Επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Αχαρνών είχε προχτές 22 Γενάρη η Παναγιώτα Αγγελοπούλου, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αχαρνών, ώστε να ενημερωθεί για μια πολύ σοβαρή καταγγελία που αφορά την απώλεια της περιουσίας ενός φτωχού ανθρώπου στην περιοχή της Χαραυγής. Πρόκειται για άλλη μια περίπτωση αναλγησίας του κράτους, στην προκειμένη περίπτωση της Τοπικής Διοίκησης.
Σύμφωνα με την ενημέρωση ο άνθρωπος αυτός, που τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας, έχασε τη μισή του περιουσία κατά τη διαδικασία χωροθέτησης και πολεοδομικού σχεδιασμού στην περιοχή της Χαραυγής το 2009, όταν με ευθύνη του δήμου Αχαρνών το μισό του οικόπεδο (με κτίσμα) παραχωρήθηκε «κατά λάθος» σε κάποιον άλλο... Ο νόμιμος ιδιοκτήτης είναι ένας νέος άνθρωπος, μεροκαματιάρης, με σοβαρά κινητικά προβλήματα, που από το 2009 παλεύει να βρει το δίκιο του και αντ' αυτού γίνεται μπαλάκι ανάμεσα στις υπηρεσίες του δήμου και της Περιφέρειας. Εχει δικαιωθεί από τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, ωστόσο η αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης και Πολεοδομικών Εφαρμογών του δήμου Αχαρνών εξακολουθεί να αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση, δηλώνοντας διάφορα κολλήματα, όπως ότι δεν έχει την τεχνογνωσία να κάνει την πράξη εφαρμογής που απαιτείται ώστε να επιστραφεί η περιουσία στον κάτοχό της, ότι η μελέτη είναι ακριβή, δεν υπάρχουν κονδύλια για να δοθεί σε εξειδικευμένο εξωτερικό μελετητή, και ρίχνει το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης στον άνθρωπο που ψάχνει να βρει το δίκιο του, τον οποίο καλεί να κάνει μόνος του τη μελέτη και να προτείνει λύση στο πρόβλημα!
Πέραν του τραγελαφικού της υπόθεσης, εγείρονται ερωτήματα που αφορούν τη διοίκηση του δήμου Αχαρνών του Σπ. Βρεττού, που στηρίχτηκε από τη ΝΔ: Πώς γίνεται για άλλα έργα να βρίσκονται κονδύλια αλλά όχι για τη στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών ώστε να είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του πολεοδομικού σχεδιασμού, αλλά και να αποκαθιστούν τις αδικίες που προκαλεί ο ίδιος ο δήμος σε έναν δημότη, τον οποίο μάλιστα έχουν δικαιώσει και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια από το 2015; Με ποιο δικαίωμα η διοίκηση του Βρεττού αποσιώπησε ότι έχει λάβει 5 ενημερώσεις από τον Συνήγορο του Πολίτη για «καθυστέρηση συμμόρφωσης του δήμου Αχαρνών προς την υπ' αριθμ. 2212/2015 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας», κάτι που βάσει νόμου είναι υποχρεωτικό;
Πρέπει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για την ίδια δημοτική αρχή που προχώρησε στο απαράδεκτο μέτρο της αύξησης των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά 80%, ενώ επιπλέον καλεί τους δημότες να πληρώσουν υπέρογκα ποσά - πολλές φορές πολλαπλάσια του ετήσιου εισοδήματός τους - για την ένταξη στο σχέδιο πόλης, μετά από δεκαετίες που πληρώνουν ήδη δημοτικά τέλη και άλλα χαράτσια. Σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για περιοχές υπό ένταξη στο σχέδιο πόλης, οι οποίες στερούνται ακόμα και στοιχειώδη δίκτυα, όπως αποχέτευσης και ύδρευσης.
Νωρίτερα απολογήθηκε ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο οποίος τόνισε ότι εκείνη τη μέρα και αφού εξελισσόταν πολύ δυσμενώς η φωτιά στην Ανατολική Αττική, ενώ υπήρχε και το μέτωπο στην Κινέτα, στις 9.30 το βράδυ κάλεσε το κεντρικό συντονιστικό όργανο. «Εμείς ωστόσο, χωρίς να γνωρίζουμε τι έχει γίνει στο πεδίο, καλέσαμε το Κεντρικό Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας. Μας έκανε ενημέρωση ο κ. Ματθαιόπουλος τι διαμείβεται στα μέτωπα των πυρκαγιών, μας μίλησαν η αστυνομία και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς. Εκεί έμαθα ότι υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρχουν νεκροί. Αργότερα, βγαίνοντας από τη συνεδρίαση, κατά τις 11, μάθαμε πως η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη από ό,τι έχουν αναφέρει». Πρόσθεσε δε ότι δεν είχε αρμοδιότητα για την οργανωμένη απομάκρυνση, λέγοντας πως «αν γινόταν, ενδεχομένως θα είχαμε μία πολύ μεγαλύτερη εκατόμβη θυμάτων. Αυτό το λέω και από την εμπειρία μου στα 30 χρόνια στο Πυροσβεστικό Σώμα. Ούτε ενημέρωση μπορούσε να γίνει, ούτε οργανωμένη απομάκρυνση. Εγώ δεν μπορώ να φανταστώ και το εφιαλτικό σενάριο, πώς θα πήγαινε στη θάλασσα 5.000 κόσμος μέσα σε μια ένταση θερμής ακτινοβολίας. Και μέσα στη θάλασσα κινδύνευσαν οι άνθρωποι».
Τέλος, απολογήθηκε ο Χαράλαμπος Συρογιάννης, πρώην υποδιοικητής εναέριων μέσων της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος είπε ότι εκείνη τη μέρα δεν δέχτηκε αίτημα να διαθέσει το μόνο ελικόπτερο που ήταν σε λειτουργία. Είπε μάλιστα ότι και να του είχε ζητηθεί δεν θα το έδινε, καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν επικίνδυνες για την ασφάλεια των χειριστών.
Χωρίς γιατρό φέρεται να έχει μείνει το τελευταίο χρονικό διάστημα το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ) στην Αμυγδαλέζα. Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, από καταγγελίες αιτούντων άσυλο. Μάλιστα, οι καταγγελίες αυτές κάνουν λόγο για κρούσματα ψώρας μεταξύ ξεριζωμένων, ακόμα και για μικρό αριθμό κρουσμάτων φυματίωσης, την ώρα που δεν υπήρχε γιατρός περίπου για έναν μήνα στη δομή. Στους χώρους του Κέντρου υπολογίζεται ότι κρατούνται περίπου 1.300 κατατρεγμένοι.
Προχτές, επρόκειτο να υπάρξει γιατρός προκειμένου να εξετάσει αιτούντες άσυλο που κρατούνται. Τελικά, εμφανίστηκε ένας γιατρός το μεσημέρι. Αρκετοί παραπονέθηκαν σε υπαλλήλους της υπηρεσίας ασύλου για έντονη φαγούρα, η οποία παραπέμπει σε συμπτώματα ψώρας. Την περασμένη βδομάδα αιτών άσυλο ανέφερε πως έπασχε από οστρακιά, ενώ εκτιμάται το ενδεχόμενο ύπαρξης κρουσμάτων φυματίωσης, λόγω του μεγάλου αριθμού κρατουμένων όσο και του συγχρωτισμού τους μέσα στα κοντέινερ. Επιπλέον, δεν υπάρχει γιατρός στο αεροδρόμιο, από όπου μεταφέρονται αιτούντες στο ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας.
Τις τελευταίες μέρες οι καταγραφείς του αυτοτελούς κλιμακίου ασύλου της Αμυγδαλέζας ρωτούν τους εξυπηρετούμενους αν έχουν συμπτώματα, χωρίς να έχουν τη σχετική αρμοδιότητα προκειμένου να προχωρήσουν στην καταγραφή τους. Οι εργαζόμενοι, ανάμεσα στα άλλα, σε σχετική παρέμβασή τους στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ζητούν να εξεταστεί ικανοποιητικός αριθμός κρατουμένων, ακόμα και με την παρουσία επιπλέον γιατρών στη δομή. Θεωρούν δε ότι χρειάζεται απολύμανση στους χώρους κράτησης, με σκοπό να μην εξαπλωθούν τυχόν μολυσματικές ασθένειες.
Νέα διακοπή του προγράμματος «HELIOS», του μοναδικού προγράμματος για την ένταξη των προσφύγων που υλοποιεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, καταγγέλλεται από την RSA - Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο. Σε σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης που υλοποιεί το πρόγραμμα, από 1/1/2024, το πρόγραμμα έχει διακοπεί εκ νέου, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Ετσι, οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στερούνται την ελάχιστη υποστήριξη που τους παρέχει το πρόγραμμα και βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο αστεγίας. Γίνεται λόγος για 4.000 πρόσφυγες ενώ 500 εργαζόμενοι επίσης κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.
Το «HELIOS» παρέχει υπηρεσίες σε πρόσφυγες για μέγιστο διάστημα 12 μηνών από την αναγνώρισή τους. Περιλαμβάνει την υποστήριξη της στέγασης αναγνωρισμένων προσφύγων με τη χορήγηση επιδοτήσεων σε όσους έχουν εξασφαλίσει στέγη, την παροχή μαθημάτων ελληνικής γλώσσας και άλλων μαθημάτων ένταξης, καθώς και εργασιακή υποστήριξη για την ένταξη στην αγορά εργασίας.
Συνελήφθησαν από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας δύο αστυνομικοί, που υπηρετούν σε υπηρεσία της Αττικής, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για - κατά περίπτωση - εκβίαση κατ' εξακολούθηση, δωροληψία υπαλλήλου, κατάχρηση εξουσίας, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παράβαση καθήκοντος, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα και τα ναρκωτικά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία αστυνομικός λάμβανε χρήματα από ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και από άτομα που εργάζονται σε οικοδομικές εργασίες ανέγερσης κτιρίων προκειμένου να παραλείψει σχετικούς αστυνομικούς ελέγχους.
Λεπτομέρειες για τον τρόπο που φαίνεται ότι έχασε τη ζωή του ο 31χρονος, εδώ και δυο βδομάδες αγνοούμενος άνδρας από το Μεσολόγγι βλέπουν το φως της δημοσιότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Η σορός του άτυχου άνδρα βρέθηκε σε βαλτώδες σημείο το απόγευμα της Δευτέρας από ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο. Φαίνεται ότι το θύμα είχε δεχτεί πυροβολισμούς, που προσπάθησε να αποφύγει, από κυνηγετικό όπλο. Από την περιοχή αναφέρθηκε μάλιστα ότι ενδεχομένως χρησιμοποιήθηκαν φυσίγγια για αγριογούρουνο.
Οπως έγινε επίσης γνωστό, για να πέσει φως στην υπόθεση διατάχθηκε η λήψη δειγμάτων DNA τόσο από το θύμα όσο και από τον βασικό κατηγορούμενο για την πιθανή δολοφονία, έναν 50χρονο κρεοπώλη που κρατείται από τη Δευτέρα και στον οποίο το θύμα είχε δανείσει ένα σημαντικό ποσό.
Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 23χρονος που κατηγορείται για τη βάναυση κακοποίηση του 4χρονου γιου της συμβίας του στα Μέγαρα. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, αρνήθηκε τις κατηγορίες και ισχυρίστηκε ότι η μητέρα είναι αυτή που βιαιοπράγησε στο παιδί της, αλλά τον υπέδειξε ως δράστη επειδή τον ζήλευε παθολογικά. Ο εν λόγω, που βαρύνεται με τις κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας και βαριάς σωματικής βλάβης, υπέβαλε αίτημα στην ανακρίτρια για να καταθέσουν τα υπόλοιπα παιδιά της οικογένειας, για το ποιος τα κακοποιούσε. Ως μάρτυρες υπεράσπισής του κατέθεσαν η πρώην γυναίκα του και η γειτόνισσα.
Ο συνήγορος της μητέρας των 4 παιδιών έχει πει ότι εκείνη υπέστη κακοποίηση από τον κατηγορούμενο όπως και τα παιδιά της και για τον λόγο αυτό κατατέθηκε παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας τόσο της μητέρας όσο και του βιολογικού πατέρα του μικρού Ραφαήλ. Υπενθυμίζεται ότι ο κατηγορούμενος για μέρες κρυβόταν προσπαθώντας να αποφύγει τις συνέπειες. Να σημειωθεί ότι η υγεία του μικρού, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, βαίνει συνεχώς βελτιούμενη.