Παρασκευή 19 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Στην Ιρλανδία ο Κινέζος πρωθυπουργός

Στο Δουβλίνο βρέθηκε ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κιανγκ, μετά από την παρουσία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, και ενώ φουντώνει η προσπάθεια του Πεκίνου να εντοπίσει τους πιο «κατάλληλους» εταίρους για να ενισχύσει τη θέση του στην Ευρώπη.

Σε συνάντηση με τον Ιρλανδό ομόλογό του, Λέο Βάραντκαρ, στο Farmleigh House, τον επίσημο ιρλανδικό κρατικό ξενώνα στο Δουβλίνο, ο Λι Κιανγκ στάθηκε στο «αμοιβαίο όφελος», με το οποίο οι δύο χώρες μπορούν να επιδιώκουν ενίσχυση της σχέσης τους, θεωρώντας η μία την άλλη «βασικό συνεργάτη» αλλά και «ευκαιρία ανάπτυξης», όπως είπε.

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια οι ανταλλαγές και η συνεργασία σε διάφορους τομείς διευρύνονται συνεχώς, αποφέροντας απτά οφέλη στις δύο πλευρές, ενώ μετέφερε την ετοιμότητα της κινεζικής ηγεσίας για συνεργασία που επιδιώκει εδραίωση της πολιτικής, αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αλλά και με στόχο περισσότερα οφέλη και στις δύο χώρες. Κάλεσε δε το Δουβλίνο σε κοινή δράση για να επιλυθούν και διαφορές, να βαθύνει η αμοιβαία κατανόηση. Ως τομείς δε όπου μπορεί να προταχθεί η συνεργασία ξεχώρισε το εμπόριο, την πράσινη ανάπτυξη, τη συνεργασία σε καινοτομίες, ειδικά στην ψηφιακή οικονομία, τη βιοϊατρική και την τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να μεγαλώσει η «πίτα» της συνεργασίας, όπως είπε. Τέλος, κατέληξε πως η Κίνα είναι πρόθυμη να ενισχύσει τον συντονισμό με την Ιρλανδία και στον ΟΗΕ όπως και άλλα «πολυμερή πλαίσια», να αντιμετωπίσει «από κοινού παγκόσμιες προκλήσεις».

Από την πλευρά του, ο Βάραντκαρ χαρακτήρισε την Κίνα «σημαντικό συνεργατικό εταίρο» της χώρας του και έκανε λόγο για αμοιβαίο σεβασμό και εμπιστοσύνη που και οι δύο χώρες τηρούν. Δεν παρέλειψε να εκφράσει εκτίμηση για «τα μεγάλα επιτεύγματα της Κίνας» στην «οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη», ενώ για την Ταϊβάν ανέφερε ότι «αναγνωρίζουμε την Ταϊβάν ως μέρος της Κίνας (...) και ενώ δεν έχουμε διπλωματικούς ή πολιτικούς δεσμούς με την Ταϊβάν, συνεχίζουμε να έχουμε οικονομικούς και πολιτιστικούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ