Πέμπτη 4 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
Επιχαίρει με το επίσημο δουλεμπόριο μεταναστών εργατών

Τη «γραμμή» της υπογραφής συμφωνιών για επίσημο δουλεμπόριο μεταναστών εργατών, όπως αυτές που έχει υπογράψει η χώρα μας με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές, προβάλλει ο υπουργός Μετανάστευσης - Ασύλου, Δ. Καιρίδης, με δηλώσεις του στα «Νέα» στις 2/1.

Αναφέρει πως εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί, να υπογραφεί και να κυρωθεί συμφωνία με την Ινδία και ότι προχωρά η διαπραγμάτευση διμερών συμφωνιών για εργασιακή κινητικότητα με αρκετά κράτη, μεταξύ αυτών η Γεωργία, η Μολδαβία, οι Φιλιππίνες.

Η πολιτική αυτή, που ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα των μεταναστευτικών ροών ανάλογα με τα συμφέροντα των καπιταλιστικών επιχειρήσεων όπως συμβαίνει σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, είναι η άλλη «όψη» της καταστολής, των φρακτών, του εγκλωβισμού, της παροχής ασύλου με το σταγονόμετρο, των θυμάτων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων.

Ο υπουργός έσπευσε να δηλώσει πως «κάθε συμφωνία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, κάποιες αφορούν εποχικό προσωπικό και άλλες μόνιμο στην εξαρτημένη εργασία. Καθεμία συμφωνία μπορεί να εισφέρει από 5.000 έως και 10.000 εργαζόμενους στην εγχώρια αγορά εργασίας, ανάλογα με τις ανάγκες μας αλλά και τις δυνατότητες της χώρας προέλευσης» και πρόσθεσε: «Κλειδί για τη σύναψη συμφωνιών, εντούτοις, αποτελεί η αυστηρή εφαρμογή των όρων και των προϋποθέσεων ασφαλείας, τόσο από τους μετακλητούς εργαζόμενους όσο και από τη χώρα προέλευσης».

Αυτά λέγονται όταν στην Ελλάδα ζουν και εργάζονται για πολλά χρόνια χιλιάδες εργάτες από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, την Ινδία κ.α., οι οποίοι βρίσκονται σε ένα καθεστώς βασανιστικής ομηρίας και ανασφάλειας χωρίς νόμιμες άδειες διαμονής. Οι άνθρωποι αυτοί βιώνουν την πιο άγρια εκμετάλλευση, ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες και στερούνται την πρόσβαση σε στοιχειώδη αγαθά, όπως καθαρό νερό, ρεύμα, υπηρεσίες Υγείας, πληρώνονται με μισθούς πείνας και αντιμετωπίζουν συστηματικά την εργοδοτική τρομοκρατία και ρατσιστικές επιθέσεις, ακόμα και δολοφονικές (βλ. εγκληματικές επιθέσεις εργοδοτών σε Μανωλάδα, Μαραθώνα κ.α.).

Από τις δηλώσεις του υπουργού προκύπτει επιπλέον ότι ετοιμάζεται μία ακόμα νομοθετική πρωτοβουλία για τον λεγόμενο «διοικητικό εκσυγχρονισμό του μηχανισμού της νόμιμης μετανάστευσης», που μάλιστα συνέδεσε και με την αντιδραστική κυβερνητική πολιτική προώθησης των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα είπε πως «ακόμα και η φιλοδοξία της ίδρυσης μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στη χώρα μας και η διεθνοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων μας περνούν μέσα από την αναβάθμιση του μηχανισμού της νόμιμης μετανάστευσης. Γιατί, αν δεν μπορούμε να εκδώσουμε γρήγορα και αξιόπιστα φοιτητικές βίζες ή βίζα σε επισκέπτες - καθηγητές από το εξωτερικό, πώς μπορεί κανείς να μιλήσει για εξωστρέφεια και μια Ελλάδα - διεθνές ακαδημαϊκό κέντρο;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ