Τετάρτη 24 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Κυνική ομολογία για τη γύμνια των υποδομών

Απολογήθηκε χτες ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, που δικάζει την υπόθεση της πυρκαγιάς στο Μάτι με τους 104 νεκρούς, η πρώην περιφερειάρχης και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι μετά την τραγωδία κατέστη «εξιλαστήριο θύμα» από πολιτικούς αντιπάλους. Οπως είπε, «ξεκίνησε με ένα γνωστό πολιτικό παιχνίδι που, με δεδομένο ότι για τη φωτιά στην Ηλεία είχε καταδικαστεί ο νομάρχης, βρήκε ένοχο για το Μάτι» και στο πλαίσιο αυτής της τακτικής «λοιδορήθηκα, κατασυκοφαντήθηκα, απειλήθηκα». Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τις απολογίες των στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που προηγήθηκαν, αναφέρθηκε στην αντικειμενική αδυναμία να αντιμετωπιστεί η φωτιά. «Εχουμε ομολογία από τους εκπροσώπους της Πυροσβεστικής ότι δεν είχε τα μέσα να ανταποκριθεί στα δύο συμβάντα», σημείωσε.

Νωρίτερα απολογήθηκε ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο οποίος τόνισε ότι εκείνη τη μέρα και αφού εξελισσόταν πολύ δυσμενώς η φωτιά στην Ανατολική Αττική, ενώ υπήρχε και το μέτωπο στην Κινέτα, στις 9.30 το βράδυ κάλεσε το κεντρικό συντονιστικό όργανο. «Εμείς ωστόσο, χωρίς να γνωρίζουμε τι έχει γίνει στο πεδίο, καλέσαμε το Κεντρικό Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας. Μας έκανε ενημέρωση ο κ. Ματθαιόπουλος τι διαμείβεται στα μέτωπα των πυρκαγιών, μας μίλησαν η αστυνομία και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς. Εκεί έμαθα ότι υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρχουν νεκροί. Αργότερα, βγαίνοντας από τη συνεδρίαση, κατά τις 11, μάθαμε πως η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη από ό,τι έχουν αναφέρει». Πρόσθεσε δε ότι δεν είχε αρμοδιότητα για την οργανωμένη απομάκρυνση, λέγοντας πως «αν γινόταν, ενδεχομένως θα είχαμε μία πολύ μεγαλύτερη εκατόμβη θυμάτων. Αυτό το λέω και από την εμπειρία μου στα 30 χρόνια στο Πυροσβεστικό Σώμα. Ούτε ενημέρωση μπορούσε να γίνει, ούτε οργανωμένη απομάκρυνση. Εγώ δεν μπορώ να φανταστώ και το εφιαλτικό σενάριο, πώς θα πήγαινε στη θάλασσα 5.000 κόσμος μέσα σε μια ένταση θερμής ακτινοβολίας. Και μέσα στη θάλασσα κινδύνευσαν οι άνθρωποι».

Τέλος, απολογήθηκε ο Χαράλαμπος Συρογιάννης, πρώην υποδιοικητής εναέριων μέσων της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος είπε ότι εκείνη τη μέρα δεν δέχτηκε αίτημα να διαθέσει το μόνο ελικόπτερο που ήταν σε λειτουργία. Είπε μάλιστα ότι και να του είχε ζητηθεί δεν θα το έδινε, καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν επικίνδυνες για την ασφάλεια των χειριστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ