ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Επιβάλλει κυρώσεις σε αμερικανικές εταιρείες λόγω στήριξης στην Ταϊβάν

Τις κατηγορεί για πωλήσεις που υπονομεύουν την «εθνική ασφάλειά» της και την ειρήνη στην περιοχή

Η Κίνα θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος αμερικανικών κατασκευαστικών εταιρειών («BAE Systems Land and Armaments», «Alliant Techsystems Operations», «AeroVironment», «Viasat» και «Data Link Solutions»), ως αντίποινα για πρόσφατες πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, ενώ το Σάββατο έχουν προγραμματιστεί βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στο νησί, που το Πεκίνο επιμένει ότι αποτελεί μέρος της κινεζικής επικράτειας. Τον Δεκέμβρη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε πωλήσεις εξοπλισμών αξίας 300 εκατομμυρίων στην Ταϊβάν, μεταξύ άλλων για τη συντήρηση συστημάτων πληροφορικής των Ενόπλων Δυνάμεών της.

Η κινεζική κυβέρνηση εκτιμά ότι η πρόσφατη πώληση «υπονομεύει σοβαρά την εθνική κυριαρχία και τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας της Κίνας».

Στο μεταξύ, χτες το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν εξέδωσε προειδοποίηση για όλο το νησί, μιλώντας αρχικά για κινεζικό «δορυφόρο», ενώ στη συνέχεια απέδωσε σε «αμέλεια» τη διατύπωση αυτή. Κινεζικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για μικρό δορυφόρο, ειδικό στην αστροφυσική υψηλής ενέργειας και στην αστρονομία. Ο Ταϊβανέζος ΥΠΕΞ Τζόζεφ Γου περιέγραψε την εκτόξευση ως τμήμα ενός «μοτίβου παρενόχλησης» προς την Ταϊβάν και μίλησε για «κίνδυνο πολέμου ανάμεσα σε Ταϊβάν και Κίνα».

Ολα αυτά ενώ ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, έκρινε σκόπιμο χτες να αναφερθεί σε «επίμονες προσπάθειες» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα με τις οποίες «οι δύο πλευρές ξανάρχισαν τον διάλογο και την επικοινωνία, οι διμερείς σχέσεις έπαψαν να επιδεινώνονται και σταθεροποιήθηκαν».

Συλλήψεις για κατασκοπεία

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού καταδικάστηκε σε φυλάκιση 27 μηνών και πρόστιμο 5.550 δολαρίων, για κατασκοπεία υπέρ της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Κίνας. Ο 26χρονος κελευστής Γουενχένγκ Τζάο, που υπηρετούσε στη ναυτική βάση της κομητείας Βεντούρα, βορειοδυτικά του Λος Αντζελες, συνελήφθη στην Καλιφόρνια τον Αύγουστο και τον Οκτώβρη δήλωσε ένοχος για την πώληση ευαίσθητων πληροφοριών σε πράκτορα της κινεζικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών. Οπως φέρεται να ομολόγησε, μεταξύ Αυγούστου 2021 και Μάη 2023 έλαβε σχεδόν 15.000 δολάρια από Κινέζο πράκτορα για να του δώσει ευαίσθητες πληροφορίες που αφορούσαν «την επιχειρησιακή ασφάλεια, τη στρατιωτική εκπαίδευση και υποδομές ζωτικής σημασίας του ΠΝ των ΗΠΑ», σύμφωνα με την υπουργική ανακοίνωση.

Από την πλευρά της η Κίνα μέσω του υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι διευθυντής ξένης συμβουλευτικής εταιρείας (την οποία δεν προσδιόρισε) κατηγορείται για κατασκοπεία για λογαριασμό της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI6. Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο, ο κατονομαζόμενος ως Χουάνγκ Μουμού «εισήλθε στην Κίνα επανειλημμένως, με οδηγίες να χρησιμοποιήσει το δημόσιο προφίλ του ως κάλυψη προκειμένου να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικές με την Κίνα, για λογαριασμό της Βρετανίας» και «να βρει άλλα άτομα με τα οποία θα μπορούσε να έλθει σε επαφή η MI6». Φέρεται να έστειλε 17 αναφορές, μεταξύ τους και ορισμένες που περιείχαν κινεζικά κρατικά μυστικά.

ΣΕΡΒΙΑ
Επίσημη πρόταση για επαναφορά της υποχρεωτικής θητείας

Στο πλαίσιο αναζήτησης μέτρων για ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων «σε ειρήνη και πόλεμο»

Τη συζήτηση για επαναφορά του υποχρεωτικού χαρακτήρα της στρατιωτικής θητείας στη Σερβία επανέφερε και επίσημα το υπουργείο Αμυνας της χώρας, «για περίοδο μέχρι τέσσερις μήνες», όπως αναφέρεται στη σχετική πρόταση την οποία υπέβαλε στον Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Επιχειρηματολογώντας για τη σημασία μιας τέτοιας απόφασης, το υπουργείο υποστηρίζει ότι χρειάζεται «να αυξηθούν οι αμυντικές δυνατότητες των σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της αναζωογόνησης και βελτίωσης της πλήρωσης και εκπαίδευσης των ενεργών και εφεδρικών δυνάμεων, του Γενικού Επιτελείου των σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων ως το ανώτατου επιτελικού οργάνου για την προετοιμασία και χρήση των σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ειρήνη και πόλεμο». Προσθέτει δε ότι «η πρόταση του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας έρχεται μετά από λεπτομερή εξέταση της γενικής κατάστασης ασφάλειας και των σύγχρονων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Δημοκρατία της Σερβίας ως στρατιωτικά ουδέτερη χώρα, η οποία επέβαλε την ανάγκη προσαρμογής του μοντέλου στρατολόγησης των σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων, που θα επέτρεπε την ενίσχυση του συνολικού δυναμικού στρατολόγησης και την εκπαίδευση μεγαλύτερου αριθμού πολιτών για την άμυνα της χώρας μας».

Ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας, Μίλος Βούτσεβιτς, σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι η σχετική πρωτοβουλία δεν σημαίνει προετοιμασία για κανενός είδους πόλεμο και επανέλαβε ότι στόχος είναι η «διατήρηση της ειρήνης και της ελευθερίας», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι ένας ισχυρός σερβικός στρατός θα αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα «για όλους όσοι είναι αρνητικά προσκείμενοι στη Σερβία». Μιλώντας στο «TV Pink» ανέφερε ότι οι σχετικές αλλαγές δεν θα γίνουν εν μία νυκτί και ότι «η τελική απόφαση θα ληφθεί στο κοινοβούλιο», εκφράζοντας φυσικά την «ελπίδα να το εγκρίνουμε».

Δεκτά τα κοσοβάρικα διαβατήρια και από την Ισπανία

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η ισπανική κυβέρνηση του Π. Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι από 1η Γενάρη θα δέχεται ως έγκυρο το διαβατήριο του Κοσσυφοπεδίου, με το ΥΠΕΞ βέβαια να διευκρινίζει ότι κάτι τέτοιο δεν συνεπάγεται «επ' ουδενί» αλλαγή πλεύσης στη θέση της Ισπανίας. Θυμίζουμε ότι η Ισπανία είναι μία από τις τελευταίες χώρες - μέλη της ΕΕ (μαζί με τη Ρουμανία, την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Σλοβακία) που ακόμα δεν έχουν αναγνωρίσει επίσημα την ανεξαρτησία του προτεκτοράτου του Κοσόβου.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ - ΓΟΥΙΑΝΑΣ
Ανεβάζει την ένταση η επίσκεψη αξιωματούχων των ΗΠΑ

Ανεβάζει την ένταση στην αντιπαράθεση της Βενεζουέλας και της Γουιάνας για την πλούσια σε υδρογονάνθρακες περιοχή του Εσεκίμπο (σχεδόν 160.000 τ.χλμ., που ανήκει στη Γουιάνα) η διήμερη επίσκεψη του βοηθού υφυπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, αρμόδιου για τις υποθέσεις του δυτικού ημισφαιρίου, Ντάνιελ Ερικσον. Η επίσκεψη αυτή τονίζει «τη σημασία της διμερούς εταιρικής σχέσης στην άμυνα και την ασφάλεια (...) για την υποστήριξη της περιφερειακής σταθερότητας», αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Τζόρτζταουν, έναν μήνα μετά τα στρατιωτικά γυμνάσια που πραγματοποίησε ο αμερικανικός στρατός στη Γουιάνα.

Πρόκειται για την τρίτη παρέμβαση στην περιοχή, μετά την αποστολή από τη Βρετανία πολεμικού πλοίου για «γυμνάσια ρουτίνας» στη Γουιάνα. Η Βενεζουέλα έκανε δικά της στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα, με τη συμμετοχή 5.000 και πλέον ανδρών των ενόπλων δυνάμεών της. Ταυτόχρονα ο υπουργός Αμυνας της Βενεζουέλας, Βλαντιμίρ Παδρίνο Λόπες, σημείωσε ότι πρόκειται για συνέχεια των επιθετικών ενεργειών κατά της Βενεζουέλας και η κυβέρνηση - μαριονέτα των ΗΠΑ και των πολυεθνικών συνεχίζει τις προκλήσεις και απάντησε ότι η χώρα του θα υπερασπιστεί την ακεραιότητά της. Βεβαίως, πίσω από τις πατριωτικές κορόνες κρύβεται η επιδίωξη της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Ν. Μαδούρο, για λογαριασμό τμημάτων της αστικής τάξης που θέλουν την περιοχή του Εσεκίμπο για να προωθήσουν τις μπίζνες προσανατολισμένες σε άλλα κέντρα, όπως η Ρωσία και η Κίνα, και με άλλα μονοπώλια εκτός των αμερικανικών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΝΙΛΑ - ΤΟΚΙΟ.-- Υποθαλάσσιος σεισμός 6 Ρίχτερ σημειώθηκε χτες λίγο πριν από τις 6 μ.μ. τοπική ώρα, περίπου 60 χιλιόμετρα δυτικά του νησιού Σάντο, στα ανοικτά της κεντρικής Ιαπωνίας, την ίδια περιοχή που την 1η Γενάρη επλήγη από 7,5 Ρίχτερ, με πάνω από 200 θύματα και εκατοντάδες ακόμα αγνοούμενους. Στο μεταξύ, σεισμός σημειώθηκε χτες στον Ειρηνικό και νοτιότερα, στα ανοιχτά της νήσου Σαρανγκάνι, στις νότιες Φιλιππίνες. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας της χώρας, το μέγεθός του ήταν 7,1 Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε ανατολικά της Σαρανγκάνι, με εστιακό βάθος στα 76 χιλιόμετρα. Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα ή σοβαρές ζημιές από τους δύο σεισμούς.

ΝΤΑΚΑ.-- Σχολιάζοντας τις βουλευτικές εκλογές (7/1) στο Μπαγκλαντές, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως «οι ΗΠΑ μοιράζονται την άποψη άλλων παρατηρητών ότι αυτές οι εκλογές δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες και εκφράζουμε τη λύπη μας που δεν συμμετείχαν όλα τα κόμματα». Θυμίζουμε ότι το κόμμα της Σέιχ Χασίνα (πρωθυπουργός από το 2009), ο Λαϊκός Σύνδεσμος, εξέλεξε τους 222 από τους 298 βουλευτές, ενώ μεταξύ άλλων δυνάμεων απείχε και η αξιωματική αντιπολίτευση, το BNP (Εθνικιστικό Κόμμα του Μπαγκλαντές). Συγχαρητήρια στον Λαϊκό Σύνδεσμο για την επικράτησή του εξέφρασε το κινεζικό ΥΠΕΞ, μιλώντας για «επιτυχημένη διεξαγωγή» των εκλογών.

ΚΙΤΟ.-- Ο νεοφιλελεύθερος Πρόεδρος του Ισημερινού, Ντάνιελ Νομπόα, κήρυξε τη Δευτέρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη χώρα, ώστε οι ένοπλες δυνάμεις να έχουν «όλη την πολιτική και νομική υποστήριξη στις ενέργειές τους», μετά από αρκετές ταραχές εν μέσω αύξησης της βίας στις φυλακές, στα σωφρονιστικά κέντρα και της απόδρασης του επικεφαλής συμμορίας διακίνησης ναρκωτικών Χοσέ Αδόλφο Μασίας, με το ψευδώνυμο «Φίτο». Με διάταγμα εξουσιοδοτείται ο στρατός να επιχειρήσει για την επιβολή της τάξης στους δρόμους και στις φυλακές, ενώ τίθεται σε ισχύ απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

ΓΑΛΛΙΑ
Νέος πρωθυπουργός ο 34χρονος Γκ. Ατάλ

Καθήκοντα πρωθυπουργού ανέλαβε χτες ο μέχρι πρότινος 34χρονος υπουργός Παιδείας, Γκαμπριέλ Ατάλ, που αποτελεί τον νεότερο πρωθυπουργό που είχε ποτέ η χώρα. Ο Ατάλ προέρχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα στο οποίο εντάχθηκε πριν κλείσει τα 18 του χρόνια, αλλά έχει δεχτεί εύσημα για το έργο του από διάφορες πολιτικές ομάδες. Για παράδειγμα, οι Ρεπουμπλικάνοι χαρακτήρισαν «θαρραλέα» την απαγόρευση της μουσουλμανικής αμπάγια (παραδοσιακό ένδυμα που φορούν μουσουλμάνες) που προώθησε κατά τη θητεία του στο υπουργείο Παιδείας, ενώ το περιβάλλον (του πρώην Προέδρου της χώρας και επικεφαλής της συντηρητικής αξιωματικής αντιπολίτευσης) Νικολά Σαρκοζί φέρεται να έχει ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της χώρας το 2027.

Το 2016 ο Ατάλ στήριξε από τους πρώτους τον Μακρόν στη συγκρότηση του νεοσύστατου «Εμπρός!» που μετά εξελίχθηκε στο κόμμα «Αναγέννηση», διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού χάρτη της Γαλλίας.

Θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστερα στελέχη της κυβέρνησης Μακρόν ενώ πολλοί τον έχουν χαρακτηρίσει «πολιτικό χαμαιλέοντα».

Θυμίζουμε ότι η Ελιζαμπέτ Μπορν υπέβαλε προχτές την παραίτησή της από την πρωθυπουργία, που ο Πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, έκανε αμέσως δεκτή. Ο ιδρυτής του οπορτουνιστικού «Μετώπου της Αριστεράς», Ζαν - Λικ Μελανσόν, σχολίασε ότι ο Ατάλ ξαναβρήκε πως η θέση του πρωθυπουργού καταργήθηκε, ενώ ο πολιτικός Eρίκ Ζεμούρ δήλωσε ότι ένας μακρονιστής αντικαθιστά μία μακρονίστρια.

ΡΩΣΙΑ
Ανακοινώθηκαν ακόμη τρεις υποψήφιοι για την προεδρία

Τρεις ακόμη υποψήφιους για την προεδρία της Ρωσίας, εκτός από τον Βλ. Πούτιν, έχει καταγράψει η εθνική εκλογική επιτροπή της Ρωσίας για τις εκλογές που θα γίνουν 15-17 Μάρτη.

Χτες καταγράφηκε ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας και βουλευτής του κόμματος, Νικολάι Χαριτόνοφ. Ο Χαριτόνοφ έχει αντιταχθεί σε ορισμένες από τις εσωτερικές πολιτικές του Πούτιν, αλλά υποστηρίζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ως υποψήφιος του κόμματος στις εκλογές του 2004, συγκέντρωσε ποσοστό 13,8%.

Η επιτροπή ενέκρινε την περασμένη βδομάδα τον Λεονίντ Σλούτσκι ως υποψήφιο του εθνικιστικού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και τον Βλάντισλαβ Νταβάνκοφ ως υποψήφιο του Νέου Λαϊκού Κόμματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ