ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στους δρόμους ξανά από χθες οι αγρότες

Αγρότες με τα τρακτέρ τους στο Βερολίνο

(c) Copyright 2024, dpa (www.d

Αγρότες με τα τρακτέρ τους στο Βερολίνο
Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται εδώ και μέρες οι αγρότες στη Γερμανία, διαμαρτυρόμενοι για τις σχεδιαζόμενες περικοπές σε επιδοτήσεις στον αγροτικό τομέα. Μπλόκα χιλιομέτρων με χιλιάδες τρακτέρ στους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους αλλά και στα κέντρα μεγάλων πόλεων σε όλη τη Γερμανία σχημάτισαν από χθες οι αγροτικές κινητοποιήσεις, με ενδεικτικό στοιχείο ότι στην Πύλη του Βρανδεμβούργου έχουν σταθμεύσει περίπου 500 τρακτέρ σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Επίσης, οδηγοί φορτηγών έχουν κατέβει σε διαμαρτυρία ενάντια στη φορολεηλασία που ετοιμάζει σε βάρος τους η κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελεύθερων και Πρασίνων.

Ως δείγμα κάποιας «υποχώρησης», η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σταδιακή μέχρι το 2026 και όχι άμεση κατάργηση της αγροτικής επιδότησης, ωστόσο οι αγρότες κλιμακώνουν τις διαδηλώσεις και στις 15 Γενάρη θα κατέβουν στην καγκελαρία στο Βερολίνο, αντιδρώντας σε ένα πλέγμα μέτρων λιτότητας που αναμένεται να πλήξουν τους αγρότες τα επόμενα χρόνια, μεταξύ άλλων και με αλλαγές στο ευνοϊκό καθεστώς τελών κυκλοφορίας για τα αγροτικά οχήματα. Οι περικοπές αυτές προβλέπονται στον ευρύτερο περιορισμό των κρατικών δαπανών στον προϋπολογισμό του 2024, εξαιτίας της απόφασης του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, που δημιούργησε ένα «κενό» 17 δισ. ευρώ.

Την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους, οδηγούς φορτηγών και αγρότες της Γερμανίας εκφράζει το ΠΑΜΕ, χαιρετίζοντας τις κινητοποιήσεις.

Το Σάββατο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρ. Λίντνερ, από το κόμμα των Φιλελεύθερων, χαρακτήρισε τις διαμαρτυρίες των αγροτών «δυσανάλογες» με τις κυβερνητικές περικοπές και προειδοποίησε ότι για όλες τις πιθανές υλικές ζημιές και αδικήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν από τις ενέργειες που εξαγγέλλουν οι αγρότες «η Δικαιοσύνη θα επιβάλει τις συνέπειες».

Οι προειδοποιήσεις έγιναν με φόντο κάποια επεισόδια που προκλήθηκαν από ομάδα αγροτών από το κρατίδιο Σλέσβιχ - Χολστάιν την Πέμπτη το βράδυ, οι οποίοι εμπόδισαν τον Πράσινο αντικαγκελάριο Ρ. Χάμπεκ να αποβιβαστεί από το πορθμείο στο μικρό λιμάνι Σλιτζίλ, ενώ επέστρεφε από το νησάκι Χάλιγκ Χόγκε της Βόρειας Θάλασσας.

Τριήμερη απεργία ξεκινούν οι μηχανοδηγοί

Από σήμερα απεργούν επίσης οι μηχανοδηγοί των εμπορικών αμαξοστοιχιών και από αύριο αυτοί των επιβατικών μέχρι την Παρασκευή το βράδυ, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τους μισθούς και τις ώρες εργασίας με την εταιρεία σιδηροδρόμων Deutsche Bahn (DB), ανακοίνωσε το συνδικάτο GDL.

Οι μηχανοδηγοί πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία στις αρχές του περασμένου μήνα, την τελευταία απεργία της χρονιάς, μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων στα τέλη Νοέμβρη.

Το GDL απαιτεί μείωση του ωραρίου εργασίας από 38 σε 35 ώρες τη βδομάδα για τους εργαζόμενους σε βάρδιες με τις ίδιες απολαβές, καθώς και αύξηση 555 ευρώ τον μήνα και εφάπαξ πληρωμή 3.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.


ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Αποκολλήθηκε παράθυρο σε Boeing 737 ενώ πετούσε!

Την ανησυχία για τους όρους συντήρησης και λειτουργίας των αεροσκαφών που χρησιμοποιούν πολλές θεωρούμενες ως «αξιόπιστες» μεγάλες αεροπορικές εταιρείες μεγαλώνει το νέο περιστατικό που σημειώθηκε, αυτήν τη φορά σε αεροσκάφος της «Alaska Airlines», που την Παρασκευή αναχώρησε από το Πόρτλαντ του Ορεγκον και κατευθυνόταν στο Οντάριο της Καλιφόρνιας (δυτικές ΗΠΑ).

Συγκεκριμένα, ένα παράθυρο και τμήμα της ατράκτου του αεροσκάφους (τύπου Boeing 737-9 MAX) της συγκεκριμένης εταιρείας αποκολλήθηκαν, λίγο μετά την απογείωσή του και ενώ αυτό βρισκόταν σε ύψος 16.000 ποδιών. Το αεροπλάνο - που μετέφερε 171 επιβάτες και 6μελές πλήρωμα - προχώρησε σε αναγκαστική προσγείωση, ευτυχώς χωρίς κάποιος να τραυματιστεί.

Μετά το συμβάν, η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) διέταξε την επιθεώρηση ασφαλείας σε όλα τα αεροσκάφη 737 MAX 9. Τοπικά δημοσιεύματα (π.χ. «The Seattle Times») κατέγραψαν ότι οι πιλότοι του αεροσκάφους είχαν υποβάλει το τελευταίο διάστημα αρκετές αναφορές «για διακεκομμένα προειδοποιητικά φώτα που έδειχναν κάποια απώλεια πίεσης στην καμπίνα του σκάφους». BBC και CNN επικαλέστηκαν αναφορές μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ (NTSB), σύμφωνα με τις οποίες αναφέρθηκαν σχετικές ενδείξεις σε «τρεις προηγούμενες πτήσεις» και «ως αποτέλεσμα, η αεροπορική εταιρεία δεν επέτρεπε το αεροσκάφος να πραγματοποιεί πτήσεις μεγάλων αποστάσεων πάνω από το νερό», γι' αυτό και επρόκειτο να ερευνηθούν τα αρχεία συντήρησης του αεροσκάφους.

Την περασμένη βδομάδα, ήρθαν στο προσκήνιο πρόσφατες συστάσεις (20/12) της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας (FAA) για να ερευνηθούν οι συνέπειες από τους όρους απασχόλησης των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, μετά τη σύγκρουση που έγινε στο αεροδρόμιο του Τόκιο ανάμεσα σε ένα επιβατηγό Airbus A350-900 των Ιαπωνικών Αερογραμμών και ένα Bombardier Dash 8 της ιαπωνικής ακτοφυλακής. Οι συστάσεις έγιναν με φόντο απανωτά «near-miss incidents» (αεροπορικά ατυχήματα που αποφεύχθηκαν τελευταία στιγμή) και ενώ μεγαλώνει η ανησυχία για τις πολλές, συσσωρευμένες υπερωρίες των ελεγκτών, την 6ήμερη απασχόλησή τους που τείνει να γίνει καθεστώς κ.τ.λ.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΟΚΙΟ.-- Ξεπερνούν τους 320 οι αγνοούμενοι στην κεντρική Ιαπωνία, που επλήγη από 7,6 Ρίχτερ ανήμερα την Πρωτοχρονιά. Τα θύματα που έχουν καταγραφεί επίσημα είναι 168, ενώ πάνω από 2.000 άτομα φερόταν ακόμα να μένουν αποκλεισμένα, καθώς η πρόσβαση σε όλες τις περιοχές που επλήγησαν δεν έχει διασφαλιστεί. Μόνο στην περιοχή Χοκουρίκου, το Σαββατοκύριακο υπήρχαν 23.000 σπίτια που συνέχιζαν να έχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Πέντε άτομα σκοτώθηκαν μετά από βομβιστική επίθεση που έγινε το Σάββατο στο προάστιο Νταστ-ι-Μπαρτσί της αφγανικής πρωτεύουσας, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι σιίτες. Την ευθύνη ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος».

ΝΤΑΚΑ.-- Πέμπτη κατά σειρά θητεία στην πρωθυπουργία του Μπανγκλαντές εξασφάλισε η Σεΐχ Χασίνα στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή, με την αποχή όμως του μεγαλύτερου κόμματος (του Εθνικιστικού κόμματος - BNP) αλλά και άλλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Η συμμετοχή έφτασε μόλις το 40%, ενώ η (επικεφαλής του Λαϊκού Συνδέσμου) Χασίνα επέκρινε για την αποχή το ΒΝΡ, χαρακτηρίζοντάς το «τρομοκρατική οργάνωση». Τα τελευταία χρόνια το ΒΝΡ πρωτοστάτησε σε μεγάλες διαδηλώσεις, κατηγορώντας την Χασίνα για διαφθορά, παραβιάσεις δικαιωμάτων κ.τ.λ.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Τουλάχιστον 4 άτομα σκοτώθηκαν και 42 τραυματίστηκαν, μετά από σύγκρουση τρένων στην Ινδονησία, κοντά στις πόλεις Κικαλενγκά και Μπαντούνγκ. Οι επιβάτες των δύο τρένων ήταν περίπου 500. Τα αίτια ερευνώνται ενώ το νέο δυστύχημα αναζωπύρωσε τη συζήτηση για το μεγάλο έλλειμμα ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο όλης της χώρας.

ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΚΑΝΑΒΕΡΑΛ.-- Εκτοξεύτηκε χτες το πρωί στις 9.18 το πρωί ο πύραυλος «Vulcan» από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα με προορισμό τη Σελήνη, όπου αναμένεται να προσεδαφιστεί στις 23 Φλεβάρη. Είναι η πρώτη αμερικανική διαστημική αποστολή στη Σελήνη εδώ και μισόν αιώνα. Ο πύραυλος, που πήρε 10 χρόνια για να κατασκευαστεί, εάν καταφέρει να προσσεληνωθεί θα είναι ο πρώτος από την εποχή του «Apollo». Ο πύραυλος «Vulcan» είναι ο βασικός ανταγωνιστής της εταιρείας «SpaceX», του Ιλον Μασκ και μεταφέρει 5 επιστημονικά όργανα.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Σταμάτησε από την Κυριακή η παραγωγή στη μεγάλη πετρελαιοπηγή Ας Σαράρα της νοτιοδυτικής Λιβύης σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου, (ΕΕΠ) εξηγώντας ότι διαδηλωτές εμποδίζουν τη δραστηριότητα στην εγκατάσταση. «Η ΕΕΠ κηρύσσει κατάσταση ανωτέρας βίας στην πετρελαιοπηγή Ας Σαράρα από την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024 εξαιτίας του αποκλεισμού της εγκατάστασης από διαδηλωτές», ανέφερε η κρατική εταιρεία σε σχετικό δελτίο Τύπου.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν - ορισμένοι σοβαρά - από πυρκαγιά που ξέσπασε την Πέμπτη το βράδυ σε νοσοκομείο της γερμανικής πόλης Ούλτσεν, νότια του Αμβούργου, στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας. Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται.


ΓΑΛΛΙΑ
Κατέληξε 30χρονος μετά από αστυνομική βία με τέιζερ

Τη μάχη με τον θάνατο έχασε την περασμένη Παρασκευή στη Γαλλία ένας 30χρονος με καταγωγή από τη Μαρτινίκα (υπερπόντια γαλλική κτήση στα ανοιχτά της Καραϊβικής), ο οποίος δέχτηκε απανωτά πλήγματα από τέιζερ αστυνομικών κατά τη σύλληψή του.

Ο νεαρός άντρας - υπάλληλος σε κατάστημα αλλαντικών - φέρεται να δέχτηκε μέχρι και 12 πλήγματα από τέιζερ (!) κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από αστυνομικούς, που κλήθηκαν να επέμβουν επειδή το άτομο κρίθηκε επικίνδυνο. Τα γεγονότα σημειώθηκαν αργά την περασμένη Πέμπτη στην περιοχή Μονφερμέιγ, στο προάστιο Σεν Ντενί του Παρισιού, που οι κάτοικοί του στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε φτωχά λαϊκά στρώματα, κυρίως μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς.

Από τους συνολικά 18 αστυνομικούς που ήταν παρόντες στην επιχείρηση, φέρονται να επιστράτευσαν τέιζερ τουλάχιστον οι 6. Η χρήση τέτοιων μέσων «κρίθηκε αναγκαία» από το ότι σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο 30χρονος μιλούσε ασυνάρτητα, υποβλήθηκε σε τεστ αλκοόλ που βγήκε θετικό κ.λπ. Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο εγκεφαλικά νεκρός, αφού είχε υποστεί δύο καρδιακές ανακοπές, όπως διαπιστώθηκε και εκεί, ενώ κατέληξε το πρωί της 6ης Γενάρη.

Σχετικά ρεπορτάζ ανέφεραν ότι η συμπεριφορά του 30χρονου οδήγησε τον εργοδότη του και ιδιοκτήτη του καταστήματος να φωνάξει την αστυνομία. Στο σημείο έσπευσαν μέλη της λεγόμενης «Ταξιαρχίας Καταπολέμησης της Εγκληματικότητας» (BAC), που όταν ο 30χρονος αντέδρασε στη σύλληψή του, και αφού τον υπέβαλαν σε αλκοτέστ που βγήκε θετικό, κατέφυγαν απανωτές φορές στα τέιζερ για να επιβάλουν την «τάξη»...

Σημειωτέον, η αστυνομία διέταξε την έναρξη έρευνας για «πιθανή άσκηση υπερβολικής βίας» από αστυνομικούς, αλλά και δεύτερη έρευνα για να διαπιστωθεί πόσο μεγάλες απειλές αντιμετώπισαν οι αστυνομικοί από τον 30χρονο και αν τελικά ήταν δικαιολογημένες οι αντιδράσεις τους...

Την είδηση του θανάτου ακολούθησαν συγκεντρώσεις σε γειτονιές του Σεν Ντενί, με τους συμμετέχοντες να διαμαρτύρονται κατά της αστυνομικής βίας και καταστολής, καταγγέλλοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι θάνατοι από επιθέσεις αστυνομικών.

Παραιτήθηκε η Γαλλίδα πρωθυπουργός

Την παραίτησή της υπέβαλε χτες η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν και ο Πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν την έκανε αποδεκτή, αποδίδοντάς της «υποδειγματική εργασία». Σε επιστολή της η Μπορν υποστηρίζει ότι «σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι απαραίτητη η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών στην Γαλλία» και κάνει λόγο για «βούληση» του Γάλλου Προέδρου «να διορίσει νέο πρωθυπουργό». Ο 34χρονος υπουργός Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ φερόταν ως ένας από τους επικρατέστερους να διαδεχτεί την Μπορν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ