Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΒΙΒΗ ΔΑΓΚΑ
Επιβεβαιώθηκε ότι δεν λύνονται υπαρκτά προβλήματα, ούτε ξεπερνιούνται διακρίσεις

Επιβεβαιώθηκε ότι το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών δεν λύνει τη ρύθμιση ζητημάτων προσωπικών σχέσεων στη συμβίωση, ούτε συμβάλλει στο να καταργηθούν απαράδεκτες κοινωνικές διακρίσεις, τόνισε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Βιβή Δάγκα, κατά την παρέμβασή της στην ολοκλήρωση της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, σημειώνοντας:

«Η συζήτηση τόσες μέρες επιβεβαιώνει ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν έρχεται να λύσει τη ρύθμιση των προσωπικών σχέσεων στη συμβίωση των ομόφυλων ζευγαριών, ούτε απαντά στην ανάγκη να καταπολεμηθούν η κοινωνική απομόνωση και οι απαράδεκτες διακρίσεις με κριτήριο το σεξουαλικό προσανατολισμό.

Το γεγονός ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει άρθρα που αφορούν την κατάργηση αναχρονισμών στο οικογενειακό δίκαιο, στην επέκταση προνομίων, επιδομάτων, φοροελαφρύσεων σε συζύγους και γονείς, που αφορούν την κατάργηση των διακρίσεων στην εργασία, στην Εκπαίδευση, σε άλλους τομείς, όπως της Υγείας και της περίθαλψης, δεν σημαίνει ότι δεν βάζουμε σοβαρούς προβληματισμούς, έτσι όπως τους εκφράσαμε τις προηγούμενες μέρες, με τις ομιλίες των βουλευτών του Κόμματός μας και με την ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής για το εν λόγω νομοσχέδιο.

Η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα που το στηρίζουν απέφυγαν ουσιαστικά να μας απαντήσουν τι δρόμους ανοίγει αυτό το νομοσχέδιο. Πρώτον, τροφοδοτεί ή όχι παραπέρα την εμπορευματοποίηση της αναπαραγωγικής διαδικασίας; Η αλήθεια είναι ότι ιδιαίτερα με το άρθρο 11, που αναγνωρίζει γονική σχέση που έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό, αναγνωρίζετε στην πράξη την εμπορική παρένθετη μητρότητα, η οποία μπορεί να έχει γίνει στην Ουκρανία, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, για όσους φυσικά έχουν αυτήν την οικονομική δυνατότητα. Και εξάλλου αυτόν τον προβληματισμό δεν τον λέει μόνο το ΚΚΕ, τον λέει και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής.

Ισχύουν ή δεν ισχύουν όσα αναφέρει, ότι με το νομοθετικό πλαίσιο που έχετε διαμορφώσει, ιδιαίτερα με τον νόμο του '22, ανοίξατε τον δρόμο για Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή για κοινωνικούς λόγους; Και, προφανώς, αυτά εξυπηρετούν τα κέρδη των ιδιωτικών μεγαθηρίων στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, που εμπορεύονται διαχρονικά την ανησυχία ζευγαριών και μεμονωμένων ανθρώπων.

Και η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα σε αυτό είναι ευθυγραμμισμένα, δηλαδή στην εμπορευματοποίηση της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Απλώς, κάποιοι λένε μόνο για τα ετερόφυλα, άλλοι και για τα ομόφυλα - πάντως το ΚΚΕ τα καταψήφισε και όταν ίσχυαν για τα ετερόφυλα.

Ισχύει ή δεν ισχύει ότι το νομοσχέδιο, στο όνομα της ισότητας, νομιμοποιεί τις ιδιωτικές υιοθεσίες παιδιών ευάλωτων οικογενειών προσφύγων, και κυρίως τροφοδοτεί παραπέρα το απαράδεκτο πλαίσιο των διακρατικών υιοθεσιών από τρίτες χώρες, που λιμοκτονούν; Και, πραγματικά, τι σχέση έχει αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο της εμπορευματοποίησης της τεκνοποίησης με την αγωνία ζευγαριών, ανθρώπων ανεξαρτήτως σεξουαλικότητας, που θέλουν να δώσουν στοργή σε ένα παιδί;

Τρίτο, όχι μόνο εμπορευματοποιείτε τη γονική σχέση αντικειμενικά, με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση αναγνωρίζετε μια θολή γονεϊκότητα. Ισχύει ή δεν ισχύει ότι με το άρθρο 6 ασθενούν οι όροι προστασίας της μητρότητας και αντικαθίστανται από μία γονεϊκή σχέση ουδέτερη ως προς το φύλο, και έτσι παρακάμπτεται η κοινωνική ανάγκη του παιδιού στην αλληλοσυμπληρούμενη σχέση μητρότητας - πατρότητας;

Οι επιστημονικές, με ταξικότητα θέσεις του ΚΚΕ απέδειξαν ότι ήταν μάταιη η προσπάθεια της κυβέρνησης αλλά και των άλλων κομμάτων που συναινούν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο να διαστρεβλώσουν ή και να διαβάσουν καταπώς τους βολεύει τις θέσεις του, ή ακόμα και την ομιλία του Γενικού Γραμματέα.

Προφανώς ούτε ένα επιχείρημα δεν υπήρχε, μόνο αφορισμοί, δεν υπάρχει λόγος να σας απαντήσουμε πάλι. Απ' ό,τι φαίνεται όμως, κύριοι της κυβέρνησης, μάλλον εσείς έχετε αμηχανία, έχετε χάσει την ψυχραιμία σας και αντί να απαντήσετε με επιχειρήματα στις τοποθετήσεις του ΚΚΕ, έχετε βγάλει από την ντουλάπα τον χυδαίο αντικομμουνισμό. Θυμηθήκατε πάλι τι έγινε πριν 100 χρόνια στη Σοβιετική Ενωση και στην Κούβα, εκεί φτάσατε, να συναντηθείτε στην αντι-ΚΚΕ επίθεση και με τη Νίκη, στρώσατε το έδαφος για να ακούγονται αποκρουστικές, ομοφοβικές, σκοταδιστικές απόψεις.

Εχουμε επίγνωση ότι ισότητα στην εκμεταλλευτική κοινωνία, στο έδαφος του ταξικού διαχωρισμού, σημαίνει στην πραγματικότητα ανισότητα, γιατί κανένα ανθρώπινο δικαίωμα δεν μπορεί να αποσπαστεί από το αντικειμενικό υπόβαθρο, από την αντικειμενική κοινωνική πραγματικότητα, γιατί αυτά τα ανθρώπινα δικαιώματα του παιδιού στον δωρεάν παιδικό σταθμό, στα σύγχρονα, ασφαλή σχολικά κτίρια, στις δημόσιες και δωρεάν σπουδές για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα, αυτά ακριβώς είναι που διαχρονικά οι κυβερνήσεις τα τσακίζουν.

Ασπίδα προστασίας απέναντι σε αυτήν την ολομέτωπη επίθεση είναι ο αγώνας που χτίζεται καθημερινά, του εργατικού - λαϊκού κινήματος με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες, ανεξάρτητα από φύλο, θρησκεία, καταγωγή, σεξουαλικό προσανατολισμό. Κι αυτά συνεχίζει να κάνει πράξη το ΚΚΕ καθημερινά στους χώρους δουλειάς, στις σχολές και στις γειτονιές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ