Τρίτη 9 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Κατέληξε 30χρονος μετά από αστυνομική βία με τέιζερ

Τη μάχη με τον θάνατο έχασε την περασμένη Παρασκευή στη Γαλλία ένας 30χρονος με καταγωγή από τη Μαρτινίκα (υπερπόντια γαλλική κτήση στα ανοιχτά της Καραϊβικής), ο οποίος δέχτηκε απανωτά πλήγματα από τέιζερ αστυνομικών κατά τη σύλληψή του.

Ο νεαρός άντρας - υπάλληλος σε κατάστημα αλλαντικών - φέρεται να δέχτηκε μέχρι και 12 πλήγματα από τέιζερ (!) κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από αστυνομικούς, που κλήθηκαν να επέμβουν επειδή το άτομο κρίθηκε επικίνδυνο. Τα γεγονότα σημειώθηκαν αργά την περασμένη Πέμπτη στην περιοχή Μονφερμέιγ, στο προάστιο Σεν Ντενί του Παρισιού, που οι κάτοικοί του στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε φτωχά λαϊκά στρώματα, κυρίως μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς.

Από τους συνολικά 18 αστυνομικούς που ήταν παρόντες στην επιχείρηση, φέρονται να επιστράτευσαν τέιζερ τουλάχιστον οι 6. Η χρήση τέτοιων μέσων «κρίθηκε αναγκαία» από το ότι σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο 30χρονος μιλούσε ασυνάρτητα, υποβλήθηκε σε τεστ αλκοόλ που βγήκε θετικό κ.λπ. Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο εγκεφαλικά νεκρός, αφού είχε υποστεί δύο καρδιακές ανακοπές, όπως διαπιστώθηκε και εκεί, ενώ κατέληξε το πρωί της 6ης Γενάρη.

Σχετικά ρεπορτάζ ανέφεραν ότι η συμπεριφορά του 30χρονου οδήγησε τον εργοδότη του και ιδιοκτήτη του καταστήματος να φωνάξει την αστυνομία. Στο σημείο έσπευσαν μέλη της λεγόμενης «Ταξιαρχίας Καταπολέμησης της Εγκληματικότητας» (BAC), που όταν ο 30χρονος αντέδρασε στη σύλληψή του, και αφού τον υπέβαλαν σε αλκοτέστ που βγήκε θετικό, κατέφυγαν απανωτές φορές στα τέιζερ για να επιβάλουν την «τάξη»...

Σημειωτέον, η αστυνομία διέταξε την έναρξη έρευνας για «πιθανή άσκηση υπερβολικής βίας» από αστυνομικούς, αλλά και δεύτερη έρευνα για να διαπιστωθεί πόσο μεγάλες απειλές αντιμετώπισαν οι αστυνομικοί από τον 30χρονο και αν τελικά ήταν δικαιολογημένες οι αντιδράσεις τους...

Την είδηση του θανάτου ακολούθησαν συγκεντρώσεις σε γειτονιές του Σεν Ντενί, με τους συμμετέχοντες να διαμαρτύρονται κατά της αστυνομικής βίας και καταστολής, καταγγέλλοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι θάνατοι από επιθέσεις αστυνομικών.

Παραιτήθηκε η Γαλλίδα πρωθυπουργός

Την παραίτησή της υπέβαλε χτες η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν και ο Πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν την έκανε αποδεκτή, αποδίδοντάς της «υποδειγματική εργασία». Σε επιστολή της η Μπορν υποστηρίζει ότι «σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι απαραίτητη η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών στην Γαλλία» και κάνει λόγο για «βούληση» του Γάλλου Προέδρου «να διορίσει νέο πρωθυπουργό». Ο 34χρονος υπουργός Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ φερόταν ως ένας από τους επικρατέστερους να διαδεχτεί την Μπορν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ