Τετάρτη 24 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΑΝΑΧΩΡΗΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑΣ
Σοβαρά προβλήματα με μολύνσεις κατατρεγμένων

Χωρίς γιατρό φέρεται να έχει μείνει το τελευταίο χρονικό διάστημα το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ) στην Αμυγδαλέζα. Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, από καταγγελίες αιτούντων άσυλο. Μάλιστα, οι καταγγελίες αυτές κάνουν λόγο για κρούσματα ψώρας μεταξύ ξεριζωμένων, ακόμα και για μικρό αριθμό κρουσμάτων φυματίωσης, την ώρα που δεν υπήρχε γιατρός περίπου για έναν μήνα στη δομή. Στους χώρους του Κέντρου υπολογίζεται ότι κρατούνται περίπου 1.300 κατατρεγμένοι.

Προχτές, επρόκειτο να υπάρξει γιατρός προκειμένου να εξετάσει αιτούντες άσυλο που κρατούνται. Τελικά, εμφανίστηκε ένας γιατρός το μεσημέρι. Αρκετοί παραπονέθηκαν σε υπαλλήλους της υπηρεσίας ασύλου για έντονη φαγούρα, η οποία παραπέμπει σε συμπτώματα ψώρας. Την περασμένη βδομάδα αιτών άσυλο ανέφερε πως έπασχε από οστρακιά, ενώ εκτιμάται το ενδεχόμενο ύπαρξης κρουσμάτων φυματίωσης, λόγω του μεγάλου αριθμού κρατουμένων όσο και του συγχρωτισμού τους μέσα στα κοντέινερ. Επιπλέον, δεν υπάρχει γιατρός στο αεροδρόμιο, από όπου μεταφέρονται αιτούντες στο ΠΡΟΚΕΚΑ Αμυγδαλέζας.

Τις τελευταίες μέρες οι καταγραφείς του αυτοτελούς κλιμακίου ασύλου της Αμυγδαλέζας ρωτούν τους εξυπηρετούμενους αν έχουν συμπτώματα, χωρίς να έχουν τη σχετική αρμοδιότητα προκειμένου να προχωρήσουν στην καταγραφή τους. Οι εργαζόμενοι, ανάμεσα στα άλλα, σε σχετική παρέμβασή τους στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ζητούν να εξεταστεί ικανοποιητικός αριθμός κρατουμένων, ακόμα και με την παρουσία επιπλέον γιατρών στη δομή. Θεωρούν δε ότι χρειάζεται απολύμανση στους χώρους κράτησης, με σκοπό να μην εξαπλωθούν τυχόν μολυσματικές ασθένειες.

Υπό διακοπή το πρόγραμμα «HELIOS»

Νέα διακοπή του προγράμματος «HELIOS», του μοναδικού προγράμματος για την ένταξη των προσφύγων που υλοποιεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, καταγγέλλεται από την RSA - Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο. Σε σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης που υλοποιεί το πρόγραμμα, από 1/1/2024, το πρόγραμμα έχει διακοπεί εκ νέου, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Ετσι, οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στερούνται την ελάχιστη υποστήριξη που τους παρέχει το πρόγραμμα και βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο αστεγίας. Γίνεται λόγος για 4.000 πρόσφυγες ενώ 500 εργαζόμενοι επίσης κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.

Το «HELIOS» παρέχει υπηρεσίες σε πρόσφυγες για μέγιστο διάστημα 12 μηνών από την αναγνώρισή τους. Περιλαμβάνει την υποστήριξη της στέγασης αναγνωρισμένων προσφύγων με τη χορήγηση επιδοτήσεων σε όσους έχουν εξασφαλίσει στέγη, την παροχή μαθημάτων ελληνικής γλώσσας και άλλων μαθημάτων ένταξης, καθώς και εργασιακή υποστήριξη για την ένταξη στην αγορά εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ