ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Φλεβάρη 2024
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Εκδήλωση για τα 65 χρόνια από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Την αξία της έμπρακτης αλληλεγγύης στον λαό της Κούβας και στον αγώνα του να είναι αφέντης στον τόπο του ανέδειξε η εκδήλωση που οργάνωσε την Κυριακή ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, τιμώντας τα 65 χρόνια από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης.

Θερμό χαιρετισμό απηύθυνε ο πρέσβης της Κούβας, Αραμίς Φουέντε Ερνάντες, ο οποίος εξήγησε αναλυτικά και με διάφορα παραδείγματα την εξαθλίωση και τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο λαός της Κούβας πριν τον Γενάρη του 1959 (όταν επικράτησε η Επανάσταση), σημειώνοντας ότι «χρειάστηκε να παλέψουμε σκληρά», αλλά και ότι με όλα όσα κατάφερε ο λαός της, οι ιμπεριαλιστές «φοβούνται το παράδειγμα της Κούβας».

Αναλυτικά στάθηκε και σε «μία από τις πιο εγκληματικές πράξεις» των αντιπάλων της Κούβας, την επιβολή του οικονομικού αποκλεισμού, με επίμονη προσπάθεια «να σπάσουν την ενότητα του λαού μας». Τόνισε ακόμα ότι «οι εχθροί της Κούβας είναι ακάματοι», προσθέτοντας ότι χρησιμοποιούν «τις πιο νοσηρές μεθόδους» και αναφέροντας χαρακτηριστικά προσπάθειες που δυναμώνουν την τελευταία περίοδο για τη διαστρέβλωση της ίδιας της Ιστορίας της χώρας και μεγάλων της ηρώων.

Ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, Νίκος Καρανδρέας, στη δική του ομιλία του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη μεγάλη διεθνιστική δράση της Κούβας, ακριβώς ως αποτέλεσμα της νίκης της Επανάστασης, «που όπως ξέρουμε κάλυψε όλα τα επίπεδα». Δανειζόμενος τη ρήση του Φιντέλ Κάστρο ότι «όποιος είναι ανίκανος να πολεμήσει για τους άλλους, δεν θα σταθεί ποτέ ικανός να πολεμήσει για τον εαυτό του», υπογράμμισε ότι «αυτό ισχύει τόσο για τους Κουβανούς όσο και για όλους εμάς - η θέληση να προσφέρεις σε έναν κοινό αγώνα δυναμώνει ταυτόχρονα την αποφασιστικότητα και το κουράγιο να συνεχίσεις την προσπάθεια, παρά τις δυσκολίες και τα πισωγυρίσματα».

Ο Νίκος Λεοντίδης, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου, τόνισε ότι η Κουβανική Επανάσταση αποτέλεσε «φάρο και έμπνευση για τους λαούς του κόσμου», αλλά και ότι «η ύπουλη αντικομμουνιστική προπαγάνδα, από κοινού με προσπάθειες παρέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα και τον απάνθρωπο αποκλεισμό, δείχνουν πως η Κούβα έχει πολλούς εχθρούς ανάμεσα στις τάξεις των εκμεταλλευτών, των ιμπεριαλιστών όπου Γης, είναι καρφί στο μάτι τους για πάνω από 60 χρόνια, γιατί απέδειξε τι μπορεί να κατακτήσει ένας λαός με τη δική του επανάσταση και εξουσία, απαλλαγμένος από την καπιταλιστική εκμετάλλευση και τα ιμπεριαλιστικά δεσμά».

Τέλος, η Ελένη Θεοχάρη - Παϊπούρογλου, υπεύθυνη της μπριγάδας που οργανώθηκε στην Κούβα τον περασμένο Δεκέμβρη, παρουσίασε αναλυτικά πώς τα μέλη της μπριγάδας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά πλευρές της καθημερινότητας στο νησί, τις δυσκολίες αλλά και τα αποθέματα δύναμης που διαθέτει ο κουβανικός λαός.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματο, η Χρυσούλα Λαμπούδη από το ΠΑΜΕ και η Ευγενία Παπαμακαρίου από την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

Στον χώρο της εκδήλωσης λειτουργούσε έκθεση βιβλίου, ενώ τις ομιλίες ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το συγκρότημα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και αγωνιστικά τραγούδια.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Κόντρα στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς στη διαχείριση των απορριμμάτων

«

Λευκό» ως προς τους υποψηφίους για την εκλογή προέδρου και Εκτελεστικής Επιτροπής ψήφισαν οι αντιπρόσωποι της δημοτικής αρχής Πάτρας της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Αχαΐας (ΣΥΔΙΣΑ).

Πρόκειται, επίσης, για θέσεις για τις οποίες, όπως αναφέρθηκε, δεν τέθηκε από την πλευρά των αντιπροσώπων της, Κ. Πελετίδη, Μ. Αναστασίου και Ν. Ασπράγκαθου, υποψηφιότητα, επισημαίνοντας:

«Η δημοτική αρχή της Πάτρας δεν μπορεί να νομιμοποιήσει με την ψήφο της μια διαδικασία, που γίνεται στο έδαφος της έλλειψης οποιουδήποτε ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση, πράγμα που το πληρώνει ο λαός όλων των δήμων της Αχαΐας. Αυτή η έλλειψη εκφράστηκε και καθ' όλη την προηγούμενη θητεία, με αποτέλεσμα οι δήμοι να έρχονται προ τετελεσμένων.

Ταυτόχρονα, όπως άλλωστε έγινε και το 2019, φαίνεται ότι λαμβάνουν χώρα διάφορες "συνεννοήσεις", στο έδαφος πολιτικών συμφωνιών φαινομενικά αντίπαλων πολιτικών σχηματισμών (πράγμα που προβλέπουμε ότι θα επιβεβαιωθεί και στις ερχόμενες εκλογές για την ΠΕΔ). Ως αποτέλεσμα αυτών των συμφωνιών και της κοινής κατεύθυνσης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα στρατηγικά ζητήματα, ανάμεσα στα οποία είναι και η διαχείριση των απορριμμάτων, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Πατρέων, Κ. Σβόλης, βρέθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΣΥΔΙΣΑ.

Η δημοτική αρχή της Πάτρας, το επόμενο διάστημα, όπως και μέχρι σήμερα, θα σταθεί απέναντι στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς επίσης δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της περιγραφής και του συμβιβασμού, που ακολουθούν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις».

Εκρηξη βόμβας στο υπουργείο Εργασίας

Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε στη 01.29 τα ξημερώματα του Σαββάτου απέναντι από το υπ. Εργασίας, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Πεσμαζόγλου. Τσάντα με εκρηκτικό μηχανισμό είχε τοποθετηθεί στα κάγκελα που βρίσκονται μπροστά από τα γραφεία τράπεζας, απέναντι από το υπουργείο Εργασίας.

Προηγήθηκε τηλεφώνημα αγνώστου στην «Εφημερίδα των Συντακτών», με το οποίο προειδοποίησε ότι είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός έξω από το υπουργείο και επρόκειτο να πυροδοτηθεί σε 40 λεπτά. Ο άγνωστος είπε ότι την ευθύνη αναλαμβάνει η αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα». Η αστυνομία απέκλεισε τον χώρο, ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Σταδίου, από το ύψος της Πεσμαζόγλου. Στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών της ΕΛ.ΑΣ. Ο μηχανισμός, τελικά, εξερράγη στη 01.29, προκαλώντας υλικές ζημιές, ενώ την προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η «Αντιτρομοκρατική» (ΔΑΕΕΒ).

Από το μέγεθος της έκρηξης, που ήταν ισχυρή, θεωρείται ότι πιθανόν χρησιμοποιήθηκαν 3 - 5 κιλά ζελοδυναμίτιδας, ίσως σε συνδυασμό με άλλη εκρηκτική ύλη. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το ωστικό κύμα να προκαλέσει ζημιές έως και τον 6ο όροφο του υπουργείου Εργασίας, ενώ έσπασαν τζάμια και σε γύρω κτίρια. Τη βόμβα τοποθέτησαν δύο άτομα, τα οποία κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται στην περιοχή. Εκτιμήσεις των αρχών κάνουν λόγο για άτομα που έχουν τεχνογνωσία στην κατασκευή βομβών και στις λεπτομέρειες πυροδότησης.

Σε σχόλιό του για την έκρηξη κοντά στο υπ. Εργασίας το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Σε μια περίοδο που αναπτύσσονται δυναμικοί αγώνες του λαού και της νεολαίας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, τέτοιες ενέργειες αντικειμενικά λειτουργούν ως άλλοθι για τη συκοφάντησή τους, τον αυταρχισμό και την καταστολή».

Νέα πυρκαγιά στα Λιπάσματα Καβάλας

ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ: Απαιτούνται άμεσα επείγοντα μέτρα

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε στα Λιπάσματα Καβάλας χτες τα ξημερώματα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το περιστατικό σημειώθηκε στη μονάδα θειαφιού και γρήγορα επεκτάθηκε στη γραμμή παραγωγής, ενώ σύμφωνα με περίοικους έφτασε ως το λιμάνι.

«Στο ίδιο επικίνδυνο έργο θεατές», σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ, θυμίζοντας τα προηγούμενα αντίστοιχα περιστατικά του τελευταίου χρόνου όπως και τις προειδοποιήσεις και τις Ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή για την κατάσταση στο εργοστάσιο, με την κυβέρνηση να απαντά «όλα καλώς καμωμένα».

«Για να μην έχουμε νέα "κοιλάδα των Τεμπών" στα Λιπάσματα Καβάλας, απαιτούνται άμεσα επείγοντα μέτρα. Οι πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ και οι αντιπολιτευτικές τους κορόνες για τα "μάτια του κόσμου", όχι μόνο δεν τα διασφαλίζουν, αλλά εγγυώνται τη συνέχεια του εγκλήματος. Μόνο η οργάνωση κι ο αγώνας των ίδιων των εργαζομένων μπορεί να κερδίσει συνθήκες, ώστε να ξέρουν οι οικογένειές τους ότι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά τη βάρδια. Σ' αυτόν τον αγώνα το ΚΚΕ θα συνεχίσει να δίνει όλες του τις δυνάμεις», τονίζει και προσθέτει: «Χτυπάμε μια ακόμα "καμπάνα"! Η κατάσταση στο εργοστάσιο των λιπασμάτων είναι επικίνδυνη για τους εργαζόμενους, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή! Ουσιαστικοί έλεγχοι και μέτρα τώρα, με ευθύνη της κυβέρνησης!».

Προφυλακιστέος για τον βιασμό της εγγονής του

Προφυλακιστέος κρίθηκε, χτες, ο 78χρονος παππούς από το Κερατσίνι που κατηγορείται πως βίαζε την εγγονή του από την ηλικία των 9 χρόνων, στο σπίτι της οικογένειάς της. Ο 78χρονος οδηγήθηκε στα Δικαστήρια Πειραιά και μετά την απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα, οδηγήθηκε στις φυλακές Τρίπολης. Παρουσιάστηκε ενώπιον της ανακρίτριας για να απολογηθεί, έχοντας στο πλευρό του τη μία από τις δύο κόρες του, η οποία μαζί με τα υπόλοιπα αδέλφια υπερασπίζουν τον πατέρα τους, λέγοντας ότι δεν ισχύουν όσα καταγγέλλει η ανήλικη.

Ο εν λόγω κατηγορείται για βιασμό ανηλίκου κατ' εξακολούθηση, γενετήσια πράξη κατ' εξακολούθηση με ανήλικο που δεν συμπλήρωσε τα 12 χρόνια μεταξύ συγγενών και προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας. Το κορίτσι κράτησε το μυστικό για αρκετά χρόνια, μέχρι που αποφάσισε πριν από έναν χρόνο να μιλήσει σε κοντινό της πρόσωπο, όχι όμως σε πρόσωπο του στενού οικογενειακού της περιβάλλοντος. Ετσι έφτασε στα αυτιά της μητέρας, του πατέρα και της γιαγιάς της.

Στις 3 Ιούνη η δίκη Φιλιππίδη

Για τις 3 Ιούνη ορίστηκε η δίκη του ηθοποιού Πέτρου Φιλιππίδη στο Εφετείο Αθηνών, ο οποίος καταδικάστηκε στις αρχές Φλεβάρη του 2023 σε ποινή κάθειρξης 8 χρόνων για δύο απόπειρες βιασμού. Συγκεκριμένα, κρίθηκε ένοχος για μία απόπειρα βιασμού το 2010 στο καμαρίνι του στο θέατρο «Μουσούρη» και μία ακόμα το 2014 στο αυτοκίνητό του στο Παλαιό Ψυχικό. Και στις δύο περιπτώσεις οι καταγγέλλουσες ήταν νεαρές ηθοποιοί που είχαν πάει να τον συναντήσουν για επαγγελματικούς λόγους. Αντίθετα, το δικαστήριο είχε αποφασίσει την αθώωσή του για τη βαρύτερη κατηγορία που αντιμετώπιζε, αυτή του βιασμού κατ' εξακολούθηση.

Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης να αφεθεί ελεύθερος με όρους μέχρι την έκδοση απόφασης σε δεύτερο βαθμό. Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση της έδρας, του επιβλήθηκαν οι όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα.

Σεισμοί στη Σάμο

Σεισμός μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε, το μεσημέρι του Σαββάτου, στη Σάμο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός έγινε στις 13.25 με επίκεντρο 24 χιλιόμετρα βόρεια του Βαθέος Σάμου, στα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίστηκε σε μόλις 13,5 χιλιόμετρα.

Παράλληλα, νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Κυριακής. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η δόνηση είχε μέγεθος 3,5 βαθμών και το επίκεντρο εντοπίζεται 14 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Καρλοβασίου Σάμου. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν στα 8,3 χιλιόμετρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ