Τρίτη 6 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Εκδήλωση για τα 65 χρόνια από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Την αξία της έμπρακτης αλληλεγγύης στον λαό της Κούβας και στον αγώνα του να είναι αφέντης στον τόπο του ανέδειξε η εκδήλωση που οργάνωσε την Κυριακή ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης, τιμώντας τα 65 χρόνια από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης.

Θερμό χαιρετισμό απηύθυνε ο πρέσβης της Κούβας, Αραμίς Φουέντε Ερνάντες, ο οποίος εξήγησε αναλυτικά και με διάφορα παραδείγματα την εξαθλίωση και τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο λαός της Κούβας πριν τον Γενάρη του 1959 (όταν επικράτησε η Επανάσταση), σημειώνοντας ότι «χρειάστηκε να παλέψουμε σκληρά», αλλά και ότι με όλα όσα κατάφερε ο λαός της, οι ιμπεριαλιστές «φοβούνται το παράδειγμα της Κούβας».

Αναλυτικά στάθηκε και σε «μία από τις πιο εγκληματικές πράξεις» των αντιπάλων της Κούβας, την επιβολή του οικονομικού αποκλεισμού, με επίμονη προσπάθεια «να σπάσουν την ενότητα του λαού μας». Τόνισε ακόμα ότι «οι εχθροί της Κούβας είναι ακάματοι», προσθέτοντας ότι χρησιμοποιούν «τις πιο νοσηρές μεθόδους» και αναφέροντας χαρακτηριστικά προσπάθειες που δυναμώνουν την τελευταία περίοδο για τη διαστρέβλωση της ίδιας της Ιστορίας της χώρας και μεγάλων της ηρώων.

Ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, Νίκος Καρανδρέας, στη δική του ομιλία του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη μεγάλη διεθνιστική δράση της Κούβας, ακριβώς ως αποτέλεσμα της νίκης της Επανάστασης, «που όπως ξέρουμε κάλυψε όλα τα επίπεδα». Δανειζόμενος τη ρήση του Φιντέλ Κάστρο ότι «όποιος είναι ανίκανος να πολεμήσει για τους άλλους, δεν θα σταθεί ποτέ ικανός να πολεμήσει για τον εαυτό του», υπογράμμισε ότι «αυτό ισχύει τόσο για τους Κουβανούς όσο και για όλους εμάς - η θέληση να προσφέρεις σε έναν κοινό αγώνα δυναμώνει ταυτόχρονα την αποφασιστικότητα και το κουράγιο να συνεχίσεις την προσπάθεια, παρά τις δυσκολίες και τα πισωγυρίσματα».

Ο Νίκος Λεοντίδης, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου, τόνισε ότι η Κουβανική Επανάσταση αποτέλεσε «φάρο και έμπνευση για τους λαούς του κόσμου», αλλά και ότι «η ύπουλη αντικομμουνιστική προπαγάνδα, από κοινού με προσπάθειες παρέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα και τον απάνθρωπο αποκλεισμό, δείχνουν πως η Κούβα έχει πολλούς εχθρούς ανάμεσα στις τάξεις των εκμεταλλευτών, των ιμπεριαλιστών όπου Γης, είναι καρφί στο μάτι τους για πάνω από 60 χρόνια, γιατί απέδειξε τι μπορεί να κατακτήσει ένας λαός με τη δική του επανάσταση και εξουσία, απαλλαγμένος από την καπιταλιστική εκμετάλλευση και τα ιμπεριαλιστικά δεσμά».

Τέλος, η Ελένη Θεοχάρη - Παϊπούρογλου, υπεύθυνη της μπριγάδας που οργανώθηκε στην Κούβα τον περασμένο Δεκέμβρη, παρουσίασε αναλυτικά πώς τα μέλη της μπριγάδας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά πλευρές της καθημερινότητας στο νησί, τις δυσκολίες αλλά και τα αποθέματα δύναμης που διαθέτει ο κουβανικός λαός.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματο, η Χρυσούλα Λαμπούδη από το ΠΑΜΕ και η Ευγενία Παπαμακαρίου από την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

Στον χώρο της εκδήλωσης λειτουργούσε έκθεση βιβλίου, ενώ τις ομιλίες ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το συγκρότημα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και αγωνιστικά τραγούδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ