Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΓΟΥΙΑΝΑ
Συνάντηση καταγραφής των αντιθέσεων και ευχολόγια διαλόγου

Οι Πρόεδροι της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, και της Γουιάνας Ιρφάν Αλι συναντήθηκαν την Πέμπτη στον Αγιο Βικέντιο - Γρεναδίνες, με τη μεσολάβηση της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) και της Κοινότητας της Καραϊβικής (CARICOM), για να συζητηθεί η αντιπαράθεση που προκλήθηκε από το πρόσφατο δημοψήφισμα στη Βενεζουέλα για την περιοχή του Εσεκίμπο και όσα ακολούθησαν.

Η ένταση κλιμακώθηκε με την πρόθεση της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης Μαδούρο να ενσωματώσει το Εσεκίμπο, μια περιοχή 159.500 τ.χλμ., με μεγάλο ορυκτό και φυσικό πλούτο που ανήκει στη Γουιάνα και αποτελεί περίπου τα 5/8 της συνολικής έκτασής της.

Στη συνάντηση, εκτός από τον Ρ. Γκονσάλβες, Πρόεδρο του νησιωτικού κρατιδίου Αγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, που έχει και την εναλλασσόμενη προεδρία της CELAC, συμμετείχαν επίσης πρωθυπουργοί και αξιωματούχοι χωρών της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής και ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ.

Η συνάντηση κατέγραψε τις αντιτιθέμενες θέσεις των δύο πλευρών και μια γενικόλογη «δέσμευση» για διάλογο.

Με βάση την κοινή διακήρυξη, οι δύο χώρες «συμφώνησαν ότι δεν θα απειλήσουν ή δεν θα χρησιμοποιήσουν βία η μία εναντίον της άλλης άμεσα ή έμμεσα, σε καμία περίπτωση».

Επίσης συμφωνήθηκε ότι «τυχόν διαφωνίες μεταξύ των δύο κρατών θα επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας της Γενεύης της 17ης Φεβρουαρίου 1966» (που βέβαια η κάθε πλευρά ερμηνεύει διαφορετικά), ότι «είναι δεσμευμένοι στην επιδίωξη της καλής γειτονίας, της ειρηνικής συνύπαρξης και της ενότητας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, ότι θα συνεχίσουν τον διάλογο». Συμφωνήθηκε ακόμα «να συγκροτηθεί αμέσως μια κοινή επιτροπή των υπουργών Εξωτερικών και τεχνικών προσώπων των δύο κρατών για την αντιμετώπιση των θεμάτων και σε διάστημα 3 μηνών θα υπάρξει ενημέρωση από αυτήν την επιτροπή στους Προέδρους της Γουιάνας και της Βενεζουέλας».

Ωστόσο, εκφράστηκε και αντίθεση όπου «η Γουιάνα δεσμεύεται στη δικαιοδοσία και τις διαδικασίες του Διεθνούς Δικαστηρίου για την επίλυση της διαμάχης των συνόρων, ενώ η Βενεζουέλα δεν αναγνωρίζει αυτό το δικαστήριο και τη δικαιοδοσία του στο ζήτημα της διαμάχης των συνόρων».

Σε μια περίοδο που η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Βενεζουέλας εντείνει την αντιλαϊκή επίθεση στο εσωτερικό, ανακινεί αποπροσανατολιστικά το ζήτημα της διεκδίκησης του Εσεκίμπο, μια διαμάχη με παρελθόν άνω του ενός αιώνα, από όταν η Γουιάνα ήταν βρετανική αποικία. Παράλληλα, η ανακίνηση του ζητήματος έχει γεωστρατηγική σημασία, καθώς η πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή του Εσεκίμπο (όπου δραστηριοποιούνται η αμερικανική «ExxonMobil» και άλλες εταιρείες) είναι πεδίο ανταγωνισμού ανάμεσα στο ευρωατλαντικό και το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο.

Ενάντια στην αντιπαράθεση που κλιμακώνεται και την εθνικιστική έξαρση, το ΚΚ Βενεζουέλας καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και των δύο χωρών να μη χειραγωγούνται από τις επιδιώξεις των αστικών τάξεων και να παλέψουν για τη φιλία και τη συνεργασία, απαλλαγμένοι από τους εκμεταλλευτές τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ