ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κατέληξε ο 31χρονος αστυνομικός

Δεν τα κατάφερε τελικά στη δύσκολη μάχη που έδινε να κρατηθεί στη ζωή ο 31χρονος αστυνομικός Γιώργος Λυγγερίδης, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά από ναυτική φωτοβολίδα, μετά από την επίθεση χούλιγκαν στις 7 Δεκέμβρη έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη, κατά τη διάρκεια αγώνα βόλεϊ ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό.

Ο αστυνομικός, με καταγωγή από τις Σέρρες, νοσηλευόταν από την αρχή διασωληνωμένος στη ΜΕΘ στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας και είχε υποβληθεί σε ακρωτηριασμό του ποδιού του, από όπου αφαιρέθηκε ένα μεταλλικό αντικείμενο μήκους 5 εκατοστών, πάχους 2 εκατοστών και πλάτους 2 εκατοστών και υπήρχαν μεγάλες καταστροφές σε ιστούς, καθώς και κακώσεις.

Γι' αυτήν την εγκληματική ενέργεια έχει προφυλακιστεί ένας 18χρονος που φέρεται να έριξε τη φωτοβολίδα, ενώ πλέον μετά τον θάνατο του άτυχου αστυνομικού κατηγορείται για ανθρωποκτονία, κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών, για έκρηξη από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για τον άνθρωπο, διατάραξη οικιακής ειρήνης και για κατοχή βεγγαλικών. Να σημειωθεί ότι όλες οι πράξεις είναι με την επιβαρυντική περίσταση που προβλέπεται στον αθλητικό νόμο.

Για άλλη μια φορά μέσω του πρωθυπουργού και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη δηλώνεται ότι «η σύλληψη όλων των εμπλεκομένων στη δολοφονία του Γ. Λυγγερίδη, σε κάθε επίπεδο, είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη του και η οφειλόμενη ανταπόκριση στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για δικαιοσύνη». Βέβαια, τα ευχολόγια δεν αρκούν καθώς όσο υπάρχει ο ομφάλιος λώρος που συνδέει τα επιχειρηματικά συμφέροντα στον αθλητισμό με τους οπαδικούς στρατούς, θα φύονται και τέτοια εγκληματικά στοιχεία.

ΚΚΕ : «Θύμα σε ένα κατ΄ όνομα "αθλητισμό" έρμαιο των ανταγωνισμών μεγαλοεπιχειρηματιών»

Στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Ο 31χρονος αστυνομικός προστίθεται δυστυχώς στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων που πληρώνουν με τη ζωή τους τη σήψη και τη νοσηρότητα σε έναν κατ' όνομα "αθλητισμό", έρμαιο των ανταγωνισμών, των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και της πολιτικής που τα υπηρετεί. Οσο δεν κόβεται αυτό το νήμα, τα όποια κυβερνητικά μέτρα δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα, τα φαινόμενα βίας θα συνεχίζονται και ο κατάλογος των θυμάτων συνεχώς θα μεγαλώνει».

Τελευταίο «αντίο» στον σύντροφο Κώστα Κουρίτα

Η Τομεακή Επιτροπή Πιερίας του ΚΚΕ αποχαιρετά με θλίψη, βαθιά οδύνη αλλά και υπερηφάνεια τον σύντροφο Κώστα Κουρίτα, που «έφυγε» από τη ζωή πλήρης ημερών και αγώνων, καθώς ήταν άξιο μέλος της. Ενας σπουδαίος σύντροφος, που με την πολύχρονη προσφορά του, το αλύγιστο του χαρακτήρα του, τη συνέπεια και το ήθος του, τίμησε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη στο Λιτόχωρο, στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.

«Ο Κώστας Κουρίτας, γεννημένος το 1942 στο Λιτόχωρο Πιερίας από οικογένεια αγωνιστών, μπήκε από μικρός στη βιοπάλη δουλεύοντας ως οικοδόμος. Από νεαρή ηλικία εντάχθηκε στο ΚΚΕ και το υπηρέτησε από διάφορες χρεώσεις. Συμμετείχε ενεργά στα κοινά του τόπου, στο γονεϊκό κίνημα, στο Σωματείο Οικοδόμων και τελευταία στο Σωματείο Συνταξιούχων Λιτοχώρου. Συνέβαλε καθοριστικά, ως πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, στην ίδρυση του 3ου Δημοτικού Σχολείου Λιτοχώρου.

Ηταν πρωτοπόρος, ανυποχώρητος και αταλάντευτος αγωνιστής, στρατευμένος για τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Στάθηκε σε όλη του τη ζωή περήφανος κομμουνιστής, με στέρεη πεποίθηση ότι ο κόσμος θα αλλάξει, ο σοσιαλισμός θα νικήσει. Στις δύσκολες στιγμές για το Κόμμα, στην κρίση του 1991, αταλάντευτα υπερασπίστηκε τον επαναστατικό χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία του Κόμματος, τις μαρξιστικές - λενινιστικές αρχές.

Σύντροφε Κώστα, σε αποχαιρετάμε με μία υπόσχεση: Να συνεχίσουμε με μεγαλύτερο πείσμα και δύναμη στο καθήκον μας, στην πάλη μας για το δίκιο της εργατικής τάξης και του λαού μας, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Οταν οι ζευγάδες φεύγουν, η σπορά μένει... κι εσύ φρόντισες γι' αυτό!

Η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην γυναίκα του, Μαρία, στα παιδιά του και στα εγγόνια του».

Φονικά με 16χρονους

Φόνος 16χρονου μαθητή σημειώθηκε χτες στη Νέα Σμύρνη. Συνελήφθη ο 18χρονος αδελφός του. Την ώρα που συνέβη το αιματηρό περιστατικό βρίσκονταν στο σπίτι η μητέρα, η γιαγιά και η κοπέλα του 18χρονου. Σύμφωνα με όσα κατέθεσαν στο αστυνομικό τμήμα, τα δύο αδέρφια πιάστηκαν στα χέρια για ασήμαντη αφορμή. Κατά τη διάρκεια της προανάκρισής του ο 18χρονος φέρεται να ομολόγησε ότι τραυμάτισε θανάσιμα τον αδερφό του με ψαλίδι, έπειτα από καβγά μεταξύ τους. Μετά το χτύπημα ο 16χρονος μεταφέρθηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον σώσουν και κατέληξε.

Ολα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Τρίτης, όταν το κέντρο της Αμεσης Δράσης δέχτηκε κλήση σύμφωνα με την οποία στο διαμέρισμα της πολυκατοικίας της στη Νέα Σμύρνη ακούγονταν φωνές. Στο σημείο έφτασε περιπολικό της αστυνομίας, αλλά και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Τότε διαπιστώθηκε ότι ο 16χρονος είχε τραυματιστεί σοβαρά από αιχμηρό αντικείμενο στο στήθος, στον λαιμό και στα χέρια. Ο νεαρός διακομίστηκε αμέσως στο νοσοκομείο.

Σε μια άλλη οικογενειακή τραγωδία, την περασμένη Παρασκευή 16χρονος σκότωσε τον πατέρα του στα Καλύβια. Μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους. Με απόφαση των αρμόδιων ανακριτικών αρχών, στον νεαρό κατηγορούμενο ορίστηκε μόνο επιμελητής για να επιβλέπει την πορεία του, όπως προβλέπεται για ανηλίκους. Στην απολογία του ο ανήλικος φέρεται να αναφέρθηκε σε ακραία περιστατικά βίας κατά του ίδιου και άλλων μελών της οικογένειάς του από τον πατέρα του. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη δικογραφία υπάρχουν σειρά αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την κακοποίησή του. «Αυτό που έκανα είναι κακό. Το μετανιώνω σαν πράξη. Αισθάνομαι ανακούφιση, απελευθερώθηκα. Πλέον δεν φοβάμαι εγώ και η οικογένειά μου», φέρεται να είπε στην απολογία του ο 16χρονος στην ανακρίτρια, υποστηρίζοντας ότι ο πατέρας του τον κακοποιούσε για χρόνια. Στην ανάκριση κατέθεσαν επίσης η μητέρα του, ο αδερφός του και άλλοι συγγενείς, ως μάρτυρες υπεράσπισης, οι οποίοι φέρονται να επιβεβαίωσαν ότι ο 16χρονος υπήρξε θύμα χρόνιας κακοποίησης.

«Εφυγε» η συντρόφισσα Λίτσα Κούμπουρα

Χθες τα ξημερώματα «έφυγε» από τη ζωή η συντρόφισσα Λίτσα Κούμπουρα.

Γεννήθηκε το 1960 στον Αλμυρό Μαγνησίας. Η συντρόφισσα ήταν για χρόνια διοικητική υπάλληλος του δήμου Αιγάλεω. Εδωσε πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Η Τομεακή Οργάνωση Νοτιοδυτικών Συνοικιών - Περιστερίου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, καθώς και οι Κομματικές Οργανώσεις Αιγάλεω, εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στον σύντροφο Γιώτη Σαντζαρίδη, μέλος της Τομεακής Επιτροπής, στον γιο τους, Νίκο, και σε όλους τους οικείους τους.

Τροχαία δυστυχήματα

Με αίμα βάφτηκε η άσφαλτος ανήμερα των Χριστουγέννων, στα Βριλήσσια, στην οδό Αναπαύσεως. Ενα αγόρι 18 χρόνων και η 17χρονη συνοδηγός βρήκαν τραγικό θάνατο, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, στις 5 το πρωί, προσέκρουσε σε τσιμεντένιο τοίχο.

Σοβαρά τραύματα, εξάλλου, φέρουν η 22χρονη συνοδηγός και ο 28χρονος οδηγός από το τροχαίο που σημειώθηκε στις 4.30 τα ξημερώματα της Δευτέρας στη λεωφόρο Σχιστού, στο Πέραμα, όταν το αυτοκίνητό τους προσέκρουσε στις προστατευτικές μπάρες.

Τα δύο άτομα διακομίσθηκαν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», όπου νοσηλεύονται στην Εντατική. Η 22χρονη συνοδηγός έχασε τα δύο της κάτω άκρα, ενώ ο 28χρονος οδηγός έχασε το ένα πόδι. Οι θεράποντες ιατροί κατέβαλαν προσπάθειες να σώσουν το άλλο του πόδι.

Επίθεση σκύλου σε 9χρονο

Ενα 9χρονο αγόρι την παραμονή των Χριστουγέννων δέχτηκε επίθεση στο Καματερό από μεγαλόσωμο σκύλο, που κυκλοφορούσε χωρίς λουρί. Το παιδί είχε βγει για να πει τα κάλαντα με τα δύο ξαδέρφια του και συνοδευόταν από τη θεία του. Το περιστατικό σημειώθηκε μπροστά στα μάτια του ιδιοκτήτη του σκύλου, ο οποίος εξαφανίστηκε. Το αγοράκι μεταφέρθηκε με τραύματα από δαγκωματιές στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», όπου του έγιναν ράμματα.

Οπως καταγγέλλει ο πατέρας του παιδιού, ο ιδιοκτήτης του σκύλου όχι μόνο δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει για την υγεία του παιδιού, αλλά κρύφτηκε στο σπίτι του.

Ο ιδιοκτήτης υποστήριξε ότι δεν είναι δικό του το σκυλί, αλλά του γιου του και ότι συνήθως το βγάζει βόλτα με φίμωτρο.

Ο άνδρας συνελήφθη για σωματική βλάβη από αμέλεια και παράβαση της νομοθεσίας περί ζώων συντροφιάς, ωστόσο, με εντολή του εισαγγελέα ποινικής δίωξης, αφέθηκε ελεύθερος. Οι γονείς του αγοριού έχουν υποβάλει μήνυση.

Συνελήφθη 35χρονος για τον βιασμό της 12χρονης

Συνελήφθη 35χρονος που ήταν στη λίστα με τους κατηγορούμενους για βιασμό της 12χρονης στα Σεπόλια. Ολα έγιναν το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής κοντά στο Θέρμο. Ο 35χρονος, ο οποίος ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα όταν το ΙΧ που οδηγούσε εξετράπη της πορείας του στον δρόμο Θέρμου - Αγρινίου, κατά τον έλεγχο που του έγινε διαπιστώθηκε ότι οδηγούσε υπό την επήρεια μέθης.

Από τη διασταύρωση των στοιχείων του αποκαλύφθηκε ότι δεν κατείχε δίπλωμα οδήγησης, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του για παραβάσεις του ΚΟΚ.

Στη συνέχεια, κατά την ταυτοποίηση των στοιχείων του, προέκυψε πως σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης καθώς αναζητούνταν για υπόθεση εμπορίας ανθρώπων και μάλιστα φέρεται να έχει εμπλοκή στην υπόθεση του βιασμού της 12χρονης από τα Σεπόλια.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Πέθαναν οι Β. Σόιμπλε και Ζακ Ντελόρ

Ο πρώην πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου και υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πέθανε χτες σε ηλικία 81 ετών.

Ηγετικό μέλος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), ο Σόιμπλε είχε υπηρετήσει σε μια σειρά κυβερνητικών θέσεων και ήταν επί χρόνια υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, επί καγκελαρίας της Αγκελα Μέρκελ. Το 1990, μια απόπειρα δολοφονίας και ένα τραύμα από πυροβολισμό τον καθήλωσαν σε αναπηρικό καροτσάκι για το υπόλοιπο της ζωής του.

Σε όλη του τη σταδιοδρομία υπερασπίστηκε τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της πολιτικής διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης στην Ευρωζώνη το 2009 - 2010. Σε ό,τι αφορά και την Ελλάδα, το όνομά του συνδέθηκε με την περιοριστική δημοσιονομική πολιτική και με τα αντιλαϊκά μνημόνια που μετέφεραν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των λαών για να διασφαλιστούν τα κέρδη των μονοπωλίων.

Χτες επίσης, πέθανε σε ηλικία 98 ετών ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τους πρωτεργάτες της καπιταλιστικής ευρωπαϊκής ενοποίησης και του ευρώ, Ζακ Ντελόρ. Εργάστηκε στην Τράπεζα της Γαλλίας, υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και ευρωβουλευτής. Την περίοδο 1969 - 1972 ήταν σύμβουλος του γκολικού πρωθυπουργού Σαμπάν - Ντελμάς. Στη συνέχεια προσχώρησε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Το 1981 έγινε υπουργός Οικονομικών υπό τον Μιτεράν. Από το 1985 μέχρι το 1995 διετέλεσε πρόεδρος της Κομισιόν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ