Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
Η πεμπτουσία της τοποθέτησης του ΚΚΕ είναι η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα στη Βουλή για το νομοσχέδιο

Eurokinissi

«Το νομοσχέδιο δεν έρχεται να ρυθμίσει νομικά τη συμβίωση δύο ενήλικων ανθρώπων που έχουν ομοφυλόφιλο σεξουαλικό προσανατολισμό. Εκεί, φυσικά, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ατομικό τους δικαίωμα και δεν πέφτει λόγος σε κανέναν. Εδώ όμως μιλάμε για τη σχέση των ενήλικων με τα παιδιά. Και από τη στιγμή που μιλάμε για τα παιδιά, μιλάμε εξ ορισμού για ζήτημα που αφορά την κοινωνία, ζήτημα που υπερβαίνει την ατομική επιθυμία των ενηλίκων. Το ΚΚΕ τοποθετείται εδώ με κύριο κριτήριο το συμφέρον των παιδιών», τόνισε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας.

Σημείωσε πως το νομοσχέδιο δεν έρχεται απλώς να επιλύσει προβλήματα που αφορούν τη σχέση των παιδιών, που ήδη υπάρχουν με τον σύντροφο ή την σύντροφο του βιολογικού ή θετού γονέα και τα οποία σε μεγάλο βαθμό μπορούν να λυθούν με το υπάρχον νομικό πλαίσιο, αλλά αντιθέτως φέρνει ουσιαστικές αλλαγές στην τεκνοποίηση και την τεκνοθεσία, στην κατεύθυνση ακόμα πιο γενικευμένης εμπορευματοποίησης, αλλά και στη νομική κατοχύρωση της γονικής μέριμνας.

Αφού τόνισε ότι η κυβέρνηση ούτε υπό πίεση νομοθετεί, ούτε κάποιον υπερώριμο αστικό εκσυγχρονισμό υλοποιεί, επεσήμανε πως πράγματι άτομα με ομοφυλόφιλο σεξουαλικό προσανατολισμό, επίσης trans και intersex, έχουν βιώσει στο οικογενειακό, σχολικό, εργασιακό, γενικότερο κοινωνικό περιβάλλον τους απαράδεκτη συμπεριφορά ταπείνωσης, απομόνωσης, βίας, που φτάνουν ακόμα και σε εγκληματικές πράξεις ή ωθούν έναν νέο άνθρωπο σε αδιέξοδα, στον αυτοτραυματισμό, στην αυτοκτονία.


Eurokinissi

Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ έχει καταδικάσει τέτοιες πράξεις και έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ακόμα και προτάσεις στη Βουλή για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, ωστόσο «η πραγματική ασπίδα προστασίας για κάθε άνθρωπο που υφίσταται την πολύμορφη βία και τις διακρίσεις χτίζεται καθημερινά και σε όλες τις εκδηλώσεις της κοινωνικής ζωής. Γι' αυτό, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ παίρνουν πρωτοβουλίες σε κάθε χώρο δουλειάς, σχολή, σχολείο, γειτονιά, στους φοιτητικούς συλλόγους, στα εργατικά σωματεία, καταγγέλλοντας συνεχώς τέτοια απαράδεκτα περιστατικά. Συμμετέχουν σε δράσεις καταδίκης τους, όπως στις κινητοποιήσεις στη δίκη των δραστών της δολοφονικής επίθεσης κατά του Ζακ Κωστόπουλου».

Στον ματωμένο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης δεν μπορεί να ανθίσει κανένα ατομικό δικαίωμα

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι «το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις ώστε κανένας να μην αποκλείεται από τα σύγχρονα κοινωνικά δικαιώματα στη μόρφωση, στην υγεία, στη σταθερή δουλειά, προστατευμένη από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου, για να υπάρχει δημιουργικός ελεύθερος χρόνος. Αυτή είναι η βάση για να ανθίσουν και τα ατομικά δικαιώματα.

Αυτά τα ζητήματα γίνονται αντικείμενο διεκδίκησης από τις δυνάμεις του ΚΚΕ μέσα και έξω από τη Βουλή, κυρίως μέσα στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες. Αυτός ο αγώνας είναι ο πραγματικός "κυματοθραύστης" κάθε απαράδεκτης συμπεριφοράς και βίας σε ατομικό επίπεδο, κόντρα στις σάπιες αξίες του ατομισμού, του ανταγωνισμού, του εγωιστικού τρόπου ζωής, της ατομικής αλαζονείας, τις οποίες καλλιεργεί το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης, των κοινωνικών διακρίσεων».

Αλλωστε, επεσήμανε, «στον ματωμένο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης δεν μπορεί να ανθίσει κανένα ατομικό δικαίωμα στις διαπροσωπικές σχέσεις, στη συμβίωση», για την οποία σημείωσε πως «το ΚΚΕ υποστηρίζει οποιαδήποτε πρόταση εξασφαλίζει την ισότιμη, πραγματικά ελεύθερη συμβίωση, και όχι μία ή άλλη μορφή γάμου ως οικονομική σχέση ή ως θεσμό που διαμορφώνει κοινή γονική μέριμνα. Είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου να είναι ελεύθερος να επιλέγει σύντροφο, απαλλαγμένος από κάθε οικονομικό και κοινωνικό καταναγκασμό και για όσο διαρκεί αυτή η επιλογή».

Εξήγησε ότι «η θέση του ΚΚΕ είναι στην αντίπερα όχθη από τη λογική των αστικών κομμάτων και άλλων πολιτικών δυνάμεων που επιδιώκουν να ενισχύσουν την οικονομική - κοινωνική εξάρτηση ενός ανθρώπου από έναν άλλον στο πλαίσιο ενός θεσμού όπως ο γάμος. Το ΚΚΕ δεν συμβιβάζεται με το να υποκαθιστά ένα νομικό συμβόλαιο ή μια υπογραφή ενός δημάρχου την έλλειψη καθολικών κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην προστασία και φροντίδα ηλικιωμένων, ΑμεΑ κ.λπ.» και πρόσθεσε: «Αν ήθελαν να δώσουν διέξοδο στις αγωνίες των νέων, θα υιοθετούσαν τις προτάσεις του ΚΚΕ ώστε να ρυθμίζονται μια σειρά ζητήματα της συμβίωσης ομόφυλων ανδρών και γυναικών, όπως τα κληρονομικά, η ενημέρωση σε σχέση με ιατρικά ζητήματα κ.ά., με απλές συμβολαιογραφικές πράξεις. Επίσης, αν ήθελαν, θα υιοθετούσαν τις προτάσεις μας για επίδομα στέγασης, για μείωση επιτοκίων σε στεγαστικά δάνεια για κάθε νέο άνθρωπο που προσπαθεί να φύγει από το πατρικό σπίτι, ανεξάρτητα αν είναι σε γάμο, συμβίωση ή όχι».

Υποκρισία τα περί ίσης μεταχείρισης

Εκτενή αναφορά έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο αντιδραστικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις στα ζητήματα της παιδικής προστασίας, με την ιδιωτικοποίηση των υιοθεσιών και την εμπορευματοποίηση της αναδοχής. Οπως τόνισε, «η θέση του ΚΚΕ είναι ότι η στήριξη των απροστάτευτων παιδιών πρέπει να αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με την ανάπτυξη και στελέχωση των απαραίτητων υποδομών και υπηρεσιών, χωρίς να μετριέται η παιδική - εφηβική ζωή ως "κόστος"» και «η στήριξη των απροστάτευτων παιδιών είναι πολύ ευαίσθητος τομέας, δεν μπορεί να αφήνεται στα χέρια των κάθε είδους ιδιωτών, ΜΚΟ, διαφόρων ιδρυμάτων δήθεν "φιλάνθρωπων", με τα γνωστά σε όλους μας τραγικά αποτελέσματα που έχουν δει και το φως της δημοσιότητας».

Στηλίτευσε την υποκρισία της κυβέρνησης και των κομμάτων που ρητορεύουν για «ίση μεταχείριση» ενώ στερούν κάθε κοινωνική στήριξη προστασίας σε trans και intersex άτομα, όπως πρόσβαση σε δωρεάν συμβουλευτική στήριξη από εξειδικευμένες δομές ή ασφαλιστική κάλυψη εξειδικευμένων ορμονοθεραπειών. Στον αντίποδα, το ΚΚΕ υποστήριξε με συγκεκριμένες προτάσεις «την ανάγκη για εξειδικευμένες, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες και υποδομές, με αντίστοιχη επιστημονική κοινωνική έρευνα στην Ελλάδα. Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για διεπιστημονική συνεργασία παιδιάτρων, ενδοκρινολόγων, ουρολόγων, χειρουργών, γενικών παθολόγων, παιδοψυχιάτρων, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών με αντίστοιχη ειδίκευση».

«Η λογική του ΚΚΕ έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων, που λογαριάζουν ως "κόστος" για το κράτος τις απαραίτητες δημόσιες και δωρεάν δομές και υπηρεσίες. Αντίθετα, και σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα το αστικό κράτος ανοίγει διάπλατα τον δρόμο της εμπορευματοποίησης της Υγείας, για να κάνουν μπίζνες τα αντίστοιχα ιδιωτικά μεγαθήρια στον τομέα της Υγείας με την αγωνία και τις ανάγκες αυτών των νέων ανθρώπων, των παιδιών», υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι το ΚΚΕ δεν συμφωνεί με μια ορισμένη κατεύθυνση - που αναπαράγεται ακόμα και μέσω της Εκπαίδευσης, της Τέχνης, των ΜΜΕ και των ΜΚΔ - η οποία επιχειρεί στο όνομα της υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων να προωθήσει ανορθολογικές θεωρίες άρνησης του βιολογικού φύλου, να διαμορφώσει τελικά νέες μορφές αποξένωσης των ατόμων λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή άλλων προσωπικών τους γνωρισμάτων.

Οπως είπε, «το ΚΚΕ καταδικάζει όλη την υποκρισία που κρύβεται πίσω από τις θέσεις των κομμάτων που επιδιώκουν να προσδώσουν "προοδευτικό μανδύα" σε αυτές τις θεωρίες και αποσιωπούν τις οικονομικές - πολιτικές συνθήκες που απαιτούνται για να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε πραγματικά ελεύθερη ατομική επιλογή. Πολύ περισσότερο όταν φέρνει σε αντιπαράθεση τα ατομικά με τα κοινωνικά δικαιώματα. Γι' αυτό προωθούν τον άκρατο υποκειμενισμό στον προσδιορισμό της κοινωνικής θέσης του ατόμου, τον "αυτοπροσδιορισμό", απομονωμένα από οποιαδήποτε αντικειμενική κοινωνική - ταξική αναφορά».

Τόνισε ότι «πραγματική πρόοδος είναι η πλήρης απελευθέρωση της συμβίωσης από κάθε οικονομικό και κοινωνικό καταναγκασμό, όχι η επέκτασή της και σε ομόφυλα ζευγάρια».

Σε ό,τι αφορά το αίτημα για θεσμοθέτηση γονεϊκής σχέσης ανάμεσα στο παιδί ομοφυλόφιλου γονέα και στον σύντροφό του που έχουν σύμφωνο συμβίωσης και το μεγαλώνουν μαζί, επεσήμανε ότι «η απουσία γονεϊκής σχέσης με τον έναν γονέα στα παιδιά δεν αποτελεί ειδική περίπτωση για τα ομόφυλα ζευγάρια. Το ίδιο ισχύει και για ετερόφυλα ζευγάρια», ενώ σχετικά με την ανησυχία για το τι θα συμβεί αν αποβιώσει ο σύντροφος που είναι γονέας, σημείωσε ότι υπάρχουν λύσεις από το ισχύον δίκαιο, μέσω της επιτροπείας ανηλίκου, ενώ μπορεί να αναζητηθούν και άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Η γονεϊκότητα δεν είναι γενικά και αφηρημένα ατομικό δικαίωμα καθενός και καθεμιάς

«Η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Κόμματος για καταψήφιση του νόμου της ΝΔ δεν έχει σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό του καθενός ή της καθεμιάς», ξεκαθάρισε ο Δ. Κουτσούμπας, επαναλαμβάνοντας ότι το ΚΚΕ έχει ήδη κάνει προτάσεις στην κατεύθυνση του να καταργηθεί οποιασδήποτε μορφής απομόνωση, καταδικάζοντας κάθε μορφή ρατσισμού απέναντι σε συνανθρώπους μας με άλλο σεξουαλικό προσανατολισμό.

«Η καταψήφιση παλιότερα του συμφώνου συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια δεν αφορούσε τη ρύθμιση των μεταξύ τους σχέσεων μέσω αυτού, αλλά το γεγονός ότι θεωρούσαμε πως δεν έπρεπε αυτό να αποτελέσει προθάλαμο για τον πολιτικό τους γάμο, που έρχεται σήμερα. Κι αυτό γιατί; Οχι, πάλι, γιατί έχουμε αντίρρηση για τη ρύθμιση των μεταξύ τους σχέσεων από τον τοπικό δήμαρχο, που γίνεται με τον πολιτικό γάμο, σε σχέση με τον συμβολαιογράφο που κάνει το σύμφωνο συμβίωσης. Η μοναδική μας αντίρρηση είναι ότι ο πολιτικός γάμος ομόφυλων ζευγαριών αυτομάτως παράγει από κοινού γονική μέριμνα, συνεπώς καταργεί την ενότητα μητρότητας - πατρότητας στην πράξη», υπογράμμισε.

Και συνέχισε: «Η πεμπτουσία της τοποθέτησης του Κόμματος είναι τα δικαιώματα των παιδιών, η προστασία των ίδιων των παιδιών. Θεωρούμε ότι η γονεϊκότητα δεν είναι γενικά και αφηρημένα ατομικό δικαίωμα καθενός και καθεμιάς, ή του όποιου ζευγαριού, ομόφυλου ή ετερόφυλου, αλλά κυρίως υποχρέωση απέναντι στο παιδί.

Οταν λέμε λοιπόν ότι βάση της θέσης του ΚΚΕ είναι τα δικαιώματα του παιδιού, εννοούμε ακριβώς ότι το παιδί έχει κοινωνική ανάγκη την σχέση μητέρα - πατέρα. Αυτό το δικαίωμα έχει αντικειμενική βάση, αφού προκύπτει από τη συμπληρωματική λειτουργία άνδρα - γυναίκας στη διαδικασία τεκνοποίησης. Συνεπώς, οι νόμοι που θεσπίζονται πρέπει να υποβοηθούν αυτό το δικαίωμα και όχι να το ανατρέπουν.

Η κατοχύρωση διπλής γονεϊκότητας στα άτομα ίδιου φύλου οδηγεί σε αποκλεισμό της πατρότητας ή της μητρότητας. Ανοίγει έναν επικίνδυνο δρόμο, αφού ήδη συνοδεύεται από ανορθολογικές και αντιεπιστημονικές απόψεις για ρευστότητα φύλου, για κοινωνική κατασκευή του φύλου κ.λπ.».

Επικερδές εμπόριο η τεκνοποίηση

Επιπλέον, το νομοσχέδιο τροφοδοτεί παραπέρα την εμπορευματοποίηση της τεκνοποίησης, την εμπορική παρένθετη μητρότητα για ομόφυλα ζευγάρια ανδρών και το επικερδές εμπόριο εξωσωματικής γονιμοποίησης από τράπεζα σπέρματος για ομόφυλα ζευγάρια γυναικών, επεσήμανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πρόσθεσε πως το ίδιο αφορά και την τεκνοθεσία, την υιοθεσία, ως κοινή γονεϊκότητα, κι αυτό καθώς «με δεδομένο ότι οι αιτήσεις για υιοθεσία από ζευγάρια ή μεμονωμένα άτομα είναι πολλαπλάσιες των παιδιών που είναι προς υιοθεσία σε δομές παιδικής προστασίας, ανοίγει ο δρόμος ουσιαστικά για εμπορία παιδιών (...) Συνεπώς, ο πιο σοβαρός λόγος άρνησής μας στην επέκταση του πολιτικού γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια, ως πηγή κατοχύρωσης κοινής γονικής μέριμνας, είναι η μεγάλη εμπορευματοποίηση της τεκνοποίησης και της τεκνοθεσίας».

Τόνισε ακόμα ότι σαφώς και μπορεί να υπάρχει η επιθυμία του ομόφυλου ζευγαριού να προχωρήσει σε τεκνοθεσία, αλλά δεν είναι δυνατόν να στοιχειοθετηθεί δικαίωμα από κοινού, γιατί υπάρχει και η αντίθετη πλευρά, το υπό υιοθεσία παιδί με τα δικαιώματά του. Και θύμισε ενστάσεις νομικών που υποστηρίζουν ότι σε αυτήν την περίπτωση πλέον μιλάμε για δημιουργία νέου ειδικού δικαιώματος εκεί που δεν υπάρχει, και μάλιστα σε βάρος του υπαρκτού δικαιώματος του παιδιού.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ «δεν δίνει στην κυβέρνηση της ΝΔ το άλλοθι μιας επίπλαστης προοδευτικότητας που της δίνουν οι υπόλοιπες συνιστώσες της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας και των ακολούθων της μέσα σε αυτήν την αίθουσα», θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο και θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ