Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Πέθαναν οι Β. Σόιμπλε και Ζακ Ντελόρ

Ο πρώην πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου και υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πέθανε χτες σε ηλικία 81 ετών.

Ηγετικό μέλος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU), ο Σόιμπλε είχε υπηρετήσει σε μια σειρά κυβερνητικών θέσεων και ήταν επί χρόνια υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, επί καγκελαρίας της Αγκελα Μέρκελ. Το 1990, μια απόπειρα δολοφονίας και ένα τραύμα από πυροβολισμό τον καθήλωσαν σε αναπηρικό καροτσάκι για το υπόλοιπο της ζωής του.

Σε όλη του τη σταδιοδρομία υπερασπίστηκε τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της πολιτικής διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης στην Ευρωζώνη το 2009 - 2010. Σε ό,τι αφορά και την Ελλάδα, το όνομά του συνδέθηκε με την περιοριστική δημοσιονομική πολιτική και με τα αντιλαϊκά μνημόνια που μετέφεραν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των λαών για να διασφαλιστούν τα κέρδη των μονοπωλίων.

Χτες επίσης, πέθανε σε ηλικία 98 ετών ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τους πρωτεργάτες της καπιταλιστικής ευρωπαϊκής ενοποίησης και του ευρώ, Ζακ Ντελόρ. Εργάστηκε στην Τράπεζα της Γαλλίας, υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και ευρωβουλευτής. Την περίοδο 1969 - 1972 ήταν σύμβουλος του γκολικού πρωθυπουργού Σαμπάν - Ντελμάς. Στη συνέχεια προσχώρησε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Το 1981 έγινε υπουργός Οικονομικών υπό τον Μιτεράν. Από το 1985 μέχρι το 1995 διετέλεσε πρόεδρος της Κομισιόν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ