Παρασκευή 19 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΥΓΕΙΑ
Μετακινούν νοσηλευτές από τα ΚΥ για να στελεχώσουν όπως όπως ΜΕΘ

Η διοίκηση της 1ης ΥΠΕ πριν από λίγες μέρες προχώρησε στη μετακίνηση 30 υγειονομικών (νοσηλεύτριες/τες) από τα ΚΥ Αθηνών, Ζωγράφου, Αγ. Παρασκευής, Πλ. Αττικής, Κεραμεικού, Αμαρουσίου, Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας, Πατησίων, Χαλανδρίου και ΤΙ Λένορμαν, προς τα Νοσοκομεία ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», ΓΝΑ «ΚΑΤ», ΓΟΝΚ «Οι Αγιοι Ανάργυροι».

Με πρόσχημα την αδυναμία λειτουργίας των ΜΕΘ των παραπάνω νοσοκομείων, τις αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό, προχωρούν στην παραπέρα αποδυνάμωση της ΠΦΥ.

Η απόφαση αυτή αποτελεί συνέχεια δύο αποφάσεων από τη 2η ΥΠΕ τον προηγούμενο μήνα για μετακίνηση νοσηλευτικού προσωπικού από ΚΥ για τη στελέχωση της νεοσύστατης Μονάδας Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων στο Νοσοκομείο «Αττικόν».

Τα παραπάνω αποκαλύπτει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων» 1ης και 2ης ΥΠΕ, καταγγέλλοντας ότι «την ίδια στιγμή που υπάρχει μεγάλη έξαρση αναπνευστικών λοιμώξεων και η αναμονή στα νοσοκομεία έχει εκτοξευτεί, η κυβέρνηση επιλέγει να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αντί να την ενισχύσει ώστε απλά περιστατικά (που δεν χρήζουν νοσηλείας) να εξυπηρετηθούν από τις δομές της».

Σημειώνει ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αντιμετωπίζεται σαν μία δεξαμενή από όπου αντλείται προσωπικό για να "κλείσει τρύπες" που ανοίγει η πολιτική τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και των προηγούμενων, που στόχο έχει να αποτελειώσει ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν Υγεία.

Για πολλοστή φορά καταδεικνύεται ότι δεν αποτελεί επιλογή για την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» αναδεικνύει τις τραγικές ελλείψεις, ενώ στέκεται ιδιαίτερα στην προώθηση της ιδιωτικοποίησης μέσω ΣΔΙΤ, αναθέσεων τομέων και υπηρεσιών σε εργολάβους κ.λπ. αλλά και μέσω της πληρωμής βασικών εξετάσεων, αιματολογικών, μικροβιολογικών, ακτινοδιαγνωστικών, στα ιδιωτικά κέντρα. «Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις δομές της 1ης ΥΠΕ δεν γίνονται καλλιέργειες π.χ. ούρων για αποκλεισμό μιας ουρολοίμωξης λόγω έλλειψης υλικών! Οπως επίσης δεν πραγματοποιείται ταχεία ανίχνευση για τη γρίπη, ωθώντας τους ασθενείς στα φαρμακεία ή στα διαγνωστικά όπου πρέπει πάλι να πληρώσουν! Ολα αυτά τα παραδείγματα αποδεικνύουν ότι η Υγεία για αυτήν και τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είναι κοινωνικό αγαθό αλλά εμπόρευμα, από το οποίο μεγάλοι όμιλοι αυξάνουν συνεχώς τα κέρδη τους!», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Και, βέβαια, από την άλλη, «τα νοσοκομεία "στενάζουν" κάτω από το βάρος των ελλείψεων προσωπικού και εξοπλισμού και αντί της ενίσχυσής τους η κυβέρνηση, με όχημα την κινητικότητα και την "ευελιξία", περιφέρει το λιγοστό και εξουθενωμένο προσωπικό από τη μια δομή στην άλλη».

Για όλα αυτά η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων» στην 1η και 2η ΥΠΕ καλεί το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων 1ης και 2ης ΥΠΕ να προχωρήσει σε Γενική Συνέλευση για τη λήψη αποφάσεων και για κινητοποιήσεις ενάντια στη μετακίνηση προσωπικού, για μονιμοποιήσεις των υγειονομικών, για πλήρη στελέχωση των δομών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ