ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 2024
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Το ΚΚΕ στο πλευρό κατοίκων και εργαζομένων για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Καρύστου

Περιοδεία στο Νοσοκομείο πραγματοποίησε ο βουλευτής του Κόμματος

Από την επίσκεψη στο νοσοκομείο και τις συζητήσεις με το προσωπικό
Από την επίσκεψη στο νοσοκομείο και τις συζητήσεις με το προσωπικό
Περιοδεία στο Νοσοκομείο Καρύστου πραγματοποίησε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Εύβοιας, διαπιστώνοντας ότι δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από πλευράς κυβέρνησης για να καλυφθούν τα μεγάλα κενά σε ιατρικό προσωπικό και οι ανάγκες του λαού της περιοχής.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ, στο οποίο συμμετείχε επίσης ο Δημήτρης Παρασκευάς, δημοτικός σύμβουλος Καρύστου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», είχε θερμή υποδοχή από τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου, ενδεικτική της αναγνώρισης των διαχρονικών παρεμβάσεων και της πίεσης που έχει ασκήσει το ΚΚΕ για την ενίσχυση και την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, αλλά και των ισχυρών δεσμών που έχει αναπτύξει τόσο με τους εργαζόμενους, όσο και γενικότερα τον λαό της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, ο Γιώργος Μαρίνος συναντήθηκε και συνομίλησε με γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό, ενημερώνοντάς τους για τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις που έχει αναπτύξει το ΚΚΕ, ιδιαίτερα το διάστημα μετά και τις μαζικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβρη από πλήθος συλλόγων και φορέων της ευρύτερης περιοχής της Καρύστου. Παράλληλα είχε συναντήσεις με τον νέο υποδιοικητή του νοσοκομείου, Δ. Σαραβάνο, καθώς και με μέλη της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων.

Μέσα από τη συζήτηση αναδείχτηκε ότι δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική ενέργεια για την κάλυψη των κενών που υπάρχουν, κυρίως σε ιατρικό προσωπικό. Είναι ενδεικτικό ότι στο νοσοκομείο δεν υπάρχει οφθαλμίατρος, ενώ πλέον υπηρετούν μόλις δύο καρδιολόγοι και αναισθησιολόγοι. Τμήματα, όπως το Παιδιατρικό, υπολειτουργούν καθώς οι δύο παιδίατροι δεν αρκούν για να καλύψουν όλες τις εφημερίες. Μάλιστα, ακόμη και ο επικουρικός ορθοπαιδικός που προσλήφθηκε το τελευταίο διάστημα δεν έχει αναλάβει ακόμη καθήκοντα και το αντίστοιχο τμήμα λειτουργεί ορισμένες μέρες τη βδομάδα με γιατρό που έρχεται από το Νοσοκομείο Χαλκίδας. Οπως έγινε γνωστό, δεν έχει γίνει ακόμα καμία προκήρυξη για πρόσληψη ορθοπαιδικών και οφθαλμίατρου, παρά τις δεσμεύσεις του διοικητή της ΥΠΕ.

Την ίδια στιγμή εκφράστηκε έντονη ανησυχία για την εξέλιξη του έργου που αφορά την κατασκευή πτέρυγας η οποία θα στεγάσει τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και θα δώσει ανάσα στους 60 περίπου νεφροπαθείς της περιοχής, οι οποίοι αναγκάζονται να διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να κάνουν αιμοκάθαρση. Οπως σημειώθηκε, τα χρήματα που έχει προσφέρει μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος για την κατασκευή του κτιρίου, ως «αντιστάθμισμα» για τις δεκάδες ανεμογεννήτριες που έχει «σπείρει» στην περιοχή και τα υπερκέρδη που έχει βγάλει στις πλάτες του λαού, δεν επαρκούν για την ολοκλήρωση του έργου, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τον μηχανολογικό εξοπλισμό, τη στελέχωση με προσωπικό και τη λειτουργία του.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μαρίνος τόνισε αρχικά ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων και του λαού της περιοχής και θα αγωνίζεται μαζί τους για την ενίσχυση του νοσοκομείου.

Στάθηκε ιδιαίτερα στις μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις που έγιναν από τον λαό της περιοχής τον περασμένο Νοέμβρη και την πίεση που ασκεί ο αγώνας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό, καθώς, όπως ανέφερε, δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική ενέργεια για την κάλυψη των κενών και η κατάσταση πάει προς το χειρότερο. Επισήμανε ότι η εικόνα αυτή κυριαρχεί στο σύνολο των νοσοκομείων της χώρας και είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης και της λογικής κόστους - οφέλους, που έχει οδηγήσει στην υποστελέχωση και τη διάλυση των δημόσιων δομών Υγείας, στο «τσάκισμα» των δικαιωμάτων των υγειονομικών. Σημείωσε ότι ευθύνη για την κατάσταση αυτή φέρουν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, καθώς υπηρετούν αυτές τις πολιτικές και προωθούν την εμπορευματοποίηση της Υγείας, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων και σε βάρος της υγείας του λαού.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της κατασκευής της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, ο Γιώργος Μαρίνος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις, την έλλειψη δημόσιας χρηματοδότησης και την κωλυσιεργία που διαπιστώνεται. Τόνισε ότι είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί κρατική χρηματοδότηση τόσο για την κατασκευή του κτιρίου, όσο και για τη διασφάλιση του μηχανολογικού εξοπλισμού, τη στελέχωση με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τη λειτουργία του, χωρίς καμία εμπλοκή ιδιωτών.

Η «συγγνώμη» της κυβέρνησης ... για το εγκεφαλικό της αναισθησιολόγου

«Συγγνώμη εκ μέρους του κράτους» ζήτησε ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, στην αναισθησιολόγο που έπαθε εγκεφαλικό στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» δουλεύοντας για πολλοστή φορά από τις 8 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ σε προγραμματισμένα χειρουργεία, αφού δεν ήθελε να ακυρώσει χειρουργεία σε ανθρώπους που περιμένουν μέχρι και δύο χρόνια στη λίστα αναμονής.

Ο λόγος; Και στο συγκεκριμένο νοσοκομείο αντί για 23 αναισθησιολόγους εργάζονται μόνο 8, εκ των οποίων δύο είναι σε αναρρωτική άδεια.

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές λοιπόν δεν έχουν ανάγκη τη ...συγγνώμη της κυβέρνησης. Ούτε με μια «συγγνώμη» σβήνονται τα χιλιάδες οργανικά κενά που παραμένουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης. Οι υγειονομικοί έχουν καταθέσει συγκεκριμένα αιτήματα. Και μια καλή αρχή θα ήταν οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και κλάδων. Η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Η ένταξη των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα Υγείας στα ΒΑΕ. Οι αυξήσεις στους μισθούς.

Αντί γι' αυτά και η σημερινή κυβέρνηση κωφεύει στα δίκαια αιτήματά τους και τους αντιμετωπίζει ως ...ιθαγενείς, «προσφέροντας» ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία «για να αυξήσουν τις απολαβές τους». Να συναινέσουν και να βάλουν πλάτη στο «νέο ΕΣΥ» των ιδιωτικοποιήσεων, των συγχωνεύσεων και των αυξημένων πληρωμών, εξασφαλίζοντας ακόμη πιο δυσμενείς εργασιακές συνθήκες.

Μετακινούν νοσηλευτές από τα ΚΥ για να στελεχώσουν όπως όπως ΜΕΘ

Η διοίκηση της 1ης ΥΠΕ πριν από λίγες μέρες προχώρησε στη μετακίνηση 30 υγειονομικών (νοσηλεύτριες/τες) από τα ΚΥ Αθηνών, Ζωγράφου, Αγ. Παρασκευής, Πλ. Αττικής, Κεραμεικού, Αμαρουσίου, Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας, Πατησίων, Χαλανδρίου και ΤΙ Λένορμαν, προς τα Νοσοκομεία ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», ΓΝΑ «ΚΑΤ», ΓΟΝΚ «Οι Αγιοι Ανάργυροι».

Με πρόσχημα την αδυναμία λειτουργίας των ΜΕΘ των παραπάνω νοσοκομείων, τις αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό, προχωρούν στην παραπέρα αποδυνάμωση της ΠΦΥ.

Η απόφαση αυτή αποτελεί συνέχεια δύο αποφάσεων από τη 2η ΥΠΕ τον προηγούμενο μήνα για μετακίνηση νοσηλευτικού προσωπικού από ΚΥ για τη στελέχωση της νεοσύστατης Μονάδας Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων στο Νοσοκομείο «Αττικόν».

Τα παραπάνω αποκαλύπτει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων» 1ης και 2ης ΥΠΕ, καταγγέλλοντας ότι «την ίδια στιγμή που υπάρχει μεγάλη έξαρση αναπνευστικών λοιμώξεων και η αναμονή στα νοσοκομεία έχει εκτοξευτεί, η κυβέρνηση επιλέγει να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αντί να την ενισχύσει ώστε απλά περιστατικά (που δεν χρήζουν νοσηλείας) να εξυπηρετηθούν από τις δομές της».

Σημειώνει ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αντιμετωπίζεται σαν μία δεξαμενή από όπου αντλείται προσωπικό για να "κλείσει τρύπες" που ανοίγει η πολιτική τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και των προηγούμενων, που στόχο έχει να αποτελειώσει ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν Υγεία.

Για πολλοστή φορά καταδεικνύεται ότι δεν αποτελεί επιλογή για την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» αναδεικνύει τις τραγικές ελλείψεις, ενώ στέκεται ιδιαίτερα στην προώθηση της ιδιωτικοποίησης μέσω ΣΔΙΤ, αναθέσεων τομέων και υπηρεσιών σε εργολάβους κ.λπ. αλλά και μέσω της πληρωμής βασικών εξετάσεων, αιματολογικών, μικροβιολογικών, ακτινοδιαγνωστικών, στα ιδιωτικά κέντρα. «Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις δομές της 1ης ΥΠΕ δεν γίνονται καλλιέργειες π.χ. ούρων για αποκλεισμό μιας ουρολοίμωξης λόγω έλλειψης υλικών! Οπως επίσης δεν πραγματοποιείται ταχεία ανίχνευση για τη γρίπη, ωθώντας τους ασθενείς στα φαρμακεία ή στα διαγνωστικά όπου πρέπει πάλι να πληρώσουν! Ολα αυτά τα παραδείγματα αποδεικνύουν ότι η Υγεία για αυτήν και τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είναι κοινωνικό αγαθό αλλά εμπόρευμα, από το οποίο μεγάλοι όμιλοι αυξάνουν συνεχώς τα κέρδη τους!», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Και, βέβαια, από την άλλη, «τα νοσοκομεία "στενάζουν" κάτω από το βάρος των ελλείψεων προσωπικού και εξοπλισμού και αντί της ενίσχυσής τους η κυβέρνηση, με όχημα την κινητικότητα και την "ευελιξία", περιφέρει το λιγοστό και εξουθενωμένο προσωπικό από τη μια δομή στην άλλη».

Για όλα αυτά η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων» στην 1η και 2η ΥΠΕ καλεί το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων 1ης και 2ης ΥΠΕ να προχωρήσει σε Γενική Συνέλευση για τη λήψη αποφάσεων και για κινητοποιήσεις ενάντια στη μετακίνηση προσωπικού, για μονιμοποιήσεις των υγειονομικών, για πλήρη στελέχωση των δομών.

Την Κυριακή η εθελοντική αιμοδοσία του ΠΑΜΕ

Εθελοντική αιμοδοσία οργανώνει το ΠΑΜΕ την Κυριακή 21 Γενάρη, από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ., στην αίθουσα του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως). Οπως αναφέρει στο κάλεσμά του, «η μη ύπαρξη αποθεμάτων αίματος στο ΕΚΕΑ, η έξαρση των ιώσεων, τα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης για την υγεία και περίθαλψη, η θλιβερή εικόνα του συστήματος Υγείας, οι αυξημένες ανάγκες για αίμα ιδιαίτερα των ατόμων με μεσογειακή αναιμία, κάνουν αναγκαία τη μαζική συμμετοχή».

Ο Σύλλογος Γυναικών Ζωγράφου

Με αφορμή το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μεταγγιζόμενοι πάσχοντες με Μεσογειακή Αναιμία, λόγω σημαντικών ελλείψεων σε αίμα, ο Σύλλογος Γυναικών Ζωγράφου (μέλος της ΟΓΕ) απευθύνει κάλεσμα σε εθελοντική αιμοδοσία. Η αιμοδοσία ξεκίνησε την Τετάρτη και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, Παρασκευή, από τις 8.30 π.μ. μέχρι τη 1.30 μ.μ. στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».

103 νεκροί από Covid, 4 από γρίπη

Οι σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης, που αφήνει αθωράκιστη την υγεία και τη ζωή του λαού, αποτυπώνονται για μια ακόμα βδομάδα στην Εκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης Αναπνευστικών Λοιμώξεων (διάστημα 8 - 14 Γενάρη).

Πιο συγκεκριμένα, άλλοι 103 άνθρωποι με Covid έχασαν τη ζωή τους. Εγιναν 28 νέες διασωληνώσεις και συνολικά νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 68 ασθενείς, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έφτασαν τις 1.162 (-27% σε σχέση με τον μέσο όρο του τελευταίου μήνα). Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε μείωση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 9 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Παράλληλα, καταγράφηκαν 4 νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη και 8 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ (δηλώθηκαν αναδρομικά τα 7 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ καθώς και 2 θάνατοι).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ