Πέμπτη 4 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΓΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Να μην περάσουν τα σχέδια συγχώνευσης των ΔΕΥΑ

Υιοθετήθηκε ψήφισμα μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάς με την υπ' αρ. 204/2023 κατά πλειοψηφία απόφασή του, μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αγιάς, εκφράζει την αντίθεσή του στα σχέδια συγχώνευσης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης - Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ).

Στο ψήφισμα επισημαίνονται τα εξής:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας τη διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων στη διαχείριση του νερού, που το μετατρέπουν από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, προχωρά στην υλοποίηση όσων προβλέπει ο πρόσφατος νόμος 5037 (28/3/2023), προαναγγέλλοντας συγχωνεύσεις των υφιστάμενων ΔΕΥΑ. Οι συγχωνεύσεις, είτε συγκροτηθούν περιφερειακές ΔΕΥΑ όπως ενημερώνει η κυβέρνηση είτε σε επίπεδο νομού κ.λπ., στοχεύουν στο να δημιουργηθεί ένα μεγαλύτερο αντικείμενο - πεδίο στο οποίο μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι θα μπορούν να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, ώστε να εξασφαλίζουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη. Οι εξελίξεις αυτές είναι απολύτως αρνητικές στην κατεύθυνση παραπέρα εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης - αποχέτευσης, θα οδηγήσουν σε εκτόξευση της τιμής του νερού και των άλλων υπηρεσιών, σε χαμηλότερης ποιότητας νερό, υπηρεσίες και έργα, καθώς και σε υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων. (...)

Για άλλη μια φορά οι ανάγκες των πολλών για νερό ποιοτικό, σε επάρκεια και σε χαμηλή τιμή, θυσιάζονται μπροστά στους διάφορους ομίλους που θέλουν να κερδοσκοπήσουν. Οι σχεδιασμοί αυτοί, που θα έχουν πολύ αρνητικά αποτελέσματα για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά και για τα δικαιώματα των εργαζομένων των ΔΕΥΑ, δεν πρέπει να περάσουν.

Οι ευθύνες των δημάρχων, ιδιαίτερα όσων έχουν Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης - Αποχέτευσης, σε περίπτωση συμφωνίας, σιωπής ή αδράνειας απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο, στην πολιτική ιδιωτικοποίησης του νερού που προωθεί η κυβέρνηση, θα είναι μεγάλες.

Το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό και πρέπει να βρισκόμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα, για να εμποδίσουμε τους σχεδιασμούς για συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ και να διεκδικήσουμε:

Να μη συγχωνευθούν οι ΔΕΥΑ. Αμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση η οποία θα καλύπτει την οικονομική επιβάρυνση των ΔΕΥΑ από την αύξηση του ενεργειακού τους κόστους, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα. Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και να ενταχθούν οι ΔΕΥΑ στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ, για να αντιμετωπιστεί από τις ΔΕΥΑ η αύξηση της τιμής του ρεύματος. Να μην πληρώσουν οι δημότες τις αυξήσεις αυτές. Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των Οδηγιών της ΕΕ για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, που το μετατρέπουν σε εμπόρευμα. Συνταγματική κατοχύρωση ότι το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται. Οχι στην εμπορευματοποίηση του νερού και των άλλων υπηρεσιών για τον λαό, όχι στη λογική της ανταποδοτικότητας. Κατάργηση του ΦΠΑ στην τιμή του νερού. Φτηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό. Χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για την κατασκευή έργων ύδρευσης - αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας. Αμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής και προστασίας του περιβάλλοντος, με χρηματοδότηση από το κράτος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τώρα ισχυρό ΚΚΕ για νερό - κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα(2023-04-21 00:00:00.0)
Ο αγώνας για νερό - κοινωνικό αγαθό αφορά όλο το λαό(2020-09-15 00:00:00.0)
«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών ύδρευσης - αποχέτευσης(2016-07-01 00:00:00.0)
Νερό φτηνότερο για τους πλούσιους, ακριβό για τους φτωχούς(2015-04-01 00:00:00.0)
Σημεία από τις παρεμβάσεις στην ημερίδα(2013-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ