Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Κλιμάκωση του μακελειού στη Γάζα και εξαγγελίες για μακρόχρονο πόλεμο «μέχρι την απόλυτη νίκη»

Στους 18.800 έφτασαν οι νεκροί Παλαιστίνιοι - Πάνω από 1,9 εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι

Copyright 2023 The Associated

Με τις «πλάτες» των ΗΠΑ και την αβάντα της πολύμορφης οικονομικής - πολιτικής - στρατιωτικής στήριξης από την ΕΕ, το Ισραήλ εξαγγέλλει μακρόχρονο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, «μέχρι την απόλυτη νίκη», προμηνύοντας παραπέρα κλιμάκωση της σφαγής, ενώ παράλληλα θέτει στο προσκήνιο επικίνδυνα σχέδια για την «επόμενη μέρα», για τη διαιώνιση της κατοχής, τον βίαιο εκτοπισμό των Παλαιστινίων, τον εβραϊκό εποικισμό και τον «τεμαχισμό» της Γάζας, ακόμα και για πιθανή σύγκρουση με τις δυνάμεις της Παλαιστινιακής Αρχής στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός εντείνει το μακελειό σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, κλιμακώνοντας τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι αιματηρές επιδρομές και οι χιλιάδες συλλήψεις στη Δυτική Οχθη.

Μέχρι και την Πέμπτη, ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτώβρη είχε φτάσει σε 18.787, η μεγάλη τους πλειοψηφία παιδιά, έφηβοι και γυναίκες, με 50.897 τραυματίες, ενώ μεγάλος αριθμός θυμάτων εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από τα ερείπια.

Τουλάχιστον 1,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί, σε σύνολο 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας, με τη μεγάλη πλειοψηφία τους να συνωστίζεται σε απάνθρωπες συνθήκες στη νότια Γάζα, σε μια όλο και πιο μικρή περιοχή.

Σε έναν γιγάντιο καταυλισμό προσφύγων, μέσα σε απάνθρωπες συνθήκες, έχει μετατραπεί η Ράφα
Σε έναν γιγάντιο καταυλισμό προσφύγων, μέσα σε απάνθρωπες συνθήκες, έχει μετατραπεί η Ράφα
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, την Πέμπτη, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είπα στους Αμερικανούς φίλους μας ότι οι ηρωικοί μαχητές μας δεν έπεσαν μάταια. Μέσα από τη βαθιά οδύνη για τον χαμό τους, είμαστε πιο αποφασισμένοι από ποτέ να συνεχίσουμε να μαχόμαστε μέχρι να εξοντωθεί η Χαμάς, μέχρι την απόλυτη νίκη».

Αντίστοιχα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, αφού συναντήθηκε με τον Σάλιβαν, δήλωσε ότι ο πόλεμος με τη Χαμάς «θα πάρει παραπάνω από αρκετούς μήνες».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, παρά το δολοφονικό μπαράζ που εξαπολύει ο ισραηλινός στρατός με τους υπερσύγχρονους εξοπλισμούς που διαθέτει από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, Παλαιστίνιοι μαχητές προβάλλουν σθεναρή αντίσταση, αναγκάζοντας τον κατοχικό στρατό να παραδεχτεί σοβαρές απώλειες σε νεκρούς και τραυματίες.

Επισήμως ο κατοχικός στρατός έχει ανακοινώσει τον θάνατο 118 στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 1.700 περίπου, από τις 27 Οκτώβρη που ξεκίνησε η χερσαία εισβολή στη Γάζα. Την Τρίτη, μετά από σφοδρές συγκρούσεις στη συνοικία Σουτζάγια της πόλης της Γάζας, σκοτώθηκαν 10 Ισραηλινοί στρατιώτες, μεταξύ των οποίων ένας συνταγματάρχης και ένας αντισυνταγματάρχης.

Χαρακτηριστική είναι και η ανακοίνωση ότι το 10% των νεκρών του κατοχικού στρατού έχουν σκοτωθεί από φίλια πυρά, γεγονός που επιβεβαιώνει το μέγεθος της σφαγής που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων, από το οποίο δεν γλιτώνουν ούτε οι δικοί του στρατιώτες...

Βόμβες, πείνα, δίψα, κρύο και επιδημίες...

Πέρα από τις ισραηλινές δολοφονικές βόμβες, το 40% των οποίων πέφτει στα «τυφλά» πάνω στους αμάχους (όπως αποκάλυψε την Πέμπτη το CNΝ, επικαλούμενο στοιχεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών), τραγικές συνέπειες επιφέρει, όπως αναφέραμε, ο βίαιος εκτοπισμός περίπου 1,9 εκατομμυρίων Παλαιστινίων, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων υποχρεώνεται να συνωστίζεται σε εντελώς ακατάλληλες συνθήκες στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας.

Η νότια πόλη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, έχει μετατραπεί εδώ και βδομάδες σε έναν γιγαντιαίο καταυλισμό προσφύγων, με προχειροφτιαγμένες σκηνές, πολλές από τις οποίες πλημμύρισαν ή διαλύθηκαν εξαιτίας των βροχών των τελευταίων ημερών.

Η έλλειψη τροφίμων, καθαρού νερού και καταλυμάτων έχει εξαθλιώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και με το υγειονομικό σύστημα να έχει καταρρεύσει, είναι αναπόφευκτο να ξεσπάσουν επιδημίες στον θύλακα, δήλωσαν στο «Ρόιτερς» γιατροί και εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής.

«Η τέλεια καταιγίδα των επιδημιών έχει ξεκινήσει. Τώρα το ζήτημα είναι πόσο άσχημη θα είναι η κατάσταση», τόνισε την περασμένη Τρίτη ο Τζέιμς Ελντερ, εκπρόσωπος της UNICEF.

Από τις 29 Νοέμβρη έως τις 10 Δεκέμβρη ο αριθμός των κρουσμάτων διάρροιας στα παιδιά κάτω των 5 ετών αυξήθηκε κατά 66%, φτάνοντας στα 59.895, και για τον υπόλοιπο πληθυσμό κατά 55%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η υπηρεσία του ΟΗΕ επισήμανε μάλιστα ότι οι αριθμοί αυτοί δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, καθώς κάθε σύστημα και υπηρεσία στη Γάζα έχει καταρρεύσει λόγω του πολέμου.

Ο επικεφαλής του παιδιατρικού τμήματος στο Νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις, στη νότια Γάζα, Αχμεντ αλ Φάρα, δήλωσε στο «Ρόιτερς» ότι το τμήμα του είναι γεμάτο με παιδιά που πάσχουν από ακραία αφυδάτωση, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια, ενώ τα κρούσματα οξείας διάρροιας είναι τετραπλάσια από το συνηθισμένο. Ανησυχίες εκφράζονται και για τα κρούσματα ηπατίτιδας Α που καταγράφονται, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί μετά από έναν μήνα να υπάρξει έκρηξη του αριθμού τους.

Η ανθρωπιστική βοήθεια εξακολουθεί να εισέρχεται με το σταγονόμετρο, γεγονός που δεν αλλάζει σημαντικά ούτε με την ισραηλινή ανακοίνωση, την Παρασκευή, ότι θα ανοίξει για το μεθοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ στα σύνορα Ισραήλ - Γάζας - Αιγύπτου.

Σοκαριστικά είναι στο μεταξύ τα στοιχεία που έδωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Παιδείας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά από τις 7 Οκτώβρη ως σήμερα.

Από τις 7 Οκτώβρη, στη Γάζα, σκοτώθηκαν 3.714 μαθητές και τραυματίστηκαν 5.700. Το ίδιο διάστημα σκοτώθηκαν 209 δάσκαλοι και τραυματίστηκαν 619 άλλοι.

Στη Δυτική Οχθη, την ίδια περίοδο, 35 μαθητές σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά, 271 τραυματίστηκαν και 82 συνελήφθησαν. Αντίστοιχα, τραυματίστηκαν 2 δάσκαλοι και συνελήφθησαν 65.

Επιπλέον δισ. για το μακελειό στη Γάζα

Το ίδιο διάστημα, στο Ισραήλ εντείνονται οι αντιδράσεις συγγενών και φίλων για την τύχη των δεκάδων ομήρων και αιχμαλώτων που παραμένουν κρατούμενοι στη Γάζα.

Το βράδυ της Παρασκευής ο κατοχικός στρατός ανακοίνωσε ότι 3 όμηροι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στη Σουτζάγια, την ίδια περιοχή που πριν μερικές μέρες είχαν σκοτωθεί 10 Ισραηλινοί στρατιώτες σε μάχες με τους Παλαιστίνιους μαχητές.

Οι πληροφορίες για το εάν και πότε θα ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις παραμένουν συγκεχυμένες. Ισραηλινά ΜΜΕ, όπως το Κανάλι 13, μετέδωσαν ότι ο διευθυντής της Μοσάντ ανέβαλε αυτήν τη βδομάδα ταξίδι στην Ντόχα για νέες διαπραγματεύσεις με επίκεντρο τους ομήρους, μετά από απόφαση του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου.

Η αιγυπτιακή εφημερίδα «Al-Arabi Al-Jadeed» μετέδωσε ότι ξεκίνησαν κινήσεις Ισραηλινών αξιωματούχων προς τη μεριά της Αιγύπτου προκειμένου το Κάιρο να βοηθήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, για μια νέα συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων.

Σε αυτό το φόντο ψηφίστηκε στην ισραηλινή Βουλή νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός του 2023 για την κάλυψη των δαπανών του πολέμου, προβλέποντας έξτρα ποσά ύψους 7,87 δισ. δολαρίων.


Δ. Ο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ