Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέο ρεκόρ στρατιωτικών δαπανών στον προϋπολογισμό του 2024

Οι ανάγκες των αμερικανικών μονοπωλίων για τη χρηματοδότηση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, πολέμων και όξυνσης των ανταγωνισμών με χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα οδήγησαν την κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν και τα δύο κόμματα του Κογκρέσου σε αύξηση των στρατιωτικών δαπανών το 2024, όπως διαπιστώνεται από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον «αμυντικό» προϋπολογισμό (γνωστό ως NDAA) κατά τουλάχιστον 3%.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων αυτήν τη βδομάδα, με 310 ψήφους υπέρ έναντι 118 κατά, και από τη Γερουσία με 87 ψήφους υπέρ και 13 κατά.

Το σύνολο των δαπανών για το 2024 ανέρχεται σε 886 δισ. δολάρια, αυξημένες κατά 28 δισ. δολάρια σε σχέση με το 2023. Μέσα στις περίπου 3.100 σελίδες του νομοσχεδίου, που γίνεται νόμος αμέσως μετά την υπογραφή του από τον Μπάιντεν, προβλέπεται παράταση του προγράμματος στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, με τη σταδιακή αποδέσμευση 300 εκατ. δολαρίων για το Κίεβο, ποσού πολύ μικρότερου από τα 61 δισ. δολάρια που ζήτησαν οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ουκρανίας από το Κογκρέσο.

Προβλέπεται επίσης η βραχυπρόθεσμη παράταση του αμφιλεγόμενου νόμου παρακολούθησης μη Αμερικανών πολιτών «για λόγους ασφαλείας» (νόμος FISA) μέχρι 14/4/2024. Το εν λόγω πρόγραμμα, που έχει επικριθεί δριμύτατα από οργανώσεις για την προάσπιση της ιδιωτικής ζωής και των ελευθεριών, επιτρέπει στις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ να παρακολουθούν μη Αμερικανούς πολίτες στο εξωτερικό, ακόμα και την ηλεκτρονική αλληλογραφία τους, χωρίς να ζητούν δικαστικό ένταλμα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα δεκάδες δισ. δολάρια που δίνουν οι ΗΠΑ για την αντιμετώπιση γεωπολιτικών αντιπάλων και την εξασφάλιση της διεθνούς πρωτοκαθεδρίας τους τον 21ο αιώνα, όπως είναι η χρηματοδότηση του προγράμματος «Πρωτοβουλία Αποτροπής στον Ειρηνικό» (Pacific Deterrance Initiative) έναντι της Κίνας, αλλά και εκπαίδευσης και παροχής κι άλλων υπηρεσιών στον στρατό της Ταϊβάν με 14,7 δισ. δολάρια, θέσπιση προγράμματος για την εφαρμογή της στρατιωτικής συμφωνίας με Αυστραλία και Ηνωμένο Βασίλειο (γνωστή ως AUKUS), κάλυψη του κόστους στρατιωτικών ασκήσεων με άλλους συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού (IndoPacific Initiative) κ.λπ.

Στο ίδιο νομοσχέδιο υπήρχε πρόβλεψη ειδικής ρύθμισης που απαγορεύει στον εκάστοτε Πρόεδρο των ΗΠΑ να αποσύρει τη χώρα από το ΝΑΤΟ (σενάριο πολύ απίθανο, με τα σημερινά δεδομένα) χωρίς την έγκριση της Γερουσίας ή του Κογκρέσου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ