Τετάρτη 10 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Συμφωνία Τουρκίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για την εκκαθάριση ναρκών

Δημοσίευμα αναφέρει ότι η Τουρκία θα επιτρέψει την είσοδο αμερικανικών και βρετανικών ναρκαλιευτικών για να πάρει F-16

Συμφωνία μεταξύ Τουρκίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για την εκκαθάριση ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα θα υπογραφεί στην Κωνσταντινούπολη αύριο Πέμπτη, σύμφωνα με τον Βούλγαρο υπουργό Αμυνας.

Η Τουρκία αρνήθηκε να επιτρέψει σε δύο ναρκαλιευτικά πλοία - που δωρήθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ουκρανία - να περάσουν μέσα από τα Στενά, επικαλούμενη τη Σύμβαση του Μοντρέ σχετικά με το καθεστώς τους. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Τουρκία έκλεισε τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στα πολεμικά πλοία που ανήκουν σε εμπόλεμες δυνάμεις.

Προκειμένου η Ουκρανία να συνεχίσει τις εξαγωγές σιτηρών και άλλων εμπορευμάτων μέσω της Μαύρης Θάλασσας θα πρέπει να απομακρυνθούν οι νάρκες, ωστόσο η ανάπτυξη της Μόνιμης Ομάδας Αντιμετώπισης Ναρκών του ΝΑΤΟ (SNMCMG-2) για την εκκαθάριση ναρκών είναι πιθανό να κλιμακώσει τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Από την άλλη, η δημιουργία μιας Ομάδας Αντιμετώπισης Ναρκών παράκτιων κρατών υπό την ηγεσία της Τουρκίας, με τη συμμετοχή της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, θα μπορούσε να εξουδετερώσει την απειλή ναρκών χωρίς να απαιτείται η παρουσία του SNMCMG-2.

Ωστόσο, ρουμανικό δημοσίευμα (του «Newsweek Romania») με τίτλο «Η Τουρκία παραδίδεται στον πόλεμο στη Μαύρη Θάλασσα» υποστηρίζει ότι η Τουρκία σκοπεύει να αλλάξει τη θέση της και να επιτρέπει πλέον τη διέλευση από τα Στενά άλλων μελών του ΝΑΤΟ που δεν είναι παράκτια, προκειμένου να λάβει νέα F-16 από τις ΗΠΑ.

«Τα πλοία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούν να περάσουν για επιχειρήσεις, και ο λόγος αυτής της αλλαγής στάσης είναι τα F-16. Η Τουρκία διαπραγματεύτηκε το να επιτρέψει τη διέλευση αμερικανικών και βρετανικών πλοίων "εν αναμονή των θετικών και αποφασιστικών βημάτων των ΗΠΑ" για την απόκτηση και τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών F-16», αναφέρει το δημοσίευμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ