ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Γενάρη 2024
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΕΩΦΟΡΕΙΑΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συνεχίζεται το σίριαλ παραχώρησης, «πάμε κι όπου βγει» για τις μετακινήσεις του λαού

Αγονος κηρύχθηκε, τις προηγούμενες μέρες, ο διαγωνισμός του ΟΑΣΑ που αφορά την παραχώρηση 25 λεωφορειακών γραμμών στην Ανατολική Αττική και 38 στη Δυτική Αττική για συνολικά 8 έτη. Ετσι ο Οργανισμός προχώρησε στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, προϋπολογισμού 400 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά έναν ή και δύο αναδόχους και έχει καταληκτική ημερομηνία στις 29 Γενάρη.

Προς το παρόν οι παραπάνω 63 γραμμές θα συνεχίσουν να καλύπτονται από τα ΚΤΕΛ, όπως γίνεται εδώ και τρία χρόνια, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε ως ένα «προσωρινό» μέτρο της κυβέρνησης με πρόσχημα την πανδημία.

Η νέα σύμβαση με τα ΚΤΕΛ έχει διάρκεια έως τις αρχές Απρίλη και πάτησε στην πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης, που έδωσε τη δυνατότητα στον ΟΑΣΑ απευθείας ανάθεσης στην εκτέλεση δρομολογίων λόγω «έκτακτων συνθηκών». Με βάση το γεγονός πως ακόμη και αν τελεσφορήσει ο διαγωνισμός, τα νέα λεωφορεία θα πρέπει να δρομολογηθούν εντός 9 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, είναι πολύ πιθανό να δοθεί νέα παράταση στην παραχώρηση των γραμμών στα ΚΤΕΛ.

Στο πλαίσιο λοιπόν της πορείας ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών, δυναμώνουν τα παζάρια για τους όρους και τα μερίδια που θα προκύψουν. Πορεία που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, με τελευταία ορόσημα το 2018, που με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατοχυρώθηκε η δυνατότητα παραχώρησης γραμμών σε ιδιώτες. Το 2020, η ΝΔ εφάρμοσε αυτόν τον νόμο και με πρόσχημα την πανδημία παραχώρησε 72 γραμμές των λεωφορείων της πρωτεύουσας στα ΚΤΕΛ, για να έρθει τώρα να ανανεώσει τις παραχωρήσεις και να προχωρήσει τον πολυετή διαγωνισμό.

Πάντως τα «καλά» της ιδιωτικοποίησης που προωθείται στο έδαφος της απαξίωσης του συγκοινωνιακού έργου, της λειτουργίας του στη λογική κόστους - οφέλους, τα έχουν δει ήδη τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι κάτοικοι της Δυτικής και Ανατολικής Αττικής. Χαρακτηριστικά είναι τα περιστατικά και οι καταγγελίες για λεωφορεία χωρίς παράθυρα, ασυντήρητα, βρώμικα, δρομολόγια που δεν πραγματοποιούνται, οχήματα που αρπάζουν φωτιά κ.ά. Αντίστοιχα για την κακοπληρωσιά των οδηγών στα ΚΤΕΛ, τα ωράρια λάστιχο κ.ά.

Αυτά έχουν αναδείξει με κινητοποιήσεις τους σωματεία και μαζικοί φορείς, απαιτώντας μεταξύ άλλων ακύρωση του διαγωνισμού και επιστροφή των λεωφορειακών γραμμών στην ΟΣΥ. Να φύγουν οι εργολάβοι από τις αστικές συγκοινωνίες. Φθηνή, ασφαλή, τακτική, σύγχρονη συγκοινωνία για όλο τον λαό.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΘΑΣΟΥ
«Ποδαρικό» με αναγκαστική είσπραξη οφειλών

Από την παρέμβαση των Οργανώσεων του ΚΚΕ στο νησί
Από την παρέμβαση των Οργανώσεων του ΚΚΕ στο νησί
Παρέμβαση και εξόρμηση στην αγορά του Λιμένα Θάσου πραγματοποίησε την Τρίτη κλιμάκιο των Οργανώσεων Θάσου του ΚΚΕ, για τα ζητήματα της ακρίβειας και παράλληλα καταγγέλλοντας τον δήμο Θάσου για το μέτρο της αναγκαστικής είσπραξης οφειλών.

Λίγες μέρες πριν τις γιορτές ο δήμος Θάσου ετοίμασε νέο γύρο επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα, ακολουθώντας κατά γράμμα την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ. Προχώρησε στην απαράδεκτη απόφαση του μέτρου της αναγκαστικής είσπραξης οφειλών, με τις σχετικές ογκώδεις προσαυξήσεις, για οφειλές ανταποδοτικών τελών και για πρόστιμα από κυκλοφοριακές παραβάσεις, φόρο παρεπιδημούντων, άρδευση, βοσκοτόπους, με κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Οπως έχει καταγγείλει και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θάσου, πρόκειται για ωμό εκβιασμό εφαρμογής κατασταλτικών μέτρων με κατασχέσεις λογαριασμών για χρέη λίγων εκατοντάδων ευρώ. Μάλιστα οι κατασχέσεις, όπως έχουν καταγγείλει δημότες στη «Λαϊκή Συσπείρωση» Θάσου, γίνονται χωρίς να λάβουν καν ειδοποίηση από τις τράπεζες για τις κατασχέσεις, ενώ άλλοι τις παρέλαβαν ενώ είχε προηγηθεί η δέσμευση.

Τα μέλη του ΚΚΕ κάλεσαν τον λαό της Θάσου να παλέψει μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους για να αποσυρθεί το μέτρο των κατασχέσεων και των δεσμεύσεων λογαριασμών, αλλά και συνολικά μέτρα προστασίας του λαϊκού εισοδήματος. Ακόμα, στο πλαίσιο αιτημάτων με το οποίο απηύθυναν κάλεσμα στον λαό του νησιού περιλαμβάνονται τα εξής: Αύξηση των δρομολογίων στη γραμμή Πρίνου - Καβάλας, με κριτήριο τις ανάγκες του λαού του νησιού και της Καβάλας και όχι τα κέρδη των εφοπλιστών. Αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Πρίνου με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, δημιουργία μονάδας Τεχνητού Νεφρού και φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ. Δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού σε Λιμένα, Παναγιά και Ποταμιά.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΗΜΝΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει τη διακοπή της ακτοπλοϊκής γραμμής για Αγιο Ευστράτιο και Λήμνο

Δύο μήνες χωρίς σύνδεση με τη Λήμνο ο Αη Στράτης!

Τη διακοπή της ακτοπλοϊκής γραμμής Λαύριο - Αγιος Ευστράτιος - Λήμνος - Καβάλα καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι τα παζάρια της κυβέρνησης με την εφοπλιστική εταιρεία «Seajets» είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή της εν λόγω γραμμής «εν μέσω εορτών, σε βάρος των νησιωτών και των επισκεπτών των νησιών μας».

Η κατάσταση - επισημαίνει - είναι «περισσότερο επώδυνη για τους κατοίκους του Αγίου Ευστρατίου, που είναι αυτήν τη στιγμή σε πλήρη απομόνωση, αφού η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με τη Λήμνο, με το πλοίο "Αιολίς", έχει διακοπεί εδώ και δύο μήνες.

Οι κάτοικοι αυτού του ακριτικού νησιού δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρικές εξετάσεις, προμήθεια φαρμάκων και άλλες αναγκαίες υπηρεσίες. Επίσης, οι ψαράδες και κτηνοτρόφοι του νησιού δεν μπορούν να μεταφέρουν καθημερινά στη Λήμνο ευπαθή προϊόντα, όπως είναι τα ψάρια και το γάλα. Προβλήματα έχουν και με την προμήθεια ζωοτροφών και πετρελαίου».

Η ΤΕ Λήμνου απαιτεί «την άμεση ενεργοποίηση της γραμμής Λαύριο - Αγιος Ευστράτιος - Λήμνος - Καβάλα, καθώς και την ακτοπλοϊκή επανασύνδεση της Λήμνου με τον Αγιο Ευστράτιο», συνολικά «την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας με σύγχρονα πλοία, φτηνά εισιτήρια, με πλήρη οργανική σύνθεση σε ναυτεργάτες και με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα, σύμφωνα με τα δίκαια αιτήματά τους».

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής με αποκλεισμούς παρατάξεων

«Θα σταθούμε απέναντι σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο και στόχευση της νέας διοίκησης, ασκώντας ουσιαστική αντιπολίτευση από τη σκοπιά της υπεράσπισης των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων», δηλώνει ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Θεσσαλονίκης, Β. Τομπουλίδης, με αφορμή τη συγκρότηση της νέας Δημοτικής Επιτροπής με αποκλεισμό παρατάξεων.

Η εννεαμελής Δημοτική Επιτροπή του δήμου Θεσσαλονίκης, που θα ασκεί τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής, της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και της Εκτελεστικής Επιτροπής, η οποία καταργείται, εξελέγη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προχθές Τρίτη.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλονίκης σε δήλωσή του σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η νέα Δημοτική Επιτροπή, με βάση τον νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, αποτελεί ένα υπερσυγκεντρωτικό όργανο με πάρα πολλές αρμοδιότητες, καθώς αντικαθιστά τις προηγούμενες Επιτροπές Οικονομικών, Ποιότητας Ζωής και την Εκτελεστική. Αυτό το γεγονός καθιστά τη λειτουργία του αποφασιστικής σημασίας για τον δήμο και τους δημότες.

Ο τρόπος συγκρότησης και σύνθεσής της, βάσει του νομοθετικού πλαισίου, δίνει τη δυνατότητα αλλοίωσης της λαϊκής βούλησης όπως αυτή εκφράστηκε στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, αποκλείοντας παρατάξεις της αντιπολίτευσης από την εκπροσώπησή τους και τη συμμετοχή σε αυτή.

Με αυτό το σκεπτικό η θέση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" είναι ξεκάθαρη, ότι θα πρέπει να εκπροσωπούνται στη Δημοτική Επιτροπή όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης όσο αυτό είναι δυνατόν βάσει του παραπάνω ασφυκτικού πλαισίου που θέτει ο νόμος, καθώς κάθε παράταξη έχει τις δικές της θέσεις, αναπτύσσει αυτοτελή δράση σε σχέση με τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης».

Τονίζει δε ότι «ακόμα και από τη θέση του αναπληρωματικού μέλους της Δημοτικής Επιτροπής θα παρακολουθούμε και θα παρεμβαίνουμε μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο απέναντι σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο και στόχευση της νέας διοίκησης ασκώντας ουσιαστική αντιπολίτευση από τη σκοπιά της υπεράσπισης των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων».

«Η γνώση είναι δύναμη για να αλλάξουμε τον κόσμο»

Εκθέσεις εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής»

Με σύνθημα «Η γνώση είναι δύναμη για να αλλάξουμε τον κόσμο», συνεχίζονται οι εκθέσεις με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» από τις Τομεακές Οργανώσεις Λάρισας, Μαγνησίας, Καρδίτσας και Τρικάλων του ΚΚΕ. Οι εκθέσεις λειτουργούν στα γραφεία των Οργανώσεων μέχρι αύριο Παρασκευή, από τις 17.30 έως τις 20.30.

Εκθεση λειτουργεί μέχρι αύριο και στην Αθήνα, στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Ζωγράφου (Παπαδιαμαντόπουλου 81), ώρες 18.00 - 21.00. Στο πλαίσιό της, αύριο Παρασκευή στις 19.00 στο Πνευματικό Κέντρο Ζωγράφου (Ανακρέοντος 60) θα παρουσιαστεί η έκδοση «Αλήθειες και Ψέματα για τον καπιταλισμό. Για τον Ιμπεριαλιστικό Πόλεμο», της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Θερμά συλλυπητήρια στον σ. Δημήτρη Θεοδωρόπουλο

Η Επιτροπή Περιοχής Αττικής του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στον σύντροφο Δημήτρη Θεοδωρόπουλο, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, και στην οικογένειά του, για την απώλεια της μητέρας του. Θερμά συλλυπητήρια εκφράζει επίσης η ΤΕ ΕΒΕ Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ