Πέμπτη 4 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΑΡΚΑΔΟΝΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων 4 μήνες μετά τις πλημμύρες

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης

Σχεδόν 4 μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπνιξαν τον Θεσσαλικό κάμπο οι κάτοικοι της περιοχής συνεχίζουν να έχουν απέναντί τους το κράτος, που αφού τους έπνιξε, τώρα δεν παίρνει τα κατάλληλα μέτρα για να προχωρήσουν η αποκατάσταση των ζημιών, η αποζημίωση των πληγέντων, η θωράκιση της περιοχής. Ταυτόχρονα, όμως, δεν παίρνει και μέτρα για να προφυλαχτεί η δημόσια υγεία, σε μια περιοχή όπου για βδομάδες παρέμεναν τα λιμνάζοντα νερά, δεν είχαν ταφεί τα νεκρά ζώα, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει ο κίνδυνος εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών.

4 μήνες μετά, λοιπόν, χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών παραμένουν μέσα και έξω από τα χωριά, χωρίς να μαζεύονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δήμου Φαρκαδόνας Τρικάλων, όπου οι κάτοικοι κάνουν λόγο για «υγειονομική βόμβα», αφού δεν έχουν απομακρυνθεί ακόμα χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών που έχουν μαζευτεί σε συγκεκριμένα σημεία στα χωριά. Το πρόβλημα παραμένει αφού δεν επαρκούν - και δεν έχουν αποταμιευτεί στο σύνολό τους - τα χρήματα που έχουν εγκριθεί από τις κρατικές υπηρεσίες για την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Ο «Ριζοσπάστης» συνομίλησε με την Βαγγελιώ Στεργίου, εκπρόσωπο της Επιτροπής Πλημμυροπαθών Φαρκαδόνας, η οποία σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Πρόκειται για μια επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργεί κινδύνους για την υγεία μας. Κυβέρνηση και οι κρατικές αρχές κινούνται στην πεπατημένη της επίκλησης της "ατομικής ευθύνης" και δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο. Τα πράγματα δυσκολεύει η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δημόσιες μονάδες Υγείας σε όλη την περιοχή, η ελλιπής επιδημιολογική επιτήρηση και παρακολούθηση των επιπτώσεων των μεταδοτικών νοσημάτων στη δημόσια υγεία. Κυβέρνηση και τοπικές αρχές πρέπει να σταματήσουν να πετάνε το μπαλάκι η μία στην άλλη και να βρουν άμεσα λύση. Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του 2023 καταγγείλαμε ότι δεν υπήρχε ούτε ένα θέμα προς συζήτηση για τα προβλήματά μας. Ξέρουμε καλά ότι μόνο με τη δική μας δράση μπορούμε να δώσουμε λύσεις, σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα».

Η Βαγγελιώ Στεργίου μάς ανέφερε επίσης ότι δεν έχουν γίνει ακόμα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα και αποκαταστάσεις, με αποτέλεσμα αν βρέξει δυνατά ξανά, να ξεχειλίσουν τα ποτάμια και τα νερά να ξαναμπούν στα χωριά και στα σπίτια που μόλις πριν λίγο καιρό καθαρίστηκαν. Πολλά από αυτά τα σπίτια μάλιστα δεν μπορούν ακόμη να κατοικηθούν εξαιτίας της υγρασίας που έχει ποτίσει τους τοίχους. Γι' αυτό ακόμη και σήμερα εκατοντάδες άνθρωποι δεν κοιμούνται μέσα στα σπίτια τους, αλλά φιλοξενούνται σε δομές και σε άλλα σπίτια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ