πριν κάποιες βδομάδες εκπρόσωποί τους πήραν μέρος και σε συζήτηση σε γερμανική πόλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ