Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διεκδικούν μερτικό από τη λεία

Μερτικό από τη λεία της «ανοικοδόμησης» στην Ουκρανία διεκδικεί η ντόπια αστική τάξη, εξ ου και χτες ΥΠΕΞ και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) διοργάνωσαν συνέδριο για το θέμα στην Αθήνα.

Προσκλήθηκαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από Ελλάδα, Ουκρανία και ΕΕ, εμπειρογνώμονες από «αναπτυξιακές τράπεζες» και στελέχη επιχειρήσεων, «προκειμένου να ενημερώσουν τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα της χώρας μας σχετικά με τις προοπτικές και προκλήσεις της ανοικοδόμησης», σε τομείς όπως Κατασκευές, Μεταφορές, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Ενέργεια, τεχνολογίες Πληροφορικής και Υγεία. Συζητήθηκαν έργα προτεραιότητας της ουκρανικής πλευράς, ενώ αναδείχτηκαν τρέχουσες «χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες» από τους ευρωενωσιακούς θεσμούς και τις πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες, την ΕΙΒ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, αλλά και περιφερειακές και εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες. Η ίδια η κυβέρνηση έκλεισε το μάτι σε επίδοξους «επενδυτές», διαβεβαιώνοντας ότι το «Ukraine Facility» της ΕΕ «θα συμβάλει στην προώθηση των επενδύσεων και στην κάλυψη ασφαλιστικού κινδύνου».

Χαρακτηριστικά, άλλωστε, όσα είπε στον χαιρετισμό του ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα δηλώνει παρούσα στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας, επιθυμεί να δώσει ένα δυναμικό "παρών"» και πως «ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Ουκρανίας, η ανθεκτικότητα της κοινωνίας κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, η διαφοροποιημένη οικονομία της στο σημαντικό μέγεθος αγοράς και το υψηλής ποιότητας εργατικό δυναμικό καταδεικνύουν τις σημαντικές ευκαιρίες για την επιχειρηματική δραστηριότητα. Και βεβαίως να μην ξεχνούμε ότι η Ουκρανία αποτελεί και έναν πόλο σε ό,τι αφορά στη διατροφική αλυσίδα, έχοντας ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς στη διακίνηση των σιτηρών», όπως επεσήμανε.

Στο ίδιο πλαίσιο συνεδρίασε χτες στην Αθήνα η Μεικτή Διυπουργική Ομάδα Εργασίας Ελλάδας - Ουκρανίας για την Οικονομική, Βιομηχανική, Επιστημονική και Τεχνική Συνεργασία, υπό τον υφυπουργό Φραγκογιάννη και τον υπουργό Επικρατείας της Ουκρανίας, Oleh Nemchinov. Υπογράφηκαν σχετικό Πρωτόκολλο καθώς και Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της Enterprise Greece και του αντίστοιχου οργανισμού επενδύσεων και προώθησης εμπορίου της Ουκρανίας, Ukraineinvest.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ