ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /28
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΣΤΡΑΤΟ
Οργή για τις φονικές επιθέσεις σε νοσοκομεία της Γάζας

Οι δολοφονίες αμάχων από τον Ισραηλινό στρατό συνεχίζονται στην Γάζα

Copyright 2023 The Associated

Οι δολοφονίες αμάχων από τον Ισραηλινό στρατό συνεχίζονται στην Γάζα
Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε χτες για 74η μέρα τα εγκλήματα σε βάρος των Παλαιστινίων αμάχων της Γάζας, αποτελειώνοντας όσα λιγοστά νοσοκομεία παραμένουν ανοικτά υπολειτουργώντας, με αποτέλεσμα τις έντονες αντιδράσεις αξιωματούχων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που εκφράζουν πλέον αποτροπιασμό και οργή. Οι νεκροί συνεχίζουν να αυξάνονται από τους αμείωτους και ανηλεείς βομβαρδισμούς, αυξάνοντάς τους από τις 7 Οκτώβρη φτάνοντας σχεδόν τους 20.000, με τους τραυματίες να μετριούνται πάνω από 55.000.

Την ωμή βία του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο αλ Αχλί περιγράφουν μαρτυρίες που αναφέρουν ότι ο στρατός αργά το βράδυ της Δευτέρας γκρέμισε με μπουλντόζες τον τοίχο της κεντρικής πύλης του νοσοκομείου και εισέβαλε στο εσωτερικό του συλλαμβάνοντας σχεδόν όλο το προσωπικό εκτός από τέσσερις νοσοκόμες, δύο γιατρούς και δύο επιστάτες που κλήθηκαν να φροντίσουν 100 βαριά τραυματίες δίχως νερό, δίχως ηλεκτρικό... Στη συνέχεια ισραηλινά άρματα μάχης στάθμευσαν έξω από την είσοδο του νοσοκομείου, εμποδίζοντας οποιονδήποτε να μπει ή να βγει.

Την οργή του για την απροκάλυπτη βία του ισραηλινού στρατού σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας εξέφρασε χτες και ο εκπρόσωπος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ Τζέιμς Ελντερ, τονίζοντας: «Είμαι οργισμένος που τα παιδιά που αναρρώνουν από τους ακρωτηριασμούς στα νοσοκομεία, στη συνέχεια σκοτώνονται σε αυτά τα νοσοκομεία. Αρα πού πάνε τα παιδιά και οι οικογένειες; Δεν είναι ασφαλή στα νοσοκομεία, δεν είναι ασφαλή στα καταφύγια, και σίγουρα δεν είναι ασφαλή στις λεγόμενες "ασφαλείς" ζώνες». Επίσης η Μάργκαρετ Χάρις, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σημείωσε για την κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας: «Τα απολύτως βασικά δεν τα έχουν. Ενας από τους συναδέλφους μου μίλησε για ανθρώπους που είναι ξαπλωμένοι στο δάπεδο με πολύ έντονους πόνους, σφαδάζουν, αλλά δεν ζητούν παυσίπονα. Ζητούν νερό. Είναι αδιανόητο ότι ο κόσμος επιτρέπει να συνεχίζεται αυτό».

Από τους συνεχείς βομβαρδισμούς πολλές χιλιάδες άνθρωποι αν είναι στους τυχερούς μένουν άστεγοι

Copyright 2023 The Associated

Από τους συνεχείς βομβαρδισμούς πολλές χιλιάδες άνθρωποι αν είναι στους τυχερούς μένουν άστεγοι
Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης πως ο στρατός κατέλαβε και το νοσοκομείο Αουντα (βόρειο τμήμα) όπου 240 άνθρωποι (80 γιατροί και νοσηλευτές, 40 ασθενείς, 120 εκτοπισμένοι) δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε φαγητό, ούτε σε νερό. Από το προσωπικό του νοσοκομείου συνελήφθησαν τουλάχιστον έξι άτομα. Επιδρομή έγινε και στο νοσοκομείο αλ Μαμαντάνι, που έπαψε να λειτουργεί.

Τα ασύλληπτης σκληρότητας εγκλήματα πολέμου που γίνονται στα νοσοκομεία της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό συμπληρώνονται από τις εικόνες πλήρους εγκατάλειψης περίπου δύο εκατομμυρίων αμάχων που υποφέρουν από τις κακουχίες, τη δίψα και την πείνα.

Νέοι βομβαρδισμοί στον καταυλισμό Τζαμπαλίγια

Χτες το πρωί, τουλάχιστον 13 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 75 άλλοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινό χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια στη βόρεια Γάζα. Αυτόπτες μάρτυρες που επικαλέστηκε το αραβικό δίκτυο «Al Jazeera» έκαναν λόγο για «σφαγείο» από τα διαμελισμένα σώματα αμάχων κάθε ηλικίας στον βομβαρδισμένο καταυλισμό.

Ο καταυλισμός με έκταση 1,4 τ.χλμ. είναι ο μεγαλύτερους από τους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Γάζα, με περίπου 116.000 καταγεγραμμένους πρόσφυγες.

Στο φόντο των εντεινόμενων επιθέσεων ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χτες πως σκότωσε τον Σούμπχι Φαρουανάχ, τον λεγόμενο «χρηματιστή» της Χαμάς που θεωρούνταν άνθρωπος - «κλειδί» σε ό,τι αφορούσε τη μεταφορά κεφαλαίων στη Χαμάς από ανταλλακτήριο στη Λωρίδα της Γάζας.

Επιπλέον, ανακοίνωσε χτες την αύξηση κατά δύο ατόμων του αριθμού των Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη Γάζα από την έναρξη της χερσαίας επέμβασης στις 27 Οκτώβρη, με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να φθάνει τους 131.

Επιθέσεις κατά δημοσιογράφων

Εδώ και 74 μέρες, ανάμεσα στα χιλιάδες θύματα συμπεριλαμβάνονται και δεκάδες δημοσιογράφοι. Υπολογίζεται πως σε Ισραήλ, Λωρίδα Γάζας και νότιο Λίβανο έχουν σημειωθεί από τις 7 Οκτωβρίου οι θάνατοι τουλάχιστον 64 δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και οπερατέρ, με πιο πρόσφατη περίπτωση τον θάνατο του οπερατέρ του «Al Jazeera», Σάμιρ Αμπού Ντάκα, που επήλθε από ακατάσχετη αιμορραγία επειδή οι στρατιώτες εμπόδισαν τη μεταφορά του σε νοσοκομείο.

Από αυτούς οι 57 είναι Παλαιστίνιοι, τέσσερις Ισραηλινοί και τρεις Λιβανέζοι. Πολλοί από τους Παλαιστίνιους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν χτυπήθηκαν μαζί με τις οικογένειές τους.

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για ομήρους

Δίχως άμεσο αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο νέος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στους επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ, Γουίλιαμ Μπερνς, και Ισραήλ, Νταβίντ Μπαρνέα, με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Αλ Θάνι, στη Βαρσοβία για ενδεχόμενη νέα συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων. Η παύση επτά ημερών στα τέλη Νοεμβρίου επέτρεψε να αφεθούν ελεύθεροι 105 όμηροι στη Γάζα, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 240 Παλαιστίνιων γυναικών, παιδιών και εφήβων.

Χτες το απόγευμα επίσης ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτζογκ, συνάντησε τους πρέσβεις 80 χωρών και προέβλεψε πως θα μπορούσε «να τριπλασιαστεί» η ισχνή βοήθεια στους αμάχους της Γάζας που περνά από τα μεθοριακά περάσματα της Ράφας με την Αίγυπτο και της Γάζας με το Ισραήλ (πέρασμα «Κερέμ Σαλόμ»). Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως το Ισραήλ «δεν είναι σε πόλεμο με τον παλαιστινιακό λαό» αλλά πολεμά... «τον εχθρό του, την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς».

Παράλληλα, έγινε γνωστό πως αντιπροσωπεία της Χαμάς ετοιμάζεται να επισκεφθεί το Κάιρο τις επόμενες μέρες για συνομιλίες με υψηλόβαθμους Αιγύπτιους αξιωματούχους, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της απελευθέρωσης ομήρων με ανταλλάγματα. Κατά πληροφορίες Αράβων αξιωματούχων που επικαλείται η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», η Αίγυπτος ασκεί πιέσεις στη Χαμάς να συμφωνήσει σε ένα παρόμοιο πλαίσιο με την προηγούμενη συμφωνία, ωστόσο η Χαμάς συνδέει οποιαδήποτε απελευθέρωση ομήρων με το αίτημα για «εκεχειρία».

Επίσης, σε ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζεται πως αξιωματούχοι σε Αίγυπτο και ΗΠΑ «συμφώνησαν να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να αποτρέψουν τον ξεριζωμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα». Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως η Αίγυπτος κάλεσε τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν το σχέδιο απόφασης του ΣΑ του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Πάντως στο Ισραήλ η αμερικανική στάση ενθαρρύνει διάφορους παράγοντες, ακόμη και μεσιτικά γραφεία να ασκήσουν πιέσεις για την «ανέγερση σπιτιών για Εβραίους εποίκους» στη Λωρίδα της Γάζας, εκεί όπου ο στρατός έχει κάνει ρημαδιό τα σπίτια εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων.


ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Νέο σχέδιο για «επείγουσα αναστολή εχθροπραξιών»

Με ζεστές τις πλάτες από την αταλάντευτη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, που του υπόσχονται ότι θα συνεχίσουν τις παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών για την επίτευξη του διακηρυγμένου στόχου «εξάλειψης» της Χαμάς χωρίς χρονοδιαγράμματα (όπως είπε τη Δευτέρα στο Ισραήλ ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λ. Οστιν), το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παρέτεινε κατά ένα 24ωρο τις διαβουλεύσεις και την ψηφοφορία σε ένα τροποποιημένο σχέδιο απόφασης, ώστε να δώσει το περιθώριο στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να μην ασκήσει νέο βέτο, όπως έκανε σε ανάλογη περίπτωση ψηφοφορίας στις 9 Δεκέμβρη.

Το νέο σχέδιο απόφασης, που προωθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ζητούσε να υπάρξει επείγουσα «αναστολή των εχθροπραξιών» στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς πλέον να κάνει πλέον λόγο για «άμεση εκεχειρία», ώστε να αποφευχθεί το αμερικανικό βέτο.

Στο φόντο των διεργασιών στο Συμβούλιο Ασφαλείας στον ΟΗΕ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον μετέβη χτες στο Παρίσι και συναντήθηκε με την Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, και αργότερα στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του, Αντόνιο Ταγιάνι.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση με την Κολονά, πρότεινε να υπάρξει μια «βιώσιμη εκεχειρία» «το συντομότερο δυνατόν, τέτοια που να μην υπάρχει απειλή για το Ισραήλ». Τόνισε επίσης ότι είχαν μια «καλή συζήτηση» για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και την απελευθέρωση άλλων ομήρων της Χαμάς. Οι συναντήσεις του Κάμερον γίνονται στη σκιά της προχτεσινής επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Λόιντ Οστιν στο Ισραήλ, όπου ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προμηθεύουν με τον απαραίτητο στρατιωτικό εξοπλισμό τον ισραηλινό στρατό, χωρίς να επιθυμούν «να επιβάλουν χρονοδιάγραμμα» στον σύμμαχό τους.

Χτες ο Οστιν μετέβη στο Κατάρ, χαρακτηρίζοντάς το «απαραίτητο εταίρο» των ΗΠΑ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Παρατήρησε ότι «σε καιρούς κρίσης το Κατάρ απαντά στις κλήσεις μας και μαζί με την Αίγυπτο βοήθησαν να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση πολλών ομήρων». Επιπλέον, ο Οστιν ανακοίνωσε επέκταση της - ήδη μεγάλης - αμερικανικής βάσης στο Κατάρ, καθώς και άλλα βήματα για «διεύρυνση και ενίσχυση της διμερούς αμυντικής σχέσης».

Κριτική στην κυβέρνηση Νετανιάχου από τους «Financial Times»

Τις «δεύτερες σκέψεις» και τις αμφιβολίες που προκαλεί στον Μπάιντεν η εντεινόμενη επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας καταγράφει σε εκτενές κεντρικό άρθρο γνώμης στις 18 Δεκέμβρη η βρετανική εφημερίδα «Financial Times», επισημαίνοντας τις ενδείξεις «ανησυχίας» του Λευκού Οίκου μπροστά στην έλλειψη ισραηλινού σχεδιασμού για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα.

Η αρθρογράφος, Ρούλα Χάλαφ, τονίζει ότι τελευταία «ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών» της «Δύσης» θέλουν να σταματήσει η εκστρατεία των βομβαρδισμών, με τις ΗΠΑ να εκφράζουν επιθυμία για «πιο στοχευμένες» επιθέσεις και λιγότερους βομβαρδισμούς, και άρα μικρότερο αριθμό νεκρών αμάχων. «Οσο περισσότερο αντιστέκεται ο Νετανιάχου στις συμβουλές των ΗΠΑ, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος απομόνωσης του Ισραήλ», εκτιμά η Χάλαφ, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ προωθούν «ένα μεταπολεμικό σχέδιο και ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν την καταστροφή προκειμένου να επανεστιάσουν την προσοχή σε ένα πολιτικό όραμα για τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης». Σημειώνει την άρνηση του Νετανιάχου στο ενδεχόμενο λύσης στη βάση δύο κρατών ή στην ενίσχυση της Παλαιστινιακής Αρχής ως «αξιόπιστης εναλλακτικής απέναντι στη Χαμάς», καταβάλλοντας προσπάθειες για την αποδυνάμωσή της. Τονίζει επίσης ότι ο Νετανιάχου «δεν έχει προσφέρει κανένα όραμα για το μέλλον» πέραν της «εξάλειψης της Χαμάς» και εκφράζει τη γνώμη ότι ο Ισραηλινός ηγέτης έχει εξελιχθεί σε «μια καταστροφική δύναμη στο Ισραήλ», θυμίζοντας τον πολύμηνο αναβρασμό στη χώρα, με αφορμή το νομοσχέδιό του για δικαστικές μεταρρυθμίσεις και υπονόμευση του ρόλου του Ανώτατου Δικαστηρίου.

«Οταν τελειώσει ο πόλεμος, θα γίνουν σίγουρα εκλογές ή θα ξαναρχίσουν οι διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησής του. Οι Ισραηλινοί αξίζουν κάτι καλύτερο από μία διχαστική διακυβέρνηση (...) και τίποτα δεν θα πάει μπροστά όσο αυτός παραμένει στην εξουσία, με τους εξτρεμιστές στο ίδιο τραπέζι μαζί του», καταλήγει η αρθρογράφος.

Δυσαρέσκεια Αμερικανών για τους χειρισμούς του Μπάιντεν

Δημοσκόπηση που δημοσιοποίησε χτες η εφημερίδα «The New York Times» αναφέρει ότι οι νεαρότεροι Αμερικανοί είναι πιο κριτικοί από τους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπατριώτες τους σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή του πολέμου του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Το 57% των Αμερικανών απορρίπτουν τη διαχείριση του πολέμου στη Γάζα από την κυβέρνηση Μπάιντεν και το 33% την εγκρίνουν. Επίσης, θεωρείται ότι αν ήταν Πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ θα έκανε «καλύτερη δουλειά» στη διαχείριση του πολέμου στη Γάζα από τον Μπάιντεν. Υπέρ του Τραμπ τάσσεται το 46% και υπέρ του Μπάιντεν το 38%.

Η σφυγμομέτρηση έγινε από την εταιρεία «Siena College Poll», σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.016 ατόμων, μεταξύ 10 και 14 Δεκεμβρίου.

Αργότερα χτες το βράδυ η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» μετέφερε τις πιέσεις που ασκούν το τελευταίο διάστημα Δημοκρατικοί βουλευτές στον Μπάιντεν, θεωρώντας ότι δεν διαχειρίζεται αποτελεσματικά τον πόλεμο στη Γάζα. Σε σχετική ανοιχτή επιστολή τους, 6 Δημοκρατικοί βουλευτές απόστρατοι στρατιωτικοί, ή που κατά το παρελθόν δούλεψαν σε CIA και Πεντάγωνο, αναφέρουν ότι «ο αυξημένος αριθμός θανάτων αμάχων και η ανθρωπιστική κρίση είναι απαράδεκτα στοιχεία και δεν ευθυγραμμίζονται με τα αμερικανικά συμφέροντα, ούτε προωθούν το ζήτημα της ασφάλειας του συμμάχου μας, Ισραήλ».

Ζητούν από το Πακιστάν να ασκήσει πιέσεις κατά του Ισραήλ

Πληροφορίες του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου «Fox News» αναφέρουν πως ηγετικά στελέχη της Χαμάς και λόγιοι από τον ισλαμικό κόσμο, όταν μετέβησαν στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ, προ εβδομάδων, υποστήριξαν ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα τελείωνε αμέσως αν το Πακιστάν, μια χώρα με πυρηνικά όπλα, απειλούσε το Ισραήλ.

Ο επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, που ζει στο Κατάρ, ζήτησε από το Πακιστάν να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, εκτιμώντας πως «αν το Πακιστάν απειλήσει το Ισραήλ, ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει».

Αλλο ηγετικό στέλεχος της Χαμάς που βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στο Πακιστάν, ο Νατζίλ Ζουχαΐρ, παρευρέθηκε επίσης στη διάσκεψη. Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη αναγνώρισαν τους μαχητές της Χαμάς ως μέρος μιας «πολιτικής δύναμης» που διεξάγει μια «αμυντική τζιχάντ». Το συνέδριο, με τίτλο «Η ιερότητα του τζαμιού Αλ Ακσα και η ευθύνη της Ισλαμικής Κοινότητας», διοργανώθηκε από ένα δίκτυο ισλαμικών θρησκευτικών οργανώσεων στο Πακιστάν.


ΛΙΒΑΝΟΣ
Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε, λέει ο πρωθυπουργός

«Ο λαός μας στον νότο πέφτει θύμα καθημερινών ισραηλινών επιθέσεων και τα χωριά μας, η γη μας, οι σοδειές μας καίγονται», ανέφερε χτες ο Λιβανέζος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι, αναφερόμενος στις «74 μέρες τραγωδίας» στη Λωρίδα της Γάζας και στις εντεινόμενες ισραηλινές επιθέσεις στον νότιο Λίβανο εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ.

Ο Μικάτι εξήρε «την αλληλεγγύη του λιβανέζικου λαού», εκτιμώντας πως αποδείχθηκε ότι «ο Λίβανος είναι μια σταθερή χώρα, που αντιστέκεται. Ορισμένοι αντιστεκόμαστε επί του εδάφους, ορισμένοι από πολιτικά και εθνικά μετερίζια ή από διεθνείς πλατφόρμες». Τόνισε δε ότι «η Βουλή, η κυβέρνηση, οι δυνάμεις ασφαλείας και η κρατική διοίκηση αντιστέκονται παρά τις συνθήκες», ζητώντας παρ' όλα αυτά την επίσπευση της διαδικασίας στη Βουλή για την εκλογή νέου Προέδρου του Λιβάνου.

Το ίδιο 24ωρο, λιβανέζικα ΜΜΕ μετέδιδαν πως το Ισραήλ έχει διαμηνύσει στις ΗΠΑ ότι θέλει οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ να αποσυρθούν 10 χλμ. από τα κοινά σύνορα, στο πλαίσιο διπλωματικών κινήσεων για αποτροπή επέκτασης των συγκρούσεων και στον Λίβανο. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινητοποιείται μεταξύ άλλων ο Αμερικανός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για την ενεργειακή ασφάλεια, Εϊμος Χοκστάιν.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χτες οι εχθροπραξίες ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χεζμπολάχ, με τη δεύτερη να στοχοποιηθεί εβραϊκούς εποικισμούς στο βόρειο Ισραήλ με πυραύλους, ενώ όλμοι του ισραηλινού πυροβολικού έπεσαν στα περίχωρα μεθοριακών πόλεων του νότιου Λιβάνου (Χίαμ, Φαρκίλα, Μαΐς Αλ Τζαμπάλ, Μπλίντα και Χούλα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ