Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΔΙΕΘΝΗ
«ΑΜΥΝΤΙΚΗ» ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΗΠΑ - ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ
Μεγαλώνει το «πάτημα» των ΗΠΑ στις σκανδιναβικές χώρες και τη Βαλτική

Μια ακόμη Συμφωνία «Αμυντικής» Συνεργασίας, αυτήν τη φορά με τη Φινλανδία, θα υπογράψουν οι ΗΠΑ τη Δευτέρα, αυξάνοντας το γεωπολιτικό τους «πάτημα» στην Ευρώπη και μάλιστα στη στρατηγικής σημασίας για τον ανταγωνισμό με τη Ρωσία περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.

Η συμφωνία προβλέπει την αποστολή Αμερικανών στρατιωτών και στρατιωτικού υλικού, ανακοίνωσε η φινλανδική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι η Φινλανδία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2022, ενώ αναμένεται η ένταξη της Σουηδίας, που θα μετατρέψει σχεδόν όλη τη Βαλτική σε «ΝΑΤΟική λίμνη».

Η συμφωνία ΗΠΑ - Φινλανδίας θα επιτρέπει την ταχεία μετακίνηση και ανάπτυξη στρατιωτών και εξοπλισμού στη Φινλανδία σε περίπτωση σύγκρουσης, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Το γεγονός ότι δεν θα υπάρχει ανάγκη να συμφωνήσουμε για τα πάντα ξεχωριστά διευκολύνει την οργάνωση επιχειρήσεων σε καιρό ειρήνης, αλλά πάνω απ' όλα μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας σε μια κρίση», δήλωσε η Φινλανδή ΥΠΕΞ, Ελίνα Βάλτονεν.

Η συμφωνία απαριθμεί 15 εγκαταστάσεις και περιοχές στη Φινλανδία, στις οποίες ο αμερικανικός στρατός θα έχει απρόσκοπτη πρόσβαση και όπου θα μπορεί επίσης να αποθηκεύει στρατιωτικό εξοπλισμό και πυρομαχικά.

Θεωρητικά, η Φινλανδία δεν θα επιτρέψει την αποθήκευση ή τη μεταφορά πυρηνικών και βιολογικών όπλων ή ναρκών κατά προσωπικού στο έδαφός της, σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων στις οποίες έχει δεσμευτεί.

Ο αμερικανικός στρατός μπορεί να έχει μόνιμη παρουσία και να πραγματοποιεί τακτικές ασκήσεις στη Φινλανδία, αλλά δεν υπάρχουν σχέδια για μόνιμες βάσεις.

Τώρα που «η Φινλανδία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ και η στρατιωτική υποδομή του ΝΑΤΟ πρόκειται να εισέλθει στη Φινλανδία (...) σίγουρα θα αποτελέσει απειλή» για τη Ρωσία, ενώ η «αμυντική» συμφωνία με τις ΗΠΑ «σίγουρα» θα οδηγήσει σε εντάσεις, επισήμανε το Κρεμλίνο.

Η Σουηδία υπέγραψε παρόμοια συμφωνία με τις ΗΠΑ την περασμένη βδομάδα, δίνοντας πρόσβαση σε 17 περιοχές, συμπεριλαμβανομένων 4 αεροπορικών βάσεων, 1 λιμανιού και 5 στρατιωτικών στρατοπέδων.

Η Νορβηγία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει δώσει στον αμερικανικό στρατό πρόσβαση σε 4 περιοχές στο έδαφός της, όπως προκύπτει από τη δική της Συμφωνία «Αμυντικής» Συνεργασίας.

Στο μεταξύ, η Φινλανδία αποφάσισε να κλείσει ξανά όλες τις μεθοριακές διαβάσεις της με τη Ρωσία, από την Παρασκευή και για έναν μήνα. Το Ελσίνκι υποστηρίζει ότι η πρόσφατη αύξηση του αριθμού των αιτούντων άσυλο που φθάνουν μέσω της Ρωσίας αποτελεί «ενορχηστρωμένη ενέργεια» της Μόσχας, σε αντίποινα για την απόφαση της χώρας να υπογράψει «Αμυντική» Συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Οι αφίξεις μεταναστών σταμάτησαν όταν η Φινλανδία έκλεισε τα σύνορά της στα τέλη Νοέμβρη, αλλά ξανάρχισαν την Πέμπτη, μετά το άνοιγμα 2 εκ των 8 μεθοριακών διαβάσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ