Τρίτη 9 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Διακομματική συμφωνία με «αστερίσκους» για τις κρατικές δαπάνες

Οι ηγεσίες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία των ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Κυριακή, μετά από δύο μήνες διαπραγματεύσεων, διακομματική συμφωνία για τις κρατικές δαπάνες του κράτους το 2024.

Η εξέλιξη θεωρείται ένα βήμα για την αποτροπή του περιβόητου «shutdown» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε χρονιά προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, ωστόσο ήδη από τις πρώτες τοποθετήσεις μετά τη συμφωνία γίνεται σαφές ότι τα σχετικά ενδοαστικά παζάρια θα συνεχιστούν.

Η συμφωνία για τις κρατικές δαπάνες θέτει πλαφόν ύψους περίπου 1,6 τρισ. δολαρίων και περιλαμβάνει 886,3 δισ. δολάρια για δαπάνες του Πενταγώνου και άλλα 773 δισ. δολάρια για μη «αμυντικές» δαπάνες.

Το σχετικό νομοσχέδιο θα πρέπει πλέον να εγκριθεί από το Κογκρέσο ως τις 19 Γενάρη.

Στην πρώτη τοποθέτησή της, ωστόσο, η πιο «συντηρητική» πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων βουλευτών (Freedom Caucus) χαρακτήρισε τη διακομματική συμφωνία «ολική αποτυχία». Οι Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν για περικοπές κρατικών δαπανών, μέτρα παραπέρα έντασης της καταστολής εναντίον των μεταναστών στα σύνορα με το Μεξικό κ.ά.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μ. Τζόνσον, έκανε λόγο για «εξασφάλιση σκληρών παραχωρήσεων» από την πλευρά των Δημοκρατικών με τη διακομματική συμφωνία, αναφερόμενος σε περικοπές δαπανών δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που έσπευσε να διαψεύσει η ηγεσία των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ισχνή μειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και αν έχουν απώλειες από το «Freedom Caucus» η διακομματική συμφωνία για τις κρατικές δαπάνες θα μπορούσε να εγκριθεί με τις ψήφους Δημοκρατικών βουλευτών, ωστόσο κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε νέες εσωτερικές αντιθέσεις τους Ρεπουμπλικάνους σε χρονιά εκλογών, ενώ θα έθετε στον «αέρα» την προεδρία του Μ. Τζόνσον στο σώμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ