ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Γενάρη 2024
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανύπαρκτη η Πολιτική Προστασία, παρά την ένταση των φυσικών καταστραφών

Στατιστικά στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Από τις περσινές πλημμύρες στη Θεσσαλία λόγω ανυπαρξίας απαραίτητων έργων υποδομής
Από τις περσινές πλημμύρες στη Θεσσαλία λόγω ανυπαρξίας απαραίτητων έργων υποδομής
Την ώρα που η Πολιτική Προστασία (μέτρα πρόληψης και σύγχρονα ολοκληρωμένα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης) θεωρείται «περιττό κόστος» από όλες τις αστικές κυβερνήσεις διαχρονικά, οι οποίες όμως από την άλλη επικαλούνται την «κλιματική αλλαγή και κρίση» για τις καταστροφές που γίνονται όλο και πιο συχνά, στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα να παρθούν άμεσα μέτρα.

Τα στοιχεία, που συλλέγονται από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του εν λόγω ερευνητικού επιστημονικού οργανισμού, καταγράφουν ρεκόρ βροχόπτωσης και θερμοκρασιών για το 2023. Επίσης, δείχνουν ότι την περασμένη χρονιά 25 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους από τα λεγόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, αριθμός αυξημένος από τον μέσο όρο των ανθρώπινων απωλειών των τελευταίων 23 χρόνων. Περαιτέρω, 34 καιρικά φαινόμενα είχαν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, αριθμός μεγαλύτερος του μέσου όρου της περιόδου 2000 - 2023.

Αξιοσημείωτα κλιματολογικά μεγέθη είναι τα εξής: Οι 46,4 βαθμοί Κελσίου, η υψηλότερη θερμοκρασία του έτους, στο Γύθειο στις 23/7 (καύσωνας «Κλέων»). -23,9 βαθμοί Κελσίου, η χαμηλότερη θερμοκρασία του έτους, στο υψίπεδο Βαθυστάλου Παρνασσού στις 12/2. 760 χιλιοστά το μεγαλύτερο ημερήσιο ύψος βροχής του έτους (αλλά και η μεγαλύτερη ημερήσια τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα μας), στη Ζαγορά Πηλίου. Και 5 δισ. κυβικά μέτρα νερού στη λεκάνη απορροής του Πηνειού (η οποία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων) κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ντάνιελ» το διάστημα 3-13/9. Επίσης, το 2023 κάηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού 1.740.000 στρέμματα γης, δάση και χορτολιβαδικές εκτάσεις, η δεύτερη υψηλότερη έκταση στον αιώνα μέχρι τώρα (οι καμένες εκτάσεις το 2007 ήταν 2.710.000 στρέμματα).

Επιπλέον, με βάση την επίσημη καταγραφή, τα τελευταία 23 χρόνια σημειώθηκαν 580 κακοκαιρίες, με 285 ανθρώπινες απώλειες (κυρίως από πλημμύρες, κεραυνούς, ανεμοθύελλες) και σοβαρές αρνητικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις. Την πρώτη 12ετία σημειώθηκαν συνολικά 215 τέτοια φαινόμενα (κάπου 18 κατά μέσο όρο ετησίως) και τη δεύτερη 12ετία καταγράφηκαν 365 (30 κατά μέσο όρο ετησίως).

Ολα αυτά δείχνουν ότι τα λεγόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα συμβαίνουν όλο και πιο συχνά, αλλά οι μεγάλες καταστροφές, που προκαλούν και απώλειες ανθρώπινων ζωών, δεν είναι αποτέλεσμα του κλίματος αλλά του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης. Η ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την προστασία των δασών και την αντιπλημμυρική θωράκιση οδηγεί στο να πνίγεται ο λαός μας τον χειμώνα και να καίγεται το καλοκαίρι. Για το αστικό κράτος, το βιος του λαού μπαίνει στο ζύγι του «κόστους - οφέλους», όπως δηλώνεται και επίσημα σε όλη την ΕΕ: «Καλύτερα να αποζημιώνεις τους φτωχούς (σ.σ. να δίνεις μερικά ψίχουλα) παρά να κάνεις δαπάνες για έργα υποδομής, που είναι δαπανηρά».

Γι' αυτό, τα αστικά κόμματα φροντίζουν οι δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό για την Πολιτική Προστασία να είναι ελάχιστες. Πρόσφατα είναι ο κρατικός προϋπολογισμός, τα «ψίχουλα» σ' αυτόν τον τομέα, όπως και το κυβερνητικό νομοσχέδιο που παγιώνει την υποστελέχωση των υπηρεσιών και ρίχνει το μπαλάκι στην «ατομική ευθύνη» των πολιτών. Και, βέβαια, στην πλημμύρα, στη φωτιά, στην καταστροφή τρίβουν τα χέρια τους οι διάφοροι μεγαλοεργολάβοι, που πληρώνονται πλουσιοπάροχα (βλ. υδροφόρες, μηχανήματα έργου, δανειζόμενα αεροσκάφη πυρόσβεσης κ.λπ.).

Ετσι, ο εργαζόμενος λαός βρίσκεται συνεχώς εκτεθειμένος στην επόμενη καταστροφή. Αντιμετωπίζει ένα εχθρικό κράτος πριν, κατά τη διάρκειά της και μετά, στην υποτιθέμενη αποκατάσταση, όπως δείχνει χαρακτηριστικά το παράδειγμα με τους πλημμυροπαθείς και σεισμοπαθείς στη Θεσσαλία και αλλού.

ΦΑΡΚΑΔΟΝΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων 4 μήνες μετά τις πλημμύρες

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης

Σχεδόν 4 μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπνιξαν τον Θεσσαλικό κάμπο οι κάτοικοι της περιοχής συνεχίζουν να έχουν απέναντί τους το κράτος, που αφού τους έπνιξε, τώρα δεν παίρνει τα κατάλληλα μέτρα για να προχωρήσουν η αποκατάσταση των ζημιών, η αποζημίωση των πληγέντων, η θωράκιση της περιοχής. Ταυτόχρονα, όμως, δεν παίρνει και μέτρα για να προφυλαχτεί η δημόσια υγεία, σε μια περιοχή όπου για βδομάδες παρέμεναν τα λιμνάζοντα νερά, δεν είχαν ταφεί τα νεκρά ζώα, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει ο κίνδυνος εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών.

4 μήνες μετά, λοιπόν, χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών παραμένουν μέσα και έξω από τα χωριά, χωρίς να μαζεύονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δήμου Φαρκαδόνας Τρικάλων, όπου οι κάτοικοι κάνουν λόγο για «υγειονομική βόμβα», αφού δεν έχουν απομακρυνθεί ακόμα χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών που έχουν μαζευτεί σε συγκεκριμένα σημεία στα χωριά. Το πρόβλημα παραμένει αφού δεν επαρκούν - και δεν έχουν αποταμιευτεί στο σύνολό τους - τα χρήματα που έχουν εγκριθεί από τις κρατικές υπηρεσίες για την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με την Βαγγελιώ Στεργίου, εκπρόσωπο της Επιτροπής Πλημμυροπαθών Φαρκαδόνας, η οποία σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Πρόκειται για μια επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργεί κινδύνους για την υγεία μας. Κυβέρνηση και οι κρατικές αρχές κινούνται στην πεπατημένη της επίκλησης της "ατομικής ευθύνης" και δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο. Τα πράγματα δυσκολεύει η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δημόσιες μονάδες Υγείας σε όλη την περιοχή, η ελλιπής επιδημιολογική επιτήρηση και παρακολούθηση των επιπτώσεων των μεταδοτικών νοσημάτων στη δημόσια υγεία. Κυβέρνηση και τοπικές αρχές πρέπει να σταματήσουν να πετάνε το μπαλάκι η μία στην άλλη και να βρουν άμεσα λύση. Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του 2023 καταγγείλαμε ότι δεν υπήρχε ούτε ένα θέμα προς συζήτηση για τα προβλήματά μας. Ξέρουμε καλά ότι μόνο με τη δική μας δράση μπορούμε να δώσουμε λύσεις, σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα».

Η Βαγγελιώ Στεργίου μάς ανέφερε επίσης ότι δεν έχουν γίνει ακόμα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα και αποκαταστάσεις, με αποτέλεσμα αν βρέξει δυνατά ξανά, να ξεχειλίσουν τα ποτάμια και τα νερά να ξαναμπούν στα χωριά και στα σπίτια που μόλις πριν λίγο καιρό καθαρίστηκαν. Πολλά από αυτά τα σπίτια μάλιστα δεν μπορούν ακόμη να κατοικηθούν εξαιτίας της υγρασίας που έχει ποτίσει τους τοίχους. Γι' αυτό ακόμη και σήμερα εκατοντάδες άνθρωποι δεν κοιμούνται μέσα στα σπίτια τους, αλλά φιλοξενούνται σε δομές και σε άλλα σπίτια.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
Επιχαίρει με το επίσημο δουλεμπόριο μεταναστών εργατών

Τη «γραμμή» της υπογραφής συμφωνιών για επίσημο δουλεμπόριο μεταναστών εργατών, όπως αυτές που έχει υπογράψει η χώρα μας με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές, προβάλλει ο υπουργός Μετανάστευσης - Ασύλου, Δ. Καιρίδης, με δηλώσεις του στα «Νέα» στις 2/1.

Αναφέρει πως εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί, να υπογραφεί και να κυρωθεί συμφωνία με την Ινδία και ότι προχωρά η διαπραγμάτευση διμερών συμφωνιών για εργασιακή κινητικότητα με αρκετά κράτη, μεταξύ αυτών η Γεωργία, η Μολδαβία, οι Φιλιππίνες.

Η πολιτική αυτή, που ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα των μεταναστευτικών ροών ανάλογα με τα συμφέροντα των καπιταλιστικών επιχειρήσεων όπως συμβαίνει σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, είναι η άλλη «όψη» της καταστολής, των φρακτών, του εγκλωβισμού, της παροχής ασύλου με το σταγονόμετρο, των θυμάτων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων.

Ο υπουργός έσπευσε να δηλώσει πως «κάθε συμφωνία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, κάποιες αφορούν εποχικό προσωπικό και άλλες μόνιμο στην εξαρτημένη εργασία. Καθεμία συμφωνία μπορεί να εισφέρει από 5.000 έως και 10.000 εργαζόμενους στην εγχώρια αγορά εργασίας, ανάλογα με τις ανάγκες μας αλλά και τις δυνατότητες της χώρας προέλευσης» και πρόσθεσε: «Κλειδί για τη σύναψη συμφωνιών, εντούτοις, αποτελεί η αυστηρή εφαρμογή των όρων και των προϋποθέσεων ασφαλείας, τόσο από τους μετακλητούς εργαζόμενους όσο και από τη χώρα προέλευσης».

Αυτά λέγονται όταν στην Ελλάδα ζουν και εργάζονται για πολλά χρόνια χιλιάδες εργάτες από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, την Ινδία κ.α., οι οποίοι βρίσκονται σε ένα καθεστώς βασανιστικής ομηρίας και ανασφάλειας χωρίς νόμιμες άδειες διαμονής. Οι άνθρωποι αυτοί βιώνουν την πιο άγρια εκμετάλλευση, ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες και στερούνται την πρόσβαση σε στοιχειώδη αγαθά, όπως καθαρό νερό, ρεύμα, υπηρεσίες Υγείας, πληρώνονται με μισθούς πείνας και αντιμετωπίζουν συστηματικά την εργοδοτική τρομοκρατία και ρατσιστικές επιθέσεις, ακόμα και δολοφονικές (βλ. εγκληματικές επιθέσεις εργοδοτών σε Μανωλάδα, Μαραθώνα κ.α.).

Από τις δηλώσεις του υπουργού προκύπτει επιπλέον ότι ετοιμάζεται μία ακόμα νομοθετική πρωτοβουλία για τον λεγόμενο «διοικητικό εκσυγχρονισμό του μηχανισμού της νόμιμης μετανάστευσης», που μάλιστα συνέδεσε και με την αντιδραστική κυβερνητική πολιτική προώθησης των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα είπε πως «ακόμα και η φιλοδοξία της ίδρυσης μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στη χώρα μας και η διεθνοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων μας περνούν μέσα από την αναβάθμιση του μηχανισμού της νόμιμης μετανάστευσης. Γιατί, αν δεν μπορούμε να εκδώσουμε γρήγορα και αξιόπιστα φοιτητικές βίζες ή βίζα σε επισκέπτες - καθηγητές από το εξωτερικό, πώς μπορεί κανείς να μιλήσει για εξωστρέφεια και μια Ελλάδα - διεθνές ακαδημαϊκό κέντρο;».

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Προθεσμία για τον 35χρονο πατροκτόνο

Προθεσμία για να απολογηθεί αύριο έλαβε ο 35χρονος πατροκτόνος από το Περιστέρι, σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, οπλοφορία και οπλοχρησία. Χτες πέρασε από το γραφείο του ανακριτή, όπου ζήτησε και έλαβε προθεσμία για την απολογία του.

Ο 35χρονος ανέφερε για τον πατέρα του ότι «ήταν ένας άνθρωπος που πάντα έπινε αλκοόλ, μεθούσε και στη συνέχεια έκανε επιθέσεις και σε μένα και στην αδερφή μου, απρόκλητα, ενώ μερικές φορές χτυπούσε και την μητέρα μου. Οσο μεγάλωνα, συνέχιζα να τον φοβάμαι. Δεν ήθελα να τον χτυπήσω και περισσότερο να τον σκοτώσω, αλλά προσπαθούσα να τον ακινητοποιήσω». Οπως υποστήριξε και η μητέρα του, η οποία στέκεται στο πλευρό του, ο σύζυγός της ήταν κακοποιητικός, την χτυπούσε πολλές φορές, ενώ ήταν βίαιος και απέναντι στα παιδιά τους. Σημειωτέον, η γυναίκα είχε προβεί επανειλημμένως σε σχετικές καταγγελίες σε βάρος του συζύγου της, ο οποίος το 2017 είχε συλληφθεί για ενδοοικογενειακή βία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ