ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Συνάντηση με «καπέλο» ΝΑΤΟ

«Δεν υπάρχουν όροι για τα F-16», λέει το τουρκικό υπουργείο Αμυνας

Με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ συναντήθηκε χθες ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας στο περιθώριο υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σε άλλη μια διμερή επαφή εντός ευρωατλαντικού πλαισίου και σε ρότα για επώδυνες διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, συζήτησαν «για την ανάγκη διατήρησης κλίματος ύφεσης και αποφυγής οποιωνδήποτε ενεργειών που μπορούν να το διαταράξουν», ενώ επίκειται και συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (μέτρα ύφεσης σε στρατιωτικό επίπεδο), που πιθανολογείται ότι θα γίνει πριν το ταξίδι Μητσοτάκη στην Αγκυρα (Απρίλη ή Μάη).

Δεν περνά απαρατήρητο άλλωστε ότι στο πλαίσιο του ευρωατλαντικού συντονισμού οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας υπέγραψαν χθες την προσχώρηση των δύο χωρών στη «European Sky Shield Initiative», ΝΑΤΟική «πρωτοβουλία» όπου πρωτοστατεί η Γερμανία (ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς τον Αύγουστο του 2022) για την ενίσχυση της επίγειας αεράμυνας χωρών - μελών του ΝΑΤΟ. Η πρωτοβουλία αριθμεί πλέον 21 μέλη, αλλά στο πλαίσιο των αντιθέσεών τους μένει εκτός μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του ΝΑΤΟ, η Γαλλία, η οποία θέλει τα ευρωπαϊκά κράτη να αγοράζουν συστήματα κατασκευασμένα από ομίλους της ΕΕ αντί να επιλέγουν συστήματα από ΗΠΑ, Ισραήλ κ.ά.

Στο περιθώριο της συνόδου ο Ν. Δένδιας έσπευσε να συναντήσει τον Γάλλο ομόλογό του, Σεμπαστιάν Λεκορνί, τονίζοντας σχετικά ότι «ο συντονισμός με τη Γαλλία, με την οποία έχουμε μια στενή στρατηγική σχέση, είναι πάντα ιδιαίτερης σημασίας», καθώς επίσης ότι συζήτησαν για την «περαιτέρω ενίσχυση» αυτή της σχέσης. Τέλος, ο υπουργός Αμυνας είχε συνομιλία με τον Φινλανδό ομόλογό του.

Ερντογάν: «Αυξάνεται ο αριθμός των θεμάτων στα οποία συμφωνούμε με τις ΗΠΑ»

«Μπορούμε να πούμε ότι ο αριθμός των θεμάτων στα οποία σκεφτόμαστε με ίδιο τρόπο ή συμφωνούμε με τις ΗΠΑ αυξάνεται», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν αναφορικά με τις σχέσεις των δύο πλευρών, κάνοντας λόγο ειδικά για «θετικές εξελίξεις» που «αυτήν τη στιγμή» υπάρχουν σε διμερές επίπεδο.

Σε δηλώσεις που έκανε κατά την επιστροφή του από την Αίγυπτο, ο Τούρκος ηγέτης είπε: «Μπορούμε να μιλήσουμε για κάποιες θετικές εξελίξεις ανάμεσα σε μας και στις ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα αυτών των πρόσφατων βημάτων που κάναμε. Αυτήν τη στιγμή το κλίμα στο Κογκρέσο είναι θετικό. Ομοίως, θετικές φωνές προέρχονται από τη Γερουσία». Πρόσθεσε ότι οι υπουργοί και των δύο πλευρών εντοπίζουν θετικές εξελίξεις - χωρίς άλλες διευκρινίσεις - και ειδικότερα σε τομείς με τους οποίους ασχολούνται.

Την ίδια στιγμή, πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας δηλώνουν ότι μετά την έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο του τουρκικού προγράμματος για τα F-16 «το πρόγραμμα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο ή Ιούλιο του 2024», ενώ ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, Ζεκί Ακτούρκ, είπε πως Ουάσιγκτον και Αγκυρα έχουν ξεκινήσει συνομιλίες και για να αρχίσει στην Τουρκία συμπαραγωγή αεροσκαφών. Ανέφερε επίσης ότι «σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς, δεν υπάρχουν όροι σχετικά με τη χρήση των F-16 που πρόκειται να αγοραστούν και να εκσυγχρονιστούν, όπως έχουμε τονίσει προηγουμένως».

Επιβεβαιωτική γεώτρηση των «Total» και «Eni» στην Κύπρο

Στο μεταξύ, το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε χτες ότι η κοινοπραξία των «Εni Cyprus Limited» (διαχειριστής) και «Total Energies EP Cyprus B.V.» ολοκλήρωσε με επιτυχία τις εργασίες της νέας, δεύτερης (με επιβεβαιωτικό χαρακτήρα) γεώτρησης αξιολόγησης («Κρόνος 2») στο τεμάχιο «6» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι καταγράφηκαν «εξαιρετική ποιότητα του φυσικού αερίου στο κοίτασμα» και «υψηλή ικανότητα παραγωγής του ταμιευτήρα». Το κυπριακό υπουργείο σημειώνει ακόμα ότι μαζί με την αδειούχο κοινοπραξία εξετάζονται τρόποι για τη «βέλτιστη αξιοποίηση των κοιτασμάτων (...) η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, θα αφορά προμήθεια αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο και στην Ευρώπη, με το σύμπλεγμα ανακαλύψεων που έχει δημιουργηθεί να αναμένεται να συμβάλει στην επίσπευση της ανάπτυξής τους».

Από τη μεριά της η «Eni» έκανε λόγο για αποτελέσματα «καθοριστικής σημασίας» προκειμένου να προχωρήσει η καλύτερη επιλογή γρήγορης ανάπτυξης του κοιτάσματος, ενώ η «TotalEnergies» σημείωσε ότι «η επιτυχής αξιολόγηση της ανακάλυψης φυσικού αερίου στο "Κρόνος" επιβεβαιώνει την ύπαρξη σημαντικών πόρων και ικανότητας παραγωγής στο Τεμάχιο 6».

Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Παλαιστίνης

Συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Ριγιάντ Αλ Μάλικι, είχε χθες στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης.

Εγιναν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών και ακολούθησαν δηλώσεις των δύο υπουργών, με τον Γ. Γεραπετρίτη όλο υποκρισία να καλεί σε εκεχειρία που θα τεθεί υπό τη σκέπη του ΟΗΕ, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα, διμερώς στις σχέσεις της κυβέρνησης με τον «στρατηγικό εταίρο» της, Ισραήλ, αλλά και στο πλαίσιο των συμφωνιών με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στήριξαν και στηρίζουν πολυεπίπεδα το κράτος - δολοφόνο, προσκαλώντας για επίσκεψη τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας μόλις προχτές!

Σε κάθε περίπτωση, ο Γ. Γεραπετρίτης μίλησε για «συνθήκες κρίσης στη Μέση Ανατολή, που έχει από μακρού χρόνου εκφύγει από το περιφερειακό επίπεδο και έχει λάβει, δυστυχώς, οικουμενικές διαστάσεις».

Δεν παρέλειψε βέβαια να καταδικάσει για πολλοστή φορά τη Χαμάς, επιμένοντας ότι «δεν μπορεί να συγχέεται, ούτε να ταυτίζεται με τον Παλαιστινιακό λαό», ενώ, στον φόβο τους μη χρειαστεί να περιθάλψουν κατατρεγμένους και πρόσφυγες, ξόρκισε ξανά σενάρια εκτοπισμού πληθυσμών, υπογραμμίζοντας ότι «οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στις εστίες τους» - οι οποίες στο μεταξύ έχουν ισοπεδωθεί από τις ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις.

«Η ζωή των Παλαιστινίων είναι σημαντική, δεν μπορούμε να την υποτιμούμε», υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης, τονίζοντας ότι μέχρι χθες, με συμπληρωμένες 132 μέρες πολέμου στη Γάζα, οι νεκροί ήταν σχεδόν 30.000, οι τραυματίες πάνω από 70.000 και όλες οι υποδομές στη Λωρίδα έχουν καταστραφεί.

«Δουλεύουμε έτσι ώστε να μην εξαπολύσει το Ισραήλ επιθέσεις εναντίον της Ράφα. Η επίθεση στη Ράφα θα σημάνει νέες σφαγές», σημείωσε, προσθέτοντας ότι σκοπός των ισραηλινών επιθέσεων είναι «η εξόντωση όλων των Παλαιστινίων». Χαρακτήρισε δε «τρομοκράτες» τους υπουργούς του Ισραήλ, που «επιδιώκουν την εξαφάνιση της Γάζας».

Σημείωσε ακόμα ότι «οι έποικοι δεν θα σταματήσουν εφόσον ενθαρρύνονται από την κυβέρνηση του Ισραήλ. Πρέπει να υπάρχει ενδιαφέρον από τη διεθνή κοινότητα» και τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν κυρώσεις.

Κλείνοντας τόνισε ότι «χρειάζεται πολιτική λύση για να βγούμε από αυτήν την κρίση» και ότι «πρέπει να υπάρξει ευκαιρία να σταματήσει ο πόλεμος, να μπει ανθρωπιστική βοήθεια και να ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Αμέριστη η αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του κράτους της Παλαιστίνης Ριάντ Αλ-Μαλίκι, που επισκέφθηκε τη χώρα μας. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρέσβης της Παλαιστίνης Γιούσεφ Ντόρκχομ και ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο Ρ. Αλ-Μαλίκι ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για τα εγκλήματα που διαπράττει το κράτος του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και γενικότερα στα παλαιστινιακά εδάφη, για τη γενοκτονία κατά του άμαχου πληθυσμού, ηλικιωμένων και παιδιών, για 132 μέρες, που άρχισε η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα. Το κράτος του Ισραήλ διαπράττει όλα τα εγκλήματα πολέμου και επιβάλλεται να λογοδοτήσει, ανέφερε ο Ρ. Αλ-Μαλίκι.

Ο υπουργός Εξωτερικών του κράτους της Παλαιστίνης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της παλαιστινιακής ηγεσίας και ευχαρίστησε θερμά το ΚΚΕ για τη διαρκή έμπρακτη αλληλεγγύη του και την αποφασιστική του δράση στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού, για τα δικαιώματά του, για ελεύθερη πατρίδα.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη του στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και ενημέρωσε τον Ρ. Αλ-Μαλίκι για την πολύμορφη δράση του Κόμματος, τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στις λαϊκές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, τις κινητοποιήσεις της ΚΝΕ, τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή και την Ευρωβουλή.

Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού, τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και σημείωσε ότι το ΚΚΕ έχει καταγγείλει τη στάση της κυβέρνησης που στηρίζει το κράτος του Ισραήλ στο έγκλημα, τη γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης, ενώ παράλληλα συμμετέχει σε στρατιωτικές αποστολές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στέλνει ελληνική φρεγάτα στον πόλεμο στην Ερυθρά Θάλασσα για να υπερασπίσει το ισραηλινό κράτος.

Συνεχίζουμε τον αγώνα, σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δεν θα υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα μέχρι τη νίκη, τη λευτεριά της Παλαιστίνης, μέχρι την ίδρυση και αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, για να επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή που θα προάγει τα δικαιώματα του λαού της Παλαιστίνης και των άλλων λαών.

ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διεκδικούν μερτικό από τη λεία

Μερτικό από τη λεία της «ανοικοδόμησης» στην Ουκρανία διεκδικεί η ντόπια αστική τάξη, εξ ου και χτες ΥΠΕΞ και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) διοργάνωσαν συνέδριο για το θέμα στην Αθήνα.

Προσκλήθηκαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από Ελλάδα, Ουκρανία και ΕΕ, εμπειρογνώμονες από «αναπτυξιακές τράπεζες» και στελέχη επιχειρήσεων, «προκειμένου να ενημερώσουν τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα της χώρας μας σχετικά με τις προοπτικές και προκλήσεις της ανοικοδόμησης», σε τομείς όπως Κατασκευές, Μεταφορές, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Ενέργεια, τεχνολογίες Πληροφορικής και Υγεία. Συζητήθηκαν έργα προτεραιότητας της ουκρανικής πλευράς, ενώ αναδείχτηκαν τρέχουσες «χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες» από τους ευρωενωσιακούς θεσμούς και τις πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες, την ΕΙΒ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, αλλά και περιφερειακές και εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες. Η ίδια η κυβέρνηση έκλεισε το μάτι σε επίδοξους «επενδυτές», διαβεβαιώνοντας ότι το «Ukraine Facility» της ΕΕ «θα συμβάλει στην προώθηση των επενδύσεων και στην κάλυψη ασφαλιστικού κινδύνου».

Χαρακτηριστικά, άλλωστε, όσα είπε στον χαιρετισμό του ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα δηλώνει παρούσα στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας, επιθυμεί να δώσει ένα δυναμικό "παρών"» και πως «ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Ουκρανίας, η ανθεκτικότητα της κοινωνίας κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, η διαφοροποιημένη οικονομία της στο σημαντικό μέγεθος αγοράς και το υψηλής ποιότητας εργατικό δυναμικό καταδεικνύουν τις σημαντικές ευκαιρίες για την επιχειρηματική δραστηριότητα. Και βεβαίως να μην ξεχνούμε ότι η Ουκρανία αποτελεί και έναν πόλο σε ό,τι αφορά στη διατροφική αλυσίδα, έχοντας ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς στη διακίνηση των σιτηρών», όπως επεσήμανε.

Στο ίδιο πλαίσιο συνεδρίασε χτες στην Αθήνα η Μεικτή Διυπουργική Ομάδα Εργασίας Ελλάδας - Ουκρανίας για την Οικονομική, Βιομηχανική, Επιστημονική και Τεχνική Συνεργασία, υπό τον υφυπουργό Φραγκογιάννη και τον υπουργό Επικρατείας της Ουκρανίας, Oleh Nemchinov. Υπογράφηκαν σχετικό Πρωτόκολλο καθώς και Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Enterprise Greece και του αντίστοιχου οργανισμού επενδύσεων και προώθησης εμπορίου της Ουκρανίας, Ukraineinvest.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ