Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Παλαιστίνης

Συνάντηση με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Ριγιάντ Αλ Μάλικι, είχε χθες στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης.

Εγιναν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών και ακολούθησαν δηλώσεις των δύο υπουργών, με τον Γ. Γεραπετρίτη όλο υποκρισία να καλεί σε εκεχειρία που θα τεθεί υπό τη σκέπη του ΟΗΕ, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα, διμερώς στις σχέσεις της κυβέρνησης με τον «στρατηγικό εταίρο» της, Ισραήλ, αλλά και στο πλαίσιο των συμφωνιών με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στήριξαν και στηρίζουν πολυεπίπεδα το κράτος - δολοφόνο, προσκαλώντας για επίσκεψη τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας μόλις προχτές!

Σε κάθε περίπτωση, ο Γ. Γεραπετρίτης μίλησε για «συνθήκες κρίσης στη Μέση Ανατολή, που έχει από μακρού χρόνου εκφύγει από το περιφερειακό επίπεδο και έχει λάβει, δυστυχώς, οικουμενικές διαστάσεις».

Δεν παρέλειψε βέβαια να καταδικάσει για πολλοστή φορά τη Χαμάς, επιμένοντας ότι «δεν μπορεί να συγχέεται, ούτε να ταυτίζεται με τον Παλαιστινιακό λαό», ενώ, στον φόβο τους μη χρειαστεί να περιθάλψουν κατατρεγμένους και πρόσφυγες, ξόρκισε ξανά σενάρια εκτοπισμού πληθυσμών, υπογραμμίζοντας ότι «οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στις εστίες τους» - οι οποίες στο μεταξύ έχουν ισοπεδωθεί από τις ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις.

«Η ζωή των Παλαιστινίων είναι σημαντική, δεν μπορούμε να την υποτιμούμε», υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης, τονίζοντας ότι μέχρι χθες, με συμπληρωμένες 132 μέρες πολέμου στη Γάζα, οι νεκροί ήταν σχεδόν 30.000, οι τραυματίες πάνω από 70.000 και όλες οι υποδομές στη Λωρίδα έχουν καταστραφεί.

«Δουλεύουμε έτσι ώστε να μην εξαπολύσει το Ισραήλ επιθέσεις εναντίον της Ράφα. Η επίθεση στη Ράφα θα σημάνει νέες σφαγές», σημείωσε, προσθέτοντας ότι σκοπός των ισραηλινών επιθέσεων είναι «η εξόντωση όλων των Παλαιστινίων». Χαρακτήρισε δε «τρομοκράτες» τους υπουργούς του Ισραήλ, που «επιδιώκουν την εξαφάνιση της Γάζας».

Σημείωσε ακόμα ότι «οι έποικοι δεν θα σταματήσουν εφόσον ενθαρρύνονται από την κυβέρνηση του Ισραήλ. Πρέπει να υπάρχει ενδιαφέρον από τη διεθνή κοινότητα» και τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν κυρώσεις.

Κλείνοντας τόνισε ότι «χρειάζεται πολιτική λύση για να βγούμε από αυτήν την κρίση» και ότι «πρέπει να υπάρξει ευκαιρία να σταματήσει ο πόλεμος, να μπει ανθρωπιστική βοήθεια και να ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ