Τετάρτη 10 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέος πρωθυπουργός ο 34χρονος Γκ. Ατάλ

Καθήκοντα πρωθυπουργού ανέλαβε χτες ο μέχρι πρότινος 34χρονος υπουργός Παιδείας, Γκαμπριέλ Ατάλ, που αποτελεί τον νεότερο πρωθυπουργό που είχε ποτέ η χώρα. Ο Ατάλ προέρχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα στο οποίο εντάχθηκε πριν κλείσει τα 18 του χρόνια, αλλά έχει δεχτεί εύσημα για το έργο του από διάφορες πολιτικές ομάδες. Για παράδειγμα, οι Ρεπουμπλικάνοι χαρακτήρισαν «θαρραλέα» την απαγόρευση της μουσουλμανικής αμπάγια (παραδοσιακό ένδυμα που φορούν μουσουλμάνες) που προώθησε κατά τη θητεία του στο υπουργείο Παιδείας, ενώ το περιβάλλον (του πρώην Προέδρου της χώρας και επικεφαλής της συντηρητικής αξιωματικής αντιπολίτευσης) Νικολά Σαρκοζί φέρεται να έχει ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της χώρας το 2027.

Το 2016 ο Ατάλ στήριξε από τους πρώτους τον Μακρόν στη συγκρότηση του νεοσύστατου «Εμπρός!» που μετά εξελίχθηκε στο κόμμα «Αναγέννηση», διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού χάρτη της Γαλλίας.

Θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστερα στελέχη της κυβέρνησης Μακρόν ενώ πολλοί τον έχουν χαρακτηρίσει «πολιτικό χαμαιλέοντα».

Θυμίζουμε ότι η Ελιζαμπέτ Μπορν υπέβαλε προχτές την παραίτησή της από την πρωθυπουργία, που ο Πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, έκανε αμέσως δεκτή. Ο ιδρυτής του οπορτουνιστικού «Μετώπου της Αριστεράς», Ζαν - Λικ Μελανσόν, σχολίασε ότι ο Ατάλ ξαναβρήκε πως η θέση του πρωθυπουργού καταργήθηκε, ενώ ο πολιτικός Eρίκ Ζεμούρ δήλωσε ότι ένας μακρονιστής αντικαθιστά μία μακρονίστρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ