Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Συνάντηση με «καπέλο» ΝΑΤΟ

«Δεν υπάρχουν όροι για τα F-16», λέει το τουρκικό υπουργείο Αμυνας

Με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ συναντήθηκε χθες ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας στο περιθώριο υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σε άλλη μια διμερή επαφή εντός ευρωατλαντικού πλαισίου και σε ρότα για επώδυνες διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, συζήτησαν «για την ανάγκη διατήρησης κλίματος ύφεσης και αποφυγής οποιωνδήποτε ενεργειών που μπορούν να το διαταράξουν», ενώ επίκειται και συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (μέτρα ύφεσης σε στρατιωτικό επίπεδο), που πιθανολογείται ότι θα γίνει πριν το ταξίδι Μητσοτάκη στην Αγκυρα (Απρίλη ή Μάη).

Δεν περνά απαρατήρητο άλλωστε ότι στο πλαίσιο του ευρωατλαντικού συντονισμού οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας υπέγραψαν χθες την προσχώρηση των δύο χωρών στη «European Sky Shield Initiative», ΝΑΤΟική «πρωτοβουλία» όπου πρωτοστατεί η Γερμανία (ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς τον Αύγουστο του 2022) για την ενίσχυση της επίγειας αεράμυνας χωρών - μελών του ΝΑΤΟ. Η πρωτοβουλία αριθμεί πλέον 21 μέλη, αλλά στο πλαίσιο των αντιθέσεών τους μένει εκτός μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του ΝΑΤΟ, η Γαλλία, η οποία θέλει τα ευρωπαϊκά κράτη να αγοράζουν συστήματα κατασκευασμένα από ομίλους της ΕΕ αντί να επιλέγουν συστήματα από ΗΠΑ, Ισραήλ κ.ά.

Στο περιθώριο της συνόδου ο Ν. Δένδιας έσπευσε να συναντήσει τον Γάλλο ομόλογό του, Σεμπαστιάν Λεκορνί, τονίζοντας σχετικά ότι «ο συντονισμός με τη Γαλλία, με την οποία έχουμε μια στενή στρατηγική σχέση, είναι πάντα ιδιαίτερης σημασίας», καθώς επίσης ότι συζήτησαν για την «περαιτέρω ενίσχυση» αυτή της σχέσης. Τέλος, ο υπουργός Αμυνας είχε συνομιλία με τον Φινλανδό ομόλογό του.

Ερντογάν: «Αυξάνεται ο αριθμός των θεμάτων στα οποία συμφωνούμε με τις ΗΠΑ»

«Μπορούμε να πούμε ότι ο αριθμός των θεμάτων στα οποία σκεφτόμαστε με ίδιο τρόπο ή συμφωνούμε με τις ΗΠΑ αυξάνεται», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν αναφορικά με τις σχέσεις των δύο πλευρών, κάνοντας λόγο ειδικά για «θετικές εξελίξεις» που «αυτήν τη στιγμή» υπάρχουν σε διμερές επίπεδο.

Σε δηλώσεις που έκανε κατά την επιστροφή του από την Αίγυπτο, ο Τούρκος ηγέτης είπε: «Μπορούμε να μιλήσουμε για κάποιες θετικές εξελίξεις ανάμεσα σε μας και στις ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα αυτών των πρόσφατων βημάτων που κάναμε. Αυτήν τη στιγμή το κλίμα στο Κογκρέσο είναι θετικό. Ομοίως, θετικές φωνές προέρχονται από τη Γερουσία». Πρόσθεσε ότι οι υπουργοί και των δύο πλευρών εντοπίζουν θετικές εξελίξεις - χωρίς άλλες διευκρινίσεις - και ειδικότερα σε τομείς με τους οποίους ασχολούνται.

Την ίδια στιγμή, πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας δηλώνουν ότι μετά την έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο του τουρκικού προγράμματος για τα F-16 «το πρόγραμμα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο ή Ιούλιο του 2024», ενώ ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, Ζεκί Ακτούρκ, είπε πως Ουάσιγκτον και Αγκυρα έχουν ξεκινήσει συνομιλίες και για να αρχίσει στην Τουρκία συμπαραγωγή αεροσκαφών. Ανέφερε επίσης ότι «σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς, δεν υπάρχουν όροι σχετικά με τη χρήση των F-16 που πρόκειται να αγοραστούν και να εκσυγχρονιστούν, όπως έχουμε τονίσει προηγουμένως».

Επιβεβαιωτική γεώτρηση των «Total» και «Eni» στην Κύπρο

Στο μεταξύ, το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε χτες ότι η κοινοπραξία των «Εni Cyprus Limited» (διαχειριστής) και «Total Energies EP Cyprus B.V.» ολοκλήρωσε με επιτυχία τις εργασίες της νέας, δεύτερης (με επιβεβαιωτικό χαρακτήρα) γεώτρησης αξιολόγησης («Κρόνος 2») στο τεμάχιο «6» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι καταγράφηκαν «εξαιρετική ποιότητα του φυσικού αερίου στο κοίτασμα» και «υψηλή ικανότητα παραγωγής του ταμιευτήρα». Το κυπριακό υπουργείο σημειώνει ακόμα ότι μαζί με την αδειούχο κοινοπραξία εξετάζονται τρόποι για τη «βέλτιστη αξιοποίηση των κοιτασμάτων (...) η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, θα αφορά προμήθεια αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο και στην Ευρώπη, με το σύμπλεγμα ανακαλύψεων που έχει δημιουργηθεί να αναμένεται να συμβάλει στην επίσπευση της ανάπτυξής τους».

Από τη μεριά της η «Eni» έκανε λόγο για αποτελέσματα «καθοριστικής σημασίας» προκειμένου να προχωρήσει η καλύτερη επιλογή γρήγορης ανάπτυξης του κοιτάσματος, ενώ η «TotalEnergies» σημείωσε ότι «η επιτυχής αξιολόγηση της ανακάλυψης φυσικού αερίου στο "Κρόνος" επιβεβαιώνει την ύπαρξη σημαντικών πόρων και ικανότητας παραγωγής στο Τεμάχιο 6».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ