ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 2024
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Οδηγοί φορτηγών στο κέντρο του Βερολίνου ενάντια στην αύξηση των διοδίων

Για νέες «εκτεταμένες» κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι αγρότες

Από τις κινητοποιήσεις των οδηγών φορτηγών στη Γερμανία

(c) Copyright 2024, dpa (www.d

Από τις κινητοποιήσεις των οδηγών φορτηγών στη Γερμανία
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούν χθες και σήμερα στο Βερολίνο οι οδηγοί φορτηγών μεταφορών και διανομής, με βασικά αιτήματα την ανάκληση των αυξήσεων στα διόδια και στις τιμές του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους επαγγελματίες οδηγούς.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Ενωση Διανομών και Μεταφορών (BLV), περίπου 1.500 οδηγοί με τα οχήματά τους έφτασαν χθες στο κέντρο του Βερολίνου, προκειμένου να συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι διαδήλωση στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, όπως έκαναν πριν λίγες μέρες χιλιάδες αγρότες από όλη τη χώρα. Η περιοχή εκτιμάται ότι θα μείνει αποκλεισμένη τουλάχιστον μέχρι σήμερα το βράδυ.

Οι αυξήσεις στις τιμές των διοδίων, οι οποίες ισχύουν από 1/12/2023, σε εναρμόνιση με τη νομοθεσία της ΕΕ, αφορούν φορτηγά οχήματα άνω των 7,5 τόνων, ενώ από 1/7/2024 το μέτρο θα επεκταθεί και στα οχήματα άνω των 3,5 τόνων. Από την υποχρέωση καταβολής διοδίων εξακολουθούν να εξαιρούνται τα οχήματα μηδενικών εκπομπών καυσαερίων.

Νέες «εκτεταμένες διαδηλώσεις» προαναγγέλλουν οι αγρότες

Με «νέες, εκτεταμένες» αγροτικές κινητοποιήσεις από Δευτέρα προειδοποιεί η Γερμανική Ενωση Αγροτών αν δεν ακυρωθούν οι προγραμματισμένες περικοπές στην επιδότηση του αγροτικού ντίζελ. Οι αγρότες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους από την εξέλιξη της συζήτησης στη γερμανική Βουλή και την πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσαν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι).

«Οι διαδηλώσεις μέχρι τώρα ήταν μόνο οι προσεισμοί», δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτών. «Αν δεν αλλάξει κάτι, μπορεί να υπάρξει έκρηξη. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεχίσουμε με ενέργειες σε ολόκληρη τη χώρα».

Στο μεταξύ οι αγρότες βρίσκονται σε ετοιμότητα και για κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης «Πράσινη Βδομάδα», η οποία ανοίγει τις πύλες της σήμερα στο Βερολίνο.

Χθες το βράδυ συνεδρίαζε η Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής, κατά την οποία είχε προγραμματιστεί να τεθούν ζητήματα «αντοχής του προϋπολογισμού» σε σχέση με τα αγροτικά αιτήματα.

Πάντως η συζήτηση για την αγροτική πολιτική ολοκληρώθηκε χωρίς κάποια μεταβολή σχετικά με τη σταδιακή ακύρωση της επιδότησης του αγροτικού ντίζελ μέχρι το 2026, και με άλλες περικοπές που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση.

Στο ψήφισμα που κατέθεσαν οι τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες, επαναλαμβάνονται τα κυβερνητικά μέτρα που έχουν εξαγγελθεί για την αγροτική παραγωγή, με τον υπουργό Αγροτικής Οικονομίας Τζεμ Ετσντεμίρ, από τους Πράσινους, να δίνει έμφαση κυρίως στην ανάγκη «διασφάλισης αξιόπιστης χρηματοδότησης για μετατροπή των στάβλων, προκειμένου η κτηνοτροφία να εγγυάται την καλή διαβίωση των ζώων, και ενίσχυσης της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα μέχρι τη λιανική πώληση». Περαιτέρω, επανέλαβε τις υποσχέσεις για μείωση της γραφειοκρατίας.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Απεργία εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων

Σε απεργία κατέβηκαν χτες εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι στη Βόρεια Ιρλανδία.

Τα 15 συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους σε Εκπαίδευση, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δημόσια νοσοκομεία κ.α. διεκδικούν αξιοπρεπείς μισθολογικές αυξήσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των συνδικάτων, στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχαν περίπου 170.000 από τους 220.000 εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα στη Βόρεια Ιρλανδία. Η κινητοποίηση θεωρείται η μεγαλύτερη απεργία που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην επαρχία αυτή της Βρετανίας.

Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά, τα Μέσα Μεταφοράς δεν κυκλοφόρησαν, ενώ και οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαρισμού των δρόμων συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Οι υπηρεσίες Υγείας επηρεάστηκαν επίσης από την απεργία.

Η μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με φόντο το πολιτικό αδιέξοδο που παραμένει στη Βόρεια Ιρλανδία εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, μετά την αποχώρηση του DUP (του βασικού κόμματος των λεγόμενων ενωτικών) από τους τοπικούς θεσμούς τον Φλεβάρη του 2022, στο πλαίσιο των αντιθέσεων για τους όρους του Brexit.

Το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας συνεδρίασε την Τετάρτη, σε μια προσπάθεια να εκλέξει Πρόεδρο, αλλά απέτυχε.

Καθώς δεν λειτουργούν το τοπικό κοινοβούλιο και η τοπική κυβέρνηση, που είναι αρμόδια για διάφορα ζητήματα από την Υγεία έως την Εκπαίδευση, το Λονδίνο διαχειρίζεται απευθείας τα τρέχοντα ζητήματα της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία, Κρις Χίτον - Χάρις, υπενθύμισε τη Δευτέρα ότι ένα πακέτο 3,3 δισ. λιρών (3,8 δισ. ευρώ) που πρότεινε το Λονδίνο τον Δεκέμβρη παραμένει διαθέσιμο, με την προϋπόθεση να επαναλειτουργήσει το τοπικό κοινοβούλιο της επαρχίας. Στο πακέτο αυτό προβλέπονται περίπου 584 εκατ. λίρες (680 εκατ. ευρώ) για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Τα συνδικάτα απαιτούν να αποδεσμευτούν οι πόροι για την αύξηση των μισθών ανεξάρτητα από την επαναλειτουργία ή μη των τοπικών θεσμών.

Στην Ιρλανδία ο Κινέζος πρωθυπουργός

Στο Δουβλίνο βρέθηκε ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κιανγκ, μετά από την παρουσία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, και ενώ φουντώνει η προσπάθεια του Πεκίνου να εντοπίσει τους πιο «κατάλληλους» εταίρους για να ενισχύσει τη θέση του στην Ευρώπη.

Σε συνάντηση με τον Ιρλανδό ομόλογό του, Λέο Βάραντκαρ, στο Farmleigh House, τον επίσημο ιρλανδικό κρατικό ξενώνα στο Δουβλίνο, ο Λι Κιανγκ στάθηκε στο «αμοιβαίο όφελος», με το οποίο οι δύο χώρες μπορούν να επιδιώκουν ενίσχυση της σχέσης τους, θεωρώντας η μία την άλλη «βασικό συνεργάτη» αλλά και «ευκαιρία ανάπτυξης», όπως είπε.

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια οι ανταλλαγές και η συνεργασία σε διάφορους τομείς διευρύνονται συνεχώς, αποφέροντας απτά οφέλη στις δύο πλευρές, ενώ μετέφερε την ετοιμότητα της κινεζικής ηγεσίας για συνεργασία που επιδιώκει εδραίωση της πολιτικής, αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αλλά και με στόχο περισσότερα οφέλη και στις δύο χώρες. Κάλεσε δε το Δουβλίνο σε κοινή δράση για να επιλυθούν και διαφορές, να βαθύνει η αμοιβαία κατανόηση. Ως τομείς δε όπου μπορεί να προταχθεί η συνεργασία ξεχώρισε το εμπόριο, την πράσινη ανάπτυξη, τη συνεργασία σε καινοτομίες, ειδικά στην ψηφιακή οικονομία, τη βιοϊατρική και την τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να μεγαλώσει η «πίτα» της συνεργασίας, όπως είπε. Τέλος, κατέληξε πως η Κίνα είναι πρόθυμη να ενισχύσει τον συντονισμό με την Ιρλανδία και στον ΟΗΕ όπως και άλλα «πολυμερή πλαίσια», να αντιμετωπίσει «από κοινού παγκόσμιες προκλήσεις».

Από την πλευρά του, ο Βάραντκαρ χαρακτήρισε την Κίνα «σημαντικό συνεργατικό εταίρο» της χώρας του και έκανε λόγο για αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη που και οι δύο χώρες τηρούν. Δεν παρέλειψε να εκφράσει εκτίμηση για «τα μεγάλα επιτεύγματα της Κίνας» στην «οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη», ενώ για την Ταϊβάν ανέφερε ότι «αναγνωρίζουμε την Ταϊβάν ως μέρος της Κίνας (...) και ενώ δεν έχουμε διπλωματικούς ή πολιτικούς δεσμούς με την Ταϊβάν, συνεχίζουμε να έχουμε οικονομικούς και πολιτιστικούς».

ΗΠΑ
Δεκάδες νεκροί από την κακοκαιρία και τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας του λαού

Δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τις τελευταίες μέρες τη ζωή τους σε πολιτείες των ΗΠΑ, από μία «έκρηξη κρύου» προερχόμενου από την Αρκτική, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, καθώς η ισχυρότερη καπιταλιστική οικονομία του πλανήτη αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά «ανίσχυρη» να προστατέψει τον λαό της από τα καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με το CNN, τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε 9 πολιτείες από τις 12 Γενάρη, συγκεκριμένα σε Αρκανσο, Ιλινόι, Κάνσας, Μισισίπι, Νέα Υόρκη, Ορεγκον, Πενσιλβάνια, Τενεσί και Ουισκόνσιν.

Στο Τενεσί, όπου έχει αναφερθεί ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες μέχρι στιγμής, ένας οδηγός φορτηγού σκοτώθηκε το βράδυ της Δευτέρας όταν έχασε τον έλεγχο του οχήματος σε έναν χιονισμένο αυτοκινητόδρομο του Νόξβιλ και έπεσε σε τρακτέρ, είπε η αστυνομία. Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε όλο το Τενεσί λόγω των καιρικών φαινομένων, ανακοίνωσε την Τετάρτη η υπηρεσία διαχείρισης έκτακτων αναγκών. Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Πενσιλβάνια όταν το μίνι βαν τους έχασε τον έλεγχο σε χιονισμένο δρόμο.

Τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή του Πόρτλαντ του Ορεγκον από την Παρασκευή. Τέσσερις θάνατοι από υποθερμία διερευνώνται στην κομητεία Μουλτνόμα, η οποία περιλαμβάνει την πόλη του Πόρτλαντ.

Λόγω της κακοκαιρίας έμειναν χωρίς ρεύμα περισσότερα από 85.000 σπίτια και επιχειρήσεις στο Ορεγκον το πρωί της Τετάρτης, εν μέσω χαμηλών θερμοκρασιών.

Οι παγωμένοι δρόμοι και τα πεσμένα δέντρα και καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος δημιούργησαν επικίνδυνες συνθήκες που προκάλεσαν το κλείσιμο των δρόμων την Τρίτη το βράδυ και την Τετάρτη.

Ενας νεκρός και σοβαρά προβλήματα και στη Γερμανία

Ενας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο γερμανικό κρατίδιο Μεκλεμβούργο - Πομερανία, όταν παρασύρθηκε από όχημα το οποίο εξετράπη της πορείας του λόγω της ολισθηρότητας του δρόμου, καθώς η κεντρική και η νότια Γερμανία πλήττεται από την κακοκαιρία «Γερτρούδη» με σφοδρές χιονοπτώσεις και «βαριά στρώματα πάγου».

Εκατοντάδες ήταν και τα μικρής κλίμακας ατυχήματα που προκλήθηκαν προχτές λόγω του παγετού σε πολλές περιοχές. Ενδεικτικά, μόνο στο κρατίδιο του Ζάαρλαντ είχαν καταγραφεί μέχρι το απόγευμα περισσότερα από 100 τροχαία ατυχήματα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης, εκατοντάδες αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν σε αυτοκινητοδρόμους στην Εσση και στη Ρηνανία - Παλατινάτο, λόγω μεγάλης ποσότητας χιονιού και ολισθηρότητας.

Το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, το μεγαλύτερο της χώρας, διέκοψε προσωρινά τη λειτουργία του και ακυρώθηκαν εκατοντάδες πτήσεις χτες και προχτές.

Ο σιδηρόδρομος, αν και λειτουργεί, δέχεται μεγάλη επιβάρυνση λόγω των προβλημάτων σε αεροδρόμια και δρόμους, και σημειώνονται καθυστερήσεις. Προσωρινές διακοπές δρομολογίων καταγράφηκαν στην περιοχή της Φρανκφούρτης και του Μάιντς, ενώ ακυρώθηκαν και τα δρομολόγια προς το Παρίσι. Προβλήματα σημειώθηκαν και στην κυκλοφορία περιφερειακών τρένων, λεωφορείων και τραμ.

Πολλά σχολεία παρέμειναν κλειστά σε πολλές περιοχές της Βαυαρίας και της Εσσης και έκαναν δύο μέρες τηλεκπαίδευση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ