Τρίτη 9 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
Αποκολλήθηκε παράθυρο σε Boeing 737 ενώ πετούσε!

Την ανησυχία για τους όρους συντήρησης και λειτουργίας των αεροσκαφών που χρησιμοποιούν πολλές θεωρούμενες ως «αξιόπιστες» μεγάλες αεροπορικές εταιρείες μεγαλώνει το νέο περιστατικό που σημειώθηκε, αυτήν τη φορά σε αεροσκάφος της «Alaska Airlines», που την Παρασκευή αναχώρησε από το Πόρτλαντ του Ορεγκον και κατευθυνόταν στο Οντάριο της Καλιφόρνιας (δυτικές ΗΠΑ).

Συγκεκριμένα, ένα παράθυρο και τμήμα της ατράκτου του αεροσκάφους (τύπου Boeing 737-9 MAX) της συγκεκριμένης εταιρείας αποκολλήθηκαν, λίγο μετά την απογείωσή του και ενώ αυτό βρισκόταν σε ύψος 16.000 ποδιών. Το αεροπλάνο - που μετέφερε 171 επιβάτες και 6μελές πλήρωμα - προχώρησε σε αναγκαστική προσγείωση, ευτυχώς χωρίς κάποιος να τραυματιστεί.

Μετά το συμβάν, η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) διέταξε την επιθεώρηση ασφαλείας σε όλα τα αεροσκάφη 737 MAX 9. Τοπικά δημοσιεύματα (π.χ. «The Seattle Times») κατέγραψαν ότι οι πιλότοι του αεροσκάφους είχαν υποβάλει το τελευταίο διάστημα αρκετές αναφορές «για διακεκομμένα προειδοποιητικά φώτα που έδειχναν κάποια απώλεια πίεσης στην καμπίνα του σκάφους». BBC και CNN επικαλέστηκαν αναφορές μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ (NTSB), σύμφωνα με τις οποίες αναφέρθηκαν σχετικές ενδείξεις σε «τρεις προηγούμενες πτήσεις» και «ως αποτέλεσμα, η αεροπορική εταιρεία δεν επέτρεπε το αεροσκάφος να πραγματοποιεί πτήσεις μεγάλων αποστάσεων πάνω από το νερό», γι' αυτό και επρόκειτο να ερευνηθούν τα αρχεία συντήρησης του αεροσκάφους.

Την περασμένη βδομάδα, ήρθαν στο προσκήνιο πρόσφατες συστάσεις (20/12) της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας (FAA) για να ερευνηθούν οι συνέπειες από τους όρους απασχόλησης των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, μετά τη σύγκρουση που έγινε στο αεροδρόμιο του Τόκιο ανάμεσα σε ένα επιβατηγό Airbus A350-900 των Ιαπωνικών Αερογραμμών και ένα Bombardier Dash 8 της ιαπωνικής ακτοφυλακής. Οι συστάσεις έγιναν με φόντο απανωτά «near-miss incidents» (αεροπορικά ατυχήματα που αποφεύχθηκαν τελευταία στιγμή) και ενώ μεγαλώνει η ανησυχία για τις πολλές, συσσωρευμένες υπερωρίες των ελεγκτών, την 6ήμερη απασχόλησή τους που τείνει να γίνει καθεστώς κ.τ.λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ