Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΔΙΕΘΝΗ
Η ΕΕ «δένει» την Ουκρανία και τη Μολδαβία με άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Αντιθέσεις και παζάρια για τα 50 δισ. ευρώ από την ΕΕ και τα 61 δισ. δολάρια από τις ΗΠΑ

INTIME NEWS

Με αντιθέσεις και παζάρια σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον για την εξέλιξη και τους όρους χρηματοδότησης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία «σημαδεύτηκε» η περασμένη βδομάδα, όπως φάνηκε κατά την επίσκεψη του Ουκρανού Προέδρου Β. Ζελένσκι στις ΗΠΑ και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Στη Σύνοδο της ΕΕ, στο επίκεντρο βρέθηκαν μεταξύ άλλων το πώς θα «δεθεί» η Ουκρανία μακροπρόθεσμα στο ιμπεριαλιστικό «άρμα» της Δύσης, στη γεωπολιτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, και με τι όρους θα επιτευχθεί η μακροπρόθεσμη οικονομική και στρατιωτική στήριξή της, αλλά και συνολικότερα η ενίσχυση της θέσης της ΕΕ σε χώρες κρίσιμες για την αντιπαράθεση με τη Μόσχα, όμως η Μολδαβία και η Γεωργία.

Για λόγους που αφορούν τους τρόπους χρηματοδότησης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία σε βάθος χρόνου, αλλά και εξαιτίας άλλων αντιθέσεων εντός της ΕΕ, δεν πάρθηκε απόφαση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο έως το 2027 - όπου περιλαμβάνεται πρόβλεψη για νέα χρηματοδότηση του Κιέβου με δεκάδες δισ. ευρώ - και οι διαπραγματεύσεις μετατίθενται για τον Γενάρη.

«Ανοίγουν» οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Ουκρανία - Μολδαβία

Την Πέμπτη οι 26 ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, καθώς και να χορηγήσουν καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Β. Ορμπαν αποχώρησε την ώρα της ψήφισης, ωστόσο δεν μπλόκαρε τη διαδικασία με άσκηση βέτο για την περίπτωση της Ουκρανίας, όπως άφηνε να εννοηθεί τις προηγούμενες μέρες. Σε βίντεο που ανάρτησε στη συνέχεια ο Ορμπαν ισχυρίστηκε ότι «η Ουγγαρία δεν τροποποιεί τη θέση της», «μένει μακριά από την απόφαση» και οι 26 μπορούν να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο.

Είχαν προηγηθεί έντονες διαπραγματεύσεις τις περασμένες μέρες, ενώ η Κομισιόν ενέκρινε την αποδέσμευση 10,2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής για την Ουγγαρία, από τα 21,7 δισ. που είχε «παγώσει», αφότου η Βουδαπέστη δημοσίευσε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης περαιτέρω «δικαστικές μεταρρυθμίσεις» που ζητούσε η ΕΕ.

Για «μια στρατηγική απόφαση και μια μέρα που θα μείνει χαραγμένη στην Ιστορία της Ενωσης» έκανε λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ την απόφαση χαιρέτισε και το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, επεσήμανε ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία έχει ήδη μετασχηματίσει το μπλοκ και ότι αυτή η Σύνοδος Κορυφής είχε μια «ιστορική διάσταση».

«Είναι προφανές ότι ούτε η Ουκρανία ούτε η Μολδαβία πληρούν αυτά τα κριτήρια (σ.σ. της ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών) αυτήν τη στιγμή» και «σαφώς πρόκειται για μια απολύτως πολιτική απόφαση», σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

Ουγγρικό βέτο στη χρηματοδότηση του Κιέβου με 50 δισ. ευρώ

Στη συνέχεια της Συνόδου Κορυφής, ο Ούγγρος πρωθυπουργός επέμεινε στην απόφασή του να ασκήσει βέτο στη χρηματοδότηση του Κιέβου με 50 δισ. ευρώ έως το 2027 από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ ξεκαθάρισε πως εξακολουθεί να μπορεί να σταματήσει την ένταξη του Κιέβου στην ΕΕ, παρότι οι ενταξιακές συνομιλίες έλαβαν το «πράσινο φως».

«Βέτο στα επιπλέον κεφάλαια στην Ουκρανία, βέτο στην αναθεώρηση του ευρωπαϊκού Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, θα επιστρέψουμε στο ζήτημα την επόμενη χρονιά», δήλωσε ο Ορμπαν, προαναγγέλλοντας ότι θα διαπραγματευτεί για το ουγγρικό κεφάλαιο.

«Αν κάποιος θέλει να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό - και αυτοί θέλουν - τότε είναι μια σπουδαία ευκαιρία για την Ουγγαρία να ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να πάρει αυτά που δικαιούται. Οχι τα μισά, όχι το ένα τέταρτο», δήλωσε.

Οσο για την απόφαση να αρχίσουν ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία, ο Ορμπαν υπογράμμισε ότι οι συνομιλίες θα είναι πολύ μακρές και ότι «υπάρχουν περίπου 75 περιπτώσεις που η ουγγρική κυβέρνηση μπορεί να σταματήσει αυτήν τη διαδικασία». Εξάλλου, «η τελική απόφαση θα ληφθεί από το ουγγρικό κοινοβούλιο».

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μ. Ρούτε εξέφρασε αισιοδοξία ότι «μπορούμε να κλείσουμε τη συμφωνία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο στις αρχές της επόμενης χρονιάς, εκτιμάμε στα τέλη Γενάρη». «Εχουμε ακόμα λίγο χρόνο, η Ουκρανία δεν θα ξεμείνει από χρήματα τις επόμενες λίγες εβδομάδες», συμπλήρωσε.

Αν δεν εγκριθούν τελικά τα 50 δισ. ευρώ, τα κράτη - μέλη ενδέχεται να παράσχουν βοήθεια στο Κίεβο μεμονωμένα, ή να συνάψουν χωριστές συμφωνίες.

Νωρίτερα ο Ρούτε είχε τονίσει την πολιτική σημασία που έχει η έναρξη των διαπραγματεύσεων ΕΕ - Ουκρανίας, προσθέτοντας πως «ούτως ή άλλως θα πάρει χρόνια μέχρι να γίνει η ένταξη».

ΗΠΑ: Ενδοαστικές διαφωνίες για το νέο τεράστιο πακέτο και τη «στρατηγική νίκης»

Η κρισιμότητα, για το «δυτικό» στρατόπεδο, της έγκρισης της χρηματοδότησης της Ουκρανίας από την ΕΕ, εντείνεται και από το γεγονός ότι στις ΗΠΑ οι Ρεπουμπλικάνοι αρνήθηκαν να εγκρίνουν το πακέτο - μαμούθ 61 δισ. δολαρίων που προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν για τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις προτού το Κογκρέσο διακόψει τις εργασίες του για τις γιορτές.

Κι αυτό παρά τις διαδοχικές επαφές που είχε Δευτέρα και Τρίτη στην Ουάσιγκτον ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι με Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς του Κογκρέσου.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι «χωρίς συμπληρωματική χρηματοδότηση φτάνουμε γρήγορα στο τέλος της ικανότητάς μας να βοηθάμε την Ουκρανία στις επείγουσες επιχειρησιακές απαιτήσεις της».

Ο ίδιος ανακοίνωσε νέα στρατιωτική βοήθεια 200 εκατ. δολαρίων από παλιότερο πακέτο, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να προειδοποιεί ότι «αυτό θα είναι ένα από τα τελευταία πακέτα ασφαλείας που θα μπορέσουμε να παράσχουμε στην Ουκρανία, αν το Κογκρέσο δεν λάβει μέτρα».

Στην ατζέντα της συνάντησης Ζελένσκι - Μπάιντεν ήταν και η «αμυντική συνεργασία» ΗΠΑ - Ουκρανίας το επόμενο έτος, η οποία περιλαμβάνει κοινά έργα για την παραγωγή όπλων και συστημάτων αεράμυνας.

Το προτεινόμενο από την αμερικανική κυβέρνηση πακέτο, ύψους 106 δισ. δολαρίων, εκτός από τα 61 δισ. για τη στήριξη του Κιέβου περιλαμβάνει στρατιωτική στήριξη του Ισραήλ, κονδύλια για την «ασφάλεια» στην Ταϊβάν και για περισσότερα μέτρα καταστολής στα σύνορα με το Μεξικό.

Στο πλαίσιο των ενδοαστικών αντιθέσεων στις ΗΠΑ και ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024, οι Ρεπουμπλικάνοι εκφράζουν διαφωνίες για τους όρους συνέχισης της στρατιωτικής στήριξης της Ουκρανίας στη σύγκρουση με τη Ρωσία, θέτουν θέμα μεγαλύτερης διαφάνειας για το πού καταλήγει και πώς αξιοποιείται η αμερικανική βοήθεια, ενώ απαιτούν από κράτη της ΕΕ να αναλάβουν μεγαλύτερο βάρος.

Καθόλου τυχαία, ευρωβουλευτές από περίπου 17 χώρες έστειλαν κοινή επιστολή προς τα μέλη του Κογκρέσου την περασμένη βδομάδα, όπου τονίζουν ότι «οι στρατιωτικές δαπάνες έχουν αυξηθεί σε όλη την Ευρώπη», ωστόσο «η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια είναι κρίσιμη και επείγουσα».

Επίσης, οι Ρεπουμπλικάνοι διαπραγματεύονται με την κυβέρνηση των Δημοκρατικών για αυστηρότερα κατασταλτικά μέτρα κατά της μετανάστευσης σε σχέση με αυτά που περιλαμβάνει το πακέτο Μπάιντεν.

«Ο Λευκός Οίκος ζητά από το Κογκρέσο να εγκρίνει τη δαπάνη δισεκατομμυρίων δολαρίων χωρίς κατάλληλη εποπτεία, χωρίς σαφή στρατηγική νίκης», είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μ. Τζόνσον μετά τη συνάντηση με τον Ζελένσκι, αποτυπώνοντας το πώς η κατάσταση στο πεδίο αντανακλά και στις ενδοαστικές αντιθέσεις στις ΗΠΑ για την «επόμενη μέρα» της αντιπαράθεσης στην Ανατολική Ευρώπη.

Εξάλλου, υπενθύμισε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν «διαφάνεια και σαφήνεια για το τι κάνουμε στην Ουκρανία και πώς θα έχουμε την κατάλληλη εποπτεία της δαπάνης των πολύτιμων δολαρίων των φορολογούμενων».

Ο Ζελένσκι είπε στους γερουσιαστές ότι «αν λάβει τη βοήθεια, μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο». Κατέστησε επίσης σαφές ότι «αν χάσουμε κερδίζει ο Πούτιν, και αυτό θα είναι πολύ επικίνδυνο για τις ΗΠΑ».

Από την πλευρά του ο Μπάιντεν κάλεσε τους Ρεπουμπλικάνους να μην κάνουν στη Μόσχα ένα «δώρο Χριστουγέννων» και να διαψεύσουν τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν, ο οποίος «λογαριάζει ότι οι ΗΠΑ θα αποτύχουν να βοηθήσουν την Ουκρανία».


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ