Τετάρτη 10 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Επιβάλλει κυρώσεις σε αμερικανικές εταιρείες λόγω στήριξης στην Ταϊβάν

Τις κατηγορεί για πωλήσεις που υπονομεύουν την «εθνική ασφάλειά» της και την ειρήνη στην περιοχή

Η Κίνα θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος αμερικανικών κατασκευαστικών εταιρειών («BAE Systems Land and Armaments», «Alliant Techsystems Operations», «AeroVironment», «Viasat» και «Data Link Solutions»), ως αντίποινα για πρόσφατες πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, ενώ το Σάββατο έχουν προγραμματιστεί βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στο νησί, που το Πεκίνο επιμένει ότι αποτελεί μέρος της κινεζικής επικράτειας. Τον Δεκέμβρη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε πωλήσεις εξοπλισμών αξίας 300 εκατομμυρίων στην Ταϊβάν, μεταξύ άλλων για τη συντήρηση συστημάτων πληροφορικής των Ενόπλων Δυνάμεών της.

Η κινεζική κυβέρνηση εκτιμά ότι η πρόσφατη πώληση «υπονομεύει σοβαρά την εθνική κυριαρχία και τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας της Κίνας».

Στο μεταξύ, χτες το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν εξέδωσε προειδοποίηση για όλο το νησί, μιλώντας αρχικά για κινεζικό «δορυφόρο», ενώ στη συνέχεια απέδωσε σε «αμέλεια» τη διατύπωση αυτή. Κινεζικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για μικρό δορυφόρο, ειδικό στην αστροφυσική υψηλής ενέργειας και στην αστρονομία. Ο Ταϊβανέζος ΥΠΕΞ Τζόζεφ Γου περιέγραψε την εκτόξευση ως τμήμα ενός «μοτίβου παρενόχλησης» προς την Ταϊβάν και μίλησε για «κίνδυνο πολέμου ανάμεσα σε Ταϊβάν και Κίνα».

Ολα αυτά ενώ ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, έκρινε σκόπιμο χτες να αναφερθεί σε «επίμονες προσπάθειες» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα με τις οποίες «οι δύο πλευρές ξανάρχισαν τον διάλογο και την επικοινωνία, οι διμερείς σχέσεις έπαψαν να επιδεινώνονται και σταθεροποιήθηκαν».

Συλλήψεις για κατασκοπεία

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού καταδικάστηκε σε φυλάκιση 27 μηνών και πρόστιμο 5.550 δολαρίων, για κατασκοπεία υπέρ της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Κίνας. Ο 26χρονος κελευστής Γουενχένγκ Τζάο, που υπηρετούσε στη ναυτική βάση της κομητείας Βεντούρα, βορειοδυτικά του Λος Αντζελες, συνελήφθη στην Καλιφόρνια τον Αύγουστο και τον Οκτώβρη δήλωσε ένοχος για την πώληση ευαίσθητων πληροφοριών σε πράκτορα της κινεζικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών. Οπως φέρεται να ομολόγησε, μεταξύ Αυγούστου 2021 και Μάη 2023 έλαβε σχεδόν 15.000 δολάρια από Κινέζο πράκτορα για να του δώσει ευαίσθητες πληροφορίες που αφορούσαν «την επιχειρησιακή ασφάλεια, τη στρατιωτική εκπαίδευση και υποδομές ζωτικής σημασίας του ΠΝ των ΗΠΑ», σύμφωνα με την υπουργική ανακοίνωση.

Από την πλευρά της η Κίνα μέσω του υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι διευθυντής ξένης συμβουλευτικής εταιρείας (την οποία δεν προσδιόρισε) κατηγορείται για κατασκοπεία για λογαριασμό της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI6. Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο, ο κατονομαζόμενος ως Χουάνγκ Μουμού «εισήλθε στην Κίνα επανειλημμένως, με οδηγίες να χρησιμοποιήσει το δημόσιο προφίλ του ως κάλυψη προκειμένου να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικές με την Κίνα, για λογαριασμό της Βρετανίας» και «να βρει άλλα άτομα με τα οποία θα μπορούσε να έλθει σε επαφή η MI6». Φέρεται να έστειλε 17 αναφορές, μεταξύ τους και ορισμένες που περιείχαν κινεζικά κρατικά μυστικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ