Τρίτη 9 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στους δρόμους ξανά από χθες οι αγρότες

Αγρότες με τα τρακτέρ τους στο Βερολίνο

(c) Copyright 2024, dpa (www.d

Αγρότες με τα τρακτέρ τους στο Βερολίνο
Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται εδώ και μέρες οι αγρότες στη Γερμανία, διαμαρτυρόμενοι για τις σχεδιαζόμενες περικοπές σε επιδοτήσεις στον αγροτικό τομέα. Μπλόκα χιλιομέτρων με χιλιάδες τρακτέρ στους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους αλλά και στα κέντρα μεγάλων πόλεων σε όλη τη Γερμανία σχημάτισαν από χθες οι αγροτικές κινητοποιήσεις, με ενδεικτικό στοιχείο ότι στην Πύλη του Βρανδεμβούργου έχουν σταθμεύσει περίπου 500 τρακτέρ σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Επίσης, οδηγοί φορτηγών έχουν κατέβει σε διαμαρτυρία ενάντια στη φορολεηλασία που ετοιμάζει σε βάρος τους η κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελεύθερων και Πρασίνων.

Ως δείγμα κάποιας «υποχώρησης», η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σταδιακή μέχρι το 2026 και όχι άμεση κατάργηση της αγροτικής επιδότησης, ωστόσο οι αγρότες κλιμακώνουν τις διαδηλώσεις και στις 15 Γενάρη θα κατέβουν στην καγκελαρία στο Βερολίνο, αντιδρώντας σε ένα πλέγμα μέτρων λιτότητας που αναμένεται να πλήξουν τους αγρότες τα επόμενα χρόνια, μεταξύ άλλων και με αλλαγές στο ευνοϊκό καθεστώς τελών κυκλοφορίας για τα αγροτικά οχήματα. Οι περικοπές αυτές προβλέπονται στον ευρύτερο περιορισμό των κρατικών δαπανών στον προϋπολογισμό του 2024, εξαιτίας της απόφασης του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, που δημιούργησε ένα «κενό» 17 δισ. ευρώ.

Την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους, οδηγούς φορτηγών και αγρότες της Γερμανίας εκφράζει το ΠΑΜΕ, χαιρετίζοντας τις κινητοποιήσεις.

Το Σάββατο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρ. Λίντνερ, από το κόμμα των Φιλελεύθερων, χαρακτήρισε τις διαμαρτυρίες των αγροτών «δυσανάλογες» με τις κυβερνητικές περικοπές και προειδοποίησε ότι για όλες τις πιθανές υλικές ζημιές και αδικήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν από τις ενέργειες που εξαγγέλλουν οι αγρότες «η Δικαιοσύνη θα επιβάλει τις συνέπειες».

Οι προειδοποιήσεις έγιναν με φόντο κάποια επεισόδια που προκλήθηκαν από ομάδα αγροτών από το κρατίδιο Σλέσβιχ - Χολστάιν την Πέμπτη το βράδυ, οι οποίοι εμπόδισαν τον Πράσινο αντικαγκελάριο Ρ. Χάμπεκ να αποβιβαστεί από το πορθμείο στο μικρό λιμάνι Σλιτζίλ, ενώ επέστρεφε από το νησάκι Χάλιγκ Χόγκε της Βόρειας Θάλασσας.

Τριήμερη απεργία ξεκινούν οι μηχανοδηγοί

Από σήμερα απεργούν επίσης οι μηχανοδηγοί των εμπορικών αμαξοστοιχιών και από αύριο αυτοί των επιβατικών μέχρι την Παρασκευή το βράδυ, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τους μισθούς και τις ώρες εργασίας με την εταιρεία σιδηροδρόμων Deutsche Bahn (DB), ανακοίνωσε το συνδικάτο GDL.

Οι μηχανοδηγοί πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία στις αρχές του περασμένου μήνα, την τελευταία απεργία της χρονιάς, μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων στα τέλη Νοέμβρη.

Το GDL απαιτεί μείωση του ωραρίου εργασίας από 38 σε 35 ώρες τη βδομάδα για τους εργαζόμενους σε βάρδιες με τις ίδιες απολαβές, καθώς και αύξηση 555 ευρώ τον μήνα και εφάπαξ πληρωμή 3.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ