Τετάρτη 10 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Επίσημη πρόταση για επαναφορά της υποχρεωτικής θητείας

Στο πλαίσιο αναζήτησης μέτρων για ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων «σε ειρήνη και πόλεμο»

Τη συζήτηση για επαναφορά του υποχρεωτικού χαρακτήρα της στρατιωτικής θητείας στη Σερβία επανέφερε και επίσημα το υπουργείο Αμυνας της χώρας, «για περίοδο μέχρι τέσσερις μήνες», όπως αναφέρεται στη σχετική πρόταση την οποία υπέβαλε στον Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Επιχειρηματολογώντας για τη σημασία μιας τέτοιας απόφασης, το υπουργείο υποστηρίζει ότι χρειάζεται «να αυξηθούν οι αμυντικές δυνατότητες των σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της αναζωογόνησης και βελτίωσης της πλήρωσης και εκπαίδευσης των ενεργών και εφεδρικών δυνάμεων, του Γενικού Επιτελείου των σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων ως το ανώτατου επιτελικού οργάνου για την προετοιμασία και χρήση των σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ειρήνη και πόλεμο». Προσθέτει δε ότι «η πρόταση του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας έρχεται μετά από λεπτομερή εξέταση της γενικής κατάστασης ασφάλειας και των σύγχρονων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Δημοκρατία της Σερβίας ως στρατιωτικά ουδέτερη χώρα, η οποία επέβαλε την ανάγκη προσαρμογής του μοντέλου στρατολόγησης των σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων, που θα επέτρεπε την ενίσχυση του συνολικού δυναμικού στρατολόγησης και την εκπαίδευση μεγαλύτερου αριθμού πολιτών για την άμυνα της χώρας μας».

Ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας, Μίλος Βούτσεβιτς, σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι η σχετική πρωτοβουλία δεν σημαίνει προετοιμασία για κανενός είδους πόλεμο και επανέλαβε ότι στόχος είναι η «διατήρηση της ειρήνης και της ελευθερίας», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι ένας ισχυρός σερβικός στρατός θα αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα «για όλους όσοι είναι αρνητικά προσκείμενοι στη Σερβία». Μιλώντας στο «TV Pink» ανέφερε ότι οι σχετικές αλλαγές δεν θα γίνουν εν μία νυκτί και ότι «η τελική απόφαση θα ληφθεί στο κοινοβούλιο», εκφράζοντας φυσικά την «ελπίδα να το εγκρίνουμε».

Δεκτά τα κοσοβάρικα διαβατήρια και από την Ισπανία

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η ισπανική κυβέρνηση του Π. Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι από 1η Γενάρη θα δέχεται ως έγκυρο το διαβατήριο του Κοσσυφοπεδίου, με το ΥΠΕΞ βέβαια να διευκρινίζει ότι κάτι τέτοιο δεν συνεπάγεται «επ' ουδενί» αλλαγή πλεύσης στη θέση της Ισπανίας. Θυμίζουμε ότι η Ισπανία είναι μία από τις τελευταίες χώρες - μέλη της ΕΕ (μαζί με τη Ρουμανία, την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Σλοβακία) που ακόμα δεν έχουν αναγνωρίσει επίσημα την ανεξαρτησία του προτεκτοράτου του Κοσόβου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ