ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ
Αυξήσεις 47% στα τέλη εισηγείται η δημοτική αρχή

Μειώσεις για τον λαό και αυξήσεις για μεγάλες επιχειρήσεις και καταστήματα απαιτεί η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Αύξηση δημοτικών τελών κατά 47% αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Αιγιαλείας, εισήγηση που θα κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, γεγονός που καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση», απαιτώντας να μην περάσει το συγκεκριμένο μέτρο, να υπάρξουν μειώσεις για τα λαϊκά νοικοκυριά και αυξήσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις και καταστήματα. Σε ανακοίνωσή της τονίζει:

«Σε μια εποχή που η ακρίβεια σαρώνει, η φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων μεγαλώνει με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, ο λαός μας αδυνατεί να τα βγάλει πέρα με τους κουτσουρεμένους μισθούς, τις συντάξεις - φιλοδώρημα, τα μειωμένα εισοδήματα βιοπαλαιστών αγροτών και επαγγελματιών, η δημοτική αρχή, πλήρως εναρμονισμένη με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, φορτώνει κι άλλα βάρη στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών, με αυξήσεις στα δημοτικά τέλη οι οποίες θα γονατίσουν ακόμα περισσότερο τον προϋπολογισμό του λαϊκού νοικοκυριού - κάτι που ο κ. Καλογερόπουλος σκόπιμα απέκρυψε από τους δημότες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" προβάλλει την πάγια θέση της για διεκδίκηση και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, έτσι ώστε να καλύπτονται οι λειτουργικές ανάγκες του δήμου και να μη λειτουργεί ως ένας ακόμα φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Διεκδικούμε όλους τους πόρους που οι κυβερνήσεις παράνομα παρακρατούν από τους δήμους».

Απορρίπτοντας τη λογική της ανταποδοτικότητας, επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια, «παρά τις καταγγελίες της "Λαϊκής Συσπείρωσης", οι μεγάλες επιχειρήσεις συμμετέχουν στο σύνολο των δημοτικών τελών με ελάχιστο ποσοστό, ενώ και η σημερινή πρόταση της δημοτικής αρχής, όπως προκύπτει από τους συνημμένους πινάκες, το κρατά μόλις στο 18,5%».

Στέκεται και στη στάση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, καυτηριάζοντας πως «κρύβουν ότι με τη δική τους ανοχή το μεγαλύτερο ποσοστό των δημοτικών τελών το πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά και ελάχιστο ποσοστό οι μεγάλες επιχειρήσεις. Δεν απαιτούν την απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων στην Τοπική Διοίκηση». Και καλεί τον λαό να διεκδικήσει τα αναγκαία κρατικά κονδύλια για να σταματήσει να πληρώνει κάθε χρόνο τον βραχνά της μεταφοράς των απορριμμάτων, επιπλέον να απαιτήσει ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα με κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα και όχι τα κέρδη των εργολάβων.

ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Αρκετά προβλήματα προκάλεσε η τελευταία κακοκαιρία

Αρκετά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία που έπληξε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας το βράδυ του Σαββάτου και την Κυριακή, κυρίως λόγω των δυνατών ανέμων.

Σε περιοχές του δήμου Πατρέων, ιδιαίτερα στα παραλιακά τμήματά του, οι δυνατοί άνεμοι έκαναν ένα τη στεριά με τη θάλασσα στο λιμάνι και στην παραλιακή οδό του Ρίου, όπως και στα Αραχωβίτικα, στον Αγιο Βασίλειο και στην περιοχή της πλαζ.

Λόγω των μεγάλων κυμάτων, δρόμοι καλύφθηκαν με πέτρες και φερτά από τη θάλασσα υλικά σε μεγάλο μήκος τους στις προαναφερθείσες περιοχές, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ από χθες πραγματοποιούνταν προσπάθειες καθαρισμού.

Με την ένταση των καιρικών φαινομένων το Σάββατο σημειώθηκαν επίσης διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε γειτονιές της Πάτρας.

Στην Αιγιάλεια, στο ύψος της περιοχής Μετόχι, σημειώθηκαν για άλλη μια φορά κατολισθήσεις στην παλιά Εθνική Οδό Πατρών - Αθηνών, λόγω των βροχοπτώσεων το απόγευμα του Σαββάτου, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Στον Πύργο, ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε τις ανατολικές γειτονιές της πόλης το βράδυ του Σαββάτου άφησε πίσω του αρκετές ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις. Ξηλώθηκαν τέντες και σε ορισμένες περιπτώσεις κεραμίδια από σκεπές, ηλιακοί θερμοσίφωνες, μάρμαρα και μάντρες, ενώ ανατράπηκε ένα φορτηγό. Από τους δυνατούς ανέμους, στάβλος στην περιοχή Αγκινάρα καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς.

Ευτυχώς δεν καταγράφηκε κάποιος τραυματισμός, ενώ από την επομένη μέρα οι κάτοικοι προσπάθησαν να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Στις πληγείσες περιοχές περιόδευσε χθες κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής την Σία Ξενοστάθη, μέλος της Τομεακής Επιτροπής, απαιτώντας μεταξύ άλλων άμεση καταγραφή των ζημιών, αποζημιώσεις για τους πληγέντες στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ελέγχους και από τον ΕΛΓΑ για τις καλλιέργειες και αγροτοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, μέτρα προστασίας του λαού από τα φυσικά φαινόμενα. Από τον δήμο Πύργου ζητήθηκε χθες να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Στην Αιτωλοακαρνανία, ζημιές από τους δυνατούς ανέμους προκλήθηκαν στην παραλιακή περιοχή του Μονολιθίου Μύτικα, κυρίως στο οδικό δίκτυο, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος, αλλά και απόεγκαταστάσεις που παρασύρθηκαν στην παραλία.

Συνολικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, μέχρι το απόγευμα της Κυριακής είχαν πραγματοποιηθεί 101 κλήσεις για βοήθεια, από τις οποίες 56 αφορούσαν κοπές δέντρων και 9 αφαιρέσεις αντικειμένων.

Αποκλεισμένα από το λιμάνι της Κυλλήνης έμειναν ένα και πλέον 24ωρο τα νησιά Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Ιθάκης, λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή από το απόγευμα του Σαββάτου και μέχρι το πρωί της Δευτέρας, ενώ πραγματοποιήθηκαν και τροποποιήσεις δρομολογίων. Για προληπτικούς λόγους, τα σχολεία στη Ζάκυνθο παρέμειναν χθες κλειστά.

Στη Βόρεια Ελλάδα επίσης δημιουργήθηκαν προβλήματα. Κλειστά παρέμειναν χθες Δευτέρα δύο σχολεία στον δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη, εξαιτίας ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής. Συγκεκριμένα, το 2ο Νηπιαγωγείο Πυλαίας και το 4ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας δεν λειτούργησαν, λόγω της καταστροφής των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου από πτώση δέντρων.

Επιπλέον, η Πυροσβεστική στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δέχτηκε 37 κλήσεις και χρειάστηκε να πραγματοποιήσει 16 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων.

Τέλος, κλειστό θα παραμείνει και σήμερα το σχολείο Μολύβου στη Λέσβο, με απόφαση του δημάρχου, λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν στη στέγη του από τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή την Κυριακή.

Ξεκίνησε η δίκη των παιδοβιαστών

Αύριο θα συνεχιστεί η δίκη για το κύκλωμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και μαστροπείας του 12χρονου κοριτσιού στον Κολωνό, η οποία θα είναι κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς δημοσιότητα, όπως αποφάσισε το δικαστήριο. Πρώτη μάρτυρας η θεία της ανήλικης, η οποία, όπως τόνισε η δικηγόρος της, ζητά να τιμωρηθούν όλοι οι δράστες, που έχει αναγνωρίσει. Επειδή υπάρχει κίνδυνος συμπλήρωσης του 18μηνου προφυλάκισης πολλών κατηγορουμένων, πριν εκδοθεί η απόφαση, το δικαστήριο θα συνεδριάζει τρεις φορές τη βδομάδα. Οι 25 κατηγορούμενοι μεταφέρθηκαν στη δικαστική αίθουσα εν μέσω ισχυρών αποδοκιμασιών από πολύ κόσμο που εξέφρασε την αλληλεγγύη στην οικογένεια του παιδιού, φωνάζοντας «Εξω η μάνα από τη φυλακή, καμία συγκάλυψη, καμία ανοχή».

Ενταση σημειώθηκε στη δικαστική αίθουσα, όταν η 37χρονη μητέρα ξέσπασε τη στιγμή που αντίκρισε τον 55χρονο βασικό κατηγορούμενο, που προφυλακίστηκε πρώτος στις 7 Οκτώβρη 2022, Ηλία Μίχο, επιχειρηματία και πρώην στέλεχος της ΝΔ, και του επιτέθηκε φραστικά ενώ κινήθηκε απειλητικά εναντίον του. Αστυνομικοί από τις ισχυρές δυνάμεις που ήταν στον χώρο την έβγαλαν σηκωτή και την οδήγησαν στα κρατητήρια. Η δικηγόρος του παιδιού σε δηλώσεις της μεταξύ άλλων κατήγγειλε ξανά το ότι η πολιτεία δεν έχει στηρίξει και δεν έχει προστατεύσει με κανέναν τρόπο το κορίτσι ως οφείλει. Επίσης, χαρακτήρισε απάνθρωπο και ανήθικο να ζητά ο Ηλίας Μίχος να έρθει το θύμα σε αντιπαράθεση με τους 25 βιαστές του και να επαναθυματοποιηθεί.

Στο παραπεμπτικό βούλευμα τονίζεται ότι το παιδί είχε οδηγηθεί από τον Η. Μίχο σε οίκο ανοχής στον Κεραμεικό τουλάχιστον 5 φορές, όπου κάθε φορά έπειτα από προκαθορισμένα ραντεβού κακοποιούνταν από άνδρες και τα χρήματα τα εισέπραττε απευθείας ο ίδιος, όπως το ίδιο το παιδί έχει καταθέσει. Ο 55χρονος βιαστής και προαγωγός Η. Μίχος ισχυρίζεται προκλητικά ότι είχε «ερωτική σχέση» με το κορίτσι και μετακυλίει την ευθύνη για τη μαστροπεία στη μητέρα, η οποία επίσης κατηγορείται για κακουργήματα (για διακεκριμένη μαστροπεία, αλλά και για διακεκριμένη πορνογραφία ανηλίκου). Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες.

Οι περισσότεροι από τους άλλους κατηγορούμενους, που επικοινώνησαν μέσω εφαρμογών που χειριζόταν ο Μίχος, επιχειρούν να αποφύγουν το κακούργημα του βιασμού, υποστηρίζοντας τον αβάσιμο κατά τον εισαγγελέα ισχυρισμό πως δεν γνώριζαν ότι επρόκειτο για ανήλικη κατά την πρώτη διαδικτυακή επαφή τους.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε Συμβούλιο και Επιτροπή

Οι κομμουνιστές αγωνιστές εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής εκλέχτηκαν σε θέσεις του προεδρείου του Συμβουλίου και της Επιτροπής στη χτεσινή πρώτη ειδική συνεδρίαση του σώματος. Ο Στέλιος Μπενετάτος στη θέση του γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, η Κατερίνα Γεράκη ως τακτικό μέλος και ο Γιώργος Τάτσης ως αναπληρωματικό μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής, έως τις 30-6-2026.

Συνεχίστηκε η απολογία της Πισπιρίγκου

Συνεχίστηκε χτες, μετά από ενάμιση μήνα διακοπής λόγω αποχής των δικηγόρων, η ακροαματική διαδικασία στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, με την απολογία της Ρούλας Πισπιρίγκου, της μητέρας από την Πάτρα που κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας και δολοφονία της 9χρονης κόρης της, Τζωρτζίνας, τον Γενάρη του 2022. Η κατηγορούμενη άφησε αιχμές για λάθη γιατρών, λέγοντας «δεν έχω καμία σχέση, ούτε τις κεταμίνες ξέρω, ούτε τίποτα», και απαντώντας στα λεγόμενα των γιατρών ότι ήταν πάντα ψύχραιμη μπροστά στα επεισόδια που παρουσίαζε η 9χρονη κόρη της, είπε: «Δικοί τους οι λόγοι για όλες αυτές τις ανακρίβειες, για όποιον θέλει να σωθεί, πολλά μπορεί να πει». Επίσης, για άλλη μια φορά επιτέθηκε κατά του επικεφαλής της ΜΕΘ Παίδων του Νοσοκομείου του Ρίου, Ανδρέα Ηλιάδη.

Tαλαιπωρία για επιβάτες και πλήρωμα

Μεγάλη ταλαιπωρία υπέστησαν οι επιβάτες και το πλήρωμα του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Blue Galaxy». Το πλοίο ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει στις 9 το βράδυ της Κυριακής από το Ηράκλειο για το λιμάνι του Πειραιά, με 571 επιβάτες, 85 ΙΧ, 36 φορτηγά, 16 δίκυκλα και 82 μέλη πλήρωμα. Λόγω βλάβης στον πλαϊνό καταπέλτη, απαγορεύτηκε προσωρινά ο απόπλους. Μετά τα μεσάνυχτα αποκαταστάθηκε η βλάβη και στις 1.20 τα ξημερώματα το πλοίο αναχώρησε για τον Πειραιά, όπου κατέπλευσε στις 10.30 χτες το πρωί.

Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας

Ενα ακόμα περιστατικό ενδοοικογενειακής κακοποίησης σημειώθηκε χτες, αυτή τη φορά στο Ζεφύρι της Αττικής. Ενας άνδρας περιέλουσε την σύζυγό του με εύφλεκτο υλικό και στη συνέχεια της έβαλε φωτιά, μπροστά στα εγγόνια τους. Ο δράστης έχει συλληφθεί και η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε με εγκαύματα και ο αδερφός της γυναίκας.

ΚΡΗΤΗ
Πέθανε η 17χρονη μαθήτρια που είχε υποστεί αλλεργικό σοκ

Πέθανε η 17χρονη μαθήτρια που είχε υποστεί αλλεργικό σοκ κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής στην Κρήτη. Η έφηβη άφησε την τελευταία της πνοή στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου νοσηλευόταν, αφότου είχε υποστεί αλλεργικό σοκ ενώ βρισκόταν σε ξενοδοχείο στην περιοχή της Αμμουδάρας, στο πλαίσιο σχολικής εκδρομής. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες, έπειτα από τεστ στα οποία υποβλήθηκε, η 17χρονη είχε διαγνωστεί εγκεφαλικά νεκρή.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νεκρή βρέθηκε η 41χρονη έγκυος

Σε δάσος της Χαλκιδικής βρέθηκε νεκρή μέσα σε κουτί η 41χρονη από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, έγκυος στον 3ο μήνα, που αγνοούνταν από την Πρωτοχρονιά.

Για την υπόθεση προσήχθησαν και ανακρίνονται από αστυνομικούς ο 39χρονος σύντροφός της και ένας φίλος του, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ήταν αυτός που ομολόγησε ότι ο 41χρονος δολοφόνησε την άτυχη γυναίκα και του ζήτησε βοήθεια για να πετάξουν τη σορό της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ